FB Pixel
e-veikals Ienākt / Reģistrēties
Šī tīmekļa vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai. Lasīt vairāk

Kāzu plānošana

Jautā citiem un dalies savā pieredzē

Kāzu dāvanas

Nauda dāvanā

L
Lora5 22.06.11. 15:43 | Kāzu datums: 04.01.2009

sveikas!
man šovasar jādodas uz kāzām, vienai radiniecei;
bet, sen neesmu uz kāzām bijusi, un šobrīd nav īsti viedokļa - cik lielu/ mazu summu ir pieklājīgi dāvināt?

20 komentāri
Skatīt ziņojumus: Augoši Dilstoši
i
intams 22.06.11. 21:35 | Kāzu datums: 07.05.2010

Katrs dāvina tik cik var un vēlas.
Mums dāvinātās summas svārstījās no 25 Ls līdz 150 Eur no cilvēka, bet bija cilvēki, kas ieradās ar ziediem un viss un bija labi.

Zhagatinja 23.06.11. 19:11 | Kāzu datums: 15.07.2011

mums ir cilveeki , kuri jautaa, cik naudas veelamies sanjemt , bet na jau mees kaazas riikojam , lai sanjemtu naudu , veelamies savas attieciibas oficiaali regjistreet un tieshaam priecaasimies , ja cilveeki tieshaam sho dienu izbiivees mums....
mees tikko bijaam kaazaas uzdaavinaajaam 70 LS .... tik uz doto briidi vareejaam atljauties ...
+ ziedi ....

Alicante 24.06.11. 13:02 | Kāzu datums: 11.07.2011

Cik man jau precējušās draudzenes ir teikušas, tad viņiem pārsvarā bija tā, ka, ja cilvēks viens nāca, tad summa bija 20-30 Ls, ja pāris, tad 50-60 Ls (tas ir draugie, kolēģi utt..vecāki, protams, parasti vairāk dāvina).
Bet, protams, ja grib un var atļauties vairāk, tad kāpēc nedāvināt vairāk? :)

N
NATALI_ 29.06.11. 16:54 | Kāzu datums: 09.07.2011

Esmu bijusi 5 kāzās. Patāliem draugiem dāvinājām 50 Ls no 2 cilvekiem. Tuvākiem draugiem 80-100 Ls, lielāka summa bija ko mēs dāvinajām bija radiniekiem no ārzemēm 250 Euro. Pašiem pēc 1,5 nedēļas kāzaa, daži radinieki ieminējas, ka dāvanu summa var sastādīt 300-500 Ls no cilvēka. t.k viss ir atkarīgs no tavām iespējām.Ir japieverš uzmanību arī kur notiks kāzas lauku pirtī vai kāda pilī.

z
zaaza 29.06.11. 17:11

Nevajag pārspīlēt ar summām. Tie kas precas tak zin tavu situāciju un ja summa būs pa lielu viņiem būs neērti.
Jāliek cik pašam liekas ka nav žēl. Normāli arī ja no pāra ir 20 Ls vai 30 Ls. Bet ja vari vairāk - tas pašas ziņā. :)

efrona 30.06.11. 08:48 | Kāzu datums: 28.05.2011

es te mazliet šokā par šīm summām, kas te tika rakstītas. mums kāzās dāvināja aptuveni 15 Ls no cilvēka (30 no pāra) un tas jau likās ļoti daudz. Bija daži paši tuvākie cilvēki, kuri deva vairāk, līdz 100 ls, bet tie bija reti izņēmumi. Manuprāt nav tie laiki kad var atļauties milzīgas summas likt aploksnē.

Alicante 30.06.11. 08:49 | Kāzu datums: 11.07.2011

Jā, piekrītu tam, ka, ja man piem. kāds pāris, vai draudzene uzdāvinātu 200 Ls, bet es zinātu, ka viņiem ar naudiņu ir grūtības, tad es pati tiešām justos neērti...Kaut gan no otras puses, laikam, ja jau viņi nevarētu uzdāvināt tos 200 Ls, tad arī nedāvinātu...

k
krabitis 30.06.11. 09:28 | Kāzu datums: 24.07.2010

Es arī piekrītu, ka summas, ko meitenes minēja iepriekš, ir diezgan lielas. Mums pagājšgad uz kāzām dāvināja vidēji 20 - 30Ls. Protams tuvākie radinieki, cik varēja atļauties, dāvināja vairāk. Es pati uzskatu, ka jādāvina ir tā, lai jaunajam pārim vismaz mūsu ēdināšana izietu pa nullēm un varbūt vēl nedaudz paliktu pāri. Tāda ir tā mana filosofija.

