Kāzu plānošana
Mūzika, vakara vadītāji un mākslinieki
Pārdomas par kādu zvanu ...
Nesen man piezvanīja kāda sieviete, stāstot, ka ģimenes apsvērumu dēļ viņas bērniem pēkšņi atteicies kāzu vadītājs un tagad situācija tāda, ka kāzas ir, bet vadītāja nav. Pirmkārt, protams, mēģināju saprast, kad kāzas. Atbilde man lika saspringt - pēc 3 dienām. Noskaidroju, ka laulības ceremonija paredzēta Rīgā, bet svinības - Ogres rajonā un kāzu vadītājs vēlams jau uzreiz pēc baznīcas, jo plānots nekas nav... Ierosinu satikties vēl šovakar pat, lai saprastu, ko, kas un kā, lai rīt varu sēsties mašīnā un saplānot braucienu. Kundzei, protams, jautājums, cik maksā mani pakalpojumi. Saku, ka šobrīd laika ir tik maz, un neskaidrību un darba tik daudz, ka par cipariem šobrīd man nav īstas apjausmas, jo pat nezinu, kas ir darīts un kas vēl jādara, tāpēc prasu kundzei, kādu ciparu tad viņa ir paredzējusi kāzu vadītājam. Pēc pāris atrunām, ka viņa nezinot cenas un tā, beidzot dzirdu: "50 lati būs labi?" Gana samulsusi pārjautāju, kam paredzēta šī summa. Un saņemu atbildi: "Visam." Es saku, ka būs vajadzīga degviela maršrutā Rīga - Ogres rajons - Rīga divas reizes (1x - izpētes brauciens, 2. - kāzu dienā), kas aptuveni sastāda savus Ls 20-25, kas jau ir puse summas, ka vismaz kaut kādus aksesuārus vajag kāzām, kas arī varētu būt savi Ls 20-30, kas ir otra puse no viņas nosauktās summas "par visu". Un saku, ka par darbu arī vajag saņemt kaut kādu atlīdzību. Kundze mierīgi noklausās un saka, ka jāiekļaujas minētajā summā... Un tad es sapratu, ka cilvēkam laikam nav nekādas saprašanas ne tikai par to, kā tiek organizētas kāzas, bet arī par elementāro matemātiku, jo uz manu tekstu, ka darbs tad man būtu jādāvina viņas bērniem un viesiem, saņemu atbildi, ka jādāvina jau nav nekas, jo viņa taču ir gatavs maksāt tos Ls 50. par visu. Un viņasprāt laikam muļķe esmu es, būdama profesionāla kāzu rīkotāja, nemāku iekļauties šādā pilnīgi normālā ciparā.
Es šoreiz nerunāju par cipara lielumu vai mazumu. Es nerunāju par to, ka katram pakalpojuma sniedzējam ir savs klients un šoreiz laikam nebija pareizā izvēle. Es šobrīd runāju par to, ka ir cilvēki, kuri laikam izriet nevis no reāliem aprēķiniem (cik kas maksā), bet no pozīcijām, cik viņi var atļauties maksāt. Tikai nez kāpēc veikalā viņiem neienāk prātā maksāt par maizi, pienu vai jebkuru citu produktu mazāk nekā tas maksā. Laikam ar pakalpojuma sniedzējiem ir savādāk.
Mjā... Tā iet, kad nav elementāru matemātikas zināšanu. :)) Pieļauju, ka summu kā atlīdzību uz rokas bija nosaucis jaunais pāris, bet māmuķīte mēģināja ietaupīt. ;) Ir taču cilvēki, kas ar savu mašīnu nepārvietojas un nezina ne benzīna cenas, ne patēriņu, un domā, ka dekorus var par piečuku Rimi nopirkt.
