Kāzu plānošana
Kāzu foto, kāzu video
Līgums ar fotogrāfu
Tām meitenēm, kas atradušas fotogrāfu - kā rezervējāt savu datumu? vai jau parakstījāt kādu līgumu vai tikai mutiski vienojāties?
Vienojāmies mutiski, ceru, ka nepiemānīs.Viņš datumu pierakstīja, kaut kad martā zvanīšu, uzzināšu vai viss kārtībā.
Mēs ar tikai mutiski. Iemaksājām 60Ls. Nu bet mūsējais fotogrāfs savā piezīmju grāmatā pierakstīja arī par kādu cenu mēs viņu nolīgām, jo vēlāk viņš cenu cels. Cerams, ka viss būs oki doki!:)
Mēs arī ar fotogrāfi vienojāmies mutiski. Vēlāk tiksimies, lai izrunātu sīkumus un uztaisītu ģimenes kopēju bildi. Gribam dāvināt bildi. Ļoti ceru ka nepiemānīs kā mums jau sanāca ar viesu namu ko bijām sarunājuši mutiski.
Man kā fotogrāfam nav gadījies kāzās ar līgumu strādāt. Arī priekšapmaksu baidos ņemt- tīri aiz māņticības, lai kautkas nenoiet greizi. Un pa daudziem gadiem ne reizi nav gadījušās domstarpības- ne no manas, ne jauno puses. Bet tagad jau vilku& tirgus likumi- varbūt arī ir vērts nodrošināties...
Nuu, tiiri ka klients es tomer slegtu ligumu ar fotografu. Man ar ir lielaka dalja kazu, kuras esam veinojushies mutiski un nekad ar kazas neesmu neieadusies. Ir bijis gadijums, kad esmu slima un mana vieta fotografeja cita fotografe, ko atradu piemerotu un lidzigu, lai jaunajiem nav sabojata diena manas slimibas del.Bet vispar - uzticetos bez liguma fotografam tikai tad, ja vinhs foto nozaree darbojas ilgstoshi gadiem.Tads fotografs sev netaisis nepatikshanas. Bet ja par fotografu neko daudz nezin - nu nezinu vai ir verts risket tikai uz mutisku vienoshanos.
Par priekshamaksu - ja tadu maksajiet - vel jo vairak, labak noslegt ligumu;) Ir daudzi fotografi, kas sledz ligumu un tadu samaksu prasa. Jo ja fotografs darbojas profesionalaa limeni, rezerve sho datumu jums - vinjam jabut garantijai, ka shaja diena nestaves dikstave.Bet ja ta tomer notiks - shi iemaksa pirms pakaljojuma sniegshanas ir kaa garantija. Un ligumaa jau parasti tiek ar atrunats - kad, ja laicigi fotografu bridinat - sho naudu varat atgut, ja gadijumaa kazas kadu iemeslu del tiek atceltas. Pagajusha sezona man bij ljoti skumsh atgadijums, kur kazas tika atceltas tadel, ka viens no jaunajiem bij smagi slims ar vezi. Ligum atrunatais laiks gan bij garam un naudu pat vareju paturet, bet saprotams, ka atmaksaju jaunajam parim...Bet iemesli var izradities visdazadakie. Un fotografi ar ir dazadi.Ar vienu mutiski vienosieties un visu atrunato arii sanjemsiet, ar citu - nee. Lai ka daudziem tie ligumi nepatiktu - ligums tomer ir garantija abam pusem.
Katram pienak pirma reize;) Man ar ilgus gadus nebij ligumi vajadzigi, lidz reizei, kad mana labveliba un viss cits izmantots tika bez jebkadiem sirdsapzinjas parmetumiem. Toreiz tomer godpratigi sabildeju lidz galma, bet pec tam - dikti skatos, kam ko mutiski solu...Jo cilveki ir visadi...
Līga, nu nezinu, ko reāli var zaudēt- kamēr nesamaksā, nedabū bildes (disku). Un par cik kāzas ir unikāla lieta, diez vai atteiksies maksāt- ja nu vienīgi fiziski nolaupīs.
Runa, protams iet par situāciju, kad fotogrāfs ir savu darbu pilnībā izpildījis un "niķojas" otra puse- jaunie.
