Kāzu plānošana
Kāzu foto, kāzu video
Kāzu fotogrāfi uzpūš cenas !
Es esmu līgava, kas šo vasaru vēlas precēties, bet joprojām neesmu atradusi labu fotogrāfu.
Jūs jautāsiet kāpēc ? Tāpēc ka vārds “kāzas” uzreiz ļauj fotogrāfam prasīt 300Ls par kāzu bildēm. Tāpēc, ka neviens nesvinēs kāzas bez fotogrāfa. Visi ir spiesti maksāt kāzu fotogrāfiem tik cik tie pateikt, jo citas izejas vienkārši nav! Viņi vienkārši izspiež naudu no mums! Kāpēc , tad kad Tu gribi apprecēties, tas Tev prasa kā minimums vairākus tūkstošus latu ? Kāpēc šim brīnišķajam notikumam jākrāj vairāki gadi ?!
Tas taču ir tik elementāri! Paņem fotoaparātu, paskraidi vienu dienu foršā tusiņā ar viesiem un jaunajiem un par dienas darbu saņem veselus 300Ls, pie tam Tevi vēl pabaro par brīvu. Parastie mirstīgie ir spiesti strādāt veselu mēnesi pat ja ne divus, lai nopelnītu 300Ls. Tas ir gandrīz 30Ls stundā! Šis fakts padara mani traku, ka esmu bezizejas stāvoklī.
Es runāju ne tikai no sevis, bet arī citu līgavu vārdā, kas uzskata, ka tiek krāptas un maksā nepārmērīgu lielu naudas summu par kāzu fotografēšanu. Varbūt te atradīsies kāds labs fotogrāfs ar labām bildēm un prasīs lētāk, lai sabildētu manas kāzas ?
Viņi ne tikai skraida, un labākajā gadījumā arī tiek pabaroti. Darbs nebeidzas pēc mičošanas, bet gan tad kad esi bildes saņēmusi. Pie bilžu apstrādes arī jāstrādā, tas neilgst dažas minūtes. tomēr lai vai kā šajā dienā ir arī lielāka atbildība, lai nekas nenoiet greizi ar bildēm, fotografēšanu. Katram jau ir savs viedoklis par to kas patīk un kādas bildes patīk. Arī fotogrāfiem ir savs rokraksts.
Var pameklēt arī jaunos fotogrāfus , kuri noteikti neprasīs Tev 300ls.tomēr vairāk vai mazāk tas ir sezonas darbs. ir bijušas vairākas diskusijas ar meiteņu atsauksmēm, kur cenas bija noteikti arī zemākas par 300ls, atrast var tikai vai Tev patīk tās bildes, tas jau ir cits jautājums...
Varbūt Tev ir paziņu lokā , kas nodarbojas ar foto...
piem., varbūt Tev patiks...
http://retrofoto.weebly.com/cenas.html
http://ievaphotography.daportfolio.com/gallery/270405
http://www.draugiem.lv/user/4116762/gallery/?aid=35502099
Sāksim ar to, ka fotogrāfs neprasa vairākus tūkstošus... Turpināsim ar to, ka tas ir darbs ne tikai tajā dienā, bet aŗī pēc, un vairākos gadījumos aŗī pirms. (Es neesmu kāzu fotogrāfs). Turpināsim ar to, ka TAS IR DARBS! Un tas nav ietusēšana ar jauno pāri vien... Nereti viņi sāk jau ar līgavas ģērbšanu, pie tam viņi nedzer kafiju un netur kājas uz galda, bet strādā, ceremonijas laikā viņi strādā un arī tad, kad visi citi vnk dzer šampanieti vai ēd, viņi strādā... Un beigsim ar to, ka vari fotogrāfu profesionālu neņemt, bet izmantot radus, draugus, paziņas, tikai viņi, pēc manas ļoti personiskas pieredzes nestrādā kāzās, kas nozīmē, ka viņi netur "degunu pa vējam", bet atpūšas, jo viņi taču ir viesi! Un tas savukārt nozīmē, ka viņi neseko visam līdzi, bet ietusē.
P.S. Es varētu turpināt daudz un dikti...