D
Daiguu 30.06.11. 09:30

Drošvien izteikšu ļoti nepopulāru viedokli, bet... :)
Lai arī no vienas puses ir tā, ka jādāvina tik, cik var atļauties, tomēr būtu pieklājīgi arī padomāt par jauno pāri. Ja viņi rīko kāzas ar ēdināšanu, mūziku, nakšņošanu u.c. atrakcijām, būtu forši, ja sadāvinātā nauda pa lielam nosegtu šos izdevumus, lai jaunā ģimene nav mīnusos pēc saviem svētkiem.
Tagad, kad paši rīkojam kāzas, esam uzmetuši, ka pasākums izmaksā apmēram 30 Ls no cilvēka, rēķinot ēdināšanu, nakšņošanu, mūziku, bet neiekļaujot foto, baznīcu, atrakciju izdevumus, pušķošanas, tērpus utt. utjp. Protams, negaidām tagad no katra viesa šādu summu kā "ieejas maksu" :), jo kāzas pa lielam rīkojam sev, nevis viesiem, un rīkotu arī tad, ja viesi nenāktu ar dāvanām, bet... Nu, man kā viesim sirdsapziņa neļautu dāvināt mazāk par šo summu, kas praktiski ir pašizmaksa kāzām un kur pat nesanāk nekāda dāvana jaunlaulātajiem.

Ketta 30.06.11. 09:36 | Kāzu datums: 21.05.2011

es galīgi nepiekrītu, ka man kā viesim būtu jādāvina tik, lai jaunais pāris nosegtu savas izmaksas..
jādāvina tik cik var atļauties un cik nav žēl;
kāpēc viesiem būtu jāsponsorē jaunā pāra kāzas? ja nevari atļauties tos 50 un vairāk cilvēkus, nu tad neaicini viņus, nevis gaidi, ka katrs pats par sevi samaksās un vēl tev dzeramnaudā pametīs ko.... kaut kā stulbi

D
Daiguu 30.06.11. 09:58

Teiksim tā - 2 draugi izdomā svinēt Jāņus un noīrēt pirti un uzaicina jūs un vēl dažus draugus pievienoties. Tie 2 īrētu pirti un svinētos arī tad, ja jūs nepiekristu piedalīties.
Kā būs - jūs "metīsieties" kopā ar citiem par pirti un ēdamo vai nē? :) Es noteikti "piemestu" arī tad, ja neviens neprasītu un negaidītu - ne tāpēc, ka man jāsponsorē viņu tusiņš (jo viņi taču ir iniciatori - man jau to pirti nevajag! :]), bet tāpēc, ka arī es tur piedalos un tas ir tikai pašsaprotami un pieklājīgi.

Bet vēlreiz - tās ir tikai manas pārdomas par tēmu, nesaku, ka visiem tā jādara. It īpaši šī brīža ekonomiskajā situācijā, kas katram noteikti ir citāda. Es priecātos par viesu klātbūtni arī bez jebkādām dāvanām (kā tu saki - ja nevarētu atļauties, nerīkotu kāzas).

Ketta 30.06.11. 10:12 | Kāzu datums: 21.05.2011

es piemēram, aicinot draugus uz dzimšanas dienu - teiksim uz to pašu pirti negaidu, ka uzaicinātie sametīsies par pirti un galdu, vēl par mūziķi un fotogrāfu - jo ir tak forši dzīvā mūzika un smukas bildes:) plus vēl ziedus atnesīs... un kādu paliekošu dāvānu tā kā arī gribētos:)))
ja es nevarētu atļauties noīrēt šo pirti, es svinētu mājās....

tevis pieminētais pasākums tomēr atškiras no kāzām, jo ejot ar draugiem uz restorānu, lai forši pavadītu vakaru - mēs tak saprotam, ka katrs pats par sevi samaksās, nevis viens uzsauks visiem:)

rīkojot savas kāzas mēs nevienu brīdi nedomājām, cik mums sadāvinās, un vai katrs tā teikt samaksās vismaz par savu ēdināšanu...

G
Gabrielle 30.06.11. 10:33 | Kāzu datums: 21.05.2011

Arī es nevaru piekrist idejai par kāzu dāvanu kā kāzu izdevumu atpelnīšanas līdzekli :(

Ja neskaita to, ka uz kāzām viesus aicinu tāpēc, ka vēlos, lai viņi būtu klāt manā kāzu dienā, nevis tāpēc, ka sagaidu dāvanas vai ziedus (kas viss ir jauki, bet manā skatījumā ne-obligāti), kāzas mēdz būt ļoti dažādas.

Teiksim, Daiguu, tu saki, ka tev mainīgās izmaksas no 1 viesa ir 30Ls. Jauki!
Tēmas iespaidā nupat parēķināju - mums šī pozīcija bija mazliet virs 100Ls.
Es tiešām nevarētu sagaidīt, ka katrs viesis pirms pasākuma būs veicis "tirgus izpēti", zvanījis uz svinību vietu, prasījis izcenojumus, lai varētu novērtēt, cik mums tas izmaksā.

Otrkārt, diez vai būtu saprātīgi sagaidīt, ka katrs pāris, arī attālāki draugi metīs pa 200Ls no pāra:S:S Īpaši, ja kāzas ir vairākas pa sezonu, tur toč kredīts jāņem, lai varētu visiem jaunajiem pāriem izpatikt.

