Kāzu plānošana
Pieturvietas, speciālas programmas jaunlaulātajiem
Neklišejiskas aktivitātes
Sveikas!
Pavisam drīz gaidāmas draugu kāzas, kur esmu aicināta par liecinieci ar zināmiem vedējmātes pienākumiem. Man ir uzticēts gan telpās un gan ārpus telpām izdomāt aktivitātes jaunajam pārim. Svarīgākā viņu vēlme - lai tās nebūtu pārāk klišejiskas un standartizētas - nekādu tiltu, nekādas pušķa un kājas bantītes mešanas, nekādu aktivitāšu ar viesu piedalīšanos, nekādas dziedāšanas, dejošanas u.tml.. Tātad, kā redzat, nav visai plašs rīcības lauks.
vai jums būtu kādi ieteikumi?
Mūsu vedēji bija pasūtījuši mums izbraucienu droškā, bet paši pa to laiku sagatavoja galdiņu dīķa malā. Šī kāzu sadaļa bija gandrīz visforšākā. :) Piedalījās vedēji un viņu palīgi - daži no viesiem. Pārējie tai laikā jau devās uz viesu namu.
Visforšākās no mūsu aktivitātēm bija braukšana ar dubultriteni, kvadracikla iedarbināšana un braukšana ar to, tad dīķī mums bija jāizmakšķerē zivis. Kuram pirmajam pieķērās, tas būs ģimenes galva. Pie viesu nama bija netradicionāli vārti - 2 lamas, kurām pa vidu sarkanbaltsarkanais karogs. Aiz šiem vārtiem stāvēja viesi, viņiem visiem bija uz sejām uzmauktas maskas ar mūsu foto - visām sievietēm līgavas, visiem vīriešiem līgavaiņa. Un pēkšņi viņi visi sāka dziedāt Bēdu manu lielu bēdu. Tas bija ļoti smieklīgi un neparasti. Nevarējām saprast, kā viņi to dabūja gatavu :D Mēs arī gribējām netradicionālas aktivitātes.
es savulaik savus vedamos esmu precinājusi pēc īstām senlatviešu tradīcijām- un kulminācija bija auglības rituāls, kad bija jāēd āža pauti :)
Lieta tāda, ka nekāda viesu nama nebūs. Pēc sarakstīšanās būs uz pārisstundām telpa ar šampanieti un torti, bet pēc tam brauksim fotografēties (pāris + liecinieki) un tad kaut ko vajadzētu izdomāt - diezgan pieticīgu, jo nekādu skatītāju (citu viesu) nebūs.
Reāli sasmējos :DDD - nekādu to, nekādu šito, nekādu tā un nekādu šitā... eeem, nu tad jau tās vairs nav kāzas. :DDD
riktīgi nosmējos :DDD nu ja, ka tās nav kāzas, kurās:
a) nav 50-70 viesu, no kuriem 20-30 pēdējo reizi ir redzēti pirms 3-5 gadiem;
b) kāds nepiedzeras lupatās vai nepievemj kāpnes vai ko citu nedzīvu un nekustīgu;
c) kāds nesakaujas;
d) netiek spēlētas divdomīgas spēles;
e) otrajā/ trešajā dienā viesi nesaka, ka šis bijis vasaras labākais burziņš!
Katram sava izpratne par savām ideālajām kāzām un tā kā nevajag ar savu rēkāšanu piemēstuļot forumu. Ja kas, tad kāzas ir ceremonija, kuras laikā tiek noslēgta laulība. Viss pārējais ir kāzu dienas izklaides, tradīcijas, vēlmes utt. un kā to katrs vēlas, tā ir viņu pašu izvēle. Ja pēc bērna piedzimšanas tajā pašā dienā netiek rīkotas lielas svinības, tad arī uzskati, ka bērns nemaz nav dzimis???
Mēness dikti personiski visu uztver :). Nav jau mana darīšana, bet arī man liekas līdzīgi kā saka deMiss... Ja ir tikai sarakstīšanās un pēc tam praktiski nekas, piedevām, ja jaunie paši nezina ko grib, jo kā izklausās negrib neko, tad manā skatījumā šo dzīves notikumu nesauc viss par kāzām. Kaut vai tīri palasot no vēstures kā tika svinēti godi.
