Kāzu plānošana
Vedējiem
Vedējmātēm darāmie darbi
Esmu vēdējmāte pirmo reizi!Jaunais pāris vēlas, lai mēs kāzas novadam! Ar ko man īsti sākt? Vai ir kaut kur pieejami saraksti vedējmātēm ar darāmajiem darbiem?:)) Paldies!
Mums vedēji lika izstāstīt, kādas kāzas iztēlojamies un kāda būtu plānotā dienas kārtība. Tad lika sarakstīt ko vēlamies kāzās un ko ne. Tas esot mūsu vedējiem ļoti palīdzējis.
Es saviem vedamajiem devu aizpildīt tādu kā anketu, kur lūdzu aprakstīt iepazīšanos, skaistākos piedzīvotos mirkļus kopā, nākotnes plānus utml. - tas bija lielisks palīgs, lai ģenerētu idejas īpašiem, tieši konkrētajam pārim domātiem pārsteigumiem un atrakcijām (mazinot jau 10x kāzās redzēto lietu atražošanu).
Tad, protams, kā jau veta123 minēja - vīzija par kāzām, vēlmes un tabu, kā arī dienas laika plānojums.
Iesaku visu izrunāt detalizēti - kāds būs kāzu stils, simbols un dominējošās krāsas (lai vari piemeklēt atbilstošu atribūtiku), kurš gatavos ielūgumus, galda kartes, kāzu karogu, dziesmu grāmatas, pateicības dāvaniņas viesiem, rūpēsies par grozu vārtiem, domās amatus, gatavos tiem goda rakstus, pirks atribūtiku un balvas. Zinu, ka daudzas līgavas visu iepriekšminēto dara pašas, arī es, gatavojoties savām kāzām, to negribēju uzticēt citiem, taču kad gāju par vedējmāti, iesaistījos arī šajās lietās.
Laicīgi jāsāk gādāt lietas, kuras būs nepieciešamas kāzu norisē - glāzes jaunlaulātajiem, lietas mičošanai un citām kāzu padarīšanām, grozi mantu salikšanai utt. Man kā visai nepatīkama atklāsme nāca atziņa, ka visa tā groziņu dekorēšana, goda rakstu gatavošana, šokolādīšu iepakošana un citi sīkie roku darbiņi aizņem daudz laika.
Ja daudzi pasākumi paredzēti ārā, noteikti vajag padomāt par plānu B, gadījumā ja līst lietus - kaut arī bijām pret daudz ko nodrošinājušies (lietussargi, tents galdiņam mazā ceļojuma laikā), mūsu gadījumā lietus lija visu dienu un pāris svarīgas norises tomēr pabojāja (gaisa balons, 1 tilts, gaismas laternu palaišana mičošanā), labi, ka šampanieti pēc ceremonijas un mielastu vakarā, kas bija paredzēts teltī, varēja pārcelt uz telpām.
Nevajag kautrēties izrunāt arī finansiālos jautājumus, jo pērkot nepieciešamās lietas un organizējot pārsteigumus beigās salasās paliela summa.
Veiksmi! :)
Es sāku ar galveno norišu sarakstīšanu- baznīca, fotogrāfēšanās, ceļojums, tilti, ierašanās, galda runas, amati, mičošana, guldīšana... un tad sāc vākt idejas. es pirmajā reizē sameklēju netā visus pieejamos scenārijus, izlasīju un tad uzreiz tapa skaidras vadlīnijas,pārējo- meklē forumā idejas un "uzaudzē" savu scenāriju. lai veicas!
Man arī sanāk daudz domāt par šo jautājumu...kā sarunāt par visām izmaksām, jaunie uzskata, ka par atrakcijām jāmaksā vedējiem pašiem (tā Latvijā esot pieņemts :)... ). Tā kā jaunie nevēlas par atrakcijām maksāt, bet tādas vēlas diezgan daudz un ar balvām, tad diemžēl esam nedaudz ierobežoti, jo tomēr visi tie sīkumi izmaksā prāvu naudu kopā. Kaut vai 40-50 viesiem sakopēt dziesmu grāmatas.
Vēl jaunie pamato, ka ja šīs lietas darīs paši (dziesmu grāmata, diplomi utt.), tad nebūs pārsteiguma momenta.
Es it kā to visu saprotu, bet naudas nav tik daudz kā gribētos...
