Vai kāzu rīkotāji, mūziķi un apkalpojošais personāls jāsēdina pie kopējā kāzu galda?

Kā notiek muzikantu un cita apkalpojošā personāla ēdināšana kāzās?
Agate Lūse, kāzu rīkotāja: Ja klients vēlas, lai muzikanti un apkalpojošais personāls labi darītu savu darbu, būtu pozitīvi un justos labi, darbinieki būtu jāpabaro. Jo sevišķi tie, kuri strādā garas stundas. Fotogrāfs kāzu dienā nostrādā vismaz 12 -15 stundas, neatkāpjoties no jaunā pāra. Tāpat arī filmētāji un, iespējams, arī citi darbinieki. Arī muzikanti un DJ daudzos gadījumos strādā ilgas stundas visas nakts garumā.
Bonija, kāzu rīkotāja: Runājot par kāzu muzikantiem un citiem māksliniekiem – šos jautājumus es kā kāzu vadītāja vienmēr pārrunāju ar pāri jau gatavošanās procesā, lai pēdējā dienā nav pārsteigumu. Jebkurā gadījumā mākslinieki ir jāpabaro (izņēmumi varētu būt vienīgi tad, ja pasākums ilgst vienu vai divas stundas). Tas ir goda un cieņas jautājums. Arī mākslinieks ir cilvēks, un, ja pasākums notiek n-tos km no cilvēka dzīvesvietas, arī viņš ir braucis, gatavojies utt. Bet noteikti ir jāatrunā, vai māksliniekus sēdina pie galda vai atsevišķā telpā. Tas jau no telpas ietilpības un katra domāšanas atkarīgs... Arī no kopējā stila, saskaņotības utt. Citiem ir goda lieta visus pabarot, citi negrib tērēties un uzklāj nelielu uzkodu galdiņu... Bet – jautājums aktuāls, kas jāpārrunā laicīgi!
Beata Bērziņa, kāzu rīkotāja un vadītāja: Ir skaidrs, ka ne floristu, ne limuzīna vai cita īrēta auto šoferīti, ne saimnieces un arī ne viesmīļus nevajag sēdināt pie galda. Ne pie kopēja, ne pie atsevišķa. Cita lieta ir par personālu, kas strādā kāzās vai nu no laulības ceremonijas, bet nereti vēl jau ilgi pirms, vai arī paliek ar viesiem un jauno pāri gandrīz līdz rīta gaismai. Tātad – operators, fotogrāfs, muzikanti vai DJ, vakara vadītājs ir tie cilvēki, kuriem būtu jāierēķina vietas pie galda. Jautājums, vai tas ir tas pats galds, pie kura sēž viesi, vai tas ir viņiem paredzēts atsevišķs galdiņš.
Kurus cilvēkus no apkalpojošā personāla ir pieņemts vai būtu vēlams sēdināt pie kopējā svētku galda?
Agate Lūse, kāzu rīkotāja: Nevienu un nevienu. Nekur pasaulē apkalpojošo personālu nesēdina pie viesu galda. Tam var ierīkot atsevišķu galdu blakus vai arī blakus telpā. Fotogrāfiem nepatīk iet ārā no telpas, bet tajā pašā laikā, ja viņi zina scenāriju un strādā ar vakara vadītāju vai plānotāju, tad to var saskaņot. Ēdot tāpat nevienu īsti nefotografē. Tā galvenā problēma ir saprast, kad kