FB Pixel
e-veikals Ienākt / Reģistrēties
Šī tīmekļa vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai. Lasīt vairāk

Kāzu plānošana

Jautā citiem un dalies savā pieredzē

Kāzu tradīcijas

Ticējumi & tradīcijas

D
Dudita 28.06.12. 11:05

Meitenes, gribu uzzināt Jūsu domas & pieredzi! :)
Laikam ir tūkstošiem ticējumu, kurus vajagot ievērot kāzu sakarā, bet man nav pat uz dažiem tiem nojauta "kāpēc!?"
nu ok- es nerādu savu kleitu līgavainim. kāpēc - nezinu, jo tā rāda filmās :D

Bet izrādās, meitenes kāzu kleitā iešuj rupjmaizi (!!), līgavainim kurpē - lats, kāzu auto nekādā gadījumā nedrīkstot sēdēt katrs savā krēslā utt. Zinu, ka dauuudz pāru (ieskaitot mani) to visu nemaz nezina un ir apprecējušies tāpat, tādēļ, būtu forši, ja Jūs varētu uzskaitīt, kurus ticējumus ievērosit noteikti (un galvenais, kāpēc) un kurus - nē!

20 komentāri
Skatīt ziņojumus: Augoši Dilstoši
a
alizey 28.06.12. 20:51

pirmskāzu nakti pavadīsim atsevišķi!

nezinu, cik tam ticu vai nē, bet tā gribas tomēr mums..

lindahanna 28.06.12. 21:24 | Kāzu datums: 17.08.2013

Es atkal par tām kleitām.... Citas meitenes kleitu pirktu nevar, jo nevari zināt vai viņu laulība ir izdevusies, bet kā ir ar kleitas nomāšanu.... Cik daudz meitenes ir nomātu kleitu vilkušas?

saulux5 29.06.12. 01:36 | Kāzu datums: 10.07.2009

Mēs arī pirmskāzu nakti pavadījām atsevišķi - tas gan bija nevis māņticības dēļ, bet gan tādēļ, ka pašiem tā gribējās un arī kaut kā simboliski - pēdējā nakts vecāku mājās... ;)

Nu kleitu pirms kāzām nerādīju gan! :D Vedām kopā gludināt, bet pat tad mamma lika palagā ietīt! :D

Esmu dzirdējusi, ka kāzās nevar pērles nekur būt - tas uz asarām.. nez, nedomāju par to, jo mums pat nebija plānā.. ;)

Lai vai kā, uzskatu, ka tas cik liela nozīme tiek tam visam piešķirta ir atkarīgs tikai no cilvēku māņticības pakāpes! ;)

Piem., saka arī, ka, ja kāzu dienā līst lietus, tad būs asaru pilna laulība, BET saka arī, ka tā ir Dieva svētība un sola bagātīgu dzīvi! :) Lūk tā! Tā ir jūsu izvēle, kam ticēt! :) ;)

P.S. Bet man interesanti par to rupjmaizi kleitā! Kāpēc??

l
lilii 29.06.12. 09:29 | Kāzu datums: 14.07.2012

Mēs pēdējo nakti pavadīsim atsevišķi, kleitu arī nerādu, kurpes it kā esot noteikti jāpērk par savu naudu nevis kopējo, to arī nezinādama izdarīju, tik īsti nezinu kādēļ tā. Tas laikam viss, īpaši daudz tos ticējumus pat nezinu. Un tas tiešām ir kā nu kurš tic. Piemēram, mana māsa sev kleitu pirka kopā ar vīru jo viņš maksāja un viņai bija bail nopirkt tādu kā viņam nepatiks, viņas kāzu dienā lietus lija aumaļām:)Pagaidām viss ir ok.

linduciitc 29.06.12. 09:56 | Kāzu datums: 07.07.2012

man kleita būs ar pērlēm, rotas no pērlēm... Nu nez- vai pēc 10 gadus kopā pavadīta laika kas mainīsies...Un katru dienu raudāšu!!! Tāpat kurpes pirku par kopējo naudu- jo mums vnk nav tāda-mana tava---viens maciņš gribot negribot...
Par rupjmaizi kāzu kleitā gan īsti nezinu- bet kad kristījām meitiņu, tad klāt sējām rupjmaizi+naudu+ sāli--- pārticīgai dzīvei turpmāk!!!

