Kāzu plānošana
Likuma burts
Ceļojums uzreiz pēc kāzām ar veco pasi
Girbētu dzirdēt citu pieredzi - vai esat braukušas ceļojumā uzreiz pēc kāzām ar veco pasi un vai bija kādas problēmas. Plānojam pēc kāzām uzreiz tajā pašā vai nākošajā dienā braukt kāzu ceļojumā, taču gribu mainīt uzvārdu, līdz ar to sanāktu ceļot ar nederīgu pasi. Tikai gribētos zināt, kas man par to draud un kas varētu notikt gadījumā, ja tomēr lidostā, pārbaudot pasi, konstatē, ka man ir mainīts uzvārds? pieņemu, ka izbraukt problēmu nebūs, jo tik ātri informācija visdrīzāk datu bāzēs nenonāk, viemīgā problēma varētu būt ar atpakaļ braukšanu. reāli LV neielaist nedrīkstētu. vai ir kaut kādi naudas sodi šādos gadījumos?
vispār, ja nemaldos, tad vecā pase ir derīga vēl 30 dienas pēc kāzām. Tavā gadījumā Tev būtu jāņem līdzi laulības apiecība, kas parāda, ka Tu esi tikko precējusies un Tas uzvārds tagad ir mainījies. Nezinu gan kā ārzemēs viņu to papīru latviešu valodā burto.
Pase kļūst nederīga pēc laulības reģistrēšanas.
Reāli vislabāk ir atvēlēt vienu dienu pases maiņai vai arī sarunāt ar baznīcu vai dzimtsarakstu nodaļu, lai datus uzreiz neiesniedz (ne vienmēr var sarunāt).
to, ka pase kļūst nederīga zinu, tieši tāpēc gribēju zināt citu pieredzi. vai dzimtsarakstu nodaļai nav noteikts termiņš, kurā jāiesniedz dati? pasi paātrinātā kārtībā var izgatavot 2 darba dienu laikā, tā kā, ja kāzas ir piektdienā un iesniegumu pases maiņai iesniedzu pirmdien, tad ātrākais pasi varu saņemt tikai trešdienā.
kadas mulkibas, ka veca pase ir nederiga, es savejo mainiju tikai pec 3 meneshiem, jo devos celojuma pec tam ar veco pasi. es vel zvaniju ministijai un prasiju, kas un ka un vinji teica, ka ieteicams mainit uzreiz, bet vinji nekadus sodus vai sankcijas nevar un nepielietos
ja un lidosta vinji noetikti nevar redzet, avi tu esi apprecejusies un tev ir cits uzvards
Man draudzene tikko Rīgās pasu daļā mainija pasi, viņai to sataisija 2 stundās. Teica, ka tik ātri tā kā dāvana jaunajam pārim :)
http://www.pmlp.gov.lv/lv/forums/?forum_a=thread&forum_tid=3643&forum_gid=6
šeit ir kompetentu cilvēku atbildes uz šo jautājumu.
pase nav derīga ar laulības reģistrācijas brīdi, ja tiek mainīts uzvārds ;)
Es pēc kāzām ceļojumā devos ar veco pasi uz Itāliju. Nekādu problēmu nebija...
Nākošā dienā pēc kāzām devāmies divu nedēļu patālākā kāzu ceļojumā, izgājām cauri 4 robežkontrolēm turpceļā un atpakaļ un nekādas aizķeršanās neradās. Bijām sarunājuši ar mācītāju, ka dokumentus nes nedēļu vēlāk, pa vidu vēl iekrita Jāņi, tā ka nebija problēmu. Tomēr kad pēc atgriešānās bija jādodās uz CSDD ( sanāca 3 ned. pēc kāzām ) tur jau bija parādījies ieraksts, ka vecā pase ir nederīga. Tā ka grūti iztēloties, kā saulitesaulite pamanījās 3 mēnešus nodzīvot ar veco pasi :)
jaa, man ir taada lieta , ka lauliibu regjisteershu Ungaarijas republikaa, Latvijas veestnieciiba Ungaarijaa pases nemaina , tuvaakais kur varu apmainiit ir Viine, bet lai no Budapeshtas un Viini aizbrauktu vai Latviju sanaak vienalga celjot ar veco pasi .... sanaak nelikumiigi ....
protams braukshu uz Latviju pasi mainiit , bet nu vinji nav kaut kaa paardomaajushi to likumu vai kaa nepaarkaapjot likumu to es varu izdariit
meitenes par ceļošanu ir tā.. ( es strādaju pasu daļā,pirms aizgāju bērna kopšanas atvaļinājumā)!!!
Ja zinat,ka vēlaties braukt ceļojumā tad vislābāk pirms laulībām to pateikt vai nu mācītajam, vai dzimtsarakstu nodaļas darbiniekam,kas laulās. pasakiet kad brauksiet un kad būsiet atpakaļ,un parasti tad līdz tam laikam Iedzīvotāju Reģistrā netiek ievadītas ziņas par laulībām.
jo tiklīdz,datus ievadīs Jūsu pases būs nederīgas un var uzlikt sodu ārvalstīs,konstatējot šo faktu. jo viņi neredz mūsu datubāzi, un neredz iemeslu kāpēc mainīts uzvards, redz savā datu bāzē tik to,ka ir nomainīts uzvārds un pase nav derīga.
un kad būsiet atpakaļ tad varēsiet iet mainīt pasi :) principā, pases maiņa maksās 15ls ( ja ir vairāk kā 20 gadi), ja iesniegsiet mēnesi pēc laulībām ( obligāti jāizdara) neatkarīgi no laika pioma kurā vēlaties pasi saņemt, 2,5,21 diena! ja iesniegsiet vēlāk-var uzlikt sodu par dzīvošanu bez derīgas pases un maksāt nāksies pēc parastā cenrāža ;)
vēstniecība Tev var izsniegt atgriešānās apliecību ar jauno uzvārdu un veco pasi tik ņem līdzi :) sanāks,ka ieceļo likumīgi LV un tad varēsi ar abiem doties mainīt pasi;)