Kāzu plānošana
Likuma burts
Pret uzvārda latviskošanu
Šī tēma ir iztirzāta no a-z, bet mani nepamet sajūta, ka nevienam citam cilvēkam kā tikai man ir tiesības izvētēties uzvārdu latviskot vai nē. Man neļauj pieņemt uzvārdu Rappa, jo esot divi p, bet varu būt tikai Rapa, kas diemžēl vīra valodā nozīmē dārzenis. Otto drīkst būt tikai Oto un tā tālāk.
Es mēģinu šinī brīdī savākt parakstus lai šo noteikumu atceltu.
Lūdzu pievienojaties.
http://manabalss.lv/i/37
es parakstiijos .....
Esmu dzirdejusi, ka ir jau izstradats likumprojekts par sis likuma normas grozisanu - sis jautajums ir loti aktulas jau ilgaku laiku... Domaju, ka tas ir tikai laika jautajums! Bet pagaidam ari man naksies kroplot sava toposa vira uzvardu...;(
Piedod, esu izrakjnjaajusies cauri un apkaar un sanjeemsui zinjas no visaam iespeejamajaam ministrijaam ar paskaidrojumiem, neko vinji nedariis, bet man nav pienjemams , ka cilveeki uzskata, ka vinjiem ir kaada teikshana par manu vaardu un identitaati, taa vienkaarshi nebuus!!
Nu re, iniciatīva ir aizgājusi publiskajā balsošanā :)
Nesot laulību apliecību tulkot, man prasīja, kā lai pareizi raksta, tad izvēlējos savu variantu un ārzemēs manam uzvārdam ir tāds rakstības veids kādu gribēju. Uz notariālā tulkojuma ir arī apostille, neviens neko neiebilst.
Man aktuālāk šķiet- kāpēc nevar pieņemt vīra uzvārdu ar vīriešu dzimtas galotni, ja tad tas kaut ko nozīmē, kāpēc obligāti ir jābūt sieviešu dzimtas galotnei.
Attiecībā par vārdu Otto - palasi Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamenta 2010.gada 17.nov.spriedumu Nr. SKA-890. Šajā lietā Senāts pateica, ka pieteicējiem noteiktais aizliegums reģistrēt bērnam vārdu Otto, nav sociāli nepieciešams un samērīgs. Līdz ar to ierobežojums nav uzskatāms par nepieciešamu demokrātiskā sabiedrībā.Izskatāmajā lietā aplūkotais gadījums ir netipiskais.
Iesaku palasīt. Sliktākā gadījumā raksti sūdzību, lai šie izskata ,ja to noraida, tad pārsūdzi Tieslietu ministrijā un ja arī Tieslietu ministrija noraida prasību, tad vari vērsties ar pieteikumu Admionistratīvajā rajona tiesā (valsts nodeva tikai 20 Ls). taču doomāju, ka tu minēsi atsauci uz šo spriedumu, kur senāts visu sīki un smalki ir iztirzājis, tad problēmām ar tava uzvārda rakstību nevar būt.
Zojere, tev jau tas uzvārds RAPPA nav nekāds jauninājums, nav samērīgi, ka citai personai tād var būt , bet tev nēr. Arī tas ir pateikts tajā spriedumā. Tā kā uz priekšu!!! Un novēlu, lai izdodas!!!
Paldies,
Par Senāta spriedumu zinu gan, bet es izlēmu, ja man būs jāiet uz tiesu, tad es iešu uz satversmes tiesu, jo senāts spriež pa labu vienai induvidālai lietai, bet ja man jātiesājās, tad lai lēmums atceļ šos noteikumus, lai citiem nav jāmocās.
Zatlera preses sekretārei ir uzvārds Rassa. Tā kā ir arī izņēmumi. Bet šis uzvārds nav iegūts, apprecoties ar ārzemnieku mūsdienās. Tā kā varbūt uz viņas gadījumu attiecās citi noteikumi, jo tas ir viņas meitas uzvārds, ja nekļūdos.
Atbalstu un parakstu!
Grozījumi ir vajadzīgi un jau sen. Nav normāla prakse, ka tiek reģistrēti un piešķirti visādi ''Dirižabļi'' kā personvārdi un tmldz. mistrojumi, bet Otto un citi uzvārdi tiek latviskoti un savādākā veidā kropļoti. Turklāt, sen jau tā bodīte, ko sauc par valsts valodas inspekciju ir jāparavē.
Es arī atbalstu, dīvaini, ka vīram un bērniem viens uzvārds, bet pašai cits. Mēs gan dzīvojam ārzemēs un precējāmies Latvijā un paprasīju, lai laulības apliecībā ieraksta abus uzvārdus. Pase būs latviešu variācijā, bet visus bankas utt papīrus kārtošu ar īsto (ceru izdosies)