FB Pixel
e-veikals Ienākt / Reģistrēties
Šī tīmekļa vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai. Lasīt vairāk

Kāzu plānošana

Jautā citiem un dalies savā pieredzē

Likuma burts

Par uzvārdiem

K
Kendra 06.10.10. 15:15

Vai var njemt, piemeram, vecvecaaku uzvaardu, ja negrib ne savu, ne toposhaa viira uzvaardu? Un vai raxtot dzimtsaraxtu nodalaa iesniegumu, ir vajadziigi kaadi papildus papiiri, vai vienkaarshi var ieraxtiit to uzvaardu, kaads buus peec kaazaam?

Ja es palieku savaa uzvaardaa un viirs savaa, kaadu uzvaardu liek beerniem?

10 komentāri
Skatīt ziņojumus: Augoši Dilstoši
p
plume 06.10.10. 15:25

Ja katrs paliek savā uzvārdā, tad tradicionāli bērniem liek tēva uzvārdu. Taču pazīstu arī meiteni, kurai nepatika viņas dzīvesbiedra uzvārds un bērns tika pie mammas uzvārda!

Cik zinu, jāraksta iesniegums par uzvārda maiņu un tur jānorāda, "no kurienes" nāk šis jaunais uzvārds.
Bet vairāk par to visu, kā arī dažādi iesniegumu paraugi, šeit: http://www.tm.gov.lv/lv/noderigi/varda_u_mainja.html

j
janette 06.10.10. 15:41 | Kāzu datums: 22.08.2009

Abi ar vīru pieņēmām viņa vecmammas pirmslaulību uzvārdu (iemeslus neklāstīšu, bet tas bija ļoti ilgi pārdomāts lēmums nevis mirkļa kaprīze).
Vīrs uzvārdu nomainīja pirms kāzām, aizejot uz dzimtsarakstu nodaļu un uzrakstot iesniegumu. Uzvārda maiņai jābūt likumiski pamatotai (iegūglē likumu par vārda un uzvārda maiņu). Šajā gadījumā tā bija vēlme iegūt dzimtas uzvārdu tiešā augšupejošā līnijā. Ja nemaldos, tad vīrs iesniedza tikai pases un dzimšanas apliecības kopiju, un visu pārējo informāciju darbinieki savos reģistros sameklēja paši, taču, cik saprotu, ir labi, ja pats vari uzrādīt nepieciešamos dokumentus, kas apliecina tavu 'saistību' ar vēlamo uzvārdu (piem. vecāku, vecvecāku dzimšanas un laulību apliecības).
Likumiski izskatīšanas process var vilkties 3 mēnešus, mums ļoti paveicās ar atsaucīgiem darbiniekiem, kas šo lietu izskatīja nepilna mēneša laikā. Valsts nodeva par uzvārda maiņu ir 50 Ls. Protams, klāt nāk izdevumi par pases, tiesību un citu dokumentu maiņu.
Es jauno vīra uzvārdu pieņēmu apprecoties.
Kad rakstījām iesniegumu laulībām, procesu par uzvārda maiņu vēl nebijām uzsākuši, tādēļ ailītē par uzvārdu pēc laulībām atstājām katrs savu. Vēlāk, kad vīra uzvārds bija nomainīts un bija gatavi jaunie dokumenti, šo informāciju iesniegumā vienkārši izlabojām.

K
Kendra 06.10.10. 15:57

Paldies par atbildeem.
Diezgan sarezgiits pasaakums liekas, un mees veel nedziivojam LV. Jaadomaa kaa riikoties, jo es skaidri zinu, ka neveelos viira uzvaardu, un veel vairaak neveelos, lai muusu beerniem taads buutu.

p
plume 06.10.10. 15:59

vai Tavs līgavainis arī piekrīt uzvārda maiņai? Kā viņš sadzīvo ar šo domu?

K
Kendra 06.10.10. 16:11

PLUME
Vins man nekaadu atbildi veel nav devis, shii mums taada smaga teema. Kaa jau viirietim, laikam svariigs pasha uzvaards, lai arii kaads vins buutu. Domaaju, ka shis jautaajums mums tiks izlemts tad, kad iesim raxtiit iesniegumu dzimtsaraxtu nodalaa.

V
Vin:) 06.10.10. 17:18 | Kāzu datums: 24.07.2010

nu savu uzvārdu, laulājoties Tu vari mainīt tikai pret vīra uzvārdu vai abu uzvārdu kombināciju, nevis pret tādu, kāds ienāk prātā :) ja gribi citu - tas ir jākārto atsevišķi un tam ar laulībām nav nekāda sakara.
bērnam pēc likuma var likt tādu uzvārdu, kāds ir vienam no vecākiem - attiecīgi vai nu mammai, vai tētim :)