Kā jau Ketta teica - pēc analoģijas ar dzimšanas dienu - tev svētki, tu aicini, tu uzsauc. Kad taviem viesiem būs svētki, viņi pacienās tevi.

D
Daiguu 30.06.11. 10:50

Njā, te laikam patiesību jeb zelta vidusceļu grūti atrast. :) Atkarīgs gan no jaunā pāra finansiālā stāvokļa, gan svinību vietas, gan viesu vēlmēm un iespējām.
Katrā ziņā neviena dāvana nav jaukāka par tuvo cilvēku klātbūtni jaunā pāra dienā! :)

G
Gabrielle 30.06.11. 11:50 | Kāzu datums: 21.05.2011

Nu es tieši par to pašu - situācijas mēdz būt ļoti dažādas, tāpēc ir grūti tā viennozīmīgi spriest - kas pareizi, kas nepareizi.

Un vēl ko gribēju piebilst par tiem finansiālajiem stāvokļiem - kamēr neviens ar bankas konta izrakstiem apkārt neplivinās, no malas īsti nevaram spriest, kas kuram dzīvē notiek:)
Varbūt lepni saģērbušies un turīgi izskatās, bet līdz algai makā 5Ls un bērni gribot ēst katru dienu. Tas tā, no sērijas, ka par to, ko kurš var atļauties, varam runāt tikai paši par sevi.

La_femme 30.06.11. 13:08

Viedoklis par to, ka viesiem jāapmaksā jaunā pāra kāzas šeit rullē. :))) Jo nevar saprast vai par šādu loģiku ir jāsmejas vai jāraud. Protams, katram savs :)

k
krabitis 30.06.11. 13:51 | Kāzu datums: 24.07.2010

Ohh, es i nevarēju iedomāyies, ka sacelšu te tādu "haju".
Es, piemēram, neuzskatu, ka man būtu jāapmaksā visi jaunā pāra izdevumi, kas tiek uz mani rēķināti, kā te, piemēram, pieminēja - 30Ls. Ja es nevaru vairāk atļauties, es nedāvinu plus vēl jau arī tas, ka, ja jaunais pāris nevarētu atļauties tik daudz viesus aicināt, tad arī neaicinātu un nevar arī paļauties, ka gan jau kāzu izdevumi ar sadāvināto sanāks pa nullēm. Mēs, piemēram, bijām mīnusos, bet pirms tam gadu mērķtiecīgi krājām šim pasākumam un ne santīma neaizņēmāmies. Ko varējām atļauties, to rīkojām. Visa kāzām paredzētā naudiņa tika iztērēta, bet par sadāvināto daudz nespriedelējot aizbraucām ceļojumā un nemaz nenožēlojam, ka pēc tam no mūsu iekrājumiem gandrīz nekas nebija palicis pāri.

D
Daiguu 30.06.11. 15:46

Hihihi, Krabiti, es arī nevarēju iedomāties. :)
Nav jau tā, kā te tika dramatizēts, ka katram viesim būtu iepriekš jāuzzina kāzu izmaksas un jāsarēķina, cik viņam jāmaksā. :D
Tika jautāts, cik ir pieklājīgi dāvināt, un es vienkārši minēju summu, par kuru ES KĀ VIESIS diez vai mazāk dāvinātu, apzinoties, cik maksā kāzas (par piemēru izmaksām ņemot, protams, savas kāzas). Neba mēs rēķinām, cik katram viesim mums jāuzdāvina, lai nosponsorētu pasākumu, bet gan tāpēc, lai orientējoši iegūtu summu, ko dāvināt citās kāzās. Tas nenozīmē, ka katram viesim tā ir jādara vai ka visiem viesiem kopā "jāapmaksā" kāzas.
Labi, sanāca baigā taisnošanās. :D Paliksim katrs pie mana viedokļa. :P

efrona 30.06.11. 16:23 | Kāzu datums: 28.05.2011

vispār no savām kāzām es vēl varētu piebilst, ka patiešām vairāk pievērsu uzmanību tam, KĀ tika nauda uzdāvināta, nevis CIK. Jo kā jau te minēja, veidojot kāzas rēķinājāmies ar tik naudiņu cik bija. Toties kāds prieks par to, cik izdomas bagāti bija viesi manī bija ilgi. nauda tika dāvināta gan zeķēs, gan puķpodos, gan citos podos. Smēlos idejas un priecājos.

Madeline 30.06.11. 16:41 | Kāzu datums: 14.08.2009

Te pirms kāda laika bija tēma - cik tev kā viesim izmaksā aiziet uz kāzām. Saliekot to kopā ar šo tēmu - cik ir pieklājīgi dāvināt - saprotu, ka man nāksies meklēt attaisnojumus uz šoruden ieplānotajām kāzām neierasties. Laikam jau nevaru atļauties :D