FB Pixel
e-veikals Ienākt / Reģistrēties
Šī tīmekļa vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai. Lasīt vairāk

Kāzu plānošana

Jautā citiem un dalies savā pieredzē

Likuma burts

Pāriešana sievas uzvārdā!?

A
Aivans 13.02.08. 16:05 | Kāzu datums: 12.07.2008

Jau pārlasīju vairākus līdzīgus tematus (par uzvādru maiņu) , un radās iespāids ka te tikai sievieši vien apgrozās!:)
Kā tas būtu vīrietis pieņem sievas uzvārdu, cik saprotu tas nav izplatīts!? Ar vecākiem ar vēl nesam apsprieduši šo domu!
Lieta tādā ka man ir ļoti ļoti populārs krievu uzvādrs, bet topošajai sieviņai latvisks uzvārds. Varbūt var kāds iedrošināt ka tas nav nemaz tik traki pāriet sievas uzvārdā, jo ja sieva pāriet vīra uzvārdā tas ir pats par sevi saprotams - tāds ir sabiedrības steriotips!?

15 komentāri
Skatīt ziņojumus: Augoši Dilstoši
e
enigma 13.02.08. 16:09 | Kāzu datums: 14.09.2007

Aivans, ja Tev ir krievisks uzvārds, bet jūties latvietis, tad šī nu ir Tava lielā iespēja tikt pie latviska uzvārda:) Apsveicu!

i
inii 13.02.08. 16:11 | Kāzu datums: 24.08.2008

Es pilniigi atbalstu, Ja viirietis paariet sievas uzvaardaa... Es jau arii gribeetu, ka viirinjam buutu mans uzvaards, bet nekaa! Shim teevs iestaastiijis, ka kas tas par viirieti, kas paariet sievas uzvaardaa! Tad nu es uzstaaju ka man buus abi uzvaardi, bet vinjam paliks vinja uzvaards!

Foririnka 13.02.08. 16:11 | Kāzu datums: 24.07.2008

Sveiks!!

Mans brālens arī pārgāja savas sievas uzvardā un tas nav nekas traks - katrs cilvēks dara to ko grib.

Tā ir Jūsu dzīve un Jūsu izvēle!:)

liilu 13.02.08. 16:13 | Kāzu datums: 02.08.2008

Mans mīļotais arī gribēja pāriet manā uzvārdā, tomēr beigās vienojāmies, ka būsim caur svītriņu :) nu abi uzvārdi...
Man jau liekas, ka ir pilnīgi vienalga kurš kura uzvārdā pāriet... Galvenais, ka būsiet ģimenīte un uzvārdiņš kopīgs...

i
ilsiks 13.02.08. 16:28 | Kāzu datums: 12.09.2008

Mans uzvārds nav ļoti izplatīts, draugam krietni populārāks. Tā kā man patīk mans uzvārds, īsti nevarēju izdomāt, bet biju pārliecināta, ka pāriešu vīra uzvārdā. Bet mans draugs izlēma manā vietā - viņš grib pāriet manā uzvārdā (viņam 2 brāļi - uzvārds paliek, bet man 2 māsas). Mans tētis ir ļoti aizkustināts par šādu lēmumu.

Africa 13.02.08. 16:31 | Kāzu datums: 21.07.2007

Tu zini mūsu populārais politiķis Ainars Šlesers arī ir pārgājis sievas uzvārdā, jo pirms tam bija kaut kāds neskanīgs krievisks uzvārds, kuru pat neviens neatceras:)
tā kā tik uz priekšu
ka tikai nesanāk kuriozi, ka draugi,kas nezin, ka pāriesi sievas uzvārdā, neuzrunā jūs abus tavējā:))

