Kāzu plānošana
Par vedējiem un lieciniekiem
Vedēju vecums
Drīz notiks kāzas jaunajam pārim un es esmu izvēlēta kā vedēja, bet ir viens, bet esmu nepilgadīga, pēc pāris mēnešiem tik sasniegšu pilngadību, un lūk ir jautajums, vai es kā nepilgadīga persona varu būt lieciniece un vedēja kāzās?
Man šīs atbildes ir loti svarigas.
man liekas, ka nevari- ja nemaldos, tad tikai pilngadīga persona var būt vedējmāte (vai vedējtēvs) :)
Nē, Tu nevari būt par liecinieku, likumdošana neparedz šādu iespēju. ( LR Civillikuma 56.pants -
" Laulāšana notiek personīgi klātesot līgavainim un līgavai, kā arī diviem PILNGADĪGIEM lieciniekiem.")
Bet Tu protams vari palīdzēt jaunajam pārim ar kāzu organizēšanu, tur neviens Tev gadus neprasīs!:)
Skaidrs! Tatad atkrīt pasākums.Bet tad kāpēc laulājoties var būt nepilgadiga persona , kaut ari ar veceki atļauju.
Tāda nu ir tā likumdošana! Citēts Civillikums - " Aizliegta laulība pirms astoņpadsmit gadu vecuma sasniegšanas, izņemot 33. pantā paredzēto gadījumu.
Izņēmuma gadījumā ar vecāku vai aizbildņu piekrišanu var doties laulībā persona, kas sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu, ja laulība tiek noslēgta ar PILNGADĪGU personu. Ja vecāki vai aizbildņi bez svarīga iemesla liedzas dot atļauju, tad atļauju var dot bāriņtiesa pēc tās vietas, kur dzīvo vecāki vai iecelti aizbildņi."
Bet kā jau minēju iepriekš Tu vari pildīt visus pienākumus, kas saistīti ar kāzu rīkošanu, vienīgais ko nevari - parakstīties Civilstāvokļa aktu reģistrācijas grāmatā, t.i., būt par oficiālo, likumīgo liecinieku laulībām! (piedošanu, ja kļūdos ar precīzu nosaukumu!)
Atļauj precēties,piemēram,ja nepilngadīga līgava ir stāvoklī un to apliecina medicīnas izziņa. Vārdu sakot atļauj bērnam dzimt likumīgā laulībā. Protams, vecākiem ir jādot sava atļauja, jo viņi tomēr pēc likuma vēl ir vecāku aizbildniecībā. Tu domā ka tev ar vecāku zīmi atļaus būs lieciniecei? Tā nav skola, bet nopietna institūcija. Nāksies vien pagaidīt. :)))
piekrītu rutuxs :) laulību liecinieks ir ļoti nopietna padarīšana, jo tā jau būtībā nav tikai parakstīšanās grāmatā (kaut daudzi to tā uztver)- manuprāt, laulību liecinieki jeb vedēji ir tie cilvēki, kuriem jādzīvo līdzi savam jaunajam pārim un jārisina problēmas, kas varēu rasties laulības dzīvē, tā, lai rezultātā laulātie joprojām paliktu ģimene ;) tas ir ļoti nopietns amats, ne velti daudzi pieaugušie no tā atsakās, jo saprot atbildības lielumu ;)
Neredzu problēmu. Lai parakstās kā liecinieks jebkurš pilngadīgais no kāzu viesiem. Visu pārējo vari droši darīt- vadīt visu vakaru, visu plānot. No tā, ka Tavs paraksts nebūs dokumentos Tu nekļūsi sliktāka vedējmāte :) Tā ir tikai formalitāte. Tā ka- uz priekšu! Tev, jaunam cilvēkam, noteikti būs vieglāk sadarboties ar jauno pāri nekā ja būtu vedēji pēc 50 vao 60 :)
ilze_egle paldies par padomu, bet par to man jaapspriežas ar jauno pāri, kā viņi izlems.... to es saportu la lieciniece nevaru but, zel bet neko darīt.
Mazliet novirzīšos no tēmas.
- lai nepilngadīga persona apprecētos nav nekādas vajadzības būt stāvoklī, vaig vienīgi vecāku atļauju.