Devilicious pasākums vairāk izskatās pēc savu attiecību nokārtošanas ar 3 h pasēdēšanu, bez viesiem... un bez ierastām un simboliskām kāzu aktivitātēm.
Un, ja ļauj man vēl piesieties par mēness minētajiem īstu kāzu rādītājiem, tad atvaino, bet nevajag spriest visur pēc viena standarta. Esmu bijusi ļoti daudzās kāzās un par laimi vai vienkārši veiksmīgas sakritības dēļ, nav nācies redzēt nedz kautiņus, nedz piedzērušos un novēmušos ļautiņus - žēl par tavu negatīvo pieredzi!
biju vienās kāzās un daļa no tā, ko minēju, nebija, t.sk., vemšanas un kautiņu, bet nu... kāzas, ko jūs uzskatāt par vienīgām pareizām, īstām un patiesām, no vienkārša radu un draugu burziņa atšķiras ar to, ka galda galā sēž jaunlaulātie un ik pa laikam tiek saukti tosti un "rūgts" + mičošana. skumji, ka kādai kāzas kļūst par kāzām, ja vien ir viesu nams, galds un gultasvieta. Bet tā ir jūsu izvēle un tamdēļ jau nav jāsmejas par citām, kuras domā citādāk.
ja jau aicini nespriest visur pēc viena standarta, tad, pirmkārt, paskaties uz sevi un saviem apgalvojumiem, ka "manā skatījumā šo dzīves notikumu nesauc viss par kāzām" - nespried pēc viena standarta, kas ir kāzas un kas nav!
pēc Tavas šnites un vēstures lasīšanas spriežot, Tu arī bēres bez bēru mielasta neuzskati par bērēm. Tas jau nekas, ka cilvēks ir nomiris un ir apglabāts, galvenais jau, ka ir iemesls sanākt kopā, ieēst, iedzert par aizgājēju. Kādas nu kuram prioritātes un izpratne par lietām... tiesāt jau neiešu un lai jums jaukas kāzas!
Beidz cepties. Neuztver visu tik personīgi, it kā Tev kāds Tavā kazu dienā uzbāztu kaut ko darīt, ko nevēlies...
man šķiet, ka pati esi sapinusies savā tekstā un domās... Lai veicas :)
varbūt noorganizē viņiem tiešam kvalitatīvu foto - piemēram, kaut kur jūras krastā vai tagad, ja kāzas rudenī starp krāsainām lapām...
aktivitātes priekš diviem cilvēkiem manuprāt nav vajadzīgas...
man pašai arī nepatīk klasiskās kāzas, tādēļ mums tādu nebija, bet tās vienalga bija KĀZAS:)
sasmējos par meiteņu - puķu meitene un deMiss uztveri - ja jau nav šis balagāns, tātad nav kāzu:))) ļoti žēl, ka 21 gs ir cilvēki, kas joprojām dzīvo savā steriotipu uztverē - bet tās jau viņu tiesības:)
Nē nu johaidī, meitenes, katram taču ir sava uztvere un vīzija kādām jābūt ideālām kāzām. Un plēšoties jau nu otrai savu taisnību neuzspiedīsi...
Par aktivitāti piekrītu Kettai par tām kvalitātīvajām bildēm ar profesionālu fotogrāfu. Ko tik šajā krāsainajā laikā nevar izmantot labu/skaistu bilžu iegūšanai. ;) Vēl man ļoti patika Daiguu ieteikums par makšķerēšanu. Vienīgi jāsameklē tāds pamatīgs karpu dīķis, kur zivis tā ātri ķersies. :)
devilicios pajautāja padomu. nesaprotu, kāpēc kādai jāpiemēstuļo topiks ar saviem domu graudiem, kas ir kāzas un kas nav? jautājums jau nebija par to! priekš jums, kurām ir tradicionālās kāzas, ir arī citi topiki - piemēram, "kad negribas neko vairs". tad tur arī varat izpausties!
pati šobrīd arī neko neiesaki tikai aizņem vietu! Priekā :)
Ne jau tas, cik naudas izgrūsts, viesu saaicināts un tiltu pārbraukts tajā dienā,padara kāzas par kāzam.