Nu un,cik principā maksā kāzu vadītāja pakalpojumi? ja jau tāds topiks,tad bez visām atrunām:'' klienti ir dažādi, izpriecas dažādas utt.'' Konkrētu ciparu, lūdzu, varam nosaukt, cik kāzu vadītājs sagaida par savu darbu? Jo šādas situācijas rodas,tā'dēļ, ka cilvēkiem nav ne mazākās jausmas par cipariem,ja iepriekš ar to nav nācies saskarties, savukārt, forumos neviens šo skaitli skaļi nemin. Ja jau par ''neaptēsto klienti'' pārdomas bija, ceru, ka savu cenu nosauksi, lai pārējie vismaz zina?
man jau gan liekas,ka tāda konstanta cena ,kas tiek paģērēta no pasākuma vadītājas nava nosaucama,jo ta ir atkarīgs no pašām kāzām un katra situācija taču ir atšķirīga! vienam tik viesu,citam tik,vienam tādas prasības,citam kaut kas pavisam nava vajadzīgs! un galu galā viskaut ko visādi var kombinēt! un galu galā, kāzu vadītājs jau nav līgavas obligāts aksesuārs, bez tā var arī iztikt ja neevar atļauties! cita strapā,nespēju atcerēties nevienu pasākuma organizētāju , arī ar mājas lapām kuri tā baigi izvērstu cenržus! man šķirt,ka šajā laikā ieinteresētiem vajadzētu'būt gan vieniem gan otriem,bet ne jau nu līdz absurdam! diez vai pati māmmiņa gribētu strādāt darbu, kur viņai pat minimālo nemaksā!
Jā, cilvēkam var nebūt nojausmas, BET pēc izdevumu pozīciju nosaukšanas vajadzētu koriģēt piedāvājuma summu. :) T.i. jābūt kaut kādai loģiskai domai.
Atzīšos - man arī nav lielas sajēgas par izmaksām, bet domāju, ka cenas līdzīgas kā fotogrāfiem - galu galā darbs pie kāzām prasa arī sagatavošanos un laiku pirms kāzām, kā arī izdevumi atrakcijām, vakara vadīšana utt... Nu man liktos nekaunīgi piedāvāt 50 Ls (varbūt vienīgi kādam draugam, kas labprātīgi uzņēmies šos pienākumus).
Piekrītu Baileys viedoklim un paldies par informāciju no "rīkotāja" puses.
Jā,arī man nav ne jausmas par cenām un izmaksām, bet 50 Ls man būtu kauns pat draugam piedāvāt,'tas tiešām nosedz tikai benzīnu+niekii izmaksas. Brīnos ka turpinājāt sarunu ar šo kundzi,jo viņa cita cilvēka darbu acīm redzami nenovērtē.
Domāju ka šajā situācijā cena līdz 200 LS būtu adekvāta,jo darbam būs vajadzīgas 2-3 dienas+ ar norunu,ka netērēsimies pārāk uz izdevumiem rotājumiem- tīri dažas atrakcijas+interesantas idejas kas nemaksā neko- dziesmas,rotaļas,uzrunas.....
La_femme: "Nu un,cik principā maksā kāzu vadītāja pakalpojumi?" - kad man zvana un uzdod šo jautājumu līdzīgi kā Tu, es nereti smejos un jautāju, cik maksā ledusskapis. Cilvēki nereti samulst un pēc brīža saka, ka ledusskapja cenas atkarīgas no tā lieluma, dizaina, krāsas, funkcijām, klases utt. Redz, ar pasākumu vadītājiem ir līdzīgi. ja nezinu, cik valodās man jārunā (piedāvājums ir 1-3), ja nezinu, no kura laika man jāsāk strādāt, ja nezinu, cik viesi paredzēti (ir atšķirība starp 20 un 130) un vai vedēji vispār parakstās kaut ko gatavot, ja nezinu, kurā Latvijas malā kāzas paredzētas - tad pie labākās gribas nevaru pateikt pat aptuveni... Atbildes uz manis nosauktajiem jautājumiem būtu vismaz minimālā informācija, no kuras varu saukt aptuveno cenu. Tālāk - tikai tiekoties ar jauno pāri un saprotot, ko īsti viņi vēlas, cik daudz mana darba būs vajadzīgs, es saprotu, gana precīzi, ar kādu summu viņiem būtu jārēķinās par manu darbu.
P.S. Es nevienā brīdī šo sievieti neesmu nosaukusi par "neaptēsto klienti". Es runāju par to, ka viņa nerēķina līdzi... vai vispār nerēķina...