Man gan vairāk tagad jautājums--- kādēļ jāvelk kas zils, kas vecs, kas aizlienēts utt???

b
bulcina 29.06.12. 10:17 | Kāzu datums: 28.07.2012

tas zils, vecs, aizlienēts ir vairāk amerikāņu lieta.

man vēl teica, ka kāzās nedrīkstot būs divadaļīgs apģērbs, ka kāzu kleitai jābūt vienā gabalā, kā arī mammām un viesiem. tātad it kā nav labi vilkt svārkus un blūzi, jānāk kleitās.

vēl jāliek latiņš abiem kurpē ejot baznīcā - tikai ceremonijai, lai turīga dzīve.

par pērlēm arī esmu dzirdējusi, bet pati laikam likšu pērles.

es zinu, ka daudzi ir pret tradīcijām, es pati daudz tam neticu, bet man liekas interesanti, tās ir sava veida aktivitātes kāzās.

Angyy 29.06.12. 10:18 | Kāzu datums: 28.07.2012

Kaut kas vecs - tas simbolizē nepārtrauktu saikni ar savu vecos dzīvi, savu ģimeni, svētību, kas tiek dota līdz no paaudzes paaudzē.

Kaut kas jauns - tas simbolizē gaišu nākotni. Vēlmi sākt kaut ko jaunu un ticēt, ka tas būs pareizais lēmums.

Kaut kas aizlienēts - Ar to simbolizē draugus un radus, kā arī pārējos tuvos cilvēkus, kas vienmēr būs līdzās, ja vajadzēs padomu vai palīdzību.

Kaut kas zils - Šī krāsa simbolizē šķīstību un nevainību. Pirms 19. gadsimta zilo krāsu izmantoja kāzu tērpos kā patiesas mīlestības apliecinājumu - marry in blue, lover be true - kā arī tas simbolizēja atdevi un uzticību.

Sudraba penijs kurpē - Tas simbolizēja pārticību jaunajai ģimenei. Monētu lika kreisajā kurpē, lai būtu veiksme un bagātība.

Šo tradīciju izmantošu arī es!

Lindy080808 29.06.12. 10:32 | Kāzu datums: 08.08.2008

Ticēt vai neticēt šādām māņticībām - tā ir katra brīva izvēle. Pirmsjāņu dienā nejauši ieklausījos radio Skonto vadītāju sarunā, tur ar bija saruna par māņticībām - kā tikt pie naudas :D Un izrādās, ka Jāņu rītā esot pret straumi jābrien upē ar apaviem kājās...blā, blā, kaut kas tur vēl un tad tās kurpes esot jāatstāj krastā. It kā pēc tam tās kurpes atradīšot pilnas ar zeltu/naudu :D Sasmējos, ne pa jokam...diez, vai kāds kaut kam tādam arī tic? Manuprāt pēč šādas atrakcijas tiksi nevis pie naudas, bet pie gājiena uz veikalu pakaļ jaunām kurpēm :D
Ar kāzu/pirmskāzu mānticībām, manuprāt, ir tieši tas pats. Personīgi es domāju, ka dzīve pēc laulībām nav atkarīga no dažādu tradīciju ievērošanas vai neievērošanas. Jūsu kopīgā laulības dzīve būs skaista un laimīga, ja paši pieliksiet pie tā pūles, nevis paļausieties uz māņticībām.
To mānticību un tradīciju ir tik daudz...un tās pat nereti ir pretrunā viena otrai. Nav iespējams un nav pat vajadzīgs tām visām pievērst uzmanību. :)

zuze2010 30.06.12. 23:15 | Kāzu datums: 15.09.2012

Pirmskāzu nakti pavadīsim atsevišķi, jo gluži vienkārši negribu gatavoties, kad vīrišķis apkārt pinas, man šķiet tanī rītā vairāk sievieti, tb mammu, vajag blakus :)
Kleitu nerādīšu, jo gribu, lai viņam būtu pārsteigums!
Bet par to naudu kurpē... man šķiet jocīgi. Ja laulājas baznīcā, tad cilvēki parasti ir kristīgi un baznīcā māņticībai nav vietas... Ja jau reiz ejam Dieva priekšā salaulāties, tad gribas ticēt, ka Viņš arī palīdzēs mums tālākajā dzīvē...

kerija21 01.07.12. 00:11 | Kāzu datums: 21.05.2011

man šitās visas māņticības liekas nu tiiik stulbas un aprobežotas. negribu nevienu tagad aizvainot, bet tikai izsaku savas domas.
mums kāzas bija maijā, kad vispār nedrīkstot precēties, jo visu būžu strīdēšoties. pati ceremonija mums bija 21.maijā ar brīvmācītāju, bet pirms tam gājām uz zagsu. un zagsā mēs bijām piektdienā un 13.datumā :D un plkst. 13:00.
un man ap kaklu bija pērles.

