Kāzu plānošana
Kāzu foto, kāzu video
Kā lai atrod fotogrāfu?
Padalieties, lūdzu, kā jūs atradāt savu kāzu fotogrāfu? Internetā meklēju, bet viņu taču ir tik daudz! Pēc kā, lai izvēlas, kuru ņemt? Daudziem nav iespējams apskatīt bildes, tas man, protams, nepatīk. Pēc cenas vien? Tas jau arī nav nekāds īstais rādītājs. Vēl problēma, lielākā daļa fotogrāfu ir Rīgā. Mums kāzas Kurzemē, tas nozīmē, ka izmaksas palielinās. Vietējos fotogrāfus arī nezinu. Nu īsāk sakot, tāds zināms apmulsums šajā jautājumā.
Renārs Zīle.būs ar izdomu,stilīgas un kvalitatīvas bildes,man draudzenei bildēja ,pirms tam atbrauca visu noprasīja kā grib vai reportāžas stilā vai piekoriģēt vajadzēs kur brauks utt.visu paskaidroja ar ko bildēs un cik ilgi jāgaida uz bildēm būs.
Anna, piecas nedēļās vēl ir ok! Ir dzīrdēts, ka pāri gaida savas īpašās dienas bildes vairāk kā pusgadu. Mūsu kāzas fotogrāfēja Edgars Kalniņš, darbus iespējams aplūkot - http://www.ekfoto.lv . Fotogrāfijas sagaidījām pēc 6 nedēļām. Saņemot fotogrāfijas, aizmirsām par mazo satraukumu. Kāzu fotogrāfijas bija fantastiskas, labākas kā bijām gaidījuši! :)
Mums būs Juris Ross. Bija draugu kāzās, ļoti, ļoti patika, līdz ar to savām arī jau norezervējām. Satiekoties ļoti daudz vērtīgu padomu iedeva, parādīja fotogrāmatas un izstāstīja, ko un kā labāk. Ak, kaut nu viss kāzās noritētu pēc plāna, lai skaistas bildes sanāk, ļoti daudz ideju, ko un kā vēlamies. Un kaut nu saulīte spīdētu ;)
Meitenes, vai kādai kāzas ir fotogrāfējusi Guna Beķere?
Mums bija Gints Janševskis. Bildes daidz un skaistas ja nemaldos 1300. Plus skaists prezentativs video ar skaistam bildem un muzikas pavadiba.
Komunikacija viegla korekts un patikams cilveks. Kāzu diena zolidi gerbts. Kas nav maz svarigs.
Bildes gaidijam tieshi menesi. Ka solija ta ari izdarija. Liguma nosacijumus izpildija. Ligumu sledzam veicot pirmo iemaksu. Iesaku so cilveku tiesam super.
Dazas bildes ieskatam
Man kaazas bija 11. julijaa Rigaa.
Fotograafs bija Martins Plume. Atsauksmes biju salasijusies labas tepat precoslv
Tagad iet jau piektaa nedeelja, kad veel no bildeem neesmu ne duumu redzeejusi! Martins solija taas nosutiit 3 nedeelju laikaa, bet nekaa. Samaksaaju 800 eur.
Uznemt bildes ar mani un liigavaini bija mana iniciatiiva. Daudz viesu vakara gaitaa pienaaca un saciija, ka fotograafs seez tikai pie telefona vai ipad. Pati biju ar to pamaniijusi, bet neko neteicu. Kad viesi naaca klaat un to saciija, tad gan likaas, ka nesmuki, ka taa.
Pirms kazaam rakstiiju epastu ar info, bet taa arii nekaadu atbildi nesaneemu. Zvaniju velreiz pati dienu pirms kazaam, lai parliecinaatos, ka man tomeer ir fotograafa. Epastu vins redzeejis nebija, jo nezinaaja ne kur notiek, ne kaads ir plaans.
