Kāzu plānošana
Kāzu materiāli
Kāzu budžets
Miiljaas meitenes, sheit varam daliities panjeemienos kaa sastaadiit un tureet raamjos kaazu budzjetu. Kas ir juusu budzjeta prioritaates, kas ir taas lietas, kur aizpluust visvairaak naudas? Cik vieglas vai gruutas ir diskusijas par naudas teereeshanu kaazaam ar liigavaini/ vecaakiem un citaam iesaistiitajaam puseem?
kad,mes izdomajam rikot kazas,tad jauzinajam ka mums bus loti ekonomiskas kazas,jo mes pasi visu apmaksajam topasais virs ne grib nemt naudu no tuviem cilvekiem grib pieradit ka var pats! :) par budzetu var loti daudz diskuset kuram kadas prioritates un velesanas. man liekas lielaka dala aiziet uz pasu pasakumu telpas,foto,video un vaditaji.
Mees arii par kaazaam maksaajam pashi, ir aptuvens budzjets ar to, ko mees varam atljauties teereet un meerkjis izteereet mazaak. Katrai poziicijai ir iedaliits max limits un mees esam vienojushies, ka muusu maksaajumu prioritaates ir fotograafs, viesu nams un eediens/dzeeriens, liidz ar to shajaas lietaas ir domaats buut budzjeta ietvaros daasnaakiem. Es gan juutu, ka es censhos daudzus siikumus pirkt tagad, paleenaam, lai nejustu robu makaa veelaak. Abu pushu vecaaki ir ljoti saprotoshi par muusu veelmi taisiit sho pasaakumu ne-ekstravagantu, liigavainis vislabpraataak gribeetu preceeties divataa bez balliites un balliite mums buus, jo tas ir svariigi man, tapeec man briizjiem ir slikta sirdsapzinja par taas lielaas naudas teereeshanu vienai dienai.
Manuprat nevajag taupit uz fotografu un ligavas makeup un frizura + esana. To visvairak atceraas - ka bija skaista ligava un ko dabuuja eest un dzert :D
kad mēs rīkojām kāzas un arī domāju, ka šobrīd tas ir iespējams, par daudzām lietām var ņemt un pakaulēties. Teiksim, ja par viesu namu neslēdz līgumu, nemaksā ar čeku un PVN, tad ar labiem saimniekiem var sarunāt par kādu kapeiciņu lētāk. Tas pats ar muzikantiem, fotogrāfu utt. Ja maksā cilvēkam uz rokas, tad vienmēr var runāt par cenas samazināšanu par pāris desmitiem lati. Un skat, jau kādi 200-300 Ls ieekonomēti.
Mums sākumā bija pieticīgāks budžets, bet beigās diezgan liels sanāks (noteikti virs vidējā aritmētiskā latvieša kāzu budžeta, šķiet, lai gan nav ne jausmas, kāds tas ir tas vidējais aritmētiskais :D). Lai gan neko ekskluzīvu nedarīsim - vnk izvēlējāmies kvalitatīvas ceremonijas un svinību vietas un pārējos pakalpojumu sniedzējus. Lai gan paši par visu maksājam, un līgavainis atsevišķiem pakalpojumu sniedzējiem bija domājis mazāk tērēt, es tomēr pārliecināju par kvalitātes ieguvumu (bet neizvēlējāmies TOP jeb pavisam dārgos). Nesaku, ka kvalitāti nevar iegūt pa zemāku cenu arī, bet tā kā neatrodamies Latvijā, tad man tas meklēšanas process bija tikai no atsauksmēm un analizējot iegūto informāciju - nebija iespējams personīgi pārliecināties, tādēļ neriskēju ņemt to, par ko šaubos, pat ja lētāks... Faktiski uz neko īpaši netaupījām, lai gan vienmēr, protams, ar saprātu sekojām līdzi. Prioritātes grūti noteikt - visu izvēlējāmies pēc kaut kādiem mums pieņemtajiem rāmjiem, bet tagad grui pateikt, kas bija prioritate, kas nē, jo kā jau minēju, uz neko speciāli netaupījām - pieņēmām tādas tirgus ceas, kādas tās ir, nepārsniedzot savus iedomātos maksimālos limitus.
