Kāzu plānošana
Kāzu dāvanas
Ko dāvināt vecmāmiņām?!
Sveikas, meitenes.
Varbūt jūs varat ieteikt, ko uzdāvināt vecmamiņām, mums viņas ir divas un negribētos par viņām aizmirst arī kāzu dienā :)
Doma bija par plecu lakatiem, ar kuriem sildīties un pucēties vēsajos vakaros :) bet varbūt jums ir citi ieteikumi, pieredze?! Vecmāmiņas dzīvo laukos.
Paldies! :)
man tagad ir tā pati problēma... tikai ir vēl arī vectētiņš! :) plecu lakati būtu ļoti jauka dāvana - gan praktiskā, gan arī laba piemiņa. :)
visi tik ļoti iespringuši par dāvanām! :)Jūs tak paši esat dāvanas! :) un viss pasākums ir dāvana!
tas gan! bet vecāki un vecvecāki ir tie cilvēki, kas ieguldījuši daudz pacietības un spēka, lai tā diena pienāktu! gribās viņiem skaisti pateikt "paldies", atstājot arī par piemiņu kādu jauku lietiņu! :)
Piekrītu lapsiiteeei! Mūsu (Jūsu) kāzas nav apdāvināšanās pasākums un ticiet, vecvecāki ir laimīgi arto vien, ka var piedalīties šajā brīnišķīgajā pasākumā, jo lielākā dāvana viņiem esam mēs. Mēs vecvecākiem un brāļiem, māsām dāvāsim vienkāršos, bet skaistos fotorāmīšos mūsu foto no kāzām. Doma ir ka kāds paspēs uztaisīt foto jau pēc ceremonijas un uz mičošanu jau pasniegsim gatavu dāvanu ar vēlējumu! :)
mums būs līdzīgi! mēs abiem vecākiem pēc kāzām dāvināsm fotoalbūmi ar mūsu bērnības,skolas vecuma, pusaudžu laika bildēm un kāzu bildēm! :)
tagad lasot Tavu komentu, ienāca prāta kā arī vecvecākiem, krustvecākiem un brāļiem māsām varētu nopirkt smuku rāmīti un arī pēc tam uzdāvināt pa bildītei! :)
tā ir, gribas, vismaz kaut ko - simbolisku uzdāvināt par piemiņu. Es jau vēl esmu izmukusi no pūra dalīšanas, visās, kāzās mūsu ģimenē līdz šim viss bija pēc vecām tradīcijām, līgavai pēc mičošanas pūra lāde vai grozs sagatavots ar mazām dāvaniņām visiem radiniekiem.
Varbūt ir kādas idejas, ko bērniem izdalīt mazās dāvaniņās? - lai arī viņiem kāds prieka brīdis :)
Es kaut kā vairāk par plecu lakatiem sliecos, tā viņām būs silta un mīļa dāvana :) - tikai kur lai tādus īegādājas, varbūt ir kāds uzņēmums, kas tos tamborē pēc pasūtījuma? Atradu internetā šādu http://www.originali.lv/index.php?cat_id=4&prod_cat=59&last=1
Es vēl neesmu izdomājusi vai apdāvināt vecmāmiņas. Bet vai plecu lakats nav tāda baigi steriotipiskā dāvana padomju laiku vecmāmiņai? Vai jūsu vecmāmiņas tiešām tādus nēsā?
Mana nēsātu, kāpēc gan ne? :)
Piemēram, pie svētku galda, kad kopā visi radiņI - paliek vecmammai vēsi, uzliek lakatu uz pleciem, vai kādu lauku koncertu apmeklējot. Mājas gan sēžot droši vien neliks, ja uzdāvinās tādu skaistu, baltu, tamborētu, bet iziešanas reizēs gan :)
domāju, ka tas ir atkarīgs no pašas vecmammas. zinu, ka mana omīte liktu to lakatu ap pleciem, jo kad paliek vēss mājās, bet apkure vēl netiek pieslēgta, viņa visu laiku saka - apsedz, meitiņ, muguriņu. :) bet par līgavaiņa vecmammu gan neesmu pārliecināta, vai viņa kko tādu nēsātu... viņa ir baigā "pilsētniece"...
*bellydancer: kāpēc tev tie lakati asociējas ar padomju laikiem? man gan šķiet kā tie lakati ir tādi ļoti simboliski: siltums, maigums... viss, kas nāk no vecmammām jebkuros laikos! :)
Jā, protams, tas atkarīgs no vecmāmiņas, mūsējās abas ir lauku vecmāmāmiņas, pateicu mammai par šo ideju, viņa uzreiz bija pārliecināta, ka abām vecmammām šīs dāvanas ļoti patiktu.
mēs nopirkām omei grūzīti uz kuras ir uzzīmēts ābeļu zars ar ziediem un uzrakstīts omītei! sākumā mums arī bija doma par lakatiem, bet omei jau ir daudz un dažādi lakatiņi, tāpēc nopirkām krūzes!
