Kāzu plānošana
Kāzu foto, kāzu video
Kā izvēlēties labu un piemērotu kāzu fotogrāfu savām kāzām?
Konsultējoties ar draugiem un ar tiem cilvēkiem, kas meklēja fotogrāfu savām kāzām un ņemot vērā savu pieredzi, tapa šīs raksts (ceru, ka kādam palīdzēs):
Fotogrāfu aprindās medz lietot tādus jēdzienus kā „kadrs” (bilde, attēls) – kas ir vēl neapstādāts attēls un „fotogrāfija” – mākslinieciski apstrādāts kadrs, kuram ir lielāka vērtība;
1. Kvalitāte (pats svarīgākais punkts). Kvalitāti ietekmē vairāki faktori, sākot ar laika apstākļiem un beidzot ar to, cik daudz laika un radošās potences fotogrāfs iegulda fotogrāfijās. Jo pieredzējušāks ir fotogrāfs, jo mazāk faktoru ietekmē kvalitāti un labāks būs rezultāts. Kāzu fotogrāfa kapitāls var sasniegt pat 10 000Ls, un laba fotogrāfa darbs nebeidzas uzreiz pēc mičošanas un fotoaparāta ievietošanas somā. Lai nebūtu pārpratumu, noskaidrojiet pie fotogrāfa viņa ieguldījumu fotografēšanas procesā (vai fotogrāfijas tiks apstradātas? Pēc cik ilga laika fotogrāfijas būs pieejamas?);
2. Labs kāzu fotogrāfs - pieprasīta persona, rezervējiet viņu pēc iespējas ātrāk (ja nepieciešams - maksājiet avansu). Parasti kāzām, kas notiek vasarā, rezervēšana (fotogrāfu izvēle) notiek sākot ar rudens mēnešiem;
3. Meklējiet atsauksmes internetā, bet nepieversiet tām uzmanību, jo virtuālajā pasaulē medz būt „kloni” (viltus personas) ar dažādiem lietotāja vārdiem, aiz kuriem stāv tikai viens cilvēks;
4. Fotogrāfa mājaslapa ir fotogrāfa vizītkarte, toties būtu vēlams aplūkot izdrukātas fotogrāfijas vismaz A4 izmērā no iepriekšējām kāzām;
5. Ja Jūsu draugam ir dārgs un labs fotoaparāts, nesteidzieties viņu aicināt par kāzu fotogrāfu. Ja viņam patīk fotografēt, viņš to obligāti paņems līdzi un Jums būs veseli 2 fotogrāfi ;) Savukārt, ja nolemsiet viņu uzaicināt par kāzu fotogrāfu, 90% ka viņš nekad to nav darījis un 99% gadījumos Jūs būsiet vīlušies. Jūsu pieaicinātais draugs domās kā īsts kāzu fotogrāfs ar pieredzi ne vairāk par 1%, jo viņš kāzās piedalās kā viesis, nevis kā fotogrāfs. Viņš arī nevarēs iejūsties kā fotogrāfs, jo fotogrāfam ir jādomā ikminūti par topošajiem kadriem;
6. Pievērsiet uzmanību tiem fotogrāfiem, kuri sāk fotografēt no pašā rīta - kopš līgavas gatavošanās kāzām. Pastāv iespēja, ka Jūs iegūsiet mākslinieciski vērtīgas fotogrāfijas, ja ļausiet viņam fotografēt šo procesu;
7. Bieži var sastapt sekojošu tekstu: „kāzās tiks nofotografētas ap 1000 fotogrāfijām, no kurām 100 tiks ierakstītas diskā”. Nav svarīgi cik kopumā fotogrāfs nospiedīs pogu savā fotoaparātā, svarīgi ir, cik labas fotogrāfijas Jūs iegūsiet gala rezultātā. Piemēram, labs fotogrāfs par to pašu summu var uztaisīt 50 kvalitatīvas un apstrādātas fotogrāfijas, ne tik labs fotogrāfs – 400 kadrus. Jūs noteikti izvēlētos tās 50 fotogrāfijas, nevis tos 400 momentfoto, kādus var uztaisīt Jūsu draugi un draudzenes, ja vienīgi Jūs nedzenaties pēc kvantitātes, nevis kvalitātes;
8. Atcerieties – īsts fotogrāfs bija un ir privilēģija, nevis vajadzība! Ja nepietiek finanšu, sarunājiet ar labu fotogrāfu kāzu fotosesiju vismaz dažu stundu garumā. Tas varētu notikt gan pirms kāzām, gan kāzu dienā, gan pēc kāzām;