Te tik tiešām ir runa ka fotogrāfu darbs jau nav tik tās stundiņas kamēr knipsē bildes.... līdz ar to mēs tik spējam iedomāties to laiku, ko fotogrāfs pavada apstrādājot mūsu fotogrāfijas... es precējos 2011 gada augustā , kad ir tā saucamais karstais kāzu sezonas laiks... , bet teikšu tā mēs nebūt nemaksājām 300ls, un ar bildēm esam ļoti apmierināta, kā arī saņēmu kolosālu slide show... līdz ar to ja meklē tad var atrast ar pieņemamākām summām fotogrāfu, katrā ziņā ja vēlies redzēt nelielu ieskatu bildēs tad raksti privāti...
Hei, tāpēc jau ir KATRAM iespēja kļūt par fotogrāfu, jo tas taču ir TIK VIEGLI. Kāpēc tad citi strādā mēnesi vai divus par šo algu, ja tā vietā viņi jau sen varēja fotografēt kāzas un nopelnīt to vienā dienā?! Iedomājies, vasarā viņi strādā gan piektdienās, gan sestdienās un reizēm kāzas ir arī darba dienās. Un vēl - ir jau arī fotogrāfi, kuriem honorārs ir virs Ls 300!
Vienīgais sliktums, ko es saskatu ir tieši tāds pats kā kāzu vadīšanā - to mēdz darīt neprofesionāļi par tādu pašu summu kā profesionāļi un izvēloties sev kāzu pakalpojumu sniedzēju no interneta nevienmēr vari būt pārliecināts par to ko pērc.
Tāda brēka!!! Bet teikšu godīgi, man tevis ir ļoti, ļoti žēl! Nē, ne jau naudas jautājumā (nav manā dabā skaitīt naudu svešā kabatā), bet gan par tavu aprobežoto domāšanu!
Tu uzskati, ka fotogrāfēšana kāzās ir vien tāds nieks, ko katrs var. Ok, tad piedāvā kādam no taviem draugiem/paziņām pavadīt šo dienu, skraidot pakaļ tev un taviem viesiem! Gan jau kādam no viesiem ir kāds ''ziepjutrauks'', ar kuru var elementāri fotogrāfēt, tik vien kā spaidot podziņu!
Normāls fotogrāfs dosies uz kāzām pildīt savu DARBU - profesionāli. Tātad fotogrāfam ir jābūt atbilstošai fototehnikai, protams, arī rezerves tehnikai, ja nu kaut kas atgadās. Profesionālu fototehniku ir jāapgūst - ir jāzin, kādus režīmus izmantot konkrētās situācijās. Nu nav tas viss tik elementāri, kā tu domā - čiks un super bilde gatava! Pēc tavām kāzām, kurās fotogrāfs būs nostrādājis no tavas ģērbšanas līdz pēdējam kritušajam viesim nakts dančos, viņš dosies mājās, bet ne jau atpūsties, darbs pie tavām bildēm vēl turpināsies, jo katrai bildei ir nepieciešama korekcija.
Tātad, tu uzskati, ka 300 Ls ir mistiska summa, rauta no zila gaisa, bet paskaiti pati - profesionāla, kvalitatīva tehnika maksā naudu (un tie nebūs pārdesmit lati, šādas tehnikas iegādē jārēķinās ar vairākiem simtiem latu), fotogrāfs braukās visu dienu līdz (pieņemu, ka ar savu auto), tātad kalkulē klāt degvielu un amortizāciju. Saldajā ēdienā - bilžu apstrādei ir nepieciešamas programmas. Mīļā sirds, vai tev maz ir nojausma, cik maksā licencēts Photoshop vai citas šāda veida programmas (es nerunāju par nelegāli nokačātām progām kaut kur tīmeklī), lai iemācītos ar tām strādāt un taisītu tiešām skaistas bildes atkal ir vajadzīgs laiks. Tāpēc nevajag tik šauri domāt, ka fotogrāfs atnāk uz tavām kāzām papriecāties kopā ar tevi, padzert, paēst un tik tā starpcitu, paspaidīt fotoaparāta pogu un viss, darbs ar to ir galā...nebūt ne!!!
