Kāzu plānošana
Likuma burts
Par reģistrāciju darba dienā
Esmu saskārusies ar informāciju, ka Rīgās zagsos darba dienās nevienu nereģistrējot. Ja nu registrē, tad viesi nevar nākt. Mums padomā sareģistrēties darba dienā, tad ar viesiem zagsā izdzert glāzi šampanieša, uztaisīt kādu kopbildi un tad paši laidīsim prom. Taču meklējot informāciju par iespējām sareģistrēties darba dienā, esmu nākusi pie atklāsmes, ka Rīga to izdarīt nevar(ārpus Rīgas īsti neinteresē, ja nu vienīgi vietas, kur viesi var ērti nokļūt ar Rīgas sabiedrisko transportu). Tad nu lūdzu Jūsu padomu, vai ir kādi regulējoši akti, kas dzimtsarakstu nodaļām kas nosaka, kad drīkst/nedrīkst reģistrēties un kad drīkst ierasties viesi un kad ne?! P.S. viesi man būs līdz 20 cilv. Un reģistrēties vēlamies dzimtsarakstu nodaļas darba laikā.
Pieļauju, ka tas ir atrunāts nevis regulējošos aktos, bet saistīts ar DzN ikdienas darbu. Varbūt viņi darba dienās tās telpas izmanto savam darbam, sapulcēm, iznomā semināriem utt. Ļoti bieži DzN atrodas vienā ēkā ar domi, dažādām izpilddirekcijām utt. Tagad ir atļauts DzN darbiniekiem reģistrēt laulību arī ārpus savām telpām. Varbūt varat apsvērt šādu variantu, ja viņi piekrīt to darīt darbdienā. Gan jau Rīgā atrastos skaistas vietas ceremonijai, kaut vai botāniskais dārzs piemēram.
Lieta tāda, ka nevēlamies liekas izmaksas, lai cik tas neskan skarbi. Vēlamies vienkārši sareģistrēties un laisties prom. Kāzas sev, taču ir cilvēki, kas mūs ir atblastījuši un visādi citādi bijuši un ir mūsu dzīvē, kurus labprāt redzētu ceremonijā. Runa konkrēti iet par Pārdaugavs vai Ziemeļu DzN(Rūpniecības ielā). Īsti neesmu droša, bet manuprāt to pusstundu jau nu var ierūmēt savos plānos, jo galu galā, mēs taču maksājam valsts nodevu un prasam tikai viņu tiešo pienākumu. Man īstenība ir skumji un dusmīgi.
Lieta tāda, ka nevēlamies liekas izmaksas, lai cik tas neskan skarbi. Vēlamies vienkārši sareģistrēties un laisties prom. Kāzas sev, taču ir cilvēki, kas mūs ir atblastījuši un visādi citādi bijuši un ir mūsu dzīvē, kurus labprāt redzētu ceremonijā. Runa konkrēti iet par Pārdaugavs vai Ziemeļu DzN(Rūpniecības ielā). Īsti neesmu droša, bet manuprāt to pusstundu jau nu var ierūmēt savos plānos, jo galu galā, mēs taču maksājam valsts nodevu un prasam tikai viņu tiešo pienākumu. Man īstenība ir skumji un dusmīgi.
Tas tieshaam ir muljkjiigi. Kaa var neljaut, ja var bez viesiem tad kur probleema ar.
Mees gribam preceeties ceturdienaa. Tagad man ir drusku panika par to, ka muus vareetu arii neregjistreet :o bet ja taa logjiski padomaa- 5dienas un 6dienas imr tik cik vinjas ir un daudzos zaksos visi laiki ir aizrunaati labu briidi uz priekshu. Ko ta lai dara tie kas grib preceeties? Jo valsts tachu lauliibas instituuciju tik ljoti atbalsta...
Tikko zvanīju uz Ziemeļu Zagsu(Rūpniecības iela), viņi teica, ka reģistrē tikai un vienīgi piektdienās un sestdienās. Citas dienas ir pilnīgi izslēgtas, jo viņiem tas sanāk ļoti dārgi. Es gan nesapratu, kas sanāk dārgi? Tie mani ~30Ls +50Ls par uzvārdu maiņu+6Ls par to, ja vēlos iemūžināt šo pasākumu, tas jau man sanāk dārgi. Un galu galā, precību laiks ir viņu darba laikā, laulību reģistrēšana ir viens no viņu tiešajiem pienākumiem. Cilvēki, nu apgaismojiet mani, kur es kļūdos? Vēlos precēties Zagsā, konkrētā dienā - darba dienā, darba laikā, maksāju savus nodokļus valsts noliktos,pie visa arī gatava pieteikt teju pusi gada iepriekš, lai pēc tam mani pateiktu - ziniet, man šodien nav vaļas utt. Naudu ņemt naski, bet pildīt pienākumus... nu kā jau valsts iestāde.