Kā jūs ar saviem jaunajiem runājat par naudas lietām? Vai jaunie paši piedāvā maksāt?
Vislabāk tomēr vienojies ar jaunajiem par kādu summu, kas nepieciešama izdevumiem (diplomiem, dziesmu grāmatām, avīzēm un visam pārejam)... nu nav reāli visu apmaksāt vedējiem... un mūsdienās tas arī notiek ļoti reti...
Droši raksti personīgi, esmu kāzu organizatore un vadītāja! Ja varēšu, palīdzēšu. Bet sāc ar to, ka kopā ar jaunajiem izrunājat kādā stilā viņi gribēs, cik lielu summu ir gatavi tērēt papildu lietām un kādus pienākumus viņi grib, lai jūs izpildāt - novadīt visu, avi daļu, vai jumš jāmeklē arī viesumāja, vai to dara viņi paši!
Tā būt ļoti labi, ja jaunie iedotu konkrētu naudas summu, tad arī to plānu + cik vēl paši varam pielikt...bet kā sākam runāt par naudu - tā abi tik prasmīgi izvairās...Brīvdienās tiekamies, tad arī būs droši vien jānostāda fakta priekšā - mēs varam atļauties tik un tik, ja gribas vēl kaut ko klāt, tad, lūdzu, piemetat.
Tieši tā arī dari... Pasaki, cik lielu summu varat atļauties viņiem "uzdāvināt" un pārējo lai piemet... arī es organizēju un vadu kāzas, tāpēc pēc pieredzes varu teikt, ka summa it kā "sīkiem" izdevumiem, kopā sanāk diezgan paliela un tas ir tikai loģiski, ka vedēji nevar atļauties to visu apmaksāt... tad nu jaunajam pārim jāizvēlas - vai nu piemaksāt pašiem, vai izvēlēties citus vedējus... skumji, bet fakts...
Mees arii pagaajusovasar bijaam vedeeji ,bet visu kas saistiits ar izdevumiem sadzaam pasi ,jo jaunais paaris ir muusu vieniigie labaakie draugi un taa bija kaa daavana no mums ! mees pat vedaam vinjus pieteikties uz dzimtsarakstu nodalu, un no taa briiza jau mans viirs saaka visu gatavosanaas procesu fotograafeet ,lai peec tam to kopaa kaazu aviizee vareetu ielikt ,nu, par tiem 5 meenesiem ko gatavojaamies daudz bildes sanaaca ,gan ar kopiigu atpuutu ,gan ar kleitu meeriisanu, vecmeitu ,vecpuisu balliiti , vispaar jaasaak jau ar to kaa liigavainis bildinaaja liigavu ,arii tur mees bijaam klaat! taads superiigs staastinjs sanaaca aviiziitei! bet nu kopaa tie izdevumi diezgan daudz beigaas bija!
Tevis aprakstītā situācija izklausās vai nu pēc bezkaunības vai arī liela naivisma no jauno puses, neapzinoties reālos vedēju tēriņus.
Nu nav mūsdienās vedējiem pienākums apmaksāt visus kāzu izdevumus, kas saistīti ar atrakcijām un pārteigumiem jaunajiem. Tāpat jau tiek ieguldīts liels darbs visā pasākuma sagatavošanā un ideju ģenerēšanā, protams, ja vien par paraugu nav paņemts kāds ejošais copy-paste scenārijs. Protams, ja ir lieki līdzekļi un iespējas zināmu naudas summu atvēlēt šim mērķim - lieliski, taču jebkurā gadījumā nepieciešamie izdevumi vedējiem, sevišķi tad, ja jāgatavo un jāpērk visa nepieciešamā atribūtika, kā arī jānoorganizē pārsteigumi piem. zirgu pajūgs vai atrakcija kādā muzejā, ir pāris simtos mērāma. Kaut arī jaunais pāris mums deva naudu tēriņiem, tāpat beigās krietni iztērējām papildus - un tas viss ar to, ka daudz ko meistarojām un pušķojām paši. Kā jau Skesterite rakstīja - pat ja sākumā liekas, ka tie ir sīkumi, beigās summa savācas pamatīga... Protams, mīļiem cilvēkiem nav žēl, un ja varētu, tad tērētu vēl vairāk, bet ne jau tā, ka nākamā mēnesī uz sausiņiem jādzīvo.
