Kāzu plānošana
Kāzu galds
Šņabis kāzās - vai vajag?
Padalieties ar padomu un savu pieredzi sekojošā situācijā:
Pasākuma plāns: Visi viesi tiek aicināti uz balli (tikai vecāki ir baznīcā un ceļo kopā ar mums pāris stundas pa vedēju domātajām atrakcijām). Jaunais pāris sagaidīs viesus viesu mājā. Balles ielūgumos ir norādīts, ka būs uzkodu galds ar vīnu. Pasākums viesiem ilgst no 18:30, kad sākas ierašānas līdz pusnaktij, kad mūziķi piesaka pēdējo valsi un mēs pavadīsim viesus. Arī kafija un torte ap 23 ir paredzēta.
Par uzkodām skaidrs, bet kā ar grādīgajiem. Topošais vīrs ir galīgi pret kāzu viesu nodzirdīšanu, es arī tam piekrītu. Ja kāds vēlas iemalkot ko stiprāku, tad būs baltais un sarkanais vīns. Nedzērājiem - citronūdens. Uzsvars pasākumā tiešām ir uz dejošanu un sarunām. Mana māte uzskata, ka vajag arī šņabi, jo tēvs jau vīnu nedzer un viņa arī vīnu negrib. Mēs savukārt laikam nespējam pietiekami spēcīgi argumentēt, ka šāda tipa pasākumā nebūtu iederīgi dzert šņabi.
Bet es tā kā nespēju iedomāties, ka ap dzērienu galdu stāv pāris vīrieši un ja nu kāds saka tostu, ka viņi dzer šņabi. Uzsvars uz kāzām tiek noņemts brīdī, kad nodejojam Pirmo valsi.
Jautājums ir: cik korekti šāda formāta pasākumā ir nepiedāvāt izvēli no grādīgajiem dzērieniem. Varbūt vajadzētu padomāt par citiem grādīgo veidiem vīna vietā, piemēram, šampanieti?
Es domāju - tā kā pasākumu organizējat un visu maksājat Jūs, visam būtu jābūt pa Jūsu prātam. Viesi ir pabrīdināti par vīnu jau ielūgumos, tātad nekādu pārpratumu un sašutušu viesu nevajadzētu būt, visi taču savējie. Un varbūt arī kādi viesi būs pietiekami apķērīgi un paķers kaut ko stiprāku līdzi paši, kas, manuprāt tomēr būtu nedaudz jocīgi, jo tomēr Jums būtu jāpadomā par visiem viesiem - lai visiem būtu ko iedzert.
Bet tas, uz kā es lieku uzsvaru plānojot savas kāzas - visam ir jābūt tā kā mēs vēlamies. Ja pēc tam ir kādas sliktas atsauksmes - tas jālaiž gar ausīm, jo nekad visiem nevar izpatikt. Mums galvenais, lai mūsu kāzas ir tādas, kā mēs gribam, nevis kāds cits.
Mēs esam iedomājušies, ka kāds kaut vai to pašu šņabi paņems līdzi, bet kā ar glāzēm. Mēs nesvinam viesu mājā, bet gan konferenču zālē, kur vajadzības gadījumā tās šņaba glāzes dabūt nevarēs. Pasūtīt glāzes uz potenciālo šņaba dzērāju skaitu? Negribās situaciju, ka dzērāji spiesti iet bez maz vai aiz stūra šņabi dzert.
Varbūt varat paši sadabūt tās glāzes un, vajadzības gadījumā, tad arī pielietot.
Sliktākajā gadījumā, lai kādam mašīnā stāv nopirktas plastmasa glāzītes. Nebūs pa šiko, bet vismaz būs kaut kas.
Es galīgi negribu piekrst Cevitas viedoklim. Pirmāmkārt - viesi un tikai viesi ir tie, kuri jums nodrošina kāzu jautrību, Tātad, vai nu ir jautrība vai nav. Ne jau pats jaunais pāris visus uzjautrinās? Līdz ar to būs vai nebūs izdevušās kāzas, atkarīgs tikai no mūsu viesiem. Nedrīkst egoistiski domāt, ka visama jābūt tā, kā vēlamies MĒS. Par viesiem ir jādomā pirmām kārtām, jeb vispār viņus nevajag aicināt. Daram tikai 2-tā vai 4-tā.
