Kāzu plānošana
Pieturvietas, speciālas programmas jaunlaulātajiem
Ko darīsiet laikā pēc ceremonijas un pirms viesu nama?
Sveikas līgaviņas!
Vēlējos noskaidrot cik jums ilgs laiks paredzēts starp ceremoniju un viesu namu? Ko plānojat darīt? Iesaistīsiet arī viesus?
Gribētos visu noorganizēt tā, lai nav steigas un izdotos arī kādu 1 h pafotogrāfēties ar līgavaini bet arī tā, lai viesiem nav jāgarlaikojas...
Mums ceremonija būs Cēsu dzimtsarakstu nodaļā, pēc tam dosimies uz Jauno pili, kur būs šampanietis un uzkodas, kā arī fotografēšanās ar viesiem; pie reizes izdalīsim visiem kāzu avīzes un centīsimies iespēju robežās viesus sapazīstināt savā starpā. Tam būs atvēlētas aptuveni 1h 45min. Pēc tam mēs ar vedējiem un fotogrāfu dosimies savās gaitās (kur nu vedēji būs iecerējuši), viesi uz svinību vietu. Līdz mūsu ierašanās brīdim būs 2,5 stundas, pa to laiku viesi varēs iekārtoties istabiņās, kaut ko iedzert un uzkost, un izmantot fotostūrīti, kā arī ierakstīt kaut ko viesu grāmatā, daži varēs palīdzēt izvietot ziedus, palaist dīķī lukturīšus u.tml., kā arī sagatavot mūsu sagaidīšanu (uzticēsim dažiem radiniekiem to izplānot). Manuprāt, pietiekami laika, lai visi varētu mierīgi padzīvoties pa viesu namu, parunāties savā starpā, bet arī nesāktu garlaikoties. Tas gan ļoti individuāli - ir cilvēki, kuri ar sajūsmu brauktu līdzi jaunajam pārim pa 7 tiltiem un atrašanos viesu namā uzskata par garlaicīgu; man pašai tieši otrādi - obligātā braukāšana nekad nav patikusi, labāk brīvā atmosfērā pavadīt laiku ar citiem kāzu viesiem.
Kas plānošanā noteikti jāņem vērā - 1) lai viesi skaidri zinātu, kur un cikos viņiem ir paredzēts atrasties, un kas tur būs jādara; 2) lai viesi netiek turēti badā līdz svinīgajām vakariņām, kuras parasti aizkavējas, jo jaunais pāris ar vedējiem neierodas tad, kad paredzēts :) Ideāli, ja svinību vietā ir sagaidīšanas galds un viegli dzērieni (kokteiļi vai vīns; arī kāda tēja un kafija). Ja viesi savā starpā ir pazīstami, tad var arī neuztraukties par to, ka viņiem būs garlaicīgi, tikai jāieplāno vieta, kur var pa grupiņām piesēst un papļāpāt (lai nav tā, ka visi krēsli ir pie svinību galda un pārējās telpās jāstāv kājās.
Mums ceremonija plkst. 14os, kas aizņems ~1 stundu. Pēctam ar viesiem kopā dosimies uz viesu namu, pa ceļam - fotosesija, visādi "pārbaudījumi" - par visu nemaz nezinu, jo šo posmu veido mūsi vedēji. Zinu, ka būs vārti un vismaz 1 tilts :D Viesu namā ieradīsimies ap plkst. 18iem, kur mūs sagaidīs uzkodu galds aperatīvam. Un tad jau sākas vakara daļa! :)
Cienminji muusu ceremonijaas nepiedaliisies, bet brauks pa taisno uz balles vietu, vinjiem paredzeets tur ierasties 16, mums 17. Peec muusu ceremonijaam (mums buus 2 - sava un valsts), kas beigsies aptuveni 14.15 esam iecereejushi kopaa ar vedeejteeviem iedzert shampiiti vienaa miiliigaa kafejniicaa, varbuut aiziet liidz Liepaajas muzejam, juurmalas parkam utt. Fotografeeshanaas ar viesiem ir paredzeeta no aptuveni 17.30 - 19.00, kad mees staaveesim plaaninja viduu un visi smukaa rindas kaartiibaa un peec saraksta naaks safocheeties ar jauno paari :) paareejie cieminji tikmeer vareest iedzert, uzkost, uzspeeleet bumbu un kjegljus, pastaigaaties, runaaties, shkjirstiit vecus albumus utt.