pirmakāzu nakti mēs pavadījām atsevišķi, bet tas ne dēļ māņticības, bet tāpēc, ka gribēju, lai vīrs mani ierauga tikai pie altāra. tā paša iemesla dēļ nerādīju viņam arī kleitu. nebija mums nekādas izpirkšanas. pie altāra veda tētis. un kā vīrs saka - tieši tas moments, kad viņš pie altāra mani ieraudzīja tētim zem rokas, bija viens no visemocionālākajiem visā kāzu dienā.

c
clarys 06.07.12. 10:06

Nezinu, vai esmu īstajā tēmā... meitenes, kā jūs domājat, vai pirkt vai sākt šūt kleitu pirms vēl iesniegts pieteikums dz. nodaļā un nolikts noteiktais datums.. draugam ilgs komandējums, būs atpakaļ tikai augustā, bet mēs plānojam uz semptembra beigām... ja nesākšu tagad, baidos kā vēlāk nepaspēšu.. un tad man nāk galvā visādas domas, ja nu kas mainās vai nesanāk:((

D
Dudita 06.07.12. 11:27

ja esat sava starpaa vienojusies (esi bildinata, nevis nostadisi vinu fakta prieksaa :D ), protams, ka dari taa!! :) vienigi, tu runa par si gada septembri??!? kaa paspesiet visu? :)
man vislielaakas problemas sagadaja tiesi kleita un viesu nams :) lai gan dariju visu laicigi, tagad skatoties, vajadzeja varbut vel laicigak... bet jebkura gadijuma, ari man no sakuma bija viesu nams, lenam noskatita kleita un tad tikai iesniegums (tiesa, datumu un laiku jau rezervejam bez pieteikuma laicigi)

D
Dudita 06.07.12. 11:56

Man patiik sitais - ja jaunais paaris miil kakjishus, kaazu diena neliis lietus :) ta ka jamiljo kakjiishi :))

nosey_angel 06.07.12. 16:53 | Kāzu datums: 11.08.2012

Vēl jau ir arī ticējums - ja kāzu dienā baro suni no rokas - lietus nelīs :D

ja godīgi, neticu ticējumiem, galvenais, labi pašiem justies:)

Zhagatinja 07.07.12. 02:45 | Kāzu datums: 15.07.2011

nu esmu jau gandriiz gadu kaa sievas kaartaa... taas manjticiibas tieshaam atkariigs no pasha ticiibas sham lietaam :)
pirmskaazu nakti pavadiijaam kopaa

bez tam par lietu kaazu dienaa esmu dzirdeejusi , ka tas aizskalo vecaas nesaskanjas un lauliiba buus saticiiga , ja shai iipashaa dienaa liist :)
man ar nu jau viiru vienmeer kopiigas bijushas finanses, kupres pirku no kopeeja konta naudas , kleitu arii ...
esmu dzirdeejusi maates kaazu dienaa nedriiksot raudaat , tas uz sliktu , muusu mammas kaazu dienaa abas liekas reizes 3 apraudaajas .... nekas nav slikts noticies ....
naudu kurpees nelikaam , bet finanses uzlabojas vienalga .....

taa ka tas ljoti atkariigs no pashaam jums , kam ticat, kam veelaties ticeet :)

I
Ingucis85 30.10.13. 20:39 | Kāzu datums: 20.06.2014

Vairums saka, ka māņticība ir muļķības, bet vienalga pavada savu trauksmaināko nakti vienas. Man jau tā bail, ka tajā naktī nevarēšu iemigt, kur nu vēl, ja to pavadīšu viena bez sava mīļotā vīrieša pleca. Mēs esam nolēmuši mūsu lielās dienas rītā mosties kopā.
Bet mani moka kāda cita lieta... Kad Jūsu mīļotais vīrietis ieraudzīja Jūsu sapņu kleitu?
Man tā kā ļoti gribētos kleitu pirkt kopā - viņš ir ne tikai mans sapņu vīrietis, bet arī mans labākais draugs un vienīgais, kas perfekti saprot, kas man patīk un kas man vislabāk piestāv.

