Kāzu plānošana
Kāzu tradīcijas
Rīsu mešana
Kāda varbūt var pastāstīt par rīsu mešanu, jaunajam pārim nākot laukā pēc salaulāšanās?Mans mīļais baigi grib, lai tos rīsus mestu:)
Man tiko viena draudzene precējās, un viņiem arī meta rīsus... pēc viņas stāstītā, tas esot bijis sāpīgi! :(
es arī par to iedomājos:) nedomāju, ka ir patīkami, ja tādi asi rīsiņi uz sejas krīt:)
Domāju, ka vissliktāk, ja rīsi iekrīt līgavai matos un tad kādam ir jāķeksē ārā! Mums micošanā meta rožlapiņas un trāpīja vīram acī.. Nezinu, kā būtu, ja rožlapiņas vietā būtu bijis rīsa gabaliņš :/
Labāk rožlapiņas, tos rīsus pēc tam saēdās putniņi un nomirst, jo tie viņiem puncīšos uzbriezt un pārplēš :(
Zinu vēl, ka naudu met, bet nu tas galīgi sāpīgi liekas :) Vēl ir kad pūš ziepju burbuļus.
Bet visskaistākās bildes, ko esmu redzējusi, tiešām ir ar ziedlapiņām :) Tik skaisti izskatās, ja paspēj tādu momentu noķert...
Mums bija rīsi, godīgi sakot nekādas sāpes nejutu, var būt katram savs sāpju slieksnis.
Tie rīsi, kas iekrita matos paši izslīdēja ārā un no apģērba ar noslīdēja,jo tomēr rīsi ir smalki un viegli.
Bet mums rīsus nemeta lielā daudzumā, nedaudz. Bet ar tiem rīsiem ir tā, ka no baznīcas pirmajs iziet jaunais pāris, pēc tam seko viesi, tā kā ar to mešanu ir jādomā, kur un kā. Ja tomēr pie šīs tradīcijas (nezinu cik lielā mērā to var saukt par tradīciju) nepieturās, tad var arī sagaidīt viesi jauno pāri ar rīsiem. :)
Kāds var paskaidrot - ko simbolizē šī rīsu mešana, Tu sanchezz zini?! Pārtic;ību, bagātību vai ko citu?!
Rīsu mešana
Tradīcija mest rīsus aizsākusies Austrumos . Rīsus, kas simbolizē auglību, meta vai bēra pāri jaunajiem pāriem, lai laulību aplaimotu ar daudziem bērniem.Tas arī simbolizē laimi un labklājību.
Paldies:) Es kaut kā nekad nebiju aizdomājusies ko rīsi simbolizē...kaut gan tas laikam tik tiešām vairāk austrumiem piestāv un tā ir viņu tradīcija, jo tur audzē rīsus un viņiem tas ir viens no galvenaijiem iztikas avotiem...
Tad jau pie mums jāmet ar rudziem vai kviešiem, vai vēl labāk - kartupeļiem :D
pagājušajā gadā draudzenes kāzās arī ejot no baznīcas ārā jauno pāri "apmētāja" ar rīsiem! varbūt vedēji rīsus nebiaj paņēmuši kā vajag vai kā, bet līgavaiņa melnais uzvalks viss bija balts - nu tāds kā ar miltiem nobārtīts, puruināja pēc tam un tīrija labu laiku! priecīgs neizskatījās! Līgavai bija frizūra ar izlaistiem matiem lokās un plīvurs - tad nu viņa teica, ka tie rīsi viņai lokās esot pa pilnma bijuši! savukārt kleita kura bija spāņu stilā ar mežģīnu volāniem ar esot bijuši pilni ar rīsiem! nu katrā gadījumā mani draugi sajūsmā nebija par šo pasākumu! piekrītu iepriekš rakstītajam , ka ziedlapiņas rožu laikm ir visoptimālāk! gan skaisti, gan bez sāpēm!
Njā piekrītu, varbūt ka mums būtu jaizvēlās kāds no latvijā augošajiem graudaugiem...
Es arī redzēju draudzenes kāzās rīsu mešanu. Līgaviņa pavisam nebija sajūsmā, esot bijis nedaudz sāpīgi un viņas frizūra, kurā bija gana daudz matu lakas pēc tam izskatījās kā nosirmojusi. Bez tam līgavainis nēsā kontaktlēcas un šāds pasākums viņa jūtīgājām acīm arī nebija diez ko tīkams. Abi stāstīja, ka vakarā ejot gulēt, no viņiem esot izkritis vēl krietns daudzums rīsu, kas bija sakrituši aiz korsetes, krekla utml. :)
Tādēļ patiešām rožu vai kādas citas ziedlapiņas ir saudzīgāks un arī skaistāks materiāls mešanai. Bildēs tas arī daudz labāk izskatās kā rīsi.
Es ar uzreiz kā latvisko pieminēja tā par kartupeļiem iedomājos. :D Baigā štelle būtu, ja mestu kartupeļus.
Njā... Ceru, ka mani vedēji neaizdomāsies uz tik 'burvīgiem' pārsteigumiem...
Rīsi tika mesti, kad viesi mūs sagaidīja pie viesu nama - katram saujiņa! Sabira man rīsi gan matos, gan kleitas krokās, gan aiz kleitas nu un nebija takš nekas traks. Mēs to uztvērām ļoti pozitīvi.
Vakarā velkot nost kleitu vēl uz grīdas izbira saujiņa... :)
Nu un ko tagad lai daru? es saviem vedamajiem arī esmu paredzējusi to rīsu mešanu pie viesu nama......
tas jau nav nekas slikts vienīgi tās atsauksmes augstāk nebija tās labākās...
iedomājies sevi jaunā pāra vietā - ja nekas nav iebilstams tad uz priekšu!!!
Nu ir redzēts lv tautas tradīcijās, kur pie līdzināšanas jaunajai sievai pār galvu klēpi ber labību - auglībai. Tā kā nosacīti kaut kur pamatu pamatos arī mums ir bijusi līdzīga tradīcija.
Bet no praktiskā viedokļa tie rīsi man laikam tiešām kā līgavai sajūsmu neiedvestu. Ja pēc tam aiz korsetes utt grauž. Mati balti. Nedod dievs vel alerģija no putekļiem uz skropstu tušas - un tāpēc acis asaro visu vakaru.
Varbūt tomēr, ka var ar nekaitīgākām, daudz romantiskākām lietām, kā piemēram rožu ziedlapiņas.
Galvenais jau kā pasniedz ideju.
mums bija riisi - un nekaada vaina, biski iekeeraas matos, jaa, bet to jau var iznemt. toties bildes baigi skaistaas sanaaca.
Mums arī meta rīsus un bija jautri :) Tikai vīram uzvalks, nedaudz sasmērējās, bet tas ātri tika novērsts :) Arī es esmu dzirdējusi, ka tā tradīcija nāk no Austrumiem un Latvijā pēc būtības būtu jāmet graudi, bet tie var sasmērēt kleitu un uzvalkus :(
Ui, kā es sasmējos par tiem kartupeļiem! :D Ceru, ka manās kāzās neviens tos (ne rīsus, ne kartupeļus) mest netaisīsies :D