Par to grupu foto sarakstu es nejokoju, es patlaban taadu taisu, lai viss tajaa dienaa ietu raitaak un neviens netiktu piemirsts. Sarakstu iedoshu vedeejteevam- braalim un vinja draudzenei, lai shie kontrolee. Citaadi taa grupu foto padariishana ir nenormaali nogurdinosha!
Man shkjiet, ka ir aarkaartiigi svariigi atrast laiku sev kaazu dienaa, bet man arii shkjiet to ir daudz eertaak dariit uz visu to atrakciju/tiltu/ vaartu/ utt. reekjina, nevis uz viesu labsajuutas reekjina. Labaak uztaisiit pikniku mezja pljavinjaa, kur var pabuchoties un aprunaaties un peec stundas braukt pie viesiem ar svaigiem speekiem ( un lieliskaam bildeem) nevis mediit 7 tiltus, dikti nogurt un badinaat viesus 5-6 stundas...un tad saprast, ka kaut kas nav paspeets un nav, piem., nevienas bildes kopaa ar vecaakiem.
Chloe - ja jums paredzeets viesus vadaat liidzi 3 stundas, es iesaku izdaliit marshruta karti shoferiem, dariit zinaamu kur ir viesu nams, jo kaads var negribeet braukt liidzi un pirms braukshanas izdaliit uudens pudeles un krekerus, taa lai neviens negjiibst karstumaa un neapmaldaas un nenokliist mekleejot veikalu. Es kaa viesis to noteikti noveerteetu :)
Mums liela daļu viesu ir no Francijas (jo mans līgavanis ir francūzis) un, cik esam ar viņiem runājuši, visi grib braukt līdzi un piedalīties. Viņiem ļoti patīk ideja par latviešu kāzu tradīcijām, tāpēc viņi visur grib būt klāt :)) Un arī no latviešu viesu puses, cik es esmu dzirdējusi, viesi vēlas braukt līdzi. Bet, protams, tā nav spiesta lieta un visi ir informēti, kur ir viesu nams un cikos tur ir jāierodas, ja nu kas :)
Uuuuu, alors je comprends! :))) mums ir norveegju cieminju vairums. Kaa juus dariisiet ar valodaam un tulkoshanu, iipashi jau ceremonijas?
Ceremonijas tulkošana - sāpīgs jautājums. Esmu tulka meklējumos, pagaidām vēl neesmu neko atradusi... Bet vajag noteikti, lai mans līgavanis saprastu, kas notiek :D (viņam ar latviešu valodu vēl tik raiti neiet). Vakara gaitā vedējiem palīdzēs manas 2 draudzenes, kuras runā franciski. Ko jūs darīsiet ar ceremoniju?
Mees taisiisim ceremoniju bez cieminjiem - es reiz biju vienaas portugaalju kaazaas, kur bija zaksa ceremonija portugaaliski - pat ja taas ir tikai 20 min, ja nesaproti ir garlaiciigi staaveet un skatiities. Par tulku, tad, kad atrodi, pasaki zaksa tanteem 7 reizes, ka tev ir tulks! Maniem vecaakiem kaazaas (arii pateevs norveegjis) tante savu runu beera kaa pupas, tulcei nebija ne briitinja, kur iespraukties un beigaas, kad bija jaasaka "jaa", mamma iebakstiija liigavainim saanaa un tad shis teica Jaa!!! :) mums jau bija ljoti jautri, bet sentimentaaliem cilveekiem ar lielaam ekspektaacijaam noteikti buutu bijis krenkjis. Mums pashiem saakotneeji bija plaanota kabineta ceremonija, bez visas taas maazjoshanaas ar dzeju un dziesmaam, bet Liepaajas zaksaa ar mums apgaajaas kaa ar beerndaarzniekiem, atnjeema 40€ un teica, ka ceremonija tak obligaati jaabuut!, tagad iisti nezinaam kaa, lai iztiek. Jo par kabineta ceremoniju - tur vinji lasa personas datus un iesniegumu, kaa pie notaara un pajautaa galveno jautaajumu, to jau Tomass saprastu un tas iet kontekstaa, bet taa sviniigaa fiicha..., nez... :))
Spicausi, ja jūs gribat tikai parakstīt dokumentus, bet Liepājas dzimtsarakstos ir iecirtušies uz dzejoļiem, kā ar apkārtējiem novadiem? Nevarat pārcelties uz turieni (Durbe, Grobiņa, Pāvilosta, Nīca)? Ja jau plānojat vispār divas ceremonijas - dokumentu parakstīšanai un paši sev, tad principā vienalga, kad un kur to formālo pusi nokārtot, kaut vai iepriekšējā dienā.