V
Vivy 31.10.13. 01:15 | Kāzu datums: 16.08.2014

Bez varirums šeit jau pieminētajām, esmu dzirdējusi, ka līgavas kleitai jābūt ar apsegtiem pleciem un kurpēm nedrīkst būt atvērts purngals (neatceros, kas tieši notiek, ja to neievēro.... bet varētu būt no sērijas- nelaimīga dzīve? nabadzība?) Laulības gredzenam esot jābūt gludam (domāts klasiskais laulību gredzens), lai dzīve ir gluda. Ja kāzu rītā pirmā pretī nāk sieviete, laulības dzīve būs nesaskanīga, ja vīrieties- būs veiksmīga. Droši vien, ka vēl ir. Šīs tagad uz ātro varēju atcerēties.

Man šķiet, ka tas viss ir katra paša izvēlē. Ja sajūta, ka kāzu kleitu nedrīkst rādīt, jo tas ir uz nelaimi, ir tiešām spēcīga, tad kāzu kleitu pirms kāzām arī nerāda- mierīgāks prāts. Ja ir pilnīgi vienalga par to, ļoti iespējams, ka vieglāka dzīve :) Savām kāzām padomā ir gan dažas tradīcijas, gan ļoti iespējams, tiks izmantota kāda no māņticībām. Piemēram, kleitu mans līgavainis palīdzēs izvēlēties, taču visdrīzāk, ka mugurā to man redzēs kāzu dienā. Man nav ne jausmas par "kaut kas jauns, vecs, zils, aizlienēts" - ja godīgi...diezgan vienalga, bet, ja līgavainis vai kādā tuva persona izdomās, ka tas ir nepieciešams ievērot (un tas nebūs apgrūtinoši), var jau.

a
amorisita 31.10.13. 09:34

- man atkal vissvarīgākais bija tas, lai mana kleita būtu JAUNA nevis īrēta. Dīvaini, bet tad man galvā visu laiku būtu doma un "salīdzināšana" ar to citu līgaviņu, kura arī vilka šo kleitu, ar viņas likteni utt. Bet tās tikai manas iedomas un manis paša izdomāta Māņticība.

- nerādīju kleitu līgavainim pirms kāzām, jo drīzāk gribējās viņam sagādāt pārsteigumu ar savu izskatu.

- bija kkas aizlienēts ... vedējmātes PĒRĻU auskari... man tas vienkārši likās mīļi, ka viņa man tā izpalīdz.

- man vīramātei bija diezgan daudz prasības attiecībā uz šīm tradīcijām, bet man tas nebija tik būtiski: 1) vedējmātei jābūt viengabalainā kleitā nevis kostīmā; 2) mičošanas krēslam jābūt kopējam nevis katram atsevišķi u.c.

Caurvēja_Līgava 31.10.13. 13:12 | Kāzu datums: 14.06.2014

Es tikai dažas lietas ievērošu, piemēram, ka nevēlams precēties maijā un ka kleitai jābūt viendaļīgai. Nakti pirms plānoju pavadīt pie mammas, bet vairāk tādēļ, lai varu mierīgi gatavoties, un lai līgavainis redz gala rezultātu, nevis stresaino gatavošanos :D Arī tāpēc, ka mamma dzīvo netālu no dzimtsarakstu nodaļas, un man būs vairāk laika saposīties.
Vispār es plānoju savākt sarakstā visas iespējamās tradīcijas, un izvēlēties tās, kuras uzrunā un patīk. Jo man daudz tradicionālu lietu nepatīk, tādas kā izpirkšana, tilti, trauku sišana un kūkas griešana. Pušķa mešanas un mičošanas mums arī nebūs, jo pēc ceremonijas mums uzreiz būs furšets, un pēc furšeta brauksim divātā fotogrāfēties, savukārt vakaru pavadīsim arī divātā kādā foršā vietā.
Bet vienalga man tradīcijas liekas svarīga un neatņēmama kāzu daļa, vienīgais es uzskatu, ka varu izvēlēties tikai tās, kuras patīk, un iespējams kādas pat pati izdomāt :) Jo uzskatu, kad darbojas tikai tas, kam tici!

B
Beata 31.10.13. 15:40

Par dažām tradīcijām, lai neatkārtotos, vnk dodu linkus:
par līgavas pušķi un līgavaiņa piespraudi http://www.precos.lv/blogs/?blog_id=54
par atslēgām kāzās http://www.precos.lv/blogs/?blog_id=41
mazliet par latviskām kāzām - vedībām http://www.draugiem.lv/www.baringtonsk.lv/news/index#/www.baringtonsk.lv/news/?p=10237806
Un par tiltiem http://www.draugiem.lv/www.baringtonsk.lv/news/index#/www.baringtonsk.lv/news/?p=10030035