Kāzu plānošana
Kāzu foto, kāzu video
Fotogrāfs Juris Ķilkuts
Kādas atsauksmes?
Esmu redzējusi viņa bildītes, man likās ļoti labas, ja nemaldos Miikai no foruma bija viņš par fotogrāfu, paskaties bildītes pie kāzu apraksta...
Nekas īpašs, tradicionālais old-school... Paskaties kaut vai viņa albūmu draugiem.lv - diezgan neizteiksmīgi. Cik tagad prasa, starpcitu?
A tev nešķiet nekorekti tā izteikties par kāda cilvēka kāzu bildēm?
Juris ir lielisks fotogrāfs ja gribas dabiskas, kvalitatīvas bildes nevis superstilīgas fotošopā apstrādātas. Viņš lieliski saprotas ar viesiem ir jautrs un atraktīvs.
P.s. Old scool bildes starpcitu tiek taisītas tikai studijas apstākļos nevis kāzās.
Šausmas, cik atkal daži jūtīgi :) Tev nešķiet nekorekti liegt kādam tiesības uz viedokļa paušanu, it īpaši, ja pēc tā tiek taujāts? Un old-school es attiecināju nevis uz studiju, kurā ir uzstādīts attiecīgs fons & senlaiku atribūtika, bet gan viņa kāzu foto "rokrakstu", kas tāds ir manā skatījumā.
Un kura no manām kāzu bildēm ir Old-school? :))
Redzi, komentāru par fotogrāfu es izteicu, ne jau vadoties pēc tavu kāzu bildēm - bet tagad tu pilnīgi uzprasies, lai tās tiktu apskatītas un novērtētas :) Un tad man būtu jāsāk čivināt "cik skaisti"? :)))
labi, labi. Es vienkārši viņu tiešām uzskatu par ļoti labu fotogrāfu kaut arī zinu vairākus ar kuriem varu salīdznāt. Tur jau tā lieta'- šis ir kāzu portāls un ir svarīgi kādas ir kāzu bildes nevis tās kuras ir studijā taisītas, vai ne?
Tur jau tā lieta, ka es nemaz nevienu brīdi nerunāju par studijas foto. Protams, katram savas domas, pīs :)
Punktinja, izskaidro luudzu vecam bilžmeistaram, ko jaunatnes izpratnē nozīmē old-shool bildes un kas jādara, lai viņas tādas nebūtu? Nu tjipa bildēt uz kājām stāvošu jauno pāri nav cool, jābildē kājām gaisā???:))) Un kā uzbildēt , piemēram,laulāšanu baznīcā vai ZAGSā, NEW SHOOL manierē?
Jautājums , protams ar zināmu humoriņu, bet atbildi tomēr gribētos dzirdēt- kaut vai tādēļ, lai bildējot kāzas, varētu taisīt dažādus variantus- arī specifiskām jauno gaumēm.
Nu kamōn, vai tiešām tik ļoti nevar izturēt šo viedokļu dažādību, ka uzreiz jāmetas pa vidu meiteņu sarunai? Tu, Frīdi, un vēl daži, kā skatos, ļoti daudz entuziasma ieliek šī foruma izpētē, kaut gan (piemēram, šajā tēmā) uzrunāti netiekat jūs, bet jūsu klienti.
Un ironizēt par tēmu "old school/new school" - man liekas, nav vērts. Ja jau tu esi tāds pieredzējis bilžumeistars, tad atšķirību starp dažādiem kāzu foto "rokrakstiem" jau nu vari pamanīt pats un salīdzinājums ar fotogrāfēšanu kājām gaisā - tur nav nekāda sakara, tas liecina tikai par tavu vēlmi banalizēt :) Tiešām negribu šo sarunu novest tik tālu, ka būtu jāsaka - nu, paskaties, kādas "Andrim Ozoliņam" neparastas, inteersantas un stilīgas bildes un salīdzini ar "Jāni Bērziņu", kas jau 10 gadus visās kāzās jaunos stellē vienās un tajās pašas pajēlajās pozās un kura skaistuma izpratne vainagojas ar fotošopā "sagrieztām" spilgti zilām debesīm un baltu mākoņu piezīmēšanu... Vai vajag?