9. Viens fotogrāfs ir labi, bet divi fotogrāfi ir vēl labāk! Daži fotogrāfi piedāvā papildus iespējas, fotografēt kopā ar asistentu vai otru fotogrāfu-asistentu. Izmantojiet šo iespēju, jo viens cilvēks, lai cik labs fotogrāfs viņš arī nebūtu, nevarēs būt vairākās vietās vienlaicīgi, it īpaši, ja līgavainis neatrodas kopā ar līgavu;
10. Esiet ļoti uzmanīgi ar tādiem fotogrāfiem, kas piedāvā Jums fotogrāfijas tajā pašā kāzu dienā vai nākošajā dienā. Jebkura fotogrāfija ir jāapstrādā, jāatlasa tas, kas ir safotografēts, jo atlasīt uz vietas nevienam nebūs laika, fotogrāfam ir jāfotografē, nevis jāspēlējas ar savu fotokameru. Pretējā gadījumā pastāv liela varbūtība saņemt nekvalitatīvus un garlaicīgus kadrus;
11. Divu un vairāku fotokameru izmantošana liecina par to, ka esat apdrošināti pret neparedzamiem gadījumiem, kas varētu notikt ar fotogrāfa tehniku. Fotoaparāta slēdzim ir savs resurss, bieži bojājas atmiņas karte. Problēmas var rasties gan ar digitāliem fotoaparātiem, gan ar filmu fotoaparātiem;
12. Fotogrāfi mēdz fotografēt dažādos stilos (kā nu kuram vairāk patīk), un piemērotākais stils arī varētu būt par galveno iemeslu, lai viņu izvēlētos kāds pāris. Protams, gaidīt labas fotogrāfijas no ainavu fotogrāfa ir naivi (it īpaši ja viņš nefotografē cilvēkus). Tāpat, ja fotogrāfs ir reportieris, Jūs iegūsiet daudz garlaicīgu bilžu. Fotogrāfu starpā pastāv viedoklis, ka labākam kāzu fotogrāfam ir jābūt uz pusi māksliniekam (kurš māk fotografēt cilvēkus), un uz pusi reportierim, lai spētu paredzēt notikumus un būt pareizajā vietā.
"ja fotogrāfs ir reportieris, Jūs iegūsiet daudz garlaicīgu bilžu"
Pirms pievēršaties šim viedoklim ieskatieties
http://www.jeffascough.net/main.html
"Tīrasiņu" reportieris.
Mellene - paldies, žēl ka nesanāk :)
Sandi! droši vien neesat sapratis apgalvojuma būtību. Nevaru saprast, kur Jūs izrāvāt, ka viņs ir žurnālists? viņš ir īsts mākslinieks par ko liecina viņa bildes un arī mājaslapa.
Dmitrij! Nu es sapratu, kāpēc precos.lv neesmu īpaši pieprasīts kā fotogrāfs:)))))) Izlasīju 12.p. un sapratu - esmu gan ainavu fotogrāfs, gan laikrakstu reportieris:)))))))))tātad taisu daudz garlaicīgu bilžu!
Čau Imant! Laikam tiešām biju nepareizi noformulējis domu par to reportieri :D
Pasaki man lūdzu kurš tu esi pēc dabas? vai tad reportieris? nu protams ka nē ;) laikraksts nes tev pastāvīgu pamatienākumu, bet sev tu fotografē dabu un spriežot pēc fotogrāfijām tajā pašā erfoto, vai photodom, tad tavā sirds ir mākslas foto :) un kāzu bildes tev labas sanāk, jo tu (kā es teicu agrāk) apvieno reportiera paredzamību un mākslas fotogrāfa īpašības!
Man vislabāk patiktu fotografēt smukas meitenes, bet nemāku prasīt no viņam naudu:)))) Tāpēc jāpelna nauda citos veidos, laikraksti nav 1 vietā, tie ir nedēļas laikraksti ārzemju latviešiem, tur ikdienas reportāžas tikpat kā nav vajadzīgas un darbošanos tajos var apvienot ar citām lietām. Mans piemērs parāda, ka ja Tev nav reklāmas (t.i. mājas lapas - manas tapšana aizkavējusies, jo iecerēta grandioza kopā ar vienu vecmeistaru, kurš netiek ar savu daļu galā), tad pieprasījums ir ierobežots. Bet no tā ir labums, brīvdienās top ainavas.