Mūsu vecāsmammas tiešām arī tos plecu lakatus nēsā, tāpēc mēs pie šīs domas arī paliksim. Par iegādāšanos... manā pilsētā ir divi brīnišķīgi veikaliņi, kur tādu lietiņu netrūkst - audēju darbnīca un veikaliņš, kur savus izstrādājumus pārdod vietējie pensionāri. Tur par salīdzinoši mazu naudiņu ļoooti smukas lietiņas var sameklēt. Arī mičošanas piederumus.
un kura pilsēta tā būtu?
Paskatiet vien senlatviešu apdāvināšanas tradīcijas kāzās.
Viens no rituāliem ir Līgavas pārvešana mājās. Līgava iejāja (tika ievesta sētā) vai nu ratos, vai zirga mugurā. Viņu sagaidot, vīramāte noklāja zemē segu, kur izkāpt, kā siltas uzņemšanas apliecinājumu. Bet jaunā līgava dāvināja villaini (plecu lakatu) vīramātei, kā goda, cieņas un siltas satikšanas apliecinājumu.
Villaines,lakati, segas, jostas, prievītes un cimdi ir dāvanas, kas atkarībā no apvidus parasti tika dāvinātas radiem.
Nesaistiet to ar padomju tradīcijām, tās ir tepat vēl mūsu senču piekoptās un gadiem cauri izvestās. Turklāt, šo tradīciju ļoti labi pārzin mūsu mātes un vēl jo vairāk vecmāmiņas.
Tas, protams, vairs mūsdienās netiek uzskatīts par pašsaprotamu, bet viņu prieks būs dubults, ja tomēr ko tādu dāvāsiet tā godinot un parādot cieņu.
Varu minēt arī gadījumu no dzīves, kur vīramāte pat apvainojās, ka kāzās nav saņēmusi lakatu pretī. Neņemot vērā, ka līgava gados jauna un senās parašas nepārzinoša.
oooo jēziņ, cerams neviens par mūsu sarūpētām dāvanām neapvainosies!!!
ne visiem ir tuvas sentēvu tradīcijas-ja reāli dzīvē nekad nepiekop tra'dicijas, kādēļ to darīt tieši kāzās?! man arī liekas, ka kāzas nav apdāvināšanas čempionāts.
Kuldīga
Es nelieku neko dāvināt vai tradīcijas sākt piekopt. Mans uzdevums ir informēt. Priecāšos par tām, kam šī informācija būs noderīga.
Ja kāda grib parūpēties par to, lai omei mugura nesalst, vecais cilvēks par to priecāsies, turklāt kultūras un tradīciju pārzinātāji tikai atzinīgi novērtēs. Protams, modīgākām omām vajadzēs ko "modīgāku".. Nu dāviniet glaunu platmali.
Par apdāvināšanas čempionātu.....
Ja nebūtu dižķibeles laiki, vai arī šis arguments būtu spēkā?
Ja nav naudas - nedāviniet. Nav obligāti, bet nekritizējat tos, kam tomēr šāda vēlme ir.
Apdāvināšana arī līdz mūsdienām ir nākusi no senajām tradīcijām, un to varam sasaistīt ar 3 lietām:
1) dāvanu sniegšanu saviem radiem (pateicībā par audzināšanu) un jaunā vīra radiem (labvēlības iegūšanai);
2) pūra dalīšanu (pūrs tika gan izrādīts, gan apdāvināti radi, arī vedēji);
3) ziedošanu (ziedoja vecajām mājām, dievībām, 4 stihijām, jaunajai mājvietai (ziedoja prievītes, dzīparus, ziedus, pārtiku, ko nu kurā reizē).
Šīs trīs nianses transformējiet uz mūsdienām - (pateicība saviem vecākiem par uzaudzināšanu (tai skaitā omei)), dāvana vīramātei (kas mūsdienīgā versijā vienkārši ir jūsu kopīgi izraudzīta dāvana vīra vecākiem), ziedi pēc ceremonijas vecākiem (kā atvadas no mājiniekiem un pateicība, jo tālāk dodas uz svinību vietu(viesunamu), kas simbolizē jaunā vīra mājas) un dāvana vedējiem, par padomu, atbalstu un darbu, lai Jūsu diena izdotos.
Nekā astronomiska, super tradicionāla vai neizpildāma.
Par dāvaniņām katram viesim, vārtu licējiem, amatu pildītājiem u.c. šoreiz nerunāju.
P.s.
Neiedziļinājos apvidu sīkumos, tādēļ, lūdzu nekritizējiet pārāk. Kā jau teicu, mans mērķis tikai informēt.
pateicība vecākiem par audzināšanu nav jāsaka tikai kāzās, varbūt kāds to dara biežāk nekā kāzās, tādēļ nevajadzētu to katru minūti uzsvērt...es arī nevienu nekritizēju-vienkārši pasaku ka ir dažādas tradīcijas un vēlmes piekopt tās. es kāzas saistu savādākā nozīmē