Kāzu plānošana
Alkohols
Sarkanais vai baltais vīns
Gribeeju pajautaat no pieredzes, kuri bijusi kazaas. Kaa ir ar viiniem, kuri parasti no galdiem pazuud aatraak - baltviins vai sarkanviins? Kaazas plaanotas vasaraa, vareetu buut ka ir karsts...
Nu no maniem viesiem zinot sarkanvīnu maz kas lieto labak tad baltvīnu...
domāju, ka baltais.
bet, tiešām, tas ļoti atkarīgs no gaumes....
Cik esmu bijusi kāzās, tad ātrāk pazūd baltais.
Sarkanie ir tomēr nedaudz specifiskāki un stiprāki parasti. Daļai nospēlē arī fakts, ka sarkanvīns krāso zobus, lūpas (viesībās tas varbūt traucē).
Mums būs gan baltie, gan sarkanie attiecībā 2:1.
nezinu :)
bet tā kā mums kāzas bij vasarā, tad ņēmām balto un rozā, jo sarkanais ir pārāk smags priekš vasaras.
Paldies par atbildeem!
Mums vins bus saskanots ar edienkarti. Loti biezi ir taa, ka vins negarso, bet ja ir sakombinets ar pareizo edienu, tad pazud nemanot...
Un viss ir tik loti atkartigs no edienkartes... Pie liellopa neserves balto vinu un pie zivs neserves sarkano...
Karstai vasaras dienai gan varu ieteikt veidu kaa man macija Spanijaa dzert vinu - sarkano (velams letako kadu var atrast) kopa ar kolu, un balto ar sprite (vai gazetu udeni un daudz ledus).. Taa gan var daudz atrak noreibt, jo karsta vasaras dienaa dikti smuki iet ieksaa... Un daudzi rauc degunus, kad viniem saka, ka kolu var jaukt ar vinu, bet pameginiet gan - man skiet, ka garso labi...
Man labāk garšo sarkanais un arī daudziem manā draugu lokā, bet kāzām tomēr izvēlētos pārsvarā balto, tā iemesla dēļ, ko minēja Dior. Es arī cenšos viesībās nedzert sarkano, lai uz billdēm nav lillā zobi.
Nu nezinu vai no laba sarkanvīna paliek lilla zobi, nu man tā ir pirmā dzirdēšana, ja labs dārgs vīns šaubos ka ietekmē zobu krāsu...
Tas nav atkarīgs no tā, cik labs vīns, bet kādas ogas. No mellenēm un aronijā tak arī paliek zili zobi, bet ne jau tāpēc, ka tās būtu sliktas.
protams, ka sarkanvīns krāso, it sevišķi tie biezie, tumīgie sarkanvīni. higiēnists vienmēr pēc zobu higiēnas iesaka nelietot uzturā pāris dienas neko krāsojošu, tajā skaitā sarkanvīnu.
Mellenes un aronijas, manuprāt, tie ir aperatīvi jeb augļu vīni...dārgie vīni ir gatavoti tachu no vīnogu entajām šķirnēm, ja runa iet par tiem vīniem kā augļu vīni tad nešaubos ka aroniju vīns krāso kaut ko...tad ja jau ta tad izvēle labak lai krīt uz balto vīnu
arii daargie viini kraaso. leetie gan vairaak, tas laikam deelj sastaavdaljaam.
Nu, kas kuram dārgs vīns. :) Es nezinu nevienu pāri, kurš par vīna pudeli kāzām gatavs maksāt no 5 ls uz augšu. Varbūt, ja svinības tuvāko cilvēku lokā, tad citādak, jo pietiek ar pāris pudelēm, bet mums, piemēram, ir 90 viesu.
Un neesmu vēl dzērusi tādu sarkanvīnu, kas nekrāsotu - vai tas par 5 ls vai 15. :)
Par dārgākiem gan neņemos spriest, neesmu tik laba vīnu pazinēja.
Piekrītu Dior! Kad mēs te runājam par vīnu kāzās, tad tās cenas ir Ls3-5 pudele lielākoties.