Nozeloju, ka samaksaaju visu summu uzreiz. 800 eur ir liela nauda. Es vienmeer esmu gatava samaksaat vairaak par labu servicu, bet seit bija liela nauda, bet joprojaam nevienas bildes.
Pagajuso nedeelju samekleeju Martinu facebook, uzaicinaaju par draugu un jautaaju pec bildeem. Atbildi saneemu, ka vins sazinaasies ar savu asistenti. Bet tagad atkal klusums.
Kvalitaate un serviss nekadaa gadijumaa nav cenas veerts. Man pat gribaas jautaat, lai atmaksaa dalju naudas, jo vins no savas puses nav izdariijis soliito, bet nezinu kaa tas Latvijaa notiek. Vai vispaar taada naudas atgriesana notiek!
būtu interesanti uzzināt, kāpēc līgumam nebūtu spēka dotajā situācijā? Piemēram Asociācijas piedāvātais līgums ir fotogrāfu un juristu veidots.
nu re-man nav noslēgts līgums ar fotografu-kāzu asociācijas biedru, jo kaut kā neticu līguma spēkam šajā situācijā, par spīti tam ka esmu jurists. uzticos jūsu piesauktam "zīmolam"- LKFA biedrs:))
par laimi tā ir utopija :)
Ja vairāki vienādas kvalitātes fotogrāfi prasītu krasi atšķirīgu cenu un tam lētākajam būtu pilns ar pasūtījumiem, bet dārgākie sēdētu tukšā, tad, lai cik humāna būtu asociācija, lētākais ātri vien tiktu norakts ;)
Pievienojos Dmitrija iepriekš rakstītajiem komentāriem.
Ceru uz to, ka asociācija izvērstos par tādu stabilu institūciju kur kāzinieki ar uzticību varētu meklēt fotogrāfu atkarībā no savas gaumes un maksātspējas, neraizējoties par to, ka kvalitāte varētu būt slikta vai arī fotogrāfs jebkādā veidā sniegtu neadekvātu pakalpojumu.
pa punktiņiem :)
1) LKFA statūtos nav ne tikai zemāka cenas ierobežojuma, bet arī nekā cita, kas ierobežo fotogrāfu (mēs neesam Rimi, un Maxima, kas pieprasa ražotājiem atlaides, pretējā gadījumā to preci netirgos). Kaut arī neslēpšu - katra fotogrāfa interesēs ir, lai cena par pakalpojumu būtu augstāka, bet tā ir katra fotogrāfa darīšana - kādu cenu likt. Un pretstatā - Asociācija, savos spēkos ir ieinteresēta, lai fotogrāfiem būtu augstāks fotogrāfiju līmenis, nevis cenas (domāju, ka tagad atšķirība ir jūtama).
2) ja uzmanīgi izlasītu manu komentāru augstāk, tad es tieši tur arī liku uzsvaru, ka līgums nepasargā no "sliktām bildēm", klients pats ir tiesīgas izvēlēties fotogrāfu līmeni un klients ir atbildīgs par fotogrāfiju kvalitāti tik pat daudz, cik pats fotogrāfs, jo nespēja samaksāt vairāk par labāku fotogrāfu.
3) "Bet skaisti skan Fotogrāfs....LKFA biedrs.Gandrīz kā brends."
Ceru, ka drīz, tas vairs nebūs "gandrīz kā", bet būs noteikti kā brends :)
Vispār jau biedrība praktiski nevienu neaizstāv. Mums fotogrāfiem pašiem sevi jāaizstāv un godprātīgi jāceļ savs vārds. :)
Neviens līgums nepasargās klientu no neveiksmīgām fotogrāfijām, neatkarīgi vai fotogrāfs ir vai nav biedrs.Biedrības aizstāv tikai pašu fotogrāfu tiesības un vēlmes.Tā, kā fotogrāfu patiešām šobrīd ir daudz klientam ir tiesības izvēlēties,jo arī par 100 latiem var uztaisīt labas fotogrāfijas. Bet tā, kā ir biedrība, tad noteikti ir statūti, kurus topošie biedri ir izveidojuši paši un šie statūti noteikti paredz, ka sniedzot pakalpojumu summa nedrīkst būt zemāka par.....Bet skaisti skan Fotogrāfs....LKFA biedrs.Gandrīz kā brends.
