FB Pixel
e-veikals Ienākt / Reģistrēties
Šī tīmekļa vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai. Lasīt vairāk

Kāzu plānošana

Jautā citiem un dalies savā pieredzē

Likuma burts

Uzvārda latviskošana

Lindukiii 16.07.10. 23:39 | Kāzu datums: 02.07.2011

sveiks :)
lieta tada,ka precos ar vacijas pilsoni un velejos uzzinat ka ir ar uzvarda latviskosanu. nevelos but no sava toposa virina kardinali savadakos uzvardos. vai pastav kada iespeja, bez pilsonibas mainas, ka tiksu pie kartiga uzvarda, nevis k-kada parlatviskota jauninajuma?!

15 komentāri
Skatīt ziņojumus: Augoši Dilstoši
goldielocks 17.07.10. 00:18 | Kāzu datums: 28.05.2011

Sveika, esmu lidziga situacijaa, jo precos ar angli..diemzel esmu noskaidorjusi, ka latviesu valodas likums nosaka, ka uzvards pasee ir "jalatvisko", bet blakus lapaa ir ieklauts ari originaluzvards, taa kaa cik esmu dzirdejusi no draudzenem, kas ir apprecejusas ar arzemniekiem, principaa var lietot abus uzvardus - gan latviesu, gan arzemju originalo versiju..

Par precizu jaunaa uzvarda rakstibu vari konsulteties latviesu valodas agenturaa (man piemeram Tornkalna baznicas kanceleja teica, ka mums ir jaiesniedz izzina no sis agenturas par manu un mana vira personvardu tulkojumu latviesu valodaa, lai vini zinatu, ko rakstit laulibas apliecibaa un jaunajaa pasee), te bus links uz agenturas majas lapu: http://www.valoda.lv/Konsultacijas/Konsultacijas/648/mid_487

Pati esmu izlemusi samierinaties ar mulkigo "latviskoto" uzvardu, kuru ceru isti neizmantot, dzivojot Anglija, bet man skiet, ka sadu mulkigu likumu del, neviena vien latviete izdomas atteikties no latviesu pases un pilsonibas..

Lindukiii 17.07.10. 00:46 | Kāzu datums: 02.07.2011

paldies par atbildi un linku!
nu sausmigi patiesiba, jo domaju, ka lidz ar iestasanos ES butu ta ka jasaprot un japielagojas visam normam...nu ja, Latvija ka vienmer izcelas..
pases atteiksanas saistas ari ar pilsonibas atteiksanos,ja?!
un ka ir ar Eiropas Cilvektiesibu tiesu?! neviens uz to nav griezies, lai varetu ar viru vai sievu lietot vienu uzvardu?!

frauA 17.07.10. 13:13 | Kāzu datums: 11.06.2011

pievienojos bēdumāsām, arī es drīz dzīvošu ar diviem uzvārdiem Līdz šim man nav nācies bieži uzrādīt pasi, tāpēc ceru, ka tajos retajos gadījumos problēmas neradīsies Tiesības man arī Latvijas, sāku domāt vai pārrakstīt uz Vācijas, tad vismaz būtu īstais uzvārds iekšā
Domaju, ka Eiropas cilvēktiesību tiesa nepalīdzēs, jo uzvārdu latviskošana ir mūsu valodas īpatnība (laikam arī lietuviešu val.)

Zhagatinja 21.10.10. 23:57 | Kāzu datums: 15.07.2011

jaa , beedu maasas , Ungaarijaa jaunaa sieva pienjem viira uzvaardu un vaardu
+ paliek meitas uzvaards , tikai kaa tad tas buus manaa pasee , un shaubos , ka man kaads uzreiz pieskjirs ungaaru pasi un pilsoniibu , jo iisteniibaa abi nestraadaajam Ungaarijaa

Lindukiii 11.12.10. 23:00 | Kāzu datums: 02.07.2011

meitenes, es iedomajos ka ir tad,ja salaulajamies vacija?! ja visi papiri tiek formeti seit, bet man pase ir latviesu...vai man vienalga tiks uzvards latviskots?!

E
ElīnaPelīna 12.12.10. 10:54 | Kāzu datums: 04.09.2010

Kamēr vien esi LV pilsone ar Latvijas pasi, uzvārdu latviskos, kā Valodu centram labpatiksies. Taču es esmu dzirdējusi arī gadījumus, kad ar stingru nostāju un argumentāciju var panākt kaut cik sakarīgu "pārtulkojumu"
Taču, nesen ANO Cilvēktiesību komiteja ieteica, LV nelatviskot uzvārdus, redzēs vai tas novedīs arī pie izmaiņām likumdošanā..
http://il2057.proxy.webnewsmonitor.com/www.delfi.lv/news/national/politics/ano-cilvektiesibu-komiteja-uzvardu-latviskosana-dokumentos-pretruna-ar-tiesibam-uz-privatumu.d?id=35494385