1. diemzheel bilzhu kvalitaati neietekmee laika apstaakli. jebkuros apstaaklos kuros ir gatavi bildeties jaunais paaris var ieguut lieluskus kadrus. viss atkaraajas no fotograafa pieredzes un sagatavotiibas. "cik daudz laika un radošās potences fotogrāfs iegulda fotogrāfijās" par shito es veel apstriideetos. tev var radoshais liist paar malaam, viss ir atkariigs no taa cik tad jaunais paaris ir iedevis fotograafam bildeeshanas laiku. dazhreiz tu kaa fotograafs vispaar netiec pie pozeetaam bildeem vedeeju, vakara vadiitaaju, laikapstaaklu dēļ. tehnikas daudzums un summa arii iisti nav pie vainas. tev var buut kits un var uzbildeet skaistu bildi ko peec tam jaunas paaris pie sienas pieliek, a var buut L klases objetkiivi un mark III Ds un nekas labs nesanaak.
4. vai tu pats glabaa no ieprieksheejaam kaazaam a4 izdrukas ??? šaubos...
7. esmu vienmeer bijis pret ka dzeesh araa kadrus. tas taču ir cilvēku vieniigais taada veida notikums dziivee. un tagad fotograafs nem peec saviem uzskatiem izlemkj kurš kadrs derīgs, bet kurš nederīgs atdošanai ??? peec vairākiem gadiem jebkurš pat neveikmīgs kadrs būs kā dokumentāla vērtība kas atsauks atmiņas par kāzām. iesaku fotograafiem kaadreiz paveerot ko tad cilveeki izdrukaa albuumos. esmu vairakas reizes redzeejis ka drukaa loti daudz taa teikt klreiso kadru, kuri peec fotograafa ieskatiem tiktu dzeesti aaraa, jo parastais cilveeks nepieveersh taam daudzaam nianseem uz ko skatās fotogrāfs.
8. interesanti kurš fotogrāfs bieži bildē kāzas tikai 1-2 stundas, kad viņu var paņemt cits pāris uz visu dienu?
12. kāzu fotogrāfi pārsvarā ir iedalāmi četrās kategorijās.
pirmie ir tīrie reportieri. tie zin un jūt kur jābūt un kā jārīkojās. tas ir viņu jājamzirdziņs. tie kameru tur vienmēr gatavībā pie acs un gatavi zibenīgi reaģēt. viņi uzskata ka dabīgs kadrs ir no malas nokert, un pozēts ir samakslots nedabisks. pozētās bildes viņi ir spiesti bildēt un tur nu viniem nekas labs nesanāk, jo piespiežot fotogrāfu kaut ko uzbildēt nekas labs nesanāks. vini uzskata ka veikmīgi nobildēts ja noķerti lieliski vairāki īsti mirkli. šo fotogrāfu kategorija ir loti atkarīga no pašu kāzu ceremonijas un no jaunā pāra. ja kāzas ir notikumiem garlaicīgas un jaunais pāris ir emocionāli "neizrādoš" tad fotogrāfs pēc šādām kāzām var palikt bez nekā. Otrā kategorija ir pozeri :) tie dievina pozēšanu, tiem ir atstrādātas klišejas, pozas, izteiksmes utt. tie ir pozēšanas tā teikt dievi. viņu spiholoģija ir tāda : kāpēc man gaidīt kādu emocionalu vai skaistu brīdi ko reportieris varbūt nesagaidīs visu kāzu laikā, es tādu mirkli radīšu pats. nu un tālāk viss atkarīgs no fotogrāfa meistarības. pret reportāzu vinu izturās nicīgi tāpat kā reportieri pret pozēšanu,un ir spiesti to bildēt, ko izdara pavirši, un nekas labs no reportāžas tur nesanāk. vini uzskata ka darbs ir labi padarīts ja ir iegūtas vairākas smukas pozer bildes. trešā kategorija ir tādi fotogrāfi, kas no abām divām iepriekšējām smeļās un mīl abu divu stilu fotogrāfijas. (kā jau tu to minēji). bet runājot par māklsas foto tu tur šaubies. ir redzēti daži kāzu foto kur māklsas fotogrāfs pēkšņi pārslēdzās uz kāzu foto. rezultāts var būt neprognozējams. vairākuma esmu redzējis ka sanāk ne pārāk labi. šeit jābūt īpašai kāzu māklsas pieejai. jāmāk atdalīt to mākslu ko vinš rada preikš sevis no tās ko drīkst ienest kāzu fotogrāfijā. ja pāršaus pār strību būs slikti. un ceturtā kategorija ir vienkārši garlaicīgi fotogrāfi, kas savu darbu veic vienārši bez entuziasma, kāzas viņu izpratnē ir vienkārši nākošais pasūtījums kurš ir jānoknipsē un ātrāk jātinās mājas.