tomēr pirms vēl kaut ko raksti - izskaidro gan - ko tavā nozīmē old un ko new, lai ir skaidrs, par ko diskusija
a to izklausās pēc gudrās tēlošanas, ne pēc patiešām savu zinošo uzskatu izklāsta
man tiešām interesē, kas šobrīd skaitās tipa modernas bildes, a moš vēl savam fotogrāfam paspēšu palūgt pamācīties, kā tās lietas darāmas
:P
Līga, Dmitrij, GarJāni laipni aicināti piedalīties diskusijā :)
Amnesia -> tavs jautājums ir apmēram tāds pats, kā pajautāt - kas šobrīd skaitās modernas kāzu kleita? Ja kāds, piemēram, jautātu, vai ir jēga gaumīgas kleitas meklējumos braukt uz Daugavpili, es arī izteiktu SAVU viedokli (jo esmu tur bijusi) - ka tur nav ko meklēt. Tieši tāpat, kā attiecībā uz šo fotogrāfu - jo pazīstu viņa daiļradi un ko lai dara, ja tā to vērtēju? Par pārējo esmu pateikusi pietiekami.
starp "moderns un "gaumīgs" vienādības zīme nav liekama;)
un, atvaino, no Taviem komentāriem vienalga nav iespējams saprast, kas Tavā izpratnē ir old-school...
Piedod, es neko nevarešu tev pateikt par šo fotogrāfu, jo nepazīstu. Bet par viņa darbiem neuzdrīkstos spriest tikai pec Miikas kazu apraksta.Es apskatijos intreses pec.Vel jo vairak tapec, ka tiešam nav gadijies iepazīties un neesmu par šo fotogrāfu dzirdējusi. Tomēr tikai no viena kāzu apraksta ir grūti secināt par fotogrāfu.Jo Miika ir atlasījusi bildes pēc savas gaumes un izvēles.Taču tas neko vel neliecina par fotogrāfa stilu, mākām, u.c...
Bet ja reiz diskusija aizvirzījusies par pavisma ko citu - tad teikšu lūk ko - es mācos foto vēsturi.Un kaut gan fotogrāfam pašam par cita fotogrāfa stilu un mākam parasti veinmēr ir grūti runāt(jo tūlit atradisies kāds, kurš norādis uz tavējiem darbiem, lai vai cik labi vai nelabi būru...Vel jo vairāk - Latvijā...) - es tomer šo to pateikšu.
Šķiet, ka sapratu, ko Punktinja gribēja pateikt. Un viņai zināmā mērā ir taisnība.Tikai tādu stilu nesauc gluži par old school.
Kāzu fotogrāfiem Latvijā vispār ir tendence izdabāt klientam - respektīvi - bildēt visu samērā viduvēji nenosakāmā stilā, visādus stilus jaucot kopā. Ja klients grib kaut ko neparastu - tad bliež dazādos rakursos - jo trakākos, jo labāk. Un lielāko daļu tas apmierina. Ir daļa, kam patik lielāko tiesu uzstādijumi - fotogrāfa režisētas bildītes ar samērā naiviem/jaukiem skatiņiem.
Konkretam fotogrāfam ir līdzīga maniere (pēc redzētajam bildēm) - uzstādījumi, ar skaistiem, naiviem skatiem. Protams, ka lielai daļai tādas bildes patīk. Un tas jau nev nekas slikts vai kaa tā - tas ir tikai saprotami.
