Kāzu plānošana
Likuma burts
Kāzu ceļojumā ar veco pasi - vai riskēt?
Sveikas meitenes!
Zinu, ka šis temats tika apspriests jau iepriekš, bet gribās zināt jaunākās ziņas un pieredzi.
Tātad situācija ir sekojoša:
Mēs dodamies kāzu ceļojumā pēc 10 dienām pēc kāzām un principā mierīgi varētu saņemt jaunu pasi ar vīra uzvārdu. BET biļetes tika pirktas jau sen, uz manu veco uzvārdu. Turklāt, tā kā barucam uz Krieviju, man vēl ir jānoformē vīza. KO darīt - maksāt aviokompānijai par uzvārda maiņu biļetēs vai riskēt un braukt ar vecu pasi???? Kurā brīdi lidostā vispār pārbauda pases??? Tikai pie reģistrācijas?
Laulību gadījumā aviokompānijas maina uzvārdu bez maksas, vismaz manā gadījumā tā bija. Kā man paskaidroja, tad pakalpojums "uzvārda maiņa" vairāk domāts kā nomaiņa uz citu personu, nevis kad tai pašai personai mainās uzvārds. Ar ko lidojat? Par vīzu gan nemācēšu teikt.
Lidostā pases pārbauda pie iečekošanās.
Varu pateikt no savas pieredzes,Tevi neizlaidis cauri Pases kontrolei,jo Muitaa jau zinaams tavs jaunais uzvards:)
Mulkibas. Veca pase ir deriga menesi pec kazam. Mes nakosaja diena braucam kazu celojuma un nekadas problemas nebus, cerams :) Dzimtsarakstu nodala teica, ka nekadi dati, par to, ka esat precejusies nebus- tikai pec menesa, kad anulesies pase.
Vienigais noskaidro par vizu. Jo vizas izgatavosanai, varbut viniem bus pieejami dati, ka ir cits uzvards.
No juridiskā viedokļa līdz ar brīdi, kad tiek izdota laulības apliecība, esošā pase nav derīga. Tomēr vienlaikus likums noteic pienākumu personai mēneša laikā no laulības noslēgšanas brīža veikt pases nomaiņu. Realitātē ir tā, ka gan dzimtsarakstu nodaļai, gan mācītājam var palūgt, lai informē PMPL par laulībām pēdējā dienā no atļautā termiņa (2 nedēļu laikā no laulības noslēgšanas). Kamēr PMPL nav informēts, neviens (izņemot tos, kas bija kāzās:)) nevar zināt, ka laulība vispār bijusi.
Es lidoju (šogad jūlijā) ar veco pasi, samainīju to pēc kāzu ceļojuma, neviens lidostā neko nejautāja :) bet vispār pasi pēc laulībām izgatavo 2 dd laikā, tikai tad jātaisa ātrā vīza uz Krieviju 3dd (būs dārgāk), par uzvārda maiņu aviobiļetēs nav pieredzes :)
Visi te uztraucas par pasēm mums bija tā ka mes biļetes nopirkām caur internetu , bet pirkam tā ka nebijam laulajušies , bet man jau rakstījam vīra uzvārdu un tad pēc laulībam nomainīju pasi un tad ceļojumā,,,ļoti forši bija ...interneta visus dokumentus formeja vīrs par ceļojumu vajadzēja tik uz biļetes pierakstīt kam otra biļete būs pierakstīja mani ar jau jauno uzvardu un problēmu kaudze bija atrisinata
"gan dzimtsarakstu nodaļai, gan mācītājam var palūgt, lai informē PMPL par laulībām pēdējā dienā no atļautā termiņa (2 nedēļu laikā no laulības noslēgšanas)" - vai ieteikums derīgs arī autores gadījumā, ja viņa plāno izlidot tikai 10.dienā pēc kāzām? atgriežoties, kad jau sistēmā būs jaunie dati, nebūs problēmas?
Valstii iekshaa tak laizj - vinjiem galvenais, lai bilde ar skanju sapas un pasei nav terminsh beidzies :))
Kaut gan es droshi vien neriskeetu - tie paardesmit lati nav taa veerti lai sev nervus bojaatu un veel dies pas iesaistiitos diskusijaas ar Krievijas lidostu darbiniekiem kuriem visiem shkjiet ir kungja chuula un humora izjuutas nav un nekad nav bijis. Aviokompaanija gan jau nomainiis taapat vai ar mazu maksinju, bet uz jauno pasi gan laiciigi rindaa jaapierakstaas - tur shobriid ir pilniigs haoss...