Par pirmo punktu atļaušos Andreart nepiekrist- piemēram, Tavas gana interesantās bildes,kur jaunais pāris redzams krāšņa saulrieta fonā, nu nekādi nesanāks- kaut vai šajās pelēcīgi slapjajās janvāra dienās...:)
Protams, daži "fotomākslas novirziena" miglubilži pelēcīgajā dienā var sanākt, bet tas jau nebūs tas!
Pilnīgi piekrītu par 1. punktu, iespējams tu nedaudz nesaprati būtību - ka viss ir atkarīgs no fotogrāfa un viņa pieredzes. Tu pats biji raksījis savā lapā, ka "laika apstākļu dēļ būs mazāk smukubilžu". Loģiski, ka lietū tev un arī man sanāks mazāk ne tikai smukubilžu, bet bilžu vispār.
4. nešaubies - man ir pat A3 izmēra izdrukātas kāzu foto :)
7. esmu vairāk pareizās foto piekritējs, es negribētu, lai pēc 50.gadiem par mani runātu, kā fotogrāfu, kurš neko nesaprot. Bet ekskluzīvus kadrus es, protams, nedzēšu!
8. Tas kurš nepelna naudu ar kāzu fotografēšanu un dara to prieka pēc, tāpēc, ka viņam patīk to darīt. Es domāju, ka par attiecīgu samaksu ir vērts pafotografēt 2 stundas un saņemt 50% no tā, ja tu fotografētu visu dienu, vai nē?
12. Ja tu esi lasījis manus un Imanta komentārus, tad droši vien esi sapratis, ka es arī domāju, ka mākslas fotogrāfs ir tik pat bīstama parādība, kā reportieru fotogrāfs. Tāpēc ir labākais, ja šīs divas sfēras ir apvienotas. Bet pozeri... viņu ir pārāk maz...
to friidis :
ja nav saulriet ir veel 101 vieds kur un kaa var ieguut cita veida smukumbildes.
to Dmitrijs Mokejevs :
4. man ari ir smukaakaas bildes a3+ formaata pie sienas studijaa, bet ne jau peedeejaas kaazas lielais smukumbilzhu leevenis un pie tam a4. visas bildes tiek atdotas klientam.
8. kursh tad tev maksaas 50% par dazhaam stundaam. ta jau verts pielikt tikpat lai bildeetu visas kaazas... 90% cilveeki prasa bildeet tikai ceremoniju ekonomisku apstaaklu deel
Andreart, Tavs iebildums tik tā- strīda un principa pēc!..:)))
Kautkādas bildes (un pat pāris labas) jau var iegūt i nakts mellumā, i lietus gāzē i sniegputenī. Tik diez vai jaunie par tādu "fotosesiju" būs priecīgi (salīdzinot ar saulrietbilžu sesiju)
Labi aprakstīts...
Gribu piebilst, ka ir skumji, ja fotogrāfam šad tad ir jākaro ar vedējiem un vakara vadītājiem par to, lai izsistu laiku jaunā pāra smukumbildēm. Galu galā bildes tak ir domātas jaunam pārim, nevis fotogrāfam. Labi, ka šādu gdījumu ir maz un beidzas uz pozitīvas nots.
Zinot cik Jums skaistas smukumbildes, kā var vispār neatrast laiku! :) Tās jau ir tās pašas skaistākās :) Jo ne jau katru dienu precās un nejau katru dienu var bildē ielikt tādas emocijas :)
Problēma slēpjas tajā aspektā, ka vedējiem ir sava programma un dažreiz programmā nav rakstīts "Fotosesija", kam ir nepieciešams dažas stundas. Tāpēc visi steidzās un saka, ka nav laika fotografēšanai, ka tas nav ieplānots utt.