Man no sākuma bija doma balto un sarkano ņemt, bet dēļ krāsas izdomāju, ka sarkanā vietā ņemšu rozā (saspēlējas ar mūsu kāzu krāsu-kristālsarkano, kas arī galda dekorācijās kā akcenti, jo sarkanvīni tomēŗ par tumšu - bordo,rubīnsarkans). :D Zinu, ka muļķīgs iemesls, bet nu pēc tam arī nāca klāt loģiskie pamatojumi gan par zobu krāsošanu, gan par vasaru. Beigās man pat liekas, ka ņemšu tikai rozā, jo tam garša tik un tā līdzīga baltajam... Varbūt dažas pudeles balto...
Es nevaru iedomaties, ka atlautos saviem viesiem piedavat negarsigu vinu. Un pa lielam diemzel ir taa, ka labs vins maksa labi... Musu edienkartei pieskanotie vini sakas no 8 latiem par pudeli... Un man skiet, ka visi tie argumenti par zobu krasosanu un visi parejie ir pilnigas mulkibas.
Meginiet nedomat par krasam, bet par garsu. Un par edienu.
Bet taa jau laikam ir - ja uz galda rosoli un nenoskaidrojamas garsas un izcelsmes galas plates, tad vienalga kada garsa, galvenais, lai smuki...
Ja tu vari atļauties par vīna pudeli maksāt 8 Ls, tad ļoti labi, bet domāju, ka citi nevar. Latvieši pa lielam nav tādi smalkie vīnu pazinēji un baudītāji, kuriem būtu baigā starpība, vai dzer vīnu par 5 vai 10 (vai vairāk) ls. :)
Mūsu ēdienkartes cena ir 39 Ls par personu. Un? Tas jau nenozīmē, ka citu pāru kāzās viesi būs mazāk apmierināti ar to, ko viņiem liks galdā. Tāpat ar vīniem šajā gadījumā.
Varbūt kādreiz gadās kāds kašķīgs viesis, kuru neapmierina ēdiens vai dzērieni, bet tādi ir ļoti reti.
Jaa, es piekritu, ka latviesi nav vina dzeraji un pazineji, bet ja kaut kas garso labi, tad to tacu var just. Tur jau taa lieta - latviesi pa lielam saka, ka vins viniem negarso. Bet tas ir tikai tapec, ka nav bijusi izdeviba baudit ko labi saskanotu. Tapec mes gribam mazliet lauzt to latvietis-vina nedzerajs stereotipu, dodot viniem iespeju pagarsot kaut ko forsu.
Man vienkarsi profesija tada, ka nevaru atlauties edienkarti nesaskanot. :) Manas kazas lielakais fokuss bus tiesi uz edienkarti. :)
Zinu, ka mes visas esam dazadas, bet man laikam uzsita profesionalo asini, kad iztelojos rosolu un 'smuko vina pudeli ar zirdzinu, kurs turklat maksa tikai 2 latus' :D
"Bet taa jau laikam ir - ja uz galda rosoli un nenoskaidrojamas garsas un izcelsmes galas plates, tad vienalga kada garsa, galvenais, lai smuki... " :D :D :D Nu jau gan uzrakstīji! Nekur nav teikt, ka rozā vīnu nevar pieskaņot ēdieniem:
http://www.veselibasabc.lv/lv/raksti/roza-jeb-rose-vini
Nu jā, es to domāju tā vispārīgi pa lielam. Gadījumi jau dažādi. Ja jums tas tiešām ir tik svarīgi, tad ir.
Mums būs ļoti liela alkohola dažādība, tāpēc uz vīnu diezgan mazs uzsvars likts.
Pašai gan vienreiz ir nācies stipri vilties, jo dzērienu klāstā nebija nekā, kas garšotu, bet arī toreiz kaut kā jau sagāja, tas nebija būtiskākais. :)
Tiiri taa kashkjiitim, neesmu viinu spechuks , bet vai tad nav taa ka rozaa viinus vispaar neatzist par dzeramiem tie kuri no taa kaut ko saprot ?
Bet tas taa, mees arii nevaram atļauties tikai taadus kaa gribas pashiem, bet taapeec mees jau laiciigi saaksim vakteet kur lielaakaas atlaides uz labiem viiniem, lai varam iepirkt labus pa pieņemamu cenu, kaza dziiva un vilks paēdis . Un domaajam arii alkahola dazjaadiibu un marku dazjaadiibu, lai ir kāds daargaaks ruminjsh kāds videejas cenas, taa pat arii ar shnjabjiem un viskijiem un ko nu veel kungs sadomaas.