Man jau ar šķiet, ka tā ir bezkaunība vai arī jaunie pieraduši, ka visi par visu maksā. Mēs ar vedējiem par naudu nerunājām. vairākas reizes atgādinājām, lai pasaka, cik naudas vajag. Beigās pielikām vedējmāti pie sienas un izspiedām, lai pasaka summu, kuru arī iedevām. Citādi draugi ta draugi, bet visiem ar naudu tagad nav spīdoši.
Vispār neapskaužu - izklausās, ka jaunais pāris ērti iekārtojušies. mēs pat iedomāties nevaram, ka kaut kas būtuu jāpērk vedējiem - visu gatavosim paši arī dziesmu grāmatas utt., kaut ko palīdzēs draugi, bet vedējiem būsim pateicīgi, ja novadīs šo pasākumu.. interesanti, ko tādu pārsteiguma pilnu var dziesmu grāmatā ieviest vedēji - dziesmas paši sacerēt?!.. Noliec jaunos fakta priekšā - vai nu maksā paši, vai meklē citus vedējus... nez- mani šādi gājieni pat sadusmot varētu... visam ir savs mērs - arī bezkaunībai :)
Mums bija visfantastiskākie vedēji, kas darīja tieši to, ko Tu uzkati par apkaunojumu... viņi mums taisīja fantastiski skaistu viesu grāmatu un glāzes vienotā stilā, taisīja dziesmu grāmatas, atrakcijām visu nepieciešamo, pirka atribūtikas un apbalvošanai dāvaniņas. tieši tāpat - visu, ko vajag uz tiltiem un sagaidot viesu namā. Man nešķiet, ka tas ir apvainojums. Visam tika dota naudiņa, cik vajadzēja un par fantastisko darbu - uzdāvinājām skaistu dāvanu.
P.S. to, ka viss nav "jāizmaksā" no vedēju puses, pilnīgi esmu par visiem 100% par to, ka tas ir jāsedz jaunajiem.
Veta, nesaprati mani pareizi - es nevienā brīdī nedomāju, ka visas šīs lietiņas ir apkaunojums. Kur tad tas ierakstīts? Mēģināju uzsvērt, ka tas gan nav obligāts vedēju pienākums, jo Ednete pirms tam pati rakstīja, ka jaunais pāris pats pat dziesmu grāmatas nevar sadrukāt. Protams, ja vēdēji to var un vēlas, tas ir tikai apsveicami. Pati esmu asistējusi saviem vecākiem vairākās kāzās, kur viņi bija vedēji, un taisījām visu to pašu - kāzu avīzes, galda kartes, atrakciju nieciņus, tiltus, mičošanas utt. - no sirds un dvēseles, protams, jaunie sedza izmaksas, kā arī Tu apraksti :) es vienkārši gribēju uzsvērt, ka vedēji nav vergi un sponsori jaunajam pārim, bet cilvēki, kas kopā ar jauno pāri veido viņu kāzas :) tāds ir mūsu viedoklis... nevis, ka gatavot visas skaistās lietas būtu apkaunojums. vēl arvien nesaprotu, kur Tu te izlasīji - apkaunojums!
Paldies par padomiem un par padalīšanos pieredzē :) Esam nolēmuši, ka brīvdienās runāsim ar jaunajiem un tad jau redzēs, kas sanāks. Jo idejas mums ir daudz, ar to it kā problēmu nav, bet tieši finanses, jo visu vieni paši nevaram nosegt.
Paldies! :)
Ir dažādi pāri un dažādi vedēji, es- kā vedējmāte, gribu, lai pēc iespējas viss, kas notiks kāzās, būtu pārsteigums jaunajam pārim, tāpēc uzreiz vienojamies par naudām. Izdarīsim kaut ko lētāk, kaut ko paši utt. Nav vairs tāda jēdziena- Latvijā tā ir pieņemts! Jūs esiet vedēji, nevis kādu sponsori. Maksā tas, kurš pašuta mūziku- tā Latvijā ir pieņemts, un nav ko kautrēties runāt par naudām, tā arī jāsaka- gribat karieti, tas maksā tik, grbat ieskenētus diplomus- tik, gribat gravētas piemiņu balvas par atrakcijām- tik. Kā saka- družba družbai, služba- službai!