Paldies visām, kas atbildēja. Laikam jau mēģināsim mainīt pasi un saņemt vīzu.
Man tikai vēl šāds jautājums nav skaidrs: KUR ir jāpiesakās uz jaunās pases saņemšanu? Pasu daļā vai PMPL (un kur tas atrodas?) ???
ieteikums derīgs arī gadījumā, ja izlidos 10-tajā dienā pēc kāzām - valstī atpakaļ savu pilsoni principā nevar atteikties ielaist. PMPL ir tā pati pasu daļa - jāatrod tuvākā savai dzīvesvietai. Ieteiktu iepriekš pieteikties un mainīt pasi pēc pieraksta - nebūs jānīkst garās rindās (vismaz Rīgā tās esmu novērojusi). man liekas, ja vīza ir vecajā pasē, tad Krievijas vēstniecība izdod kaut kādu izziņu/ ielīmē kaut ko jaunajā pasē, lai apstiprinātu vīzas esamību. Droši vien labāk piezvanīt uz vēstniecību. Lai veicas!
Ar pasi nevajag būt nekādai problēmai, jo skarā ar laulībam to nomaina 2 dienu laikā ...un jāsamaksa 20ls
Meitenes! Mes precamies 16taja (piektdiena) un 17taja (sestdiena) lidojam prom uz Turciju. Sazinajos ar ntajam iestadem, pat ar arlietu ministriju. Tiklidz jums tiek izsniegta laulibas aplieciba, ta uzreiz dati iedzivotaju registra un robezsardze neizlaizh. Tagad nacas atteikties no vira uzvarda, jopar celojuma jau samaksajam, un pienemsu jauno uzvardu pec atgriesanas.
Pirmo komentaru nemu atpakal- problemas ar pasi bus.
Bet ja nebrauc uzreuz pec kazam, pasi nomaina 2 darba dienu laika pa tiem pasiem 20ls
Man situaacija bija sekojosha, uz lidmashiians biljetes vecais uzvaards uz dokumenta jau jaunais , es vienakarshi paraadiiju lauliibas aplieciibu un tiku taalaak.
Un par rindaam peec pases Riigaa ir taa, mees gaajam piektidienas peecpusdienaa un mums priekshaa bija tikai 4 cilveeki, draudzene gaaja taas pashas nedeeljas pirmdienas riitaa un gaidiija divas stundas. Taa kaa nevajag iet primdienaas un darba dienu agros riitos, tad visi saskrien. Vieniigi taa kaa es njeemu piektdienaa un veco pasi man savaca, jo taa vairs nebija deriiga, ar briivdienaam pa vidu es tuseejos chetras dienas bez jebkaadiem personapliecinoshiem dokumentiem :D
Mēs braucām ceļojumā uz Bulgāriju 2 dienas pēc kāzām. Ceļoju ar veco pasi un veco uzvārdu. Nebija nekādu problēmu. Atgriežoties pēc nedeļas, aizgāju Rīgā un dienas laikā tiku pie jaunās pases. Maksa bija tā pati, 20 Ls ja nemaldos. Biju iepriekš veikusi pierkastu PMPL, no rīta uz planoto laiku aizgāju un nebija jāgaida nekādās rindās. Tā ka meitenes ir arī šāda opcija kā iepriekšējs pieraksts. :)
Dodoties noamainīt pasi ir forši,ka ir pierakst (jo visādi var būt)-es gan samērā laicīgi pierakstījos.
Izdevīgāk ir uzreiz kaŗtot gan pasi gan ID- kopā izmaksā 25Ls
ja tikai pasi- 20Ls vai ja tikai ID 10Ls
http://www.pmlp.gov.lv/lv/pakalpojumi/cenradis/pases_nod.html
Uztaisa fiksi-2 dienu laikā- var iet uz Pasu daļu 1-dienās rītā...un nav izslēgts,ka varbūt pat vakarā jau var dabūt dokumentu (to gan nevaru apgalvot, bet ir dzirdēts), tik paķer līdzi laulības apliecību-ja nu dz. nodaļa, vai baznickungs nav paspējuši jau datus ievadīt reģistrā.
Ar Krieviju nevajag jokoties- esmu braukusi-viņi ir diezgan piekasīgi un skurpulozi-labāk visu nevis forumos skaidrot- bet gan uzreiz vēstniecībā, dokumentu izsniegšnas vietā un pie avikompānijas...
