Kāzu plānošana
Kāzu foto, kāzu video
Fotogāfs - ballētājs
Sveiki! ;)
Man jums ir viens ļoti sasāpējies jautājums...
Vai tas ir ok, ja fotogrāfs piesakās pats palikt kāzās pa nakti, ja viņš tiek lūgts strādāt no cermonijas lidz mičošanai?
Vnk es domaju, ja es fotogrāfam maksāju normālu naudas summiņu, tad taču viņs man nav vēl arī jāpiedzirda un jāizgulda?
Paldies jau iepriekš par jūsu viedokli :)
Es teikšu tā - ļoti atkarīgs no tā, kura vietā jums svinības un no kurienes fotogrāfs. Ja viņam pēc pilnas dienas fotografēšanas (kas sanāk vairāk kā 12 stundas pie šāda dienas plāna) vēl pašam jāsēžas pie stūres un nakts vidū jābrauc pāris stundas, lai nokļūtu mājās, tad es teiktu, ka tas ir tikai cilvēcīgi un pašsaprotami piedāvāt fotogrāfam palikt pa nakti.
tās nebūtu 12 stundas, bet gan 9...
Vai jūs savu fotogrāfu izguldījāt?
Es savu fotogrāfu neguldu. Viņam būs 12h vai mazliet vairāk.. jo kūka sanāk ap pus 1 naktī, bet mums viņš būs no 12.00 dienā.
Viņam līdz Rīgai 140km (aptuveni 1h 40min)
Kā jau minēju - tas ir atkarīgs no situācijas. Mūsu gadījumā fotogrāfei no mūsu svinību vietas līdz savām mājam bija jābrauc apmēram 7 minūtes. Protams, vieta pie galda un ēdiens gan tika nodrošināts identiski kā viesiem.
Attiecīgi - ja es ņemtu fotogrāfu no, piemēram, Rēzeknes (mazums, iepatīkas), bet svinības man būtu, piemēram, Jelgavā, tas būtu viens no pirmajiem jautājumiem fotogrāfam, vai viņam jānodrošina nakšņošana.
Protams, es saprotu jautājuma būtiskumu gadījumam, ja par katru gultasvietu jāmaksā vairāki desmiti eiro, bet tad jau atkal jāsaka tā - jāizvēlas savam macina biezumam atbilstoša cenu līmeņa svinību vieta/ēdinātāji un... arī fotogrāfs :)
Uzprasiet taisnīgu atlaidi pakalpojumam no viņa puses par izguldīšanu un brokastīm. Iespējams vairs nebūs prasība palikt pa nakti.
Vienīgais attaisnojums, ja fotogrāfam ir jābrauc mājās uz otru Latvijas malu. + Lai pats maksā par palikšanu (ja nebija kā savādāk runāts, kad noslēdzāt vienošanos), jo tā noteikti nav ierasta prakse, ka fotogrāfs paliek pa nakti! Ja tā, ir tad būtu normāli, ka fotogrāfs iet gulēt pēc kūkas griešanas vai arī kāda stūrīti sāk šķirot bildes, nevis tusējas ar kāzu viesiem.
Ja tu negribi, ka tas fotograafs paliek pa nakti, taa arii vinjam pasaki, nevis iignjojies pa forumu kaa shis taa uzdriiksteejaas paprasiit. Un, iespeejams, sameklee citu fotograafu, jo ljoti var gadiities, ka jums galiigi nesaskan savaa starpaa un kaazu dienaa tev tas ruugtuminsh veel kaut kur gruzdees.
Man fotograafu nodroshinaat ar naktsmaajaam nebuutu ne mazaako probleemu, es arii piedaavaaju, bet vinjiem dikti gribeejaas aatraak maajaas pie beerniem. Pa nakti palika muzikanti (jo brauca 300km) un galda meitas (jo straadaaja liidz 3 naktii un 6 jau atkal bija augshaa un shepteejaas).
Katrs gadījums ir individuāls to būtu svarīgi ņemt vērā.
Tajās reizēs kad es esmu palicis kā fotogrāfs kāzās pa nakti, galīgi nav bijusi prātā ballēšanās, bet ātrāk tikt atpūsties. Palikt pa nakti ir drošāk kā,dažreiz, pat braukt 100km nogurušam mājās. Cilvēki un situācijas gan ir ļoti dažādas.