Man atliek vien piekrist. Kad bija mūsu kāzas, vedēji tā arī nebija ieplānojuši fotosesijas kopā ar vecākiem, draugiem utt. Tā kā paši bijām ar rozā brillēm uz acīm, to pat nepamanījām un neiedomājāmies kāzu dienas gaitā pavaicāt. Finālā - cik fotogrāfs pats bija mirkļus saķēris un safotogrāfējis, tik arī bija, tomēr diemžēl nevienas speciāli pozētās bildes ar mīļākajiem cilvēkiem mums albūmā nav.
Nu taa parasti ir lielaka problema, ka vedeji ir pat parcentushies ar visadam aktivitatem, bet neierekjinajushi pat elementaru laiku, kas pietiktu bildem pec cermonijas. Un tadas grib gandriz visi, reti kurais paris uzskata, ka tadas bildes nav vajadzigas. Dazkart saplanotas aktivitates ir tik daudz, ka kur nu vel bildeshana - pat vedeju aktivitates nemaz visas nevar pagut izdarit.Un te nu , Dmitrij, kaut vai tas pats ligums fotografu aizsargaa, ja jaunais paris prasa bildes, kuras nemaz tu nevareji pagut uztaisit. Man taa ir gadijies - es esmu ljoti citigs cilveks un dazkart pat parcenshos, tur kur cits sen butu nospljavies - pashi vainigi, ka laiku neparedzeja bildeshanai, bet sha ka taa - ir bijushi pari, kas metas virsuu - kapec nav tadu un shadu bilzju. Tad ar saku - ligumaa un satiekoties tak norunajam(parasti kontaktejos arii ar vedejiem pec tam), ka TIKS PAREDZETS LAIKS bildeshanai. Dazkart situacija ir pat tik stulba, ka ieprieksh ir izrunats, kur un cik pamerma man vajadzetu laiku, bet kazu diena tas tiek ignorets, jo visi nesas ka negudri, lai tikai iekljautos programma. Logiski, ka tada situacija sanak parsvaraa reportazju tipa bildes,nevis kaut kas ipashi sabildets un ne tada milziga steigaa...Ligums tada situacija aizsargaa, jo man piemeram, tas ir atrunats ligumaa - ja netiek paredzets laiks bildeshanai - es nevaru atdot to, ko nevareju uzbildet.Un palasot ligumu, cilveki pacenshas tomer pieiet ne tik haotiski shai lietai.
Bet par paris lietam - tavi ieteikumi ir garam;)Kaut vai 12.punkts. Stils ir gaumes lieta, kas vienam var likties nepienjemams - citam ljoti patikt.Tapec iecikleties, kadam jabut stilam kazu fotografam - ir mulkjigi. Labas fotografijas var gaidit arii no ainavu un da jebkada fotografa. Labi var bildet kazas arii cilveks, aks ikdiena vispar bilde - teiksim likjus - tobish policija stradajosh fotografs, kas butibaa piefikse konkretas detaljas. Tas, akds viedoklis pastav fotografu starpaa - ir galigi nebutiski klientam. Klientam ir butiski divas lietas - patik vai nepatik un speju samaksat vai nespeju par sho patik vai nepatik. Tapec nav nozimes iedziljinaties akda stilaa fotografs fotografe, bet JAVELTA LAIKS un jaapskatas no katra fotografa, kura bildes piesaistijushas vai iepatikushas, ideala varinataa - pat butu labak, ka vienkarshi no katra fotografa, kura kordinates izdevies atrast - cilveks teik spakstit vismaz 2-3 dazadu kazu bildes.Ipashi neshirotas. Un tas butu javar paradit katram fotografam, kas fotografe kazas. Ja klients gatavs njemt kadu, apskatoties citadas bildes un neredzot ka konkretais fotografs bildee kazas - taa vinja darishana.
Nedaudz aizvainoja arii tas teikums"Tāpat, ja fotogrāfs ir reportieris, Jūs iegūsiet daudz garlaicīgu bilžu"...Jo es esmu reportieris. Ta ka stradaju avizee - man tadai jabut. Bet avize nebilde tikai reprortazjas un nav neviens fotografs, kas bilde tikai reportazjas. Reportieri bildee arii portretus un daudz ko citu. Ne ipashi sliktak. Bet teiksim cilvekam, kas ikdiena bildee kadas klusas dabas, uzstadijumus - gan varetu but pagruti sabildet kazas, ja vinhs nespes nokert mirkljus...Garlaicigas bildes tas varbut bus citiem fotografiem, bet diez vai - jaunajam parim un vinju viesiem.