Ja būtu Eiropa parastā-tad vēl tā.... bet te diktam jāzumanās...
Lai veicas!!!! ;)
Iepriekšējais pieraksts diemžēl darbojas tikai uz pases formēšanu, vajadzētu arī uz izsniegšanu. Savādāk, lai noformētu jaunu, tikt klāt var ātri, ja pieraksties. Bet lai saņemtu, nākas gaidīt kopējā rindā ar pārējiem, nosēdēju vairāk kā stundu.
par pasi, man pieraksts bija uz pl. 10.0 no rīta un uzreiz jautāju vai iespējams dienas laikā dabūt. Man atbildeja, jā, pēc pl. 15.0 variet nākt pakaļ. Es biju Rīgas centrā pierakstījusies -Alunāna ielā 1.
Pasi saņēmot ari ilgi negaidīju, veiksmīgi visu izdevās nokārtot bez liekas gaidīšanas rindā. Bet tas laikam kā paveicās.
Atceros pirms gada ari vīrs mainīja veco pasi un pie jaunās tika dienas laikā.
Es arī esmu bijusi Krievijā..Tāpēc iesaku neriskēt un visus dokumentus sakārtot laicīgi, jo viņi tur visi ļoti, ļoti piekasīgi....
Pati braucu ar veco pasi pāris dienas pēc kāzām šogad, uz 1 nedēļu, pa Eiropas savienības valstīm, nebija nekādu problēmu. Avio biletes bija ar veco uzvārdu,tāpēc pasi tik ātri nemainīju.
Bet piem., Krievijas, ASV utt. braucieniem gan jāskatās droši vien rūpīgāk... ;)
Es arī esmu bijusi Krievijā..Tāpēc iesaku neriskēt un visus dokumentus sakārtot laicīgi, jo viņi tur visi ļoti, ļoti piekasīgi....
Pati braucu ar veco pasi pāris dienas pēc kāzām šogad, uz 1 nedēļu, pa Eiropas savienības valstīm, nebija nekādu problēmu. Avio biletes bija ar veco uzvārdu,tāpēc pasi tik ātri nemainīju.
Bet piem., Krievijas, ASV utt. braucieniem gan jāskatās droši vien rūpīgāk... ;)
"Realitātē ir tā, ka gan dzimtsarakstu nodaļai, gan mācītājam var palūgt, lai informē PMPL par laulībām pēdējā dienā no atļautā termiņa (2 nedēļu laikā no laulības noslēgšanas). "
Meitenes, kāda ir tā darījusi? Zinu, ka laulājoties baznīcā tā var izdarīt (paziņa darīja tieši tā), bet vai kāda tā ir darījusi arī sarakstoties dzimtsarakstu nodaļā?
Lieta tāda - kad bijām iesniegt dokumentus, dzimtsarakstu nodaļā pateica, ka varēšot to visu izdarīt. Šodien bijām atkal aizgājuši nokārtot dažas formalitātes, nolēmu pārliecināties vai mums viss paliek spēkā, man atbild, ka tomēr nē, nevarēšot.. Liekas dīvaina tāda domu maiņa, varbūt no mums pēkšņi gribēja kādu "likumīgu maksu" dabūt par šo? Vai arī tiešām tomēr nevar tā?
Ceļojums jau pasūtīts, ar nederīgu pasi tā kā bailīgi braukt..
Mums izskaidroja, ka datu sistēmas tagad esot vienotas un visa informācijas apmaiņa notiekot automātiski, tādēļ "informācijas atlikšana" neesot iespējama. Dzimtsarakstu nodaļa vēl laipni uzzvanīja Pasu daļai, lai pārliecinātos, vai 30 dienas veco pasi drīkst lietot iekšzemē, vai arī dodoties pāri robežai. Atbilde bija, ka 30 dienas attiecas tikai uz uzturēšanos Latvijā, bet vēl aicināja, lai uzzvanot robežsardzei, lai uzzinātu par iespējamajām sekām, kas varētu būt cenšoties izbraukt ar nederīgu pasi... Rezultātā mēs neriskējām- es paliku savā uzvārdā un devāmies ceļā uz Itāliju ar derīgām pasēm un mierīgu sirdi (kāzas bija sestdienā, bet ceļā devāmies pirmdienas rītā). Ja starp kāzām un ceļojumu starpā ir vismaz 2 darba dienas, tad problēmām ar pases apmaiņu nevejadzētu būt.