Kāzu plānošana
Kāzu tradīcijas
kā organizēt kāzas ar ārzemnieku?
esam nolēmuši salaulāties Februarī, bet ir dikti daudz neskaidru lietu... šobrīd abi dzīvojam asv, bet mani radi ir Latvijā. Mēs gribam pavisam mazas svinības ar gjimeni un pāris tuvākajiem draugiem, galvenokārt tādēļ, ka esam samērā kautrīgi un gribam to paturēt kā tādu ļoti privātu un klusu pasākumu. bet arī no finansiālā viedokļa tas ir labāks variants. Bet kā to visu noorganizēt? lidmašīnas biļetes visai gjimenei sanāktu ļoti dārgas, bet bez viņiem nevar! varbūt rīkot divas atsevišķas ballītes - katru savā valstī? bet tad mani un līgavaiņa radi nemaz nedabū satikties... eh. nesaprotu, kā lai visu noorganizē :(
Vai... ja jūs dzīvotu Eiropā, tad tiešām būtu vieglāk, tad lidmašīnas biļetes nav tik dārgas un abas ģimenes ir iespējams savest kopā. Mans topošais vīriņš ir no Holandes, svinam kāzas Latvijā un kādi 10 cilvēki no viņa puses (tuvākie radi un draugi) brauc uz Latviju. Un tad, kad būsim atpakaļ Holandē, tad rīkosim atkāzas tur palikušajiem.
Mana draudzene atkal rīkoja divus pasākumus (sarakstīšanās vienā valstī, laulības baznīcā - otrā), jo abas pusēs pulks bija pārāk liels, lai vestu kopā.
Padomā - cik daudz izmaksātu divas ballītes katra savā valstī? Un cik izmaksā lidmašīnas biļetes (ļoti laicīgi pirktas). Vai tās summas ir salīdzināmas? Ja jā, tad jau jaukāk ir savest radiņus kopā. Ja nē, tad gan nemāku neko citu ieteikt kā tās divas atsevišķās svinības.
Es precejos ar belgi un saorganizejaam taa, ka kadi 25 vira radi brauca uz Latviju uz svinibaam. Sakumaa bija liela dilemma - likaas, ka mums pashiem jaapmaksaa vinjiem biletes. Un tad bija skaidrs - to atljauties nevaram, tatad par kaazaam varam aizmirst. Bet tad mana draudzene, kas velak kljuva par musu vedejmati, parliecinaja muus, lai tachu viesi pashi peerk biletes. Un taa ari notika. Neviens isti iebildumus neceela un veel tagad visi runaa par fantastisko piedzivojumu. Bet protams, ASV ir cita lieta. Ja radi uznjemigi un turigi, tad varbut var lugt vinjiem pashiem nopirkt biletes vai ari segt dalju cenas. Bet es noteikti ieteiktu savest radus kopaa. Ja bus divas atsevishkjas ballites, tad varbut Tu jutisies vientulja ASV ballite, bet ligavainis - Latvijas ballitee. Un tiesham - kad tad vinji veel satiksies, ja ne kaazaas :) Jebkuraa gadijumaa velu daudz izturibas un neatlaidibas, 'starptautiskas' kaazas organizejot!!! Lai veicas!
Paklau, tad Tev ir laikam līdzīga pieredze, kā man būs. Kā jums bija - vai abas puses savā starpā daudz komunicēja, vai arī beļģi pa vienu pusi un vietējie - pa otru? Un vai jums bija kāds, kas tulkoja ārzemju viesiem, par ko tiek teiktas runas, un kāpēc tādas tradīcijas?
Pēc tā, kā es esmu vadījusi vairākas starptautiskās kāzas, ir varianti: a) ņemt vakara vadītāju, kas runā trīs valodās vai b) ņemt vakara vadītāju un tulku vai kādam no viesiem tulkot trešajā valodā. a) variantā vakara vadītājam ir milzīga slodze, jo katrs uzdevums, katrs uzdevums jātulko uz divām valodām. Visas dienas un vakara gaitā tas nav viegli. b) variantā tas ir vieglāk vakara vadītājam un no tā savukārt iegūst viesi... izmaksas? Pirmajā variantā tās ir mazliet mazākas, otrajā - drusku lielākas, taču jēdzīgāks ir otrais...
Mums nav vakara vadītāja, un kāzas ir samērā vienkāršas, tautiskas. Mani vairāk pašu interesēja prognoze par viesu pašu savstarpēju saziņu.
Mums bija taa, ka vedeeji visu teica latviski un viira bralens, kursh visu scenariju pirms tam bija tulkojis uz flamu valodu, visu teica flamiski. Sakumaa likaas - vai nesanaaks tas viss par garu. Bet viss tomer bija baigi labi un raiti noriteeja. Tulkoshana gan notika caur anglju valodu, tapec gala rezultataa bija dazhi divaini teikumi, bet saprotams bija.
Viesi mums bija baigi aktivie, tapec komunikacija sita augstu vilni :) Problemas radaas tikai vienaa bridi, kad bija jasezhas pie galda. Nebija paredzets specials viesu izkartojums pie galdiem, bet paludzam seesties pamiishus latvieshiem un belgiem. Tad gan tur paradijaas dazhas uzmestas lupas un beigaas tik un taa sasedaas latvieshi pie latvieshiem un belgi pie belgiem, iznjemot vienu drosmigo galdu :) Bet vakara gaitaa visi staigaaja apkaart, runajaas, dancoja kopaa, ka prieks skatities! :)
Un pie ieluguma belgiem jau bijam pielikushi aprakstu par latvieshu kaazaam, kas un kaapec tiek darits - par vartiem, tiltiem, michoshanu, 'Ruugts!' :)
Man te ar priekša vienas divvalodu kāzas! Plāns tāds, ka es (Vedējmāte) runāju latviski un angliski, bet vedējtēva angļu un spāņu valodā, tā ka cerams ka sakomunikcēsim! :)
Vai buus ari angliski runajoshi viesi? Ja nee, tad varbut var bez anglu valodas iztikt?