Kāzu plānošana
Mūzika, vakara vadītāji un mākslinieki
Kāzu maršs
Tā kā šeit esmu gluži nesen, tadēļ varbūt atkārtošos. Esmu dziesmas meklējumos. Konkrētāk, parasti ceremonijai sākoties jaunais pāris un vedēji iet Mendelsona kāzu marša pavadībā. Skaidri zinam to, ka nevēlamies dzirdēt n-to reizi šo maršu. Varbūt ir kādi ieteikumi? Mums nav īpašas dziesmas, bet gribētos ko tādu, ka dzirdot tirpiņas skrien...
man gan gribas teikt, ka Tev nav taisnība - ļoooti daudzās vietās šo maršu neatskaņo, tā vietā liekot citas melodijas. Lai ieteiktu kaut ko, būtu jāsaprot, vai Jūsu ceremonija noritēs Dzimtsarakstu nodaļā vai baznīcā, vai kādā citā vietā. Un pavisam noteikti - parunājot ar ceremonijas vadītāju, ļoti bieži viņi paši saka, ka viņi iesaka šajā laikā to vai to vai to, jo tas būtu loģisks viņu runas un ceremonijas noslēgums.
Ceremonija notiks Dzimtsarakstu nodaļā. Njā, laikam ne īsti saprotami pastāstiju. Mana pieredze (kā viesim gan) rāda,ka pārsvarā atskaņo Mendelsonu. Vēl vēlējos paskaidrot, ka Dzimtsarakstu nodaļā piedāvā gan dažādas izlases ar virsrakstu " Love songs". Lieta tāda, ka nevēlamies tādus tipiskus, banālus gabalus. Piemēram: tādus no kuriem rauj ārā sidi, un visi klātesošie mirkst asarās (nedod dievs). Pat gribētos ko ātrāku, tātad priecīgāku, bet ar mazu kulmināciju, lai nepazūd svinīgums.
http://www.sfstrings.com/repertoirewedding.htm
šeit var noklausīties dažādus variiantus ceremonijai un citiem brīžiem kāzas (midi versijā, bet skaņdarba būtība ir skaidra)
Es gan nevaru iedomāties savās kāzas jestru ceremonijas sākumu, man liekas - jauno ienākšanas brīdis, "jā" vārds, parakstu likšanas brīdis un gredzenu vilkšana ir visnopietnākie un svinīgākie brīži visas šīs dienas garumā un gribētu lai tik atbildīgā momentā skan atbilstošs pavadijums nevis "rikšiem bērīt es palaidu" (tikai piemērs). Varētu vēl pieļaut, ka skan pāra ļoti tuva dziesma ( bet to jau var izmantot pirmajā valsī..) Nezinu, man piemēram pietiek citu lietu ar ko noņemties gatavojoties, nemaz neiedomātos par tādu sīkumu. Bet katram jau savs.
P.S. Nupat iedomājos - kapēc vēl nevienam nav ienācis prātā - "negribam gredzenus, jo tos velk visi, davai mēs auskaru viens otram ieliksim - vismaz nebūs kā visiem!!!" Tas tā - melnais humoriņš. Lai veicas ar īstās dziesmas izvēli!
Mums Jelgavā (Zaksā) Mendelsons nebija noteikti... Bet, kas īsti bija - neatceros... Mēs jau apkārt notiekošo vispār neuztvērām - ne dzirdējām, kā brāļa meitiņa esot niķojusies, ne to, ka mums ceremonijas vadītāja bija 2x lūgusi apstāties pienākot pie "galda". Nabadzīte tik teikusi mums - "Paldies", "Paldies", a mēs tik turpinam iet tuvāk, un tuvāk... Tā arī stāvējām pie galda piespiedušies... :)
Teikšu godīgi, dzimtsrakstu nodaļā atskaņojot šo maršu, tas man liekās smieklīgi, bet baznīcā ir cita atmosfēra un ērģeles, mmm, skaisti. Bet tās ir tikai manas domas.