Piedod, ja izklausās skarbi, bet tā nu tas ir...ja tev 300Ls fotogrāfam liekas par daudz, pameklē kādu iesācēju, kas tev sabildēs arī par 50-100 latiem. Bet nevajag uzreiz apvainot cilvēkus, kas grib kvalitatīvi darīt savu darbu, ka viņi plēš baigo naudu. Tā nav!!! Un tici man, 300Ls fotogrāfam nav tā augstākā maksa!!!
Piekrītu par visiem 100! Parakstos zem katra vārda!
Piekrītu tev ZitaV.
Fotogrāfu pakalpojumu izmaksas arī man liekas neatbilstošas. Iesācējam - 100Ls? Atbilstoši būtu 20-30Ls. Man, tas šķiet nepieņemami savu cenu pamatot ar fotoaparāta, uzvalka, friziera, vai teiksim ceļa izdevumiem līdz baznīcai. Es iegādājos fotogrāfijas. Teiksim, rimčikā man nesāk stāstīt par to cik maksā plaukti vai kases aparāts. Tas ir pašsaprotams ieguldījums no viņu puses.
Es piekrītu, ka meistarība ir jānovērtē. Bet es neuzskatu, ka šāda 100Ls vai 300Ls meistarība ir tik daudziem LV.
Tāds ir tikai mans viedoklis par šo jautājumu.
Pilnībā piekrītu Tev.
Un neuzskatu, ka pat 300 lati par PROFESIONĀLU darbu ir liela samaksa.
Šeit, Latvijā ir daudzi fotogrāfi, kuri uzskata sevi par profesionāliem, bet patiesībā tikai maza daļiņa ir cienīga šādu vārdu nēsāt.
Lai būtu profesionālis tomēr ir jābūt vismaz 5 gadu aktīvai pieredzei neskaitot pirmos gadus, kad sāk saprast, kas ir fotoaparāts.
Fotogrāfs vēl pēc kāzām pavada vairākas nedēļas vai pat mēnesi pie katras bilžu apstrādes... tā kā nākamreiz Zita un 13glam padomā nedaudz tālāk par to, ko redzi. Un galu galā - ja neapmierina cena - Tev ir vienmēr tiesības atteikties!
Ceru, ka nevienu neaizvainoju un lai veicas fotogrāfa meklējumos :)
Ja fotogrāfu pakalpojumu izmaksas liekas neatbilsošas - lūdzu, nav jau spiesta lieta, vari savā kāzu dienā iztikt bez fotogrāfa...nu vai arī līdz nelabumam meklēt kādu, kas tev bildēs par 20-30 latiem. Bet nu pēc tam nesūdzies, ka redz fotogrāfs tāds un šitāds, bildes galīgi garām utt. Lētums un kvalitāte neiet kopā.
Un par rimčika plauktiem vispār smiekli nāk...tavuprāt tirgotāji preču cenā neiekļauj iekārtu nolietojumu?
Un vispār, kāpēc kādam ir jāskaidro savas cenas pamatojamība? Fotogrāfs ir ieguldījis līdzekļus (gan naudu, gan laiku). Nav jau nekāda labdarība, bet DARBS, tāpēc investīcijas ir jāatpelna! Nepatīk cena, meklē citu, kura izmaksas apmierinās!
nu man kaazaas nebija profesionaals fotograafs , vai nozheeloju , neeee , nevienu sekundi , manai maasai hobijs , viira maasai hobijs un draudzenei un vienam no muusu draugiem......
iznaakums 2000 bildes , ok dazhas varbuut nav asuma , bet godiigi sakot 1500 no taam ir labaakas kavalitaates protams bija improvizeeta fotosesija , kura arii ir burviigas bildes .....
un man nav nemazaakaas beedas , jo fotograafs peedeejaa briidii uzskruuveeja taadu ciparu , ka tieshaam nelabi palika , nebija runa par 200 - 500 lv ,bet gan 700 lv , nu tas mums likaas pa daudz
njā.. :D
Nu laikam ZitaV strada sava darba(ja vispar strada) par tiru paldies un vienkarsi uz entuziasma principa?!Katrs darbs maksa naudu!Un kapec gan lai nepelnitu naudu pat jau vnk uz ta ka tas ir KAZAS???Ja kads riko kazas,nu tatad var atlauties!Ja nav to lidzeklu lai sataisitu kazas,tad varbut vajag vnk sarakstities bez liekam pompozam ceremonijam,nevis tagad kladzinat- ak vai,ak vai cik viss ir dargi!!