Un to es saku ar savu, kāzu ''normālo'' pieredzi..lai gan vēl joprojām uzskatu,ka būtu tikpat laimīga arī tad,ja baznīcā būtu bijusi tikai divatā ar vīru un ar lieciniekiem un pēcāk būtu dzēruši šampi Jūras krastā bez bagāti klātiem galdiem un no plastmasas glāzītēm, savukārt viesu vietā būtu bijušas kaijas. :))
Pilnīgi piekrītu La_femme - ļoti skaisti, precīzi un trāpīgi uzrakstīji :)
Ja runā par neklišejiskām izdarībām, tad tās ir atkarīgas no konkrētiem cilvēkiem un to vēlmēm. Ja jau viņi ir definējuši, ko viņi negrib, tad vajadzētu apjautāties, ko viņi gribētu, varētu vai iedomātos. Ne jau konkrēti nosauktu, bet vismaz iezīmētu lauku vai vismaz dotu nojausmu. Citādi grūti ko ieteikt - citiem patiktu lidojums ar gaisa balonu vai mazu lidmašīnu, citiem izbrauciens ar kuģīti, citiem tematiskas izdarības (piemeŗam, gan jau Brīvdabas muzejā pieliktu pie rīkiem un pamācītu seniem arodiem), citiem, savukārt, pietiktu ar La_femme minēto šampi no plastmasas glāzēm jūras krastā un kaijām :) katrā gadījumā nevajag pārspīlēt - ja jau pāris ir nonācis līdz tādai koncepcijai, tad tas ir pārdomāts lēmums un diez vai ir vēlme visu laiku kaut ko darīt. Ja jau jaunlaulātie ir laimīgi un kopā viņiem nav garlaicīgi, tad jāļauj vien baudīt divvientulību, laimi un lidināties pa sapņiem, atceroties pagājušo, esošo un plānojot turpmāko!
Nav jau gluži tā, ka nebūs viesu. Patiesībā viesi būs vismaz 50, bet nebūs tādas klasiskas svinēšanas viesu namā vai banketu zālē. Tas šampis + kūka būs kopā ar viesiem (Arī tad dažas aktivitātes vajadzētu veikt). Un tad pēc tām pāris stundām šķirsimies no viesiem un dosimies ar jauno pāri fotografēties.
Ideja par skaitām bildēm ir laba, bet profesionāls fotogrāfs jau nolīgts. Vairākas no izskanējušām izdejām šķiet tiešām jaukas - gaisa balons vai izbrauciens ar pajūgu, bet šajā gadījumā vajadzētu kaut ko, kur būtu jāiesaista minimālas finanses, jo mēs visi vēl esam tikai studentiņi.
Jautājums drīzāk ir par kaut kādām simboliskām lietām, ko varētu darīt.
Un attiecībā uz kāzu formātu varu teikt, ka es arī šādas neizvēlētos rīkot, bet katram kāzas nozīmē ko citu. Tās taču rīko sev nevis milzīgam viesu baram.
http://sauleszirgi.sunrise.lv/kazasjura.html
no vienas puses jau tie zirgi, jūra, fotosesija ir klišejiski. bet nu vismaz vari būt pārliecināta, ka mēness būs apmierināta- zirgi neapvems, pilnīgi noteikti :D
Jaunais pāris vēl viesiem klāt esot varētu nodejot savu pirmo deju. Galvenais ir atrast skaistu paplašu vietu, katram viesu pārim, vai arī katram otrajam viesim jāiedala ziepju burbuļu pūšamais. Kamēr viesi pūš krāsainus un skaistus burbuļus sastājušies apkārt jaunajam pārim, jaunais pāris dejo valsi vai jebko citu viņu mīļākās dziesmas pavadījumā. It kā ir nedaudz klišejiski, bet esmu šo redzējusi dzīvē kā viesis kazās. Bildes sanāk superīgas un atmosfēra sanāk pat ļoti romantiska! :)
segvārds ideja par zirgiem ir loti interesanta. Ja vēl nolīgtais profesionālais fotogrāfs ir pietiekoši atraktīvs, tad tur nekādas klišejas un standarti nesanāks.
Vienīgais ko varu ieteikt nedarīt divatā ar jauno pāri ir nestaigās pa Rīgas ielām un parkiem, var sanākt nepatīkami starpgadījumi ar "vārtu taisītājiem", kas vienkārši grib izspiest naudu.