Kāzu plānošana
Par vedējiem un lieciniekiem
Problēmas ar vedējiem dažādu tautību dēļ
Nezinu, ko iesākt. Pārņem dusmas un bezspēcība...
Lieta tāda: Manam līgavainim labākie draugi dzīvo ārzemēs. Nekad neesmu viņus satikusi. Ar tiem draugiem, kas dzīvo Latvijā, viņš satiekas ļoti reti. Tā nu jautāju, vai ir kāds draugs, ko viņš gribētu par vedēju. Viņš atbildēja, ka nē, jo noteikti viņš nevarēs atbraukt utt...
Nav tāds precēts pāris, ko varētu pieaicināt par vedējiem, tāpēc izvēlējāmies divus manus ļoti labus draugus. Viņi nesatiekas un nav precējušies, bet solījās mums noorganizēt burvīgu kāzu ceļojumu un visādi citādi palīdzēt plānošanas procesā.
Tagad drauga radi sāk man rakstīt, kāpēc abi vedēji ir no manas puses? Redziet, krieviem, neesot vedēji, bet gan liecinieki, kas vispār neko nedara. Un par liecinieku esot jāņem viņa draugs. Un tas nekas, ka viņš neko nedarīs un pirmo reizi viņu satikšu tikai kāzās :@ Bet latviešiem, turpretī vedēji nav tikai ķeksīša pēc!!! Tāpēc mani neapmierina šāda attieksme.
Es nezinu, ko lai dara :( Maniem draugiem jau lūdzām kļūt par vedējiem. Negribu viņa draugu kā vedēju, tikai tāpēc, ka tāda esot krievu tautības tradīcija. Būs nesmuki tagad atteikt vedējam, kuru jau sarunājām.
Ko jūs par to domājat?
Paliec vien pie savas izvēles:) Ja esat nolēmuši ,tad tā arī darat. Neticu,ka vienmēr spēsi visiem izpatikt:):):):) Arī turpmāk būs vieglāk pieņemt SAVUS lēmumus, jo būsi pierādījusi,ka to spēj!!!
To saka viņa RADI, nevis viņš pats, bet tu precies ar viņu, tāpēc neņem galvā "gudrus" padomus. Precaties Jūs divi un tikai Jums DIVIEM ir tiesības izlemt ko un kā, un ar ko gribiet SAVĀS kāzās.
Man laikam tajā ziņa gan ir paveicies. Mans līgavainis ir holandietis, tur laikam arī ir vairāk pierasti liecinieki nekā vedēji. Bet tā kā izglītošanas nolūkos jau gada sākumā parādīju, kā notiek kāzas Latvijā (a la kāzu nacionālās īpatnības), viņš ir sapratis vedēju būtību un sūtību un pilnīgi paļaujas uz mūsu tradīcijām un manu izvēli. Vienīgā problēma - ka vedēju pāris vēl nav atrasts, jo es gribētu precētu pāri un pusmūža, tad tā "ievešana" manuprāt būtu īsta :D
Mums lidzigi. Es latviete, ligavainis - vacietis. Tadi tradicionalie vedeji viniem nav. Es sakumaa tapat biju satraukusies, ko nu?!! Un taa leenam pardomaju un nomierinajos. Sapratu, ka lai attiecibas izietu no krizes, vienam ir japiekapjas. Es piekapos mana ligavaina velmei nemt savu labako draugu par liecinieku. Es saprotu, ka vinam tas ir svarigi. Galu galaa, citas lietas vins piekpjas man :) Mums bus pa pusei latviskas un pa pusei vaciskas tradicijas.
Taa kaa musu liecinieki arii neko vairak par parakstu negrasas gatavot, tad izdomajam, ka sarunasim, lai vakara vaditaja sak savu "darbu" nevis viesu namaa, bet jau pec salaulashanas baznicaa. tadejadi, mums bus liecinieki, kas apmierinati, ja nav nekas jaorganizee un mes, kas apmierinati, ka mums tiks noorganizetas paris atrakcijas pec ceremonijas.