Mums uz kaazaam bija laba fotografe, un neteikshu ka vinja ir iesaaceeja, bet mees maksaajaam smiekliigu summu..... Bijaam pilniibaa apmierinaati :)
Ja veelies zinaat kontaktinformaaciju tad uzraksti privati, iedoshu :)
Iesaku pārlasīt fotoJanis ielikto linku...
man tā sanāca smiekli, ka kāds grib atrast fotogrāfu (kaut vai iesācēju) pa 20 latiem :D fotogrāfs ir kopā ar ligavu vismaz 14h. tas ir 1,42 ls stundā :D un tā ir tikai kāzu diena. vēl jau klāt jāpieskaita ilgais laiks,kas tiek pavadīts apstrādājot bildes. nu neviens cilvēks par šādu summu neparakstītos fotogrāfēt.
un tas ir pilnīgi aprobežoti uzskatīt, ka fotogrāfs kāzu dienā atpūšas, nospiež tik podziņu un vēl paēd un tad laimīgs un atpūties brauc mājās.
un turklāt var atrast daudzus fotogrāfus (kas ir sabiedrībā zināmi), kas neprasa 300ls. bet nu 150ls, manuprāt, ir minimālā summa, kas būtu jāsaņem labam fotogrāfam. tieši šādu summu arī samaksājām mūsējām (papildus vēl bija benzīna izdevumi).
Vel viens links par šo pašu tēmu, bet nu jau pašmāju radīts: http://kazas.andreart.net/?in=4&r=0
Godīgi sakot nesaprotu iecepienu... Ja klienti neuzskatītu ka fotogrāfs ir tieši tik vērts cik viņš prasa, tad diezvai ar tādu sadarbotos.
Ja nemaldos tad Latvijā ir vismaz 70 aktīvi strādājoši kāzu fotogrāfi no kuriem ir iespējams izvēlēties sev tīkamo. Cenu diapazons svārstās no 50Ls līdz 1000Ls par pilnu fotografēšanas dienu.
Njā, jurists (kas LV skaitās kā viens no top amatiem) ar augstāko izglītību (vēlams ar maģistra grādu, tādējādi kopā studējot vismaz 5 gadus) un vismaz 5 gadu pieredzi pelna max 600 Ls mēnesī (protams, protams, vienmēr ir izņēmumi :)), un tas ir vidēji par 160 stundām mēnesī... Vai tiešām fotogrāfs kāzu bildēm (fotografēšana, pēcapstrāde utt., par ko visas runā) patērē vismaz 80 stundas? Hmmm, ja tā, tad cepuri nost! ;)
Lūk atbilde no fotogrāfa Andreja Zavadska:
http://blog.andreart.lv/raksti/cik_maksa_fotografs_.php
Nu, šausmas, nu!
Ja kādam liekas, ka izvēlētais fotogrāfs ir dārgs, var pameklēt citu. Kā minēts, cenu diapazons kāzu fotogrāfiem ir ļoooti plašs. Ja arī 100 Ls (no līgavas ģērbšanas līdz mičošanai + bilžu apstrāde + DVD) liekas šausmīgi nesamērīgi dārgi, tad vienreizējais fotoaparāts maksā 3 Ls - un aidā!
Bet, ja arī uz to negribas tērēties, vienmēr ir iespēja paļauties, ka viesi kaut ko sabildēs vai arī pašiem safočīties ar telefona fotokameru.
Kamooooon, nu. Kas tas ir, ka tik ļoti gribas pazemināt citu darbu? Kāpēc te neviens nešausminās, cik simtus tūkstošu un miljonu maksā Pikaso gleznas? Fotogrāfi arī ir mākslinieki, jo no viņu radošā lidojuma ir atkarīgs, cik (ne)samākslotas, (ne)dabīgas, (ne)mīļas, (ne)skatāmas sanāks bildes no jūsu skaistās dienas. Vai tiešām kāda grib šāda stila foto, lai tikai ietaupītu pāris latu? http://www.spoki.lv/foto-izlases/Krievu-kazas-photoshop-upuri/372290
Starp citu, mums bija fotogrāfs par ļoti pieņemamu summu, kas savu darbu izdarīja fantastiski.