Bubīt, kuram sīkums, kuram - pietiekami svarīgs ceremonijas elements :), tieši Tevis minēto iemeslo dēļ, ka "jauno ienākšanas brīdis, jā vārds, parakstu likšanas brīdis un gredzenu vilkšana ir visnopietnākie un svinīgākie brīži visas šīs dienas garumā", kam varu pilnībā pievienoties.
Ir būts visādās ceremonijās dzimtsarakstu nodaļās, un ja runājam atklāti, tad ir redzēti visai pabaisi varianti - ar pseido operdziedātājas maurošanu, briesmīgu, izstieptu akordu atskaņošanu uz sintiņa, mēģinot atdarināt ērģeļu skaņu utml. Gan šī, gan tā paša neskaitāmas reizes dzirdētā Mendelsona dēļ, man dziesmas izvēle nebija sīkums.
Mēs šim nolūkam speciāli nolīgām saksofonistu, kurš spēlēja mūsu izvēlētu dziesmu, kaut gan tā ir tāda personiska vēlme un būtībā tik pat labi var iztikt ar mūzikas izlasi CD vai ko citu. Ir grūti aprakstīt to saviļņojumu, kad stāvēju pie ejas uz pils zāli un dzirdēju kā sāk skanēt dziesma, kuru pirms kāzām klausījos neskaitāmas reizes, iztēlojoties - kā tas būs. Bet tas tiešām ir ļoti individuāli - citiem tas atkal ir mazsvarīgi.
elinarikse - iemet aci te http://www.discjockeys.com/top_wedding.php vai pagūglē ar atslēgvārdiem "wedding songs for walk down the isle", lai gan vairumā tur būs tieši "rauj sirdi ārā" gabali :), bet var atrast arī kaut ko no klasiskās mūzikas u.c.
Ja runa iet par IZPILDIJUMA KVALITĀTI - tad pilnīgi piekrītu. Es rakstiju par dziesmas izvēli. Par to ka vismaz es šādā svarīgā un nopietnā brīdī dotu priekšroku klasikai ( nav jau obligāti jābūt Mendelsonam) - protams labā kvalitātē nevis kaut kādus atdarinājumus. Tieši tāpēc Tevis citētajam teikumam ir turpinājums.. Bet kā jau teicu - katram savs, tikai izteicu savas domas. :))
Manējie kāzu ceremonijā vispār atteicās no dziedātājām, kuras parasti dzied sērīgās dziesmas. Tai vietā bija sarunāti pašu zēni. Sanāca baigi labi. Dziedāja gan "Spogulīt, spogulīt...", gan ja nemaldos Ingus Pētersons to dzied- Nav mīla jāmeklē, tā atnāks pati... Kad pasludināja par vīru un sievu, tad atskanēja uzvaras maršs (nu ko parasti skandina pie vietu pasludināšanas). Kad nāca telpā,skanēja Čaikovska "Ziedu valsis".
Mums arī negribētos to kāzu maršu stereotipu dēļ,bet sakiet meitenes- vai pēc mūsu lūguma baznīcā vispār drīkstētu atskaņot CD ar protams atbilstošu,bet netradicionālu dziesmu izlasi?
Par to tev jārunā ar konkrēto mācītāju - esmu bijusi kāzās, kur baznīcā atskaņoja Titānika tituldziesmu :) Bet ja pavisam godīgi - likās kaut kā neiederīgi iekš visas baznīcas atmosfēras, tāpēc škiet, ka baznīcā vislabāk tomēr iederas ērģeļmūzika - nav jau obligāti jāizvēlas tradicionālais maršs, ir ļoti daudz skaistu reliģiska satura skaņdarbu, iespējams ērģelniece var piedāvāt alternatīvu. Lai gan, ja CD ir reliģiska mūzika (piemēram. kora dziedājums vai kaut kas cits, ko pati baznīca nespēj piedāvāt), iespējams - mācītājs būs pretimnākošs, vienīgi zudīs tas efekts, ko dod reāls ērģeļu un kora vai solista skanējums/dziedājums.