Kāzu plānošana
Par vedējiem un lieciniekiem
Liecinieki, piesakoties kāzām
Tā kā ta diena, kad ejat pieteikties kāzām, tuvojas ļoti strauji, iepazinos ar iesniegumu, kādu jāiesniedz dzimtsarakstu nodaļai. Tajā ir jāmin, kas būs vedēji. Kā ir tada gadījumā, ja tomēr izvēlētasi pāris uz kāzām netiek - var lieciniekus mainīt? Pusgads tomēr ir ilgs laiks.
Mēs sarakstījāmies Rīgā, Zemgaļu ielas dzimtsarakstu nodaļā. Tur mums ļāva lieciniekus nerakstīt iesniegumā, vai arī ierakstīt vārdus, bet pēc tam varēja mainīt. Lūdza tikai nedēļu pirms kāzām piezvanīt un precizēt liecinieku vārdu, uzvārdus un personas kodus, lai var visus dokumentus laicīgi sagatavot. Tā ka ar to problēmām nevajadzētu būt - pusgada laikā daudz kas var mainīties.
Mums arī bija izvēle - ja ir zināmi raksti, ja nav - nē. Tas nav obligāti. Ja tomēr ir iespējamie sarunāti un kas mainās izmainīt gan jau varēsi, tikai uzreiz varbūt noskaidro kā ir labāk, rakstīt tādus, kas uz ? vai nerakstīt vispār.
Nevajadzeeja uzreiz rakstiit. Mees pat buutu bijushi gatavi rakstiit, bet dzimttante (jauns vaards dzimtsarakstu nodaljas tanteem) teica, lai nerakstot. :)
Mums arī teica, ka lieciniekus var mainīt, bet vismaz nedēļu pirms kāzām tas ir jāpaziņo dzimtsarakstu nodaļai.
Man arī bija šis jautājums, jo vedējiem tālu jābrauc, ja nu, nedod Dievs, kaut kas ceļā...
Man atbildēja... Nekas, dokumentu izdrukā tikai pirms pašas cerimonijas, tā, ka pēdējā brīdī viņu vietā var stāties jebkurš, kuram līdz ir pase vai ID karte. Tie var būt pat vecāki.
Nu tak nav jau pus gadu iepriekš tur jāraksta iesniegums!Uzraksti mēnesi iepriekš un viss
Iesniegums jāuzraksta ne ātrāk kā sešus un ne vēlāk kā mēnesi pirms laulību ceremonijas, bet ja kāzas ir plānotas vasarā, tad es tomēr iesaku iesniegumu uzrakstīt 5 līdz 4 mēnešu pirms laulību ceremonisas, jo ticiet vai nē, bet Latvijā var gatīties, ka jūsu vēlamajā dienā vairs nav brīvas vietas vai arī var piedāvāt tikai jums neizdevīgus laikus. Par piemēru varu minēt Cēsu dzimtsarakstu nodaļu.
Mēs tieši vakardien bijām dzimtsarakstu nodaļā saņemt izziņu - un mums teica, ka var nenorādīt vedējus. Mēs laulāsimies baznīcā un vedējus varot norādīt tieši baznīcā, kad iesim rakstīt iesniegumu.
Mēs neilgi pirms kāzām mainījām lieciniekus- jā var mainīt :)
Meitenes, kā tur īsti ir ar liecinieku ierakstīšanu iesniegumā - cik sīku info par viņiem vajag? Pietiek tikai ar vārdu un uzvārdu vai k.kādu pers.kodu vai tml.??
Vārds, uzvārds un personas kods. Adreses un citus datus nevajag, jo tie neparādās aktā par laulības noslēgšanu! :)
Latvijas iedziivotaajiem - vaards, uzvaards, personas kods
Citu valstu iedziivotaajiem (kuriem nav LV pers.koda) - vaards, uzvaards, adrese, dzimshanas vieta
Mums ar ieteica lai nerakstam vel liecinieku vardus jo pusgada laika vis var mainities,un labi ka neierakstijam ari jo mums liecinieki mainijas!Jo tos jau ieraksta kaut kad pirms nolikta kazu datuma kad sarunats tikties ar dzimtsaraksta tanti!!!
Par Cēsīm piekrītu ! Šogad Cēsu pusē ir mega noslogojums. Zvanīju par sākotnējo datumu decembrī- jau bija aizņemts mūsu izvēlētais datums jūlijā. Nācās domāt citu.
Mums laikam noveicās, jo savā datumā bijām pirmie, tāpēc varējām brīvi izvēlēties laiku.
vai kāda zin, kas ir nepieciešams, ja vien no lieciniekiem nav latvietis? pietiek tikai ar vārdu, uzvārdu un personas kodu vai vajag vēl kaut ko?
Man kāzās viens no lieciniekiem nebija no Latvijas un viņam vajadzēja vārdu, uzvārdu oriģinālā un latviešu rakstībā (piemēram, George Black un Džordžs Bleks), bet to latviskošanu mēs uz vietas uz savu galvu veicām - to neviens nepārbauda. Vajadzēja arī dzimšanas datumu un tas arī laikam viss. Bet, ja arī Jums, rakstot iesniegumu, visu datu nav līdzi, tad to var vēlāk noskaidrot un kādu nedēļu pirms ceremonijas viņiem noziņot.
Man patīk teiciens "Es esmu gatavs, lai apmierinātu tevi." Mans grib tevi:)))