Dotā situācijā cilvēks darbojas sfērā, kur ir nepieciešama reputācija. Asociācijas biedri ir uz 80-90% savā starpā pazīstami cilvēki. Ja kāds nav pazīstams, tad noteikti ir dzirdēts, ka tas cilvēks ir kāzu vai dažādu žanru fotogrāfs un ka viņam jau ir nofotografētas vismaz 5 kāzas, tātad ir kaut neliela pieredze un kaut neliela garantija. Piedalīšanās izstādēs, savas mājaslapas uzturēšana un kaut vai vizītkartes eksistence ir vēl lielāka garantija, jo tas viss prasa finansiālus un laika ieguldījumus, ko krāpnieki nevar īstenot.
Ne visi Asociācijas biedri slēdz līgumus, jo tas ir papildus finansiālais slogs, ar ko konkurences laikmetā klienti negrib rēķināties.
Vai LKFA biedra statuss ir garants? visdrīzāk ka jā, jo tur netiks iekšā kāds cilvēks, kurš ir nozadzis (paņēmis) svešas kāzu bildes no interneta, lai parādītu uzņemšanas komisijai. Tomēr LKFA biedra statuss nevar garantēt 100% apmierinātību ar fotogrāfu un viņa fotogrāfijām, tā ir katra jaunā pāra izvēle (fotogrāfu izvēle, fotogrāfa līmeņa izvēle).
Pastāstīšu vienu reālo gadījumu, kas notika ar ļoti pazīstamo un pieredzējušo fotogrāfu:
Vienam pārim vajadzēja fotogrāfijas tikai no baznīcas. Sievietei fotogrāfu ieteica šīs baznīcas mācītājs, teicot, ka arī viņš apmeklē šo baznīcu. Saīsinātais dialogs:
- Cik varētu maksāt fotografēšana baznīcā uz 40 minūtēm, mums vairāk nav nepieciešamības.
- Cik esat gatavi maksāt?
- nu... 15Ls, vai tas būtu normāli?
- jā normāli...
- un cik daudz būs fotogrāfiju?
- fotogrāfiju būs pietiekami.
- nu cik apmērām?
- albumam jums noteikti pietiks, neuztraucieties
- un fotogrāfijas būs diskā
- jā, diskā
- ļoti labi, tad sarunājām?
- jā.
(ja stāstīt sīkumos, detaļās un ar jūtām, tad būs ļoti daudz teksta)
Galu galā, kad viņi satikās apmainīties nauda-bildes, fotogrāfs iedeva aploksni ar trim fotogrāfijām un paņēma naudu. Sieviete bija šokā, un kad sāka runāt kāpēc tikai trīs, fotogrāfs sāka stāstīt cik daudz maksā viņa aparatūra (virs 3 tūkstošiem latu), ka viena pases bilde maksā 3,5Ls, ka viena kopbilde maksā 50Ls un ka to viņš viņai tā kā ir uzdāvinājis (jo tā bija aploksnē). Un tad viņš sāka stāstīt, cik šikas viņiem bija kāzas, cik dārga viņai bija kāzu kleita un ka 5Ls par foto viņa var atļauties samaksāt. Pēc vairāku dienu asarām fotogrāfs atstājis disku ar 15 bildēm baznīcā.
Diemžēl no tā neviens nav pasargāts, tas arī bija viens no LKFA dibināšanas iemesliem.