Ceru, tas tevi iedroshinas!
mums arī nebija vedēji kā pāris, bet bija 2 liecinieki no abām pusēm. man šāds variants ļoti patika, un izdomāts viss bija ļoti jauki, tā kā šādam variantam nav ne vainas. bet cik saprotu, tad bellydancer līgavaiņa aicinātājam lieciniekam nav nekādas vēlēšanās vispār kaut ko darīt un domāt, tādēl kāpēc lai viņu aicinātu... vari atrunāties, ka ieniegums jau uzrakstīts un viss sarunāts...
mēs braucām piecatā! vajadzēja sešatā, bet vienam pārim sieviņa palika kopā ar jaundzimušo bērniņu, un piedalījās tikai pie galda, kur, starp citu, sēdējām visi seši - mēs un divi vedēju pāri - 1 no vīra puses un 1 no manas, tā kā - nekas tur briesmīgs nav. Tiešī otrādāk - gan vedējiem vieglāk visu izdomāt un organizēt, gan jautrāk, gan mums galva nesāpēja, kurus no saviem draugiem aicināt par vedējiem.
Paliec pie sava :) Ja līgavainim vienalga, tad dari kā gribi TU! Un, ja Tu NEgribi kādu liecinieku tikai ķeksīša pēc, bet gribi savus vedējus, tad Tev ir pilnas tiesības darīt kā jau biji nolēmusi. Un, ja topošie radi to nesaprot vai negrib saprast...tad nu...tās jau ir viņu problēmas.
Nu šis tā saucamais liecinieks no līgavaiņa puses nedarītu neko. Es vēl apdomāju tādu variantu, lai visu rīko mūsu jau sarunātie vedēji un tas liecinieks tikai uzliek savu "nozīmīgo parakstu". Bet nu tad viņam sanāks visur vilkties līdzi kā liekajam. Kur tas redzēts, ka brauc kāzu ceļojumā piecatā?
Muļķīgi tikai sanāktu ar mūsu vedēju, kuram jau lūdzām par tādu būt. Tad jau sanāk, ka viņš ar mums pie galda kopā sēdēt nevarētu, jo tur jāsēž tam "lieciniekam".
Ļoti neglīta situācija. Nezinu, vai piekāpties līgavaiņa radiem (jo līgavainim ir vienalga) vai tomēr palikt pie sākotnējās ieceres. Itkā jau viss ir sarunāts ar vedējiem un iesniegums arī iesniegts, bet negribās arī ar topošajiem radiem kašķēties. Kaut gan mēs par visu maksājam un viņi ir tikai ciemiņi, kam nav nekādas tiesības uzspiest savu viedokli.
Jā, ja jums ir variants, ka ir vakara vadītājs tad nav problēmu. Vienīgo problēmu es saskatu faktā, ka viņš var arī nebūt. Jo zaksā iesniegumā ir jānorāda vedēju vārdi un tur jau nevar ierakstīt 5 kā rezerves variantus :)
Negribu tevi aizvainot, vai kā citādi aizskart, bet....
Jā, krievu tautībai tā ir pieņemts - liecinieks no vīra puses un lieciniece no sievas puses, parasti tie ir labākais vīra draugs un sieviņas sirds draudzene. Ja vakara vadītaja tev ir tikai viesu namam, tad liecinieki organizē kāzu procesu līdz viesu namam, piemēram, izpirkšana, pirmā šampānieša glāze, vai maza ekskursija utt. Un nav svarīgi, ka viņi viens otru nepazīst, parasti pirms kāzām viņi satiekas un viss notiek... Esmu bijusi vairakās tādās kāzās un viss bija ok. Man arī liecinieki bija: vīra labākais draugs un mana labākā draudzene, vakara vadītaja visu laiku blakus. Liecinieki palīdzēja sīkumos vadītājai, risināja mazas ķibeles, un pats galvenais neļāva viesiem garlaikoties- dancināja, čubināja, aicināja spēlēs utt.
Tā kā man šķiet piekāpies topošajam vīriņam... lai aicina savu draugu!
