Kāzu plānošana
Kāzu tradīcijas
Jaunais pāris mičošanā
Mūsu kāzās mičošana ir ieplānota tradicionāla ar jauno pāri, kur dāmai es atdodu savu plīvuri. Pateicu jaunajam pārim to jau laicīgi, lai zina, kas viņus sagaida, bet pretī saņēmu pāris jautājumus, uz kuriem pati nevarēju tā uzreiz atbildēt...
1-cik ilgi pēc mičošanas viņai jānēsā plīvurs - visu vakaru vai pēc mičošanas jau jāņem nost?
2-ja viņai ir iecelta jaunajā pārī, vai viņa var ķert līgavas pušķi?
Dalieties savās domās par šo lietu, citādi nezinu, ko viņai atbildēt....
Es varu pateikt tikai savas domas :o)
1) es domāju, ka tas atkarīga no viņas vēlmēm. Var nēsāt līdz gulētiešanai un tad no rīta atdot plīvuru tev atpakaļ. Var arī pastaigāt pavisam īsu brīdi un novilkt, ja nav ērti.
2) Domāju, ka foršāk būtu ja viņa nemēģinātu noķert. Tad ir garantēts prieks 2 meitenēm :o)
Man reiz galvā, kad iecēla par jauno pāri uzlika vainadziņu. Nu panēšaju kādu mirkli, nobildēsjos, bet tad turēju uz galda. Nu maksimums 10min man tas bija galvā. Aizvedu mājās, izkaltēju un drīz arī tapu bildināta ;)
Toreiz gan pušķi nemeta, bet es nebūtu gājusi ķert. Tiešām, lai divām meitenēm prieks.
es arī likšu vainadziņu... plīvuru paturēšu sev :)
1) Mums plīvuru arī nomičotā panēsāja apm 1h, tad noņēma:)
2) Gāja arī ķert pušķi, bet īpaši uz to necīnījās:) Prieks bija 2!
Vispār jau būtiski saprast, ka tās ir divas dažādas tradīcijas- jaunā pāra iecelšana ir ierastāka latviešiem, pušķa mešana nāk no ārzemēm. Respektīvi, ja dara vienu, nedara otru!
Manuprāt, nevis NEDARA, bet ja grib tad dara!
Vispār kāzas mūsdienās Latvijā ir saliktas no,manuprāt, vismaz 3 dažādu valstu, laiku, ticību variantiem! :)
Kāpēc gan nevar abus, ja tā patīk? :)
protams, tagad jau dara kā grib, bet man patika kā mani vedēji teica "šausmīgi, ja kāzās ir izmantots tautiskais motīvs, kas miksēts ar moderno. ja dara vienu, tad vienu, nevis taisa kišmiš ar rozīnēm" :) Un, cik esmu kāzās bijusi, ja nu tomēr ir viens, tad NEKAD nav bijis otrs, bet, kā jau minēju sākumā, var darīt kā grib. Vienkārši man tas liekas nepieņemami darīt abas šīs lietas :)
Nu principā ar mičošanu un jaunā pāra iecelšanu tu izvēlies cilvēkus kuriem vajadzētu precēties nākošiem .Kādreiz tieši tā arī lika -mičoja pāri kurš nākošais precējās vai nodeva plīvuru māsai lai nepaliek meitās ilgi.Tad pasakiet man vienu kādu pāri jūs izvēlaties metot pušķi?????Es tieši tāpat uzskatu ka vai nu izmanto vienu vai otru,kam māžoties.Bet katrs savās kāzās drīkst darīt kā vēlas,tikai esmu dzirdējusi no viesiem tādu smīkņāšanu.Bet tās ir tikai manas domas un neņemiet pie sirds.
šoreiz piekrītu Ingretai par 100% .... Jo rituālu nozīme šinī gadījumā pilnībā dublējas.
tādēļ arī mēs iecēlām janopāri un pusķi nemetām! Jo pašiem radās jautājums cik tad īsti tie jauni pāri sanāk. Viens pāris ko ieceļ, tad var būt gadījums ka pušķi noķer meitene kurai nav nekādas attiecības ar pusi kurš'noķer kāju lentu un tā var sanākt, ka izveidojas trīs pāri. It kā jau kāda problēma lai būtu trīs pāri kuriem vēlam būt nākamajiem... Mēs to novēlam jebkuram pārim!!!