Mums ar to budzjetua iet visaadi. Nav taa ka baigie kashkji, bet es reizeem gribeetu ietaupiit uz kaut ko, kas liigavainism izraadas baigi svariigi. Piem. par aara ceremoniju, arii manas kleitas izmaksas , kas diezgan paarsniedz to ko es biju plaanojusi pashaa saakumaa, vinjam liekas pilniigi adekvaata summa ko izteereet, jo kaazas tachu. Bet tajaa pashaa laikaa sanaak vinjam izmest rezieem komentaarus par to ka es kad saakaam plaanot kaazas teicu ka vaajdzigaa naudinja buus gandriiz uz pusi mazaaka. Lai gan tas bija taads "apmeeram" no pirksta izziists uzmetums nezinot reaalaas cenas. Tad kad visas summas bija zinaamas mees pielikaam veel paaris simtus visam pa vrsu - dorshiibai. Ceram jau ka nepaariesi paari budzjetam, bet veel tas viss ir taads fluffiigs, lai gan nu jau mazaak kaa meenesis liidz kazaam .. Bet veel konkreetais viesu skaits , taatad porciju skaits nav 100 % , par kleitu veel gala reekjins nav piestaadiits , jo taa var varieet, alko ar mums nav sapirkts..Mammaam daavanas nav, neesam veel vienojushies , kas buus un vai vispar buus .. Dekoraacijas taisiisim kad buusim LV divas ned pirms akazaam un matereaali taam var izmaksaat vairaak/ mazaak kaa plaanots, taa pat arii pukjes, jo taas es stikjeeshu pati un varbuut paveiksies ka oomas daarzaa buus skaistas, bet varbuut buus jaapeerk.. utt
Par cik ar visu paši maksājam- nav nedz mazāko problēmu...un tā kā gandrīz summa sanāks uz pusēm dalīta-tad arī par tērēšanu nav diskusiju.
Es pat nevarētu iedomāties,ka varētu no kāda naudu ņemt savu kāzu rīkošanai (tas nav nosodījums, bet manas sajūtas)...tas nav pa manam raksturam...mīļotais tāpat-man pat tika uzlikta robeža, ka nedrīkstu vairāk kā pusi masāt.
Sākumā uzmetām aptuvenās robežas katram izmaksu punktam-kā šķiet, cik mēs būtu ar mieru par to maksāt un tad jau apzinājām konkrēti cik mums kas izmaksās.... parēķinājām cik varam gada laikā atlikt šim pasākumam, netraucējot citiem mūsus plāniem -un lieta darīta.
Procesā lielajāsās lietās tā arī mums izmaksas nemainās...kādi simtiņi nāk klāt sīkumos,par kuriem idejas rodas laika gaitā.
bet ir kur arī ietaupam- uz alko esam kādus 1/4 vai pat trešdaļu no paredzētā ietaupījuši, uz tā teikt "tipogrāfijas"darbiem- jo visu taisam paši-tas tāds forš bonuss gatavošanās procesā, mūziķis mums vienkārši trāpījās ar labu piedāvājam par procentiem 50 lētāks, fotogrāfam negribējam pārmaksāt par vārdu...mani gan tas biedēja mazliet- bet tagd tam fotogrāfam ir parādījušas šī gada bildes jau - un man diktam patīk...tā,ka arī šeit neesam parmaksājuši-tikai lai izklausītos smalki-mūs fotogrāfē slavenais fotogrāfs "X" (es gan nezuskatu ,ka uz to ir jāietaupa... bet jāizvēlās apdomīgi)
Jāatzīst,ka mums kažu uzstādījums nav pārsmalki stīvs- es neesmu tā,kas sapņo par baigo princeses vakaru- man vairāk vilina tāds pieklusināti romantiskais ar maigu noskaņu.
Vienīgi varbūt ceremoniju būtu gribējuši kaut kur citur- bet tad,kad sākām visu organizēt likus vēl bija miglā tīts un dz.nod. vēl nebija skaidrs kā viss izvērtīsies reāli...bet mums bija svarīgi jau visu saplānot... bet no otras puses-pa reizei vērtīgs ir minimālisms..nevis sveša tante,kas baigās emocijas mēģina radīst...tas skaistākais jau notiek strap mums abiem...
bet par diskusijas tāmu runājot- ar budžetu nekodā problēmu nav- tas ir pietiekoš un tai pašā laikā saprātīgs.
mes ari maksajam pasi. sakuma palasijam ka citi planoja kazas un kadas bija izmaksas, tad sakam planot.
Galu gala kazas izmaksaja vairak neka bijam planojusi, bet mes nenozelojam :) Sanaca 1500 ls vairak neka domajam.
mees ar par savaam kaazaam maksaajaam pashi! veeleejos muusu kaazu dienaa visu taa kaa patiktu mums abiem, nevis njemt naudu no vecaakiem un dalju no kaazaam organizeet taa kaa vinjiem patiktu... taa bija muusu diena, muusu leemumi un viss bija lieliski...protams ka nesanaaca ieklauties paredzeetajaa budzetaa, bet domaaju, ka kaazu diena ir vienreiz muuzhaa, un ja ir lietinjas ko ljoooti ljooti kaarojas tad nevajag taupiitm taa ir diena prieks jums abiem un vinuu vajag izbraudiit... mums visslielaakaa summa aizgaaja uz eedieniem, dzeerieniem,telpu iiri un fotograafu viss paareejais it kaa siikumi bet beigu beigaas tuulstoshi salecaas.:)) veiksmi plaanoshanaa...