Noksi 13.02.08. 16:50 | Kāzu datums: 08.08.2008

Mans Mīļais arī pats izteica vēlēšanās pāriet manā uzvārdā, jo savējo negribēja. Bet manējais ir skaists, bet krievisks. Tad padomājam par mūsu mammu pirmslulības uzvārdiem, un izdomājam, ka es tagad pāriešu savas mātes pirmslaulības uzvārdā, bet kāzu dienā viņš pāries manā jaunajā uzvārdā. Shēma ir sarežģīta :D Teikšu godīgi, biju pārliecināta, ka paņemšu Mīļotā uzvārdu, un biju pārsteigta par viņa vēlmi, bet viņam ir savi argumenti. Mani vecāki zin par mūsu plāniem un atbalsta (tikai baidos, ka vecmamiņa būs pret, tai neteicam), vēl neesam runājuši ar man līgvaiņa vecākiem - īstenībā bidos, ka neatbalstīs, jo viņš ir vienīgais dēls ģimenē, bet ceru, ka sapratīs viņa vēlmi...

d
deizija 13.02.08. 16:55 | Kāzu datums: 09.08.2008

Mans dargais ari bus mana uzvarda,nevienam nav nekadu jautajumu,un pasi esam apmierinati.Un nav ta ka-tagad virietis sievietes uzvarda,tatad zem tupeles:)Dari ka Tev liekas pareizi ,galvenais lai abiem ir pienemami!

E
Enki 13.02.08. 20:04 | Kāzu datums: 02.08.2008

Mans topošais arī ņems manu uzvārdu. Viņam ir pagrūti izrunājams uzvārds, man-smuks, latviešu. Nez ko viņa radi par to teiks, bet tā ir viņa dzīve un viņa izvēle:)

Lauminja 13.02.08. 21:39 | Kāzu datums: 28.07.2007

Zinu šādus gadījumus. Neesmu dzirdējusi par īpašām problēmām (ja neņem vērā parastās - dokumentu maiņu).

Ashele - nedomāju, ka uzvārda sajaukšana ir problēma :). Es uzvārdu nemainīju tā nu reizēm vīrs tiek uzrunāts manā uzvārdā un otrādi. Problēmu nesaskatam, parasti pasmaidam pie sevis un nelabojam (tas vairākkārt gadījies dažādos ielūgumos, galda kartēs :)) )

miice 13.02.08. 21:51 | Kāzu datums: 02.08.2008

Aivan: nu nav nemaz tik traki, ka vēlies sievas uzvārdu, varbūt tikai pašam jāizdomā, gadījumā ja esi vienīgais dēls ģimenē, kas nesīs Tavu uzvārdu tālāk.Bieži tam ir liela nozīme.Ja Tev ir brālis tad OK.Bet ja ne, kā reaģēs Tavi vecāki un vai esi pats gatavs šķirties no sava uzvārda.Ka nākotnē nesanāk nejauks konflikts.Citādi jau OK.Mūsu Satiksmes ministrs arī pieņēma sievas uzvārdu.

r
rutuxs 13.02.08. 21:55 | Kāzu datums: 20.02.1993

Man ir galīgi vienalga kurš pāriet otra uzvārdā- sieva vīra vai vīrs sievas. Mans brālēns pārgāja sievas uzvārdā. Padomju laikā tas bija liels retums un mums bija liels izbrīns, jo ka var būt arī tā ,pat neiedomājāmies. Tagad daudzi to pielieto. Un nevienam nav nekādas daļas. Ja esat tā izlēmuši, tad uz priekšu.

M
Mīkijs 15.02.08. 13:24 | Kāzu datums: 10.08.2007

Ja jau gribas pāriet sievas uzvārdā tad tik uz priekšu, problēmas tieši tādas pašas kā ja sieva pārietu tavā uzvārdā - visu dokumentu maiņa.
Mans tēvs pārgāja mātes uzvārdā, māsas vīrs pārgāja sievas uzvārdā, mēs tik izjaucām šo tradīciju, jo katrs palikām savā uzvārdā :)

m
minchux 15.02.08. 17:25 | Kāzu datums: 18.07.2008

:)) man arī bija prātā piemērs par Šleseru.. :)) vai tad ir kāda vaina?
Man pašai gan ir prieks, ka tikšu pie skanīga uzvārda pēc kāzām. It kā jau tā neērti, ka savs uzvārds tomēr traucē nedaudz. Gandrīz vienmēr cilvēki kļūdās, to rakstot, izrunājot. Man tas sāk jau apnikt.

A
Aivans 18.02.08. 20:52 | Kāzu datums: 12.07.2008

Danke, par savu domu izteikšanu liekas ka būšu izlēmis ko sadarīt! :)