Visbiežāk gan nākas atteikt vairākumam pāru kas pēc fotogrāfēšanas aicina nolikt kameru malā, palikt pasvinēt un atpūsties kopā ar viņiem.
izvērtējiet vēlreiz objektīvi ar kādu mērķi fotogrāfs uzstāj palikt pa nakti, noteikti arī iesaistiet fotogrāfu, un pēc tā izdariet secinājumus par viņa profesionalitāti. Iespējams, ka šis var būt kā brīdinājuma signāls.
Es arī neesmu no tiem cilvēkiem, kam pietiek vēl enerģija balēties pēc darba.
Par cik fotogrāfi bieži vien brauc ar savu transportu, ņemiet vērā, ka ir bīstami sēsties pie stūres nogurušam. Diemžēl, lielākā daļa nav tik apzinīgi vadītāji un dažreiz aizmieg pie stūres. Toties, par laimi visi dzirdētie stāsti par šo tēmu beigušies veiksmīgi.
Arī pats sāku aizdomāties par palikšanu tikai pēc viena precedenta, kad bija jābrauc no Rēzeknes. Toreiz izbraucu pretējā joslā un sapratu savu nepareizu rīcību un kā no tā izvairīties (jo pirms tam nezināju, kā tas ir, kad aizmiedz pie stūres). Ja man kāds brauktu pretī, vai tad jaunais pāris būtu ieguvējs ieekonomējot 10 Eur par naktsmītni?
Tāpēc zinot savas iespējas, lūdzu jaunam pārim nodrošināt naktsmītni, ja braukšana mājās būs ilgāk par 2 stundām, gan viņiem būs miers, gan man.
Tāda ir mana pieredze, citiem varētu būt savādāk.
Ok, saprotu, ka pēc garas darba dienas ir grūti doties mājās pašam, bet ir jāsaprot arī tas, ka fotogrāfi par saviem pakalpojumiem vasaras sezonā prasa ļoti uzpūstas cenas. Man jau arī neviens nepiemaksā, kad braucu uz darbu. Līdz ar to, cena par savu pakalpojumu ir jāsamazina, ja ir vajadzība palikt pa nakti, jo es jau maksāju par konkrētu darbu un kāpēc man jādomā par kkādu cilvēcību, ja cenas ir absolūti necilvēcīgas. Kā tiek pieminēts vārds kāzas, tā cena uzreiz dubultojas. Kāpēc jānodīrā deviņas ādas no jaunā pāra? Jāpadomā cik vispār šajā valstī cilvēki saņem par vienu nostrādātu stundu!
Nu skaidrs, atkal vecā dziesma par to, cik viss dāārgs un kā fotogrāfi par dažu stundu darbu prasa milzīgu naudu. Diskusiju par to bijis vai cik, palasi vecās tēmas arī ar fotogrāfu komentāriem (par to, cik ilgs laiks patiesībā tiek pavadīts pie vienu kāzu fotorgāfiju apstrādes u.tml., nemaz nerunājot par ekonomikas pamatpatiesībām - pieprasījumu un piedāvājumu).
Īsumā - izmaksas viena cilvēka nakšņošanai parasti ir diezgan simboliskas (manā gadījumā tie bija 7 EUR par cilvēku papildus pie fiksētās viesu nama īres); pieļauju, ka par fotogrāfu un citu pakalpojumu sniedzēju ēdināšanu tik un tā vienosies ar viesu namu vai galda klājējiem (var sarunāt samazinātu cenu vai atsevišķu ēdināšanu par zemāku cenu, jo tīri objektīvi viņi pie galda pavadīs mazāk laika kā viesi). Kur tad ir tie milzīgie izdevumi, kuru dēļ kāzu budžets izirs pa vīlēm? Ja fotogrāfa cenas liekas tik baisas, varbūt vajadzēja meklēt lētāku? Ja nu tik ļoti negribas piemaksāt par viņa nakšņošanu, tad tā arī sarunāt - naktsmītnes un brokastu izdevumi x eiro, par tik samazinām līgumcenu.
Viss augšminētais ir spēkā situācijā, ja fotogrāfs tiešām vēlas tikai nakšņot uz vietas, lai nebūtu jābrauc pēc garas darbdienas. Ja izskan mājieni par to, ka taisās vēl paballēties ar viesiem - nu, tas galīgi neliecina par profesionalitāti un ir jāpārdomā fotogrāfa izvēle.