Mēs fotogrāfu sarunājām 8 mēnešus iepriekš caur pazīšanos. Viņš gan mēneis pirms kāzām atklāja, ka netiks uz mūsu datumu, tāpēc sarunāja savu kolēģi ar tiem pašiem nosacījumiem, kas bija ar viņu. Un ne mirkli nenožēloju, ka mums bija šis otrs fotogrāfs! Es protams, no sirds varu ieteikt mūsu fotogrāfu Andri Krastiņu (var meklēt šeit precos.lv pie Kāzu fotogrāfiem, kā arī draugos), un mūsu kāzu bildes var redzēt šeit:
http://www.precos.lv/forum/index.php?bid=348937&pid=1216638
http://www.draugiem.lv/gtop/?hsi7cg6
BET:
katram ir savs fotogrāfs! Kādam vairāk patīk mākslinieciskās un pārveidotās bildes, mums vairāk bija dabiskas un pašas par sevi dzīvas (dzidras) bildes! Manuprāt, jāskatās bildes, jārunā ar katru fotogrāfu, kas iepatīkas, lai arī pēc rakstura tev iepatiktos, lai justu, vai ar šo cilvēku varēsiet sastrādāties :)
vai līgums būtu jāslēdz arī arfotogrāfu- kāzu asociācijas biedru? vai tad šis biedra statuss nuzliek kaut kādu garanta zīmogu? :)
Sveiks kolegi, atbildot uz Jusu komentaru. Piekritu, ka fotografa cena zem 100 neko labu neliecina, si ir pareizs apgalvojums, tomer cena nav faktors, kas liecina par kvalitati. Diemzel sobrid konkurence ir augsta un cilvekiem ir butiski apviento izmaksas ar darba fotografa kvalitati. Par sevi varu teikt, ka neesmu augstakas raudzes meistars tomer man saja joma ir loti liela pieredze. Par tehnisko nodrosinajumu mes varetu ari pastrideties domaju, ka daudzos setos es butiski parsistu lielakas dalas fotografu ekipejumu. Tomer ne par to ir runa, atvainojos, ka tik brutali foruma iejaucos ar piedavajumu. Ja izdaru vel nelielu atkapi par fotografu izmaksam tad loti daudzi amatbrali uz doto bridi ietur cenu no 100 lidz 150. Konkurence ir augsta un piedavajums stradat zem 100 uz pilnu dienu ir dempinga cena jebkuram no mums. Mes visi iedalamies dazadas raudzes, tomer tie kas ir augstakas raudzes fotografi neatrodas sados forumos. Velreiz atvainojiet par ieprieksejo komentaru.
nav jau problēma oriģinalitātei, domāju, daudziem tas nav tik aktuāli, cik samaksa par fotogrāfu.
Te jau drīzāk jādomā, ko jums var sniegt cilvēks, kurš strādā ar lieliem zaudējumiem? ko var atklāt tikai tad, kad par jaunas tehnikas remontu vai iegādi ir jāmaksā. Cita lieta, ja cilvēkam tas anv pastāvīgs darbs, jeb hobijs un viņš pelna naudu tikai sava hobija uzturēšanai, tad var kaut ar bezmaksas fotografēt, bet par profesionāli viņu grūti nosaukt.
No kādiem 30 profesionāliem kāzu fotogrāfiem (kas fotografēja vairāk par 5 kāzām), laikam nezinu nevienu, kurš varētu atļauties fotografēt kāzas visu dienu mazāk par 150Ls.
Cik lielu summu no jums neprasītu fotogrāfi, slēdziet ar viņiem līgumus. Šobrīd ir daudz krāpnieku!
Rezultāti arī būs zemi... Parasti fotogrāfi kurš sādi piedāvā savus pakalpojumus ir salīdzinoši zemas kvalitatātes un ar pieredzes trūkumu.
Kad jūs maksājiet par profesionālu fotogrāfu cenu summā no 200-.... Ls tad jūs iegūstiet profesionāli, ar labu tehniku, pieredzi un orģinalitāti. Cilvēks kurš prot savu darbu spēs arī noteikt savu vērtību.