Kāzu plānošana
Kāzu tradīcijas
Mičošana ar folkloras kopu
Sveikas, līgaviņas un jau sieviņas! :)
Gribēju pajautāt vai kādai ir pieredze mičošanā ar folkloras kopu?
Nekad neesmu to redzējusi, tikai nedaudz lasījusi, tāpēc būtu jauki dzirdēt kādas pieredzi un emocijas par šo procesu ;)
Sveika, Lotte,
Mums kāzās mičošana bija pilnībā uzticēta folkloras kopai Milzkalnieki. Mičošanas gaita sastāvēja no vairākiem rituāliem, kurus veicot, kopas vadītāja ļoti jauki paskaidroja katras darbības nozīmi. Sazinoties ar folk.kopu, aptuveni izrunājām, kas tiek darīts, viņi paši arī sagādā visus nepieciešamos atribūtus. Vienīgais, ko ļoti negribējām, ir cepuru vilkšana, kad noņem plīvuru un līgavaiņa piespraudi. Kopa pieskaņojās mūsu vēlmēm un šo darbību vietā bija izdomāts kas cits - man ap gurniem tika apsiets saules krāsas lakats un tādu pašu lakatu es apsēju līgavainim ap kaklu - atkal visam ir jauka simboliska nozīme. :)
Mičošana ilga aptuveni 1h, bija ļoti maģiska noskaņa gan mums, gan arī viesiem, kā uzzinājām pēc tam. Visiem patiešām patika, jo mičošanas izdarībās tika iesaistīti visi.
Esmu kā viesis bijusi kāzās, kur mičošanu veica folkloras kopa "Delve". Man ļoti patika, bija emocionāli un jēgpilni. Mičošana notika ārā pie ugunskura, folkloras kopa spēlēja bungas un dziedāja, tad iesaistīja rituālos arī viesus - bija atsevišķs rituāls vīriem un atsevišķs sievām, pēc tam līgavai sedza linu autu un bēra klēpī graudus, bija arī citas izdarības. Noslēgumā visi viesi iesaistījās dziesmās un rotaļās.
bali, Crexcrex, kādas bija aptuvenās izmaksas mičošanas norisei ar folkloras kopu?
Kā jau minēju, kāzās biju viesis, tāpēc neko par izmaksām nezinu :)
Mums folk.kopa izmaksāja 80 eur, un patiešām mičošana bija lieliska. :)
Bali
Kura folkloras kopa tā bija? Griezes (no Valmieras) par 1 h mičošanu prasīja 250 Eur + ceļš.
aaa,atradu :)
pag.gadā izmantoju folkloras kopu Griezes no Valmieras - kā jau LplusH rakstija, izmaksas bija 250eur (mūsu gadījumā ceļa izmaksas nebija, jo atradāmies Valmieras novadā). Griezes novadīja ne vien skaisti, bet arī jautri (!) - sākumā izdancināja un apdziedāja lielāko daļu viesu, visi pārsmējāmies :) ja interesē sīkāk, raksti privāti. Par cenu - Griezes bija 7 cilvēki, tā kā parēķinot uz septiņiem, tā summa nemaz tik liela manuprāt nav.
arī gribētu zināt, kura kopa ņem 80 eur? :D
Paldies! Lūdzu arī info par čigāniem
Mums bija Suitu sievas, 4 gab. Pusnaktī ieradās ar dziesmu, izveda mūs laukā uz terases un nosēdināja plāniņa vidū. Apkārt visi ciemiņi ar svecītēm rokās. Vispirms nodziedāja vienu dziesmu, tad otru, iedeva manam vīram pāri baltu cimdu, lai viņš var ar cimdotām rokām noņemt man vainagu (man bija miršu un mētru) un tad viņš to uzlika galvā savai mazajai māsai. Tāpat dziedot ielika man klēpī Bārtas tautastērpa sievas cepuri (galvā nelīda, jo bija lieli mati sataisīti) un mūs abus apsedza ar baltu villaini. Es savam vīram pārliku pār plecu pāri rakstītu cimdu. Nodziedāja vēl šo to un tad griezām torti. Kopumā bija apmēram 8-10 tradicionālas Kurzemnieku dziesmas, kam pat daži viesi zināja vārdus un viss process ilga apmēram pusstundu. Visiem ļoti, ļoti patika, norvēģu viesi joprojām piemin. Es iepriekš biju pati sagādājusi sievas cepuri un villaini, kuras tagad valkāju kā sava tautastērpa daļas un cimdus, ko vīram dot. Būtu vajadzējis sagādāt arī tos rituālos baltos pirkstaiņus, jo labprāt būtu gribējusi sev tādus par piemiņu. Kopumā viss latvisko tradīciju garā, bet tajā pat laikā mums piemēroti un nesamāksloti. Samaksāju 150€ un tas bija katra centa vērts un vēl vairāk
Mums tikko bija Griezes, viņi bija 6 cilvēku sastāvā, samaksa bija 200 eur + ceļš.
Vienreizēji! Tiešām visi bija sajūsmā gan mēs paši, gan viesi!Labāku mičošanu nevar iedomāties. Viss kopā aizņēma 1 stundu. Viesus apdziedāja tik traki, kad man nākošajā dienā prese no smiekliem sāpēja :D Jāraud bija gan no smiekliem, gan no aizkustinājuma. Noteikti iesaku!
Iesakām ieskatīties rakstā Folkloras kopas kāzām, kurā varēsiet lasīt par to, kā ar folkloras kopas palīdzību kāzām var piešķirt dziļāku latvisko rituālu izpratni, kādas ir zināmākās tautas tradīcijas, ar kurām bagātināt savu kāzu dienu, kāda ir mičošana ar folkloras kopu, kādas ir aptuvenās izmaksas, kā arī pāru pieredzi, kas savās kāzās ir izvēlējušies folkloras kopas.
Lai skaists kāzu plānošanas laiks!
Jūsu PRECOS!