m
maijamaija 06.10.10. 22:39

Mums bija ļoti līdzīga pieredze kā janette - vīrs pirms kāzām pieņēma savu dzimtas uzvārdu (vecāsmātes meitas) Tam ari bija personīgi iemesli un tas bija pārdomāts solis. Mums dokumentu kārtošana bija pavisam vienkārša - bija visas dzimšanas/laulību apliecības (vecāsmammas, mammas un tēva, paša utt), vajadzēja tikai uzrakstīt iesniegumu jebkurā Dzimtsarakstu nodaļā un samaksāt valsts nodevu 50 lvl; mazāk kā mēneša laikā tika pieņemts lēmums, un automātiski visos reģistros nomainīti dati, uz deklarēto dzīvesvietu atnāca lēmums, uz kura pamata izsniedz jauno pasi. Mēneša laikā vajadzēja apmainīt pasi, vad.apliecību. Šeit uzmanīgi, jo mums brīdināja, ka ar automātisko uzvārda nomaiņu, vecā pase nav derīga, un tas nozīmē, ka tajā laikā nedrīkstētu atrasties ārzemēs, jo var būt problēmas šķērsojot robežas (kas EU it kā nav) - tāds cilvēks vairs neeksistē!
Tas par tehnisko pusi. Bet par emocionālo. Uzvārda maiņa nav tā - eh, šodien gribu būt Bērziņš rīt Kalniņš. Tā ir zināmā mērā jauna identitāte un esošās piederības maiņa. Lai arī vīram nav īpaši tuvas attiecības (bet ir ok attiecības) ar savu brāli, viņš, piemēram, reaģēja sāpīgi, ka brālim (t.i. manam vīram) būs cits uzvārds. Apsverot par un pret- šādu faktoru mēs neiedomājāmies. Tāpat, lai arī viņam tas bija apzināts un pārdomāts solis, bija brīžiem dažādas sajūtas, jo tomēr ir gadu gadiem pierasts, ka esi kaut kas cits. Ar to es gribu ieteikt, neuzspiest savu gribu, jo tā var būt ļoti nelabvēlīga augsne pamatīgiem konfliktiem nākotnē. Lēmums ir jāpieņem tikai tavam topošajam.
Mans uzskats ir, ka ģimenē tomēr ir labi, ja visiem ir viens uzvārds. Varbūt vēl ar jauno uzvārdu sadzīvosi? Kas tur ir tik traki briesmīgs? Jo ja jau būtu kāds pazemojošs vai nievājošs, tad jau līgavainis pats gribētu mainīt, ne?
Vēl gribēju piebilst, ka vienmēr varēsiet nomainīt nākotnē uz dzimtas uzvārdu, tas nav tā - pirms precībām vai nekad, tikai tas maksās par 50lvl dārgāk (plus tava pase vēlreiz un pārējie dokumenti)

j
janette 06.10.10. 23:46 | Kāzu datums: 22.08.2009

Vispār maijamaija ļoti precīzi uzrakstījusi par šī procesa emocionālo aspektu... Mēs zināmu radu neizpratni paredzējām, un ar to rēķinājāmies, kaut viņu viedoklis mūsu lēmumu tāpat nebūtu ietekmējis. Anyway, tas ir fakts, ar kuru jārēķinās - ka jūs var nesaprast.
Man paveicās tādā ziņā, ka vīrs pats vēlējās mainīt uzvārdu, un viņš šo identitātes maiņu uztvēra ļoti veselīgi, ja tā var teikt. Toties man vizmaz mēnesi bija pamatīgas ''lomkas'', neraugoties uz to, ka šo uzvārdu ļoti, ļoti gribēju. Man tiešām bija sajūta, ka esam zaudējuši savu identitāti un neesam vairs īsti piederīgi nekur, jo šobrīd šis uzvārds ir tikai mums. Protams, tas viss ar laiku pāriet, bet tas ir tiešām nopietns lēmums, ko nepieņemsi vienā vakarā.

Lindukiii 07.10.10. 00:40 | Kāzu datums: 02.07.2011

piekritu maijamaija no teoretiska viedoka, bet ja ligavai nepatik nakama vira uzvards vai nav lidz galam apmierinata ar to, tad jautajumu jaizlemj jums abiem kopigi - vai nu ligaivainis nem tavejo, bai no maina uz citu vai patur savejo...attiecigi vai jus gribat kopigu uzvardu vai savu kopigo gimenes. ja nespejat vienoties, tad mazulim varat dot vienu no savejiem....bet katra gadijuma likt bernam 2 uzvardus man skiet smiekligi...jo kad mazais bus pieaudzies un velesies preceties, kas vel tresais naks saraxta?!

V
Vin:) 07.10.10. 12:00 | Kāzu datums: 24.07.2010

Lindukii - bērnam nemaz tik vienkārši nevar ielikt divus uzvārdus, ja vien divi uzvārdi nav kādam no vecākiem, jo bērnam var likt vai nu mammas vai tēta uzvārdu.. Tātad, ja mamma paliek Zaiceva, bet tēvs paliek Volkovs, meitiņu var saukt vai nu vienā vai otrā, bet ne Zaiceva Volkova...Un pēc kāzām trešo nepieliks, ja vien kas nemainīsies likumdošanā, jo cilvēkam LV var būt maksimums 2 uzvārdi.