Bukmop - ābolītī!
a un vēl, nau jau gluži tā ka liecinieki neko nedara, principā viņiem jānoorganizē kāzu norise līdz ballītes vietai un arī tur ir daži pienākumi jāpilda, vienīgais ko viņi nepilda ir kāzu ballītes vadītāju lomu, tam ir kāzu vadītajs jeb tā saucamais tamada kurš nodarbojas ar viesu un jaunā pāra izklaidēšanu. vismaz kad 2 reizes biju par liecinieku tā bija.
mums ar līdzīgi, tajā veidā ka no vienas puses nav neviena labi pazīstāma pāra ko aicināt par vedējiem. tā kā vedējus to īstajā veidā un būtībā atrast nevar izdomājām ka mums būs liecinieki (no manas un līgavas puses pa 1), bet kuri pildīs vedēju pienākumus :) vedējliecinieki sanāk tādi :)
Nu ko, nekašķēšos ne ar vienu un atstāšu visu kā ir. Neticu, ka mans līgavainis tagad sāks apjautāt draugus, kurš gribētu būt vedējs.
Vismaz pašlaik par to stresot nevēlos :o)
Viņa radiem jau centos tā pieklājīgi atbildēt, kas manā izpratnē ir vedēji. Nesaprata :o( Nu labi, redzēs kas būs tālāk.
varbūt pamēģini tam lieciniekam no vīra puses pastāstīt, kas būs viņa pienākumos, un galu galā varbūt pats atteiksies...
turklāt raksti, ka "cilvēku no Amerikas, kas visticamāk nebūs.", rēķinies, ka informācijai par lieciniekiem zagsā jābūt jau laicīgi un nevar pieļaut situāciju, ka stāvat pie zagsa un trūkst vedēja...
bet varbūt vispār vajag sākt ar izskaidrošanu topošā vīra radiem par to, kādas kāzas tu vēlies, kas tavā izpratnē ir vedēji un līdz ar to kādi ir viņu pienākumi, ko tu no viņiem gaidi utt. iespējams tad mainīsies arī viņu attieksme
Mums uz doto brīdi ir vedējos - mani darba kolēģi, jo no manas puses nav ko ņemt par vedējiem, no viņa - nu arī nav ko īsti.
Neiespringtiet tādos jautājumos, gan jau. Meklējiet kompromisus.
Nu ņem sev vedējus draugus, bet baznīcā (?) lai ir liecinieki no viņa puses (ja tā var protams). Abas puses laimīgas.
Man arī piemēram ir vedēji no mana līgavaiņa puses un es nemaz neceļu brēku un mani radi arī ne tik. Jo kā gan precēts pāris var būt no abu radiem?:D
Nu jau draugs arī saka: "jā, man radinieki saka, ka vedējam jābūt no manas puses..." Kaut kāds sviests.
Es jau tā visu viena pati organizēju, bet jāsāk man vēl viss čalarēt ;(
Tad jau labāk par vedējiem paaicināšu kādus precētus radus, nevis nekad neredzētu cilvēku no Amerikas, kas visticamāk nebūs.
Man, laikam, kaut kur jānolaiž tvaiks. Tikko par to reāli sakašķējāmies :o(
Mēs kaut kā šajā ziņā tikām galā mierīgāk un bez problēmām.
Mans topošais ar nāk no krievu gimenes,bet es veiksmīgi esmu spējusi viņu pārlatviskot...un nav nekādu iebildumu...un viņa gimene neko nesaka,jo zin manu nostāju!!:D
Vien man bažas māc, kas bus vakara gaitā kad būsim viesu mājā...Jo viņa vecāki kā arī māsa ar latviešu valodu ir uz Jūs...toties manējiem nav problēmas ar kr.valodu....Un vedējmāte nāk no jauktas gimenes..bet tik un taa..Tomer mentalitāšu atšķirība jūtas
Domāju,ka tev nav nekas jāatsaka!!Un ja vedēji ir super tad tev nav jāuztraucas
Tās ir Jūsu kāzas..nevis viņa radi precas..
Bet nesmuki sanāk, jo mēs jau svinīgās pusdienās viņus uzaicinājām. Un pieteikumu dzimtsarakstu nodaļai arī jau uzrakstījām.