Par to dabiskumu, ko Miika piemineja - pēc redzētajam bildēm man gribētos teikt, ka tur tada tik pat kā nav;) Es neapšaubu, ka bildes ir skaistas(lai gan katram ta skaistuma izpratne ir tomer pa savam) - tomer - ne dabiskas...Šausmigi maz laika, bet ja nepiemirsisies - speciali izrakšu no dažadiem zinamiem un mazāk zinamiem kāzu fotogrāfu darbiem bildes, kuras patiešam var teikt - DABISKAS:)
Miika - neapvainojies, tev smukas bildes, bet te par ko citu diskusija butibaa iet;)
Un nepievienojos Punktinjas teiktajam, ka nekas īpašs - pirmkārt tās jau ir īpašas tiem, kam viņš fotogrāfēja;)) Otrkārt - tā kā visi šobrīd nez kādēļ cenšas skriet un bildēt tādā zināmā mērā nosaucamā bezstilā(jo trakāki lenķi - jo labāk) - drīz šāda veida piegajiens bildējot būs īpašs:D
Personīgi man dažas bildes pat ļoti patika - nekas pārspīlēts, vienkāršs, kaut ar ne dabisks. Nedaudz atsvaidzinot bildēšanas manieri - bildēs būtu super duper.Un personīgi mani tracina pārim diktētas pozas. Es pati joprojām mokos ar to - man nepatīk uzstādītas pozas/tik kajš fotogrāfa diktāts. Pēdēja laikā pati cenšos cik vien varu - no tā izvairīties. Ja tāds kautrīgāks, neatraisītāks pāris - tad grūtāk, bet vispār - tas man arī šī fotogrāfa bildēs nevisai. Jo bilžu vaininiekiem jau gala beigās patiks jebkādas bildes, kas nav gluži vinņu ikdienā.Bet cilvēkam, kas daudz redzējis bildes un zin, ko grib - tas liksies pretdabiski, neīsti.
Man nesen viens pāris uzdeva jautājumu - kādā stilā es fotografēju. Diemzēl nevarēju uz to atbildēt.Jo viens ir tas, ko es gribu - otrs tas - ko es reāli varu safotogrāfēt balansējot strap to, ko es vēlos un - ko vēlās pāris. Reāli bildējot kāzas Latvijā ir visai grūti pagūt bildēt tā - kā fotogrāfs vēlas.Jo ir visai trakas tās robežas, kurās jaiekļaujas.Un ne jau fotogrāfs diktē parādi un noteikumus.Bet pieprasījums.Ja vairums iziet uz apjomu bildējot k'āzas - tad arī lielākā daļa miklēs fotogrāfu, kurš nodrošinās daudz bildītes un visu sabildētu. Retajam vajag maz, bet - fotgrāfa stilā, mierīgi pie katras bildes piestrādajot. Tagad kāzas sanāk tāds kā garšs galops, kurā dikti jāpacenšas pagūt sabildēt visu KO VAJAG, lai pietiktu laiks tam KO GRIBAS.
Tieši tāpēc latviešu fotogrāfu bildes, kas fotografē kāzas - nav diez ko interesantas, savdabīgas, atšķirīgu stilu...Un pēdējos 10 gados nav neviena pasaulē īpaši atzīta , interesanta kāzu fotogrāda no LV, lai gna LV kāzas bildē nu ļoti daudz fotogrāfu.
Nav tāpēc, ka nav jau katram tāda sava stila. Diemzēl.
Jā - ir labi, mazāk labi safotografētas kāzas.
Un nevar jau to iemācīties tā.Tas vienkārši rodas darot.Bet tā kā lielako tiesu fotografēšana notiek par naudu - fotogrāfam noteikumus diktē pāris.Tieši vai netie;si - tas pat nav svarīgi.Jo fotogrāfs tāpat jutisies atbildīgs un bildēs visu, cik vien spēj.Tomer laiks kaut kam īpašam - nebūs...
Man patika Andreja Zavadska frāze, kas palika atmiņā - es fotografēju kāzas tā, kā gribētu lai safotogrāfē man. Es tieši tāpat domāju un daru.Tikai - es noteikti sev veltītu katram kadram daudz ilgāk laika, ka tas iespējams citu kāzas. Vienkārši - kvantitātē jus neatradisiet īpašu fotogrāfa stilu.Tas vienkārši nav iespejams.
Un atbildot uz Amnesia jautajumu - par to, kas ir moderns.Karam tas bus kas savs. Man tās ir tiras, nesamākslotas bildes. Bez jebkadiem fotošopa izskaistinajumiem. Bridis, kas apstādināts.Bilde, uz kuru skatoties nav jādomā - kas līgavai mugurā un kur 'viņa atrodas, bet - nez ko viņi domā tajā brīdī, kad nofotogrāfēti...Bridis, kura otreiz vairs nebūs nekad.