Aizej uzraksti iesniegumu. Ieraksti datumu, kurā vēlies. Ja Tev norāda, ka nevar Jūs salaulāt ceturtdienā, tad pasaki viņiem, lai uzraksta atteikumu rakstveidā. Šī būs iestādes faktiskā rīcība un pārsūdzama Administratīvajā rajona tiesā.
Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 13.panta ceturā daļa noteic, ka dzimtsarakstu nodaļas amatpersonas vai darbinieka faktisko rīcību ieinteresētā persona var pārsūdzēt tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.
Minētā likuma 19.panta pirmā daļa noteic, ka laulību reģistrē dzimtsarakstu iestādē noteiktā dienā, klātesot personām, kuras vēlas noslēgt laulību, un diviem pilngadīgiem lieciniekiem, ja nav kļuvuši zināmi Civillikuma 32., 35., 37. un 38.pantā norādītie šķēršļi laulības noslēgšanai.
Likumā nekur nav noteikts, ka nevar laulāties ceturtdienā. Likumā noteikts, ka laulību rēģistrē noteiktā dienā. Tā kā ceturtdiena noteikti ir dzimtsarakstu nodaļas darba diena, tad kur problēma.
Tā tiešām ir, ka Rīgas DzSN (un ne tikai) laulā tikai piektdienās un sestdienās. Gan jau ka var papīrus parakstīt jebkurā darba dienā DzSN darba laikā, bet ja vēlaties ceremoniju (t.sk. ar viesu klātbūtni), tas taču ir saprotami, ka tās ir izmaksas. Runājot par konkrēto "Ziemeļu Zagsu", zinu, ka darbinieces 5dienas, 6dienās tur uzcērtas kā uz lieliem svētkiem (uz tie arī ir lieli svētki), taisa smalkas frizūras u.t.t., tas ietilpst viņu darba pienākumos un ne maksā maz. Tāpat arī visi mākslinieki, kas tiek algoti, varbūt nevar izskraidīt pa nedēļas vidu.
Es saprotu Tavu sāpi, mēs arī sākumā gribējām ceturtdienā, bet nevajag tik dikti "sacepties", gan jau ka kāds risinājums ir atrodams, vismaz man "Ziemeļu Zagsa" dāmas likās ļoti pretīmnākošas un atsaucīgas, lai gan mums arī nebija viss kā "standartā". Buciic ieteikums varētu būt efektīvs :D , bet diezvai labākais, jo tad iespējams jums nāktos skatīites uz "skābam" DzSN darbinieku sejām.
Precizējums (varbūt nesaprotami izteicos) - laulā jebkurā dienā DzSN darba laikā, bet laulību ceremoniju organizē tikai sestdienās, svētdienās.
Buciic norādītie tiesību akti runā par laulības reģistrēšanu (jaunlaulātie + 2 liecinieki) nevis par laulību ceremoniju organizēšanu ar viesiem. Tās ir divas dažādas lietas.
Es pati nesen biju rakstīt iesniegumu.
Mēs arī sarakstamies darba dienā, un bez problēmām!
Zālē ar visiem viesiem un vedējiem! Kopā samaksājām 25Ls
Cik man zināms, tad ceremoniju zāle vienmēr kaujas gatavībā, tur taču nav nekādu dekorāciju utt. Vajag tik personu, kas sareģistrē. Kadā tur vēl ceremonija? Kāzu maršu var nospēlēt atskaņotājs. Es neredzu nevienu problēmu.Un galu galā, kāda starpība - jaunlaulātie + divi vedēji vai vēl arī plusā 20cilvēki. Mēs tacu neprasam, lai galdus klāj un nez ko, tik sareģistrēšanos.
Dičux, kurā zagsā?
Lai Tev izdodas, varbūt, ka tomēr var sarunāt :) Viņas gan tielējas pretī, ka darbadienā nav svinīgās kleitas un pričenes, līdz ar to neizskatīties gana cienīgas laulāt. Mums arī kādas 3 reizes vismaz pārjautāja, vai tiešām nevēlamies ceremoniju, bet nu beigu beigās piekrita, ka tikai parakstamies (bez visādiem pantiņiem un kāzu maršiem) un vispār esmu ļoti pateicīga tieši šis dzimtsarakstu nodaļas darbiniecēm, ka to pašu 3 minūšu pasākumu, kas ir parakstīšanās, viņas uztaisīja daudz svinīgāk, kā bijām cerējuši un tas tiešām bija skaisti un sirsnīgi.