Vai tad likumā rakstīts, ka zaksā ceremonija ir obligāta? Tiešām dīvaina attieksme tantēm! Būtu jau jāņem vērā katra konkrētā situācija...
Mums būs ceremonija tikai Baznīcā pie mācītāja, kas mani kristīja. Viņš ir ļoti jauks un saprotošs, tagad gaida, kad mūs abus satiks. :) Uz Latviju brauksim marta beigās un tad arī iesim uz dzimstsarakstu nodaļu iesniegt papīrus un tiksimies ar mācītāju. Bet par to tulkošanu - zinu gadījumu, kad precējās francūziete un anglis. Ceremonija notika tikai franciski, un līgavainis neko nesaprata. Es īsti laikam tā negribētu, bet nevar zināt, kā beigās pašai sanāks :))
Liepaajas dzimtsaraksti atrodas aarkaartiigi praktiskaa vietaa - pashaa centraa, blakus visam citam, ko esam plaanojushi, nav jau arii fiziski iespeeja aiziet paar-pieteikties, esam atpakalj Norveegjijaa. Muusu dumpis buus muusu pavisam privaataa ceremonija ar saviem soliijumiem, gredzeniem un rituaaliem un tad taa papiiru paraksttiishana... meegjinam to uztvert max filosofiski un izdabuut max apjomu jautriibas :P
Spicausi, tas nav varbūt priekš Tevis, bet nu citām, kam būs mazas kāzas Liepājā.
Liepājas muzejs piedāvā ļoti jauku jaunlaulāto programmu. Es biju uz šo programmu kādi 4 gadi atpakaļ, man šķita ļoti jauki un cena nebija liela. Cenā iekļauta arī telpa ar Lielu galdu, kur var mierīgi piesēst, iedzert šampi un varbūt vēl pat izspēlēt, kādu mierīgu, vedēju sagatavotu iepazīšanās spēli.
Arī fotogrāfam patika šī vieta, viņš to jauno pāri "mocija un mocīja" šķiet pie katriem eksponātiem.
Bet paši kopā ar visiem viesiem dosimies uz Cēsu viduslaiku pils programmu jaunlaulātajiem, kur pēc programmas arī būs šampis un uzkodas.
Pēc tam viesi dosies uz svinību vietu, bet mums būs vēl fotosesija pils parkā.
Mēs turējām noslēpumā no viesiem, kas notiks strap baznīcu un viesu namu - bijām norezervējuši 1-1,5h pie zirgu staļļiem, viesiem tur bija galds ar uzkodām un dzērieniem, kā arī iespēja izjāt un safotografēties ar poniju . Paši pa to laiku devāmies izbraucienā zirgu pajūgā, pa vidu bija arī fotosesija.
Laiks starp baznīcu un viesu namu bija diezgan ilgs (kādas 4-5 stundas), tāpēc jāsaprot, ka ar uzkodām un šampanieti pie baznīcas būs krietni par maz, lai sagaidītu vakariņas viesu namā. Tāpēc mums pa vidu bija šāds galds ar maizītēm, gaļiņām, plātsmaizēm un dzērieniem, lai neviens nebūtu izbadējies. Daudzi kāzās viesus cienā ar pīrāgiem, bet no tiem nav nekāda labuma - maizītes ir gan garšīgākas, gan kādu brīdi tiešām nerūc vēders.
Piekrītu Spicausim par nogurdinošajiem 7 tiltiem - mēs arī gribējām šo dienu nosvinēt nevis sarīkot sev nogurdinošu pārbaudījumiem pilnu dienu. Par laimi mūsu vēlmes visi ņēma vērā un iztikām arī bez "vārtiem" pa ceļam, tikai pie viesu nama bija simboliski bērnības u.c. vārti.
Bet es arī esmu bijusi kāzās, kur viss notiek citā valodā, un negarlaikojos ne vienu mirkli - ne baznīcā, ne viesu namā, ne nākošajā dienā! Viss ir atkarīgs no cilvēkiem - tiem, kas precās, ir jāpalūdz, lai vecāki vai draugi kko patulko, un tiem, kas ir ieradušies uz kāzām citā valodā, ir jābūt pašiem atvērtiem un jāgrib saprast, kas notiek, jo kāzās visās valodās runā par vienu un to pašu - galvenokārt par mīlestību ;) Es noteikti brauktu uz vēl kādām kāzām citā valstī un citā valodā, jo tā bija brīnišķīga pieredze un tieši citā vidē, redzot atšķirības, saproti, ko no mūsu tradīcijām gribi, bet bez kā labprātāk iztiktu.