Otrām kārtām - atcerieties, ka katram cilvēkam ir savas garšas kārpiņas, kas nozīmē, ka vieni dzer tikia un vienīgi vīnu, kad citi vīnu vispār pat nedrīkst dzert. Tieši tāpat, kā šņabi - es piem, pat šņabja smaku nepanesu, bet tas nenozīmē, ka es visiem uzspiežu savu. Ja jau cienā viesus, tad ir jāpadomā par viesu ēšanas un dzeršanas paradumiem. Cik nu bieži ir redzēti sadzērušies viesi? Vīna cienītāji arī var sadzerties, kas nemāk dzert un sevi neciena. Manuprāt, un mēs tā darījām, ka mūsu kāzās bija dažādie lako dzērieni, kur viesi varēja izvēlēties sev piemērotāko un tīkamo. Bija gan vīni, gan šņabis, gan brendijs un šampis. Un dzeramā izrādījās tik daudz, ka vēl vairākus gadus uz priekšu varēsim rīkot tusiņus. Bet tai pat laikā mūsdu kāzās nebija piedzērušos viesu.
Tā, ka.... var jau arī rīkot baptistu kāzas, tajās vispār nav alkohola.
Laiminja_ viesi netiek aicināti uz kāzām, bet uz balli. Ja pasākums būtu pie galdiem, tad šitāda diskusija nemaz netiktu veidota, tad būtu skaidrs: uz katriem apmēram 8 viesiem nolikti dzērienu pudeles un katrs ņem ko dzers. Tavs ieteikums būtu noskaidrot, ko katrs dzer un sagādāt katram tā dzēriena pudeli?
Es tomēr gribētu dzirdēt atbildi uz jautājumu: kādi dzērieni būtu atbilstīgi mūsu izvēlētajam pasākuma formātam. (Jā, viesi un tā nav pieņemts utt, to es katru dienu dzirdu.)
Negribas, ka sanāk, kā "Kāzu gūstā", kad jauc kopā dažādus stilus un formātus.
Ja vēlies balles stilā, tad, manuprāt, arī vajag "smalkos" dzērienu- šampanietis, var kādu liķieri vai martini (ar olīvi un martini glāzē), kungiem piestāvētu konjaks vai viskijs, ko dzer tīru ar ledu. Šņabis no šotu glāzītēm drošvien īsti ballē neiederas. ;)
Ilze_K Paldies par ieteikumu, konjaks liekas atbilstošs variants.
Es uzskatu, ka pirmkārt savās kāzās ir jādomā par savu labsajūtu, nevis viesiem. Viesus aicina tāpēc, lai dalītos savā laimīgajā dienā ar cilvēkiem, kuri ir svarīgi un kurus vēlas sev blakus, bet nevis lai uzrīkotu "viesu pasākumu", kurā galvenais, lai visiem viesiem būtu viss iespējamais un pāri pārēm daudz.
Es nesaku, ka nevajag domāt par viesiem. Protams, ka viņi ir jāpabaro un jānodrošina visas ērtības kāzu laikā utt. Galu galā vedējiem arī ir liela loma viesu izklaidēšanā, un kāzām nevajadzētu būt pasākumam, kurā galvenais būtu grādīgais, lai visiem ir jautri.
Sliecos piekrist Ilze_K viedoklim.
Tikai vīns ir par maz, ne jau daudzuma ziņā, bet tīri izvēles. Iekļautu arī kādu labu šampanieti, liķieri, konjaku vai viskiju. Ja nu tiešām kāds bez tā šņabja nevar (jo cik saprotu vecākiem gribas), tad nopirktu tīri vienu glaunu pudeli.
Mēs arī esam izvēlējušies, ka kāzās vairāk būs vieglais alkohols - šampanietis, vīns un tikai nedaudz stiprā alkohola. Tā ir mūsu izvēle un, ja kāds pēkšņi sāks sūdzēties, tad nu neko darīt. Ne visiem var izdabāt.