Tieši tāpēc man nepatīk uzstādijumi. Es fotografēju. Arī saviem pariem, jo domāju ka tādas bildes arī vajag. Man pašai nekad nav radusies vēlme kadas tādas bildes sarāmēt un likt sekcijā, pie sienas.Bet es zinu daudzus, kam tas ir svarīgi. Es to respektēju. Un safotogrāfeju.Tomēr cenšos, lai tas process ir tāds, ka pāris maksimāli ir paši.Nevis teatrāli pa fotogrāfa prātam sakombinēti modeļi....Jo iņi ir cilvēki ar savu raksturu, savām īpašībām - nevis kaut kas nezināms.
Es vārdā neminēšu, bet biju šausmās, kad ieraudzīju viena fotogrāfa darbus. Ja jau reiz par rokrakstu runājam. Tad dažam var būt arī tāds - jo pretdabiskākas pozas, jo labāk. Līgavas - visām nez kāpēc jārāda kājas līdz pat staklei.Tēvam liek iekosties bērna galvā...Es saprotu, ka laikam jau moderni citiem liekas viss tas pretdabiskais, šokejošais...Bet , laikam moderni nav tas - dabiskais, vienkāršais, izpētot cilvēku un ļaujot būt viņam labam, nevis sliktam...Ļaujot viņam būt skaistam, nevis parādīt viņā neglīto...
Manis pieminētais fotogrāfs ir tiri iecienīts latviešu vidū.Bet man šis bildes atstāja drausmīgu iespaidu. Biju šokā par to, ka - KĀ VAR PATIKT, KA PAR TEVI ŅIRGĀJAS?Bet patīk...Jo par darba trūkumu visticamāk viņš nesūdzas.
Patiesībā nav īpaši nozīmes stilam, cik tam - ko un kāpēc fotogrāfs fotografējis.
Atvainojiet par palagu, jo šeit prasās pārdomāt un pateikt īsāk, bet man viens raudulis pieprasa uzmanību:D
uzdevu normālu nezinātāja jautājumu, par to, ko runāji, bet neizskaidroji, bet tu uzvelcies un bliez nākamo kārtu ar pilnīgi garām textu pilnīgi par citu tēmu
skaidrs, ka ar tevi diskutet nav iespējams, ja esi šitādā noskaņojumā
varbūt palasi /Līga/ komentāru un sapratīsi, kādā stilā tevis vēlējos dzirdēt atbildi
paldies par komentāru man
normāla atbilde un manu diezgan ironisko jautājumu :))
es gan neesmu mācījusies ne mākslas vēsturi, ne fotogrāfēt
bet esmu diezgan daudz fotogrāfēta gan pie LV zināmiem fotogrāfiem, gan pie mazak zināmiem
un ir izveidojies priekšstats par to, kādu vēlos, lai izskatās bilde
tas ko tu uzrakstīji - ir vnk super attieksme, jo tas ir tuvu tam, kādi ir mani uzskati
vēl - ja notiek fotosesija (kaut stundiņu kaut kur nost no pārējiem) - var taču tikt arī pie kādām īpašajām bildēm, ne?
tu neizmanto šos brīžus, lai uztaisītu kādu savādāku bildi - tipa no tās sērijas - kvalitate :) ?
Man te draugi ieteica fotogrāfu Lipņikovu (ceru, ka pareizi uzrakstiju) varbūt kādas atsauksmes par viņu.
Līga, tavs komentārs tik tiešām ir vērā ņemams un nebūt neizraisa nekādu aizvainojumu vai kā tamlīdzīgi, jo galu galā es varu vadīties tikai pēc savām personīgajām izjūtām.
Vienīgi par to dabiskumu :) gribu piebilst, ka man kopā bija ap 1500 bilžu, kur nav nekādu speciālu pozu - ir tverti mirkļi ar nesamākslotām sejas izteiksmēm, cilvēki darbībā utt. Tādēļ es teicu par to dabiskumu.
Bet, jā - šeit manā galerijā ir ieliktas pārsvarā pozētās bildes, es tiešām piederu pie tiem, kam gribas vismaz kāzu bildi kādu ielikt rāmītī :)) Bet man viņu nav daudz no kāzām. Piemēram, gandrīz nevienas kur būtu pozēts ar katru viesi atsevišķi utt...Tāpat man nav arī super duper platleņķa bilžu visur kur var iedomāties.
Kopumā es Jura darbu vērtētu kā optimālu vidusceļu, jo bildes ir dažādas un interesantas.