Ms_Lyndinette - šajā konkrētajā gadījumā, saprotot situāciju es patiesi saucu, ka būtu gatava viņai palīdzēt par ls 200, šajā summā iekļaujot gan degvielu, gan aksesuārus mazajā ceļojumā, vakara gaita un mičošanā (tas sastāda drusku vairāk par manis nosauktajiem 25 - 30). Tāpēc, ka šoreiz cakināt kāzas nebūtu vnk laika un iespēju, nebūtu laika domāt par visiem sīkuminiem, kas padara kāzas par individuālām un atšķirīgām no citām.
Nu jā, cilvēkam vienkārši nav saprašanas cik kas mūsdienās maksā...Gatavojoties kāzām un nosaucot savai omei cenas cik par ko maksāsim, viņa bija vienkārši šokā un pārsteigta ka tās ir tik šausmīgi lielas. Piemēram, mums bija fotogrāfs, kurš prasīja tikai 65 Ls, bet viņasprāt tas ir tiiiik daudz...Mēs gan bijām sajūsmā no šīs cenas...Tā arī ar vadītājiem!
Tā ka te pilnīgi nav par ko brīnīties... :)
manupāt, ņemot vērā, laika trūkumu konkrētajā situācijā 2000 LVl vēl ir diezgan demokrātisks cipars.
Nu principā Bailey vajadzēja paskaidrot, ko par šādiem 50Ls var dabūt. Tātad var dabūt Bailey ierašanos kāzu norises vietā (20-25Ls), maksa par ceļā pavadīto laiku (likme stundā 3Ls- kopā aptuveni 10Ls), divu atrakciju izdomāšana (katrai atrakcijai 2h ar stundas likmi 3Ls, tātad kopā- 6Ls+4Ls par atrakcijām nepieciešamajiem materiāliem) un divas stundas kāzu norises vietā (stunda likme 3Ls, tātad 6Ls.). kliente var dabūt tavu ierašanos un saņemt 2h laikā divas atrakcijas :)
Bet ja nopietni, tad vismaz ir skaidrs, kāpēc iepriekšējā kāzu vadītāja atteicās :D
domāju ka labs kāzu vadītājs var iztikt arī bez 25-30 Ls tērēšanas visādiem lētiem pričendāļiem atrakcijām. turklāt, par mazo ceļojumu un mičošanas aksesuāriem parasti rūpējas vedēji, bet vadītāja galvenā funkcija ir radīt labsajūtu viesiem un tur jau aksesuāri nav vajadzīgi! saprotiet taču, ka laiks pirms kāzām ir satraukuma pilns un tā vietā, lai aprietu satraukto cilvēku nezināšanu, vajag vienkārši draudzīgi painformēt! mēs ar vīriņu arī rūpīgi vācām informāciju un satikāmies ar vairākiem kāzu vadītājiem līdz satikām savu"īsto" un tas bija tā vērts - vajadzīga tikai ieinteresētība un vēlme sadarboties no abām pusēm!! :D
Un atkal - Kerija, mana pieredze, sarīkojot un novadot ļoooti daudzas kāzas liecina, ka nereti kāzu vadītājs ir atbildīgs par visu, jo vedēji ir tikai statisti un patiesībā saucami par lieciniekiem, bet jaunais pāris par daudzām lietām vnk neaizdomājas. Un tāpēc jau arī viņi ņem kāzu rīkotāju un/vai vadītāju.
Tas nav ne pārmetums, nekā, vienkārši tiešām pastāv tā situācija,ka nav ne jausmas pat,kas skaitās adekvāts atalgojums par pašu darbu. Par ledusskapi vismaz ir skaidrs-mazs maksā ap 100 lati, lielāks -ap 200, ekskluzīvs- pie 1000. :-d Vai kāzu vadītāji būtu ledusskapji? :D
Atbildot uz Taviem jautājumiem. Piemēram, valoda- viena, laiks- no plkst. 14:00 līdz nākamās dienas rītam, viesi-40, vedēji- uzņemas darīt, vajadzīgos materiālus sapērk paši, norises vieta- pierīga. No kāzu vadītājas principā tiek sagaidīts tikai izklaidēt viesus. Tas vienkārši sportiskas intereses dzīts jautājums, cik?