Lindukiii 12.12.10. 12:19 | Kāzu datums: 02.07.2011

liels paldies par linku :)
tiesam loti ceru,ka k-kas saja lieta drizuma mainisies :)

Zhagatinja 12.12.10. 19:26 | Kāzu datums: 15.07.2011

izlasiiju rakstu , tas ir tikai ieteikums , ja veelamies tikt pie riktiiga viira uzvaarda, tad nu laikam jaatiesaajas , buus man laiks , es to izdariishu ..... jo nu LV jau speej to izdomaat , un diemzheel citu pilsoniibu varm tikai peec laika ieguut....
biju novembra beigaas LV , biju arii tai valodas agjentuuraa , vinji jau uzvaardu latviskojushi ,bet pajautaaju kaa vai mana toposhaa viira vaardu arii latviskos un pasee rakstiis , jo lauliibas aplieciibaa tas buus.... atbilde jaa protams ....un tas mani shokee, jo kaada vispaar valstij tiesiibas mana toposhaa viira vaardu latviskot, ne vinjsh latvietis , ne mees tur dziivosim
un ja tieshaam buus pietiekami daudz laika , es patieshaashos ......

E
ElīnaPelīna 12.12.10. 21:16 | Kāzu datums: 04.09.2010

Tā jau rakstīju, ka tas ir ko ANO iesaka, bet ignorēt to jau tā nevar..
Bet par to latviskošanu, ieteiktu ar tām valodas tantēm nevis agresīvi bet cilvēcīgi aprunāties, zinu, ka vienu bērna vārdu no Zoe gribēja uztaisīt par Zoja :D Bet mamma izcīnīja, ka būs tomēr Zoe.. tā kā ir izņēmumi, tikai par tiem jāpastāv un cilvēcīgā nevis agresīvā tonī.. varbūt izdodas! :)

i
i&&g 25.01.11. 22:51 | Kāzu datums: 14.07.2011

Meitenes, vai tas vīra uzvārds jālatvisko pirms došanās uz zaksu iesniegt iesniegumu? Un kas notiek pēc laulībam- man jāmaina pase, ja pāreju vīra uzvārdā? Cik ilgi to dara? Varbūt kāda zin :)

goldielocks 26.01.11. 12:50 | Kāzu datums: 28.05.2011

Pirms sniedz iesniegumu laulibam vajag dabut no valts valodas agenturas izzinu ar tava jaunaa uzvarda un vira varda un uzvarda tulkojumu latviesu valodaa, ko rakstis laulibas apliecibaa. Pec laulibam ir jamaina pase, ja mainas uzvards, bet to var izdarit 2 darba dienu laikaa. Attiecibaa uz uzvarda latviskosanu, esot taa, ka pasee varot rakstit abus uzvardus - latvisko versiju galvenajaa lapaa un originalo versiju (manaa gadijumaa anglu) blakus lapaa pie tautibas. Esmu dzirdejusi no draudzenem, kas ari ir precejusas ar arzemniekiem, ka dzivojot arzemes un ari perkot lidmasinas biletes utt mierigi var lietot originalo anglu versiju jo taa arii ir pasee..un latviesu versiju vajag tikai, lai kartotu dokumentus ar Latvijas valsts institucijam..mes dzivojam Anglijaa un es katraa zinjaa planoju visur lietot sava toposhaa vira originalo uzvardu :)

Zhagatinja 26.01.11. 19:20 | Kāzu datums: 15.07.2011

mees sniedzam papiirus Ungaarijaa, kur arii laulaasimies un nu manu uzvaardu neviens liidz shim nav veel jautaajis lai es ungaariskotu .... taa latviskoshana manaa skatiijumaa nevajadziiga , bet tikai gudraa Latvija to var sadomaat .... man ljoti interesee kaa buus ierakstiits lauliibas aplieciibaa , buus mana viira vaards veel jaalatvisko un kaa tad buus manaa jaunaa pasee ....

i
i&&g 26.01.11. 23:47 | Kāzu datums: 14.07.2011

Liels paldies par informāciju, goldielocks :) man tapa skaidrāks. Man arī šķiet nesaprotams faksts, ka vienai valstij ir tiesības pārveidot uzvārdu. Bet te nu mēs esam bezspēcīgas.

zojere 10.06.11. 12:50 | Kāzu datums: 21.07.2012

parakstamies sauliites

http://manabalss.lv/i/37

Spiiguliite 07.08.11. 15:48 | Kāzu datums: 24.09.2011

Es arī parakstījos http://manabalss.lv/i/37
lai nelatvisko. Jo tik pazemojoša sajūta, kāda pirms kāzām man bija jāpiedzīvo tajā aģentūrā saistībā ar uzvārda maiņu...:(