Nikoties avr abas puses. Fotografs - sasola ierasties, bet pekshnji isi pirms kazam pazinjo, ka nebus vai vispar neierodas(tas no realiem gadijumiem), pazud ar visam bildem, vai atdod ne to, ko solijis.Varinatu un iespeju tak daudz;) Otra puse - aizbrauc uz kazam - tur prieksha cits fotografs un tev pasaka, sorii - mes aizmirsam jums pazinojot, ka mums cits bildes:D Bildee noteikto laiku, bet tev liek, ludz bildet talak(o.k - shaja varinata fotografs var pacelt cepuri un prom...), sola nodroshinat to un to, bet nekaa no ta nav, un ta ka gadijas vienai manai pazinjai - atdeva bildes, naudu jaunie parskaitishot uz kontu,..vel shdoien gaida:P Visu pat gruti butu pieminet, kadi varinati iespejami, jo cilveki dazkart sava " izdoma" ir pat dikti orginali...
Nu nezinu, kādam cūkam jābūt, lai kāzās pieviltu. Pērn pēdējās kāzas tā iegadījās, ka iepriekšējā vakarā mani draugi savā jubilejā izprovocēja bišku vairāk ielietot (kaut arī to daru reti). Otrā dienā "miru nost", bet nekā- sakodu zobus, sēdos pie stūres un kratošu sirdi braucu uz Cēsu rajonu un "varonīgi" nobildēju visas kāzas. Vairāk gan tādu "varoņdarbu" negribētu atkārtot...:)
Nuuu, es zinu tadus cukas, kas redz taa var...Piedava cits vairak naudas un aizbrauc bildet citam.Vienu zinu, kas bij dzerumaa aiztusejis ar draugiem piektdienas vakaraa parak talu no Rigas, lai paspetu uz kazam..(precizak gan sakot - draugi ieladeja shamo mashina un aizveda, kad atjedzas - nebij kas aizved uz kazam...).Nu glujzi cilvecigi:D
Ta no fotografa puses, bet nu otras puses - kazinieku, ar ne sliktaki izgajieni medz but. Ir jau foshi, ka tiri cilvecigi vari sarunat, un arii uz sarunas pamata un uzticeshanos viss notiek. Man ar taa patik.Bet ne veinmer viss ir tik skaisti...Un nu jaa - fotografam tas kazas nez kuras, bet teiksim, ja man pashai butu kazas - nodroshinatos ar ligumu.Un rezerve paturetu vel kada fotografa numuru, lai ja nu kas...;)Jo vismaz man bildes butu svarigas. Ir pari, kam tas nav tik butisks apstaklis. Agrak domaju, ka tadu ligumu vajag arzemes fotografam, bet isteniba, ja nopietni ar to strada un tas ir visai butiisks ienakumu avots - butu jokaini, ja fotografs nepiedavatu slegt ligumu un taja neparedzetu dalju summas, ka priekshapmaksu....
īstenībā Latvija nav nemaz tik liela, lai slēgtu līgumus un daudziem pāriem līgumi šķiet atbaidoši. Šobrīd pietiek ar vienu nopietnu negatīvu atsauksmi un fotogrāfam ir lieli mīnusi, tiesa gan ja viņš iesūdzēs tiesā par nomelnošanu un izrādīsies ka tā ir pīle - fotogrāfam nebūs jāstrādā visu vasaru, atpūtīsies pludmalē :)
Nu nezinu gan - kas tur atbaidosh.Ligumus sledzam pie jebkura darba - kadel, lai to nedaritu arii shaja gadijumaa, kad velamies sanjemt pakalpojumu tadu, kadu esam nolukojushi? Lai ar cik laba slava butu par fotografu, katram gadas visadi...Un otradak - fotografs zin, ka darbinsh bus, nevis jagrauzj sausa maizite, kaut esi rekjinajies ar algu.
kaut kādās iepriekšējās tēmās ir bijuši ieraksti par to, kā jaunais pāris vai vedēji uzaicina divas muzikantu grupas, vai rezervē divus viesu namus, atsakot otrajiem pēdējā brīdī. Tad nu nebūtu brīnums, ka arī fotogrāfs Jums piedāvātu līgumu slēgt, lai nodrošinātos pret šādiem un līdzīgiem gadījumiem. Plus arī pašiem garants, ka iemaksātā drošības nauda nekur nepazudīs un nolīgtais darbs tiks veikts! ;)