Par 7.punktu - ja es butu tiri klienta vietaa, es pieprasitu arii nesanakushos kadrus.Jo fotografam tie nenozime neko un ir tikai bralji, bet man ta nesanakusi bilde var nozimet varbut pat ljoti daudz, jo tur kada no kadriem ir teiksim, man milja Amalijas tante, kuras citas bildes nemaz nav...Es pati taa arii daru, ka apstradatas bildes ierakstu atsevishkja folderi, bet nesanakushos un , pec manam domam, brakjus - citaa.Jo vienigais, kapec negrib dot nesanakushos gadus - fotografs negrib, lai redz shos brakjus.Visi jau grib, lai redz tikai tas labakas bildites. Man tadu aizspriedumu nav.Galu galaa - neesmu supermens - arii man, kaut uzskatu, ka labi protu bildet - medz gadities kljudaini kadri, kur nemaz es situacju nevareju paredzet tik labi, tehniskas kads brakjis, u.c...
par 11.runajot - par sho jasaka - nevis divu kameru leitoshana apliecinas, kaapdroshinati esat par neparedzamiem gadijumiem, bet iesaku parliecinaties VAI FOTOGRAFAM ir taa rezerves kamera, zibspuldze, lai vinhs spetu talak bildet, ja kaut kas no tehnikas iziet no ierindas.Jo kazas 100 reiz neatkartos...
Par 4.punktu - nu nav obligati jaredz IZDRUKATAS bildes, bet jaredz tas lielas un no vairakam kazu sesijam. Lai nav taa, ka fotografs parada skaistas, izdrukatas lielas bildites, atlasitas no dazadam sesijam labakas, bet kad sanjem savu kazu bildes - jaiesaucas - ARPRATS!!!Vinsh tachu radija tik smukas bildes - kapec mums tadi mesli...Un velams - ka kazu bildes nav vecas - teiksim - pagajusha gada , bet ne ipashi vecakas.Visi fotografi ir tikai cilveki, kam iemanjas un talants ar var pazust dazadu iemeslu del.
Taa tas ir...:)
praktiski nevienā punktā nevaru piekrist Jums, un dīvaini dzirdēt viedokli, kas būtiski atšķiras no citiem šeit esošiem cilvēkiem.
Es arī negribētu diskutēt par katru punktu atsevišķi, pārvēršot šo rakstu par bezjēdzīgu diskusiju, kas balstās uz iebildumiem iebildumu pēc (kā teica Frīdis). Gan jau ar laiku būs iespēja saprast manu domu, ja ja kāds fotogrāfs zinās citu fotogrāfu specifiku, ja kāds klients būtu lietas kursā arī citu klientu lietās.
Gribētos vēl pateikt, ka šie punkti netika sarakstīti vienkārši tāpat un netika paņemti no gaisa, esmu pētījis šo procesu dažu gadu garumā un nonācu pie šāda secinājuma ;)
jocīgi...personīgi man izskatās it kā šie punkti būtu paņemti un no kaut kurienes iztulkoti + nokopēti. Dažiem tiešām nevar piekrist. Piemēram, kādai cilvēkam jābūt domāšanai (vai varbūt konkrētiem nolūkiem), lai uzrakstītu "Jūs iegūsiet daudz garlaicīgu bilžu"?! Par to tiešām bija šoks.
Nu es to negribeju rakstit, ko Nania jau pateica, jo kasities nav manaa dabaa, bet es zinu, ko tu par pamatu esi njemis, lai to uzrakstitu;) Un butiba jau tas nav nosodami, jo simtreiz riteni neizgudrosi;) Bet LV apstakljiem ir daudzas lietas citadakas;) Un mainigas, ja kas...
Un iebildes ir tikai no manas puses, ka es to uzskatu. Tas ir MANAS DOMAS.Un es tachu varu atljauties domat, ta ka velos. Un jaa - es neesmu ar fotografijaa pirmo gadu, pirmo gadu nebildeju kazas un katru gadu vairak vai mazak lidzigus tekstus rakstu visiem, kas man jautaa pec padoma;)
nu es jau ar` negribu lai mans rakstītais tiktu uztverts kā kasīšanās...bet to tekstu ir gluži vienkārši nepatīkami lasīt -tur ir nevis "kā Jums vajadzētu darīt," bet "ja Jūs darīsiet citādāk, Jūs būsiet galīgi l***"
tā nu tas izklausās :/