FB Pixel
e-veikals Ienākt / Reģistrēties
Šī tīmekļa vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai. Lasīt vairāk

Kāzu plānošana

Jautā citiem un dalies savā pieredzē

Likuma burts

Precos ar ārzemnieku

sunshine 25.12.07. 16:03

Milas meitenes, varbut vel kada ir tada pasa situacija? mans puisis ir anglis un mes dzivojam Londona, tacu precesimies Latvija. Ko darit ar uzvardu? Mana vira uzvardam pieliks 'a' vai 'e' un mums bus problemas visu atlikuso muzu! Vai ir kada iespeja apiet valodas likumu,lai man butu tads pats uzvards ka manam viram?

5 komentāri
Skatīt ziņojumus: Augoši Dilstoši
L
Laila 25.12.07. 18:01 | Kāzu datums: 18.08.2007

Sveika, es to jau izbaudiiju, jo appreceejos ar vaacu pilsoni un paargaaju viira uzvaardaa!!! Bet taa kaa esmu Latvijas pilsone, tad liidz ar to uzvaards Latvijas pilsona pasee tiek rakstiits ar latvieshu valodas noteikumiem, taatad uzvaarda beigaas sievieshu dzimumam naak a vai e! tas tad nav veel tik traki, gribeetu gan zinaat ka tiktu ierakstiits uzvaards, kur vaarda sastaavaa ir "q w y x"....:-(
pasei otraa lapaa tiek ierakstiits ar nieciigi maziem burtiniem anglu valodaa Tavs uzvaards kaads tas ir attieciigi - anglu valodaa!!!

sunshine 25.12.07. 19:46

tas ir briesmigi... apsveru vispar uzvardu nemainit, kamer sito kretinisko likumu neatcels.. mana puisa uzvards vispar ir ar loti nelatviskiem burtu salikumiem. Piem 'SH' - vai man to neierakstis ka latviesu miksto S?

V
Vanessa 28.12.07. 20:39 | Kāzu datums: 11.08.2007

Parasti latviskajaa variantaa naak galotne -e vai -a galaa. Valodas centraa man ljaava izveeleeties, kaa labaak pashai patiik. Bet es dabuuju paciiniities. Variants, ka saglabaa viira originaalo uzvaaru, nav, vinjiem tajaa valodnieciibas centraa ir graamatinjas ar visaadiem aarzemju uzvaardiem un kaa tos latv.val.lociit. Arii dzimtsarakstu nodaljaa taadu redzeeju. -sh domaajams iztulkos kaa miiksto -s.
Ja mainiet uzvaardus, noteikti mainot pasi vinjiem atgaadiniet, lai otrajaa lapaa jums ieraksta originaalo uzvaardu (taads pats kaa viiram), jo vinji var arii neiedomaaties vai aizmirst.
Vieniigais, ko domaaju, var meeginaat parunaaties un uz t.s. uzvaarda labskaniibas pamata kaadu burtu pamainiit. kaut gan valodnieciibas centraa vinji uzstaaj, ka neko dariit nevar, ka jaaseko likumam, vanupraat, vinjiem vienalga, kaa izklausaas.
Mans viirs ir vaacietis ar labskaniigu uzvaardu - Richters. valodnieciibas centraa man piedaavaaja latviskos variantus - Rihterse, Rihtersa. Es gribeeju vienkaarshi Rihtere. Tad nu man izdevaas ar runaashanu un valodas centra apieshanu izkapaat to peedeejo.
Taa kaa dziivoju aarzemees, tad visur lietoju originaalo uzvaardu, ja buushu Latvijaa, lietoshu latviskoto versiju.

k
kristine.loreka 28.02.18. 17:26 | Kāzu datums: 18.08.2018

Sveikas meitenes!

Man aro si problema! Ja orginalforma tiek ierkastita pases otraja lapa cik viegli to ir izskaidrot valts dienestiem arzemes. Dzivojam Skotija, bus jamaina licenze, majas papiri utt. Vai kadam ir bilde ka pati pase izskatas ar orginalformu?

E
Ehz_forshaa 01.03.18. 23:39

Es domāju, ka Jūs droši varat norādīt tādu uzvārdu kādu vēlaties, bez galotnes... 
Mēs dzīvojam ārzemēs pašlaik un te arī nav galotņu, vīram un sievai parasti ir identisks uzvārds, par mums visi brīnās, ka vienam ir s beigās un man a. Mums piedzima meitiņa un mēs norādījām uzvārdu ar visu galotni, viss ok. Galvenais uzreiz pareizi uzrakstīt.