Mēs paši apvaicājāmies fotogrāfam- vai ir nepieciešama izguldīšana,jo mums kāzu ballīte bija ķekavā, bet fotogrāfs bija no Cēsīm. Viņš gan atteicās.
ēdināsanu,protams, nodrošinājām (nesēdēja gan pie kopējā galda-viesu nams vakara darboņiem klāja atsevišku galdu un arī cenu par viņiem no mums prasījā 50% apmērā no viesu cenas)
Fotogrāfs mums nostrādāja savas 13h.
arī Dj piedāvājām nakšnošanu-viņš mums ilgāk par 6 no rīta spēlēja...bet viņam dzīvošana bij tuvu-un arī nepalika. (lai arī bija nostrādājis savas 12/13h).
Bet situācijas ir dažādas....un katra personālija ir atsevišķs gadījums.
Vispār - viss atkarīgs no cilvēka paša. Ir cimperlīgie/aprobežotie, kas nemaksās ne centu vairāk par to, ko iedomājušies un ir tādi, kas stāv naudai pāri. Pirmos es nesapratīšu nekad. Cilvēks nespēj iedomāties sevi cita vietā acīm redzot. Nesen man strādāja viens meistars mājā - izdarīja darbu, kas bija līgumā atrunāts. Bet par cik tālu dzīvo no mums - uzreiz piedāvājām palikt pa nakti(skaidrs, tāpat meklētu, kur nakšņot), pat vairākas naktis. Otrs - pilnīgi normāli šķiet šādās situācijās piedāvāt brokastis, pusdienas - vakariņas paši ne vienmēr ēdam, tādēļ piedāvājam savu ledusskapja saturu un virtuvi izmantot pašiem. Nē, mums nav daudz naudas. Tieši otrādi - iztiekam ar nelielām summām. Tomēr pēc atgriešanās Latvijā šo uzkrītoši esmu pamanījusi - skopi un cimperlīgi tie, kam patiesībā nemaz tik maz nav. Vai nu biju veiksmīgi piemirsusi Francijā dzīvojot, ka latvieši mēdz būt visai skopi vai tas tiešām pa šiem gadiem noticis - esam tādi palikuši. Bet sanāca papļāpāt par šo tematu kā reiz, jo esmu pati strādājusi darbu, kas saistīts ar pakalpošanu citiem. Izrādījās, ka faktiski cilvēki iedalāmi divās grupās - vieni, kas uzskata par normu - tu uzņem, vienalga, vai meistars vai draugs - tas ir ciemiņš. Un vienalga vai tās kāzas vai kads cits notikums, kādēļ jūsu ceļi krustojās. Un tu piedāvā elementaro - naktsmājas.Primāro - ēšanu, tīrību(arī vannas istabu pēc izguldināšanas). Neviens nesaka, ka tas katram jādara. Bet tas ir cilvēcīgi un pašsaprotami - piedāvāt naktsmājas, pabarot. Jo kaut atalgojumu saņem, tas cilvēks pakalpo tavā labā. Man nekad nebūs saprotami tie cilvēki, kas ir rupji sakot " kapeiki pi*****"(mana brālīša mīļš teiciens un ne par velti ir šis teiciens). Esmu ilgus gadus nodzīvojusi ārpus Latvijas un arī tur šis bija norma - piedāvāt naktsmājas un paēdināt. Ko un kā - tas jau cits stāsts. Ja man nepatīk cilvēks, es protams, neuzņemšu to savās mājās. Bet tad ticamāk šo cilvēku neizvēlēšos par kāzu fotogrāfu. Bet latvieši, īpaši pēdējā laikā, cik manu - palikuši par tiem, ko jau pieminēju...
Pati vēl tikai plānoju, bet zinu noteikti - jebkurš, kas būs uzaicināts arī kā tikai darbinieks manās kāzās - iegūs arī naktsmājas, tiks pabarots, ja to vēlēsies. Gluži tāpat kā kāzu viesi. Protams, vienmēr mēdz gadīties cilvēks-kļūme - tu viņam panāc pretīm, bet tavu viesmīlibu un tevi izmanto. Ar to domāju, piemēram, fotogrāfs sāk ballēties un dzer tā, ka pēc tam kāds viņu spiests aprūpēt, jo pats vairs to nespēj. Un tamlīdzīgi izmanto tavu viesmīlību. Bet godīgi sakot - ko tādu neesmu dzirdējusi - par muziķi gan:) Bet piedodiet - visādā ziņā, palasot šo diskusiju - es nesaprotu citus - jūs izmantojat pakalpojumu no cilvēka, bet pēc tam - vācies, laiks beidzies, darbs izdarīts - ārā? Pat ja nakts un mājupceļš tāls un to jau zināji sākumā, kad izvēlējies fotogrāfu?(es uzjautātu, kur cilvēks dzīvo un kā tiks mājās).
Līdzīgi par ēšanu - kādas var vispār būt diskusijas un runas, apsvēršanas - dot vai nedot. Kā var vispār iedomāties - jāēdina vai nav jāēdina cilvēks. Tas, piedodiet, ir diezgan smieklīgi, bet par cik ar senāku draudzeni vienlaikus gatavojamies kāzām - šis mani pārsteidza. Viņa ieteica palasīt diskusijas šeit, šis faktiski ir no tās pašas operas - dot vai nedot naktsmājas. Ir trīs pamatlietas, kas cilvēkam ir nepieciešamas un bez kurām nevar iztikt - gulēt, ēst un WC(neaprobežojoties tikai ar izvadīšanu, bet ieskaitot tīrību). Es saprotu, ka daudzās profesijās neviens nedod naktsmājas, neviens nedod ēst(pats rupējies) un tā varētu turpināt. Tomēr nespēju iedomāties situāciju, kad pati sēžu ar savu sapņu vīrieti svinam brīnišķīgo dienu, kurā izveidojam mūsu ģimeni, bet mans fotogrāfs, dj, muzikanti, apkalpotājas,rīkotāja,filmētājs u.c - velk laukā hotdogu un kaut kur stūrītī nolīdis fiksi ierij. Es vēl saprotu vēlmi - negribās, lai iejūtās pārāk labi un pārkāp šo robežu - pakalpot un esmu draugs. Bet par šo var vienmēr ar cilvēku sarunāt(es tā daru - saku skaidri - jums ir dotas manas mājas kā naktsmājas, drīkstiet izmantot to un to, par pārējo - jautājiet) .Un parasti mums nav problēmu. Bez mājieniem un skaidru valodu.
No vienas puses - ir labi kaulēties un vienoties par summu, par pakalpojuma saturu, bet no otras puses - tevi neapkalpo mašīna/robots/dators.
Par cik autore pieminējusi vēl cenu - mīļā, tev ir iespējas izvēlēties ko lētāku, meklēt, jo ja ir pieprasījums - būs piedāvājums. Bet tas nenosaka mūsu cilvēcības līmeni. Vismaz ne man. Ja pati būšu izvēlējusies dārgu, jo patīk - nepalikšu par necilvēcīgāku un " kapeiku pi***" sīkumos. Varētu domāt, ka dēļ dzīvošanas ārpus Latvijas, bet nē - mans brālis arī tāds - tā ir audzināšana. Es domāju, kā vēlētos, lai pret mani izturās. Un tā arī daru. Bet interesanti ir palasīt jūsu diskusijas. Neticās, ka tiešām dzīvojam vienā un tajā pašā valstī un tie ir tie paši cilvēki, kas man nāk pretī uz ielas.
Visa pamataa ir attieksme vienam pret otru! Nez vai nu topika autore personiigi ies guldinaat un dzirdinaas uzsaucot tostus fotograafam. Kaa shaadaas situaacijaas teica man paziistams fotograafs - ja nav attieksmes pret mani, es bilzu apstraadee arii varu spiest "previous conversion" ... bildes skaitiisies apstraadaatas, buus smukas, bet nebuus ar to auru, ko ieguldu tad, ja juutu abpuseeju saikni ar klientu! Taa ka izveelieties- njemiet klikskinaataaju, kursh seezj taisnu mugurinju, nofocee klusinjaam paaris bildiites, gulj masiinaa un spiezj previous conversion... vai maakslinieku, ar kuru kopaa varat "atveerties", kursh aizpildiis mulsuma briizus kaazaas, kad nolazos vedeeji vai vadiitaajs, un katraa bildee, to apstraadaajot ieguldiis savu individuaalo redzeejumu, nevis datorprogrammas konvejeru! Kaazas taa nav MaXXima, kuraa "Paldies" ir samaakslots! Nu vismaz man ;)
Billij vai tieshaam? :D Un ko veel juus vareetu censties mums iestaastiit par fotograafa Billija darba stilu :D