FB Pixel
e-veikals Ienākt / Reģistrēties
Šī tīmekļa vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai. Lasīt vairāk

Kāzu plānošana

Jautā citiem un dalies savā pieredzē

Kāzu tradīcijas

Līgavas pūrs

Mi-mii 22.11.10. 10:40

Sveikas meitenes!
Man radās tās interesants jautājums - kam ir jābūt sagādātam līgavas pūrā? Sapratu vien to, ka tas ir jāgādā līgavas mātei.

9 komentāri
Skatīt ziņojumus: Augoši Dilstoši
S
Seene 22.11.10. 10:44 | Kāzu datums: 29.07.2015

Mi-mii :) aplami esi k-ko sapratusi :) līgavas pūrs aiz to arī saucas LĪGAVAS, ka jāgādā PAŠAI LĪGAVIŅAI! :) pasarg Dies' nabaga māti šito noslogot! :) nu mūsdienās vairs nav tā, ka tur k-kam JĀBŪT :) kādreiz bija - dvieļi, linu krekli, cimdiņi un zeķītes un jostiņas un lakatiņi, priekšautiņi, gultas veļa utml. (vienīgi teli māte deva meietai līdzi no laidara iz saviem "krājumiem"). tagad pūra lādē lielākoties ieliek to, ko dāvina tuviniekiem :) un tas jau ir - ko nu kurš izdomā :)

Mi-mii 22.11.10. 10:47

Hmmm...tad es laikam tiešām kko pārpratu, jo mums viesu namā tā teica. ka līgavaiņa mātei esot gulta jāklāj, bet līgavas mātei pūrs jāsagādā. Eh, te var sapīties tajās tradīcijās! :D

S
Seene 22.11.10. 12:14 | Kāzu datums: 29.07.2015

Kurā viesu namā ta' šitā Tev sastāstīja? :) nē, par savu pūru līgava pati rūpējas (par jaundzimušā "pūriņu" gan māte, bet tas ir k-kas pilnīgi cits :)
re, pilnas tautas dziesmas:
Kas tā tāda skuju būda,
Liela ceļa maliņāi.

Tā nekāda skuju būda:
Tā bij meitu istabiņa!

Pavaicāju meitu māti,
Ko tās tavas meitas dara?

Manas meitas pūru loka
Nakti miega negulēja.
Vai māmiņa, vai māmiņa,
Līčos laba ganīšana:
Govis ēda līča zāli,
Pate pūru darināju.

te ar' var palasīt, ja ir interese par t.dz.: http://www.dainuskapis.lv/daina/7918-5-Purs-un-pura-darinasana

te par pūru: http://www.sievietespasaule.lv/latviesu_kazu_tradicijas
te pat norādīts daudzums :) http://www.suitunovads.lv/lv/Kazu_tradicijas/

V
Vin:) 22.11.10. 14:00 | Kāzu datums: 24.07.2010

Tiešām Tev kāds baumas sastāstījis - pūru gādā līgava pati jaunās meitās dzīvodama un par nākamo laulību dzīvo domādama. Senajos laikos līgavām bija pat divi pūri - velšu pūrs, ko kāzās dāvināja un pūrs ar iedzīvi, ko līgava ņēma līdzi uz vīra mājām. Velšu pūrā mūsu senčiem īpašā goda vietā bija cimdi - tos dažās kāzās apt 200-300 pārus izdalīja. Bet diez vai Tev tik daudz tagad vajadzēs :)
Mēs pūrā likām dāvanas vecākiem, radiem, palīgiem utt. Pēc senām tradīcijām līgavai galvenokārt jāapdāvina vīra radi - tā teikt, "jāpielien" taču mūsdienās jau pūram ir pavisam cita nozīme un būtībā tās ir dāvanas tuviniekiem un palīgiem. Arī iekšā vari likt visu ko sirds kāro, ja vien nevēlies īpaši etnogrāfiskas kāzas!

Mi-mii 22.11.10. 15:39

Paldies, meitenes, ka mani apgaismojāt! Tad jau tiešām man muļķības sastāstīja, bet vismaz tagad man viss tapa skaidrāks! :)

Tīģera_pelīte 27.11.10. 14:13

Ļoti noderīga diskusija :) Plānojam smukas kāzas tādā stilā un bija doma par pūru, nezināju, ka bija 2 pūri :)

r
rutuxs 27.11.10. 18:11 | Kāzu datums: 20.02.1993

Starp citu, kad jaunā sieva bija izdalījusi savu pūru, tad viņa dejoja pūra deju uz lādes (viena pati).

Mi-mii 27.11.10. 20:59

Vēlreiz paldies, meitenes, visai interesanti fakti atklājas! :)

S
Seene 29.11.10. 22:29 | Kāzu datums: 29.07.2015

tā deja uz pūra lādes varētu būt visai amizanta :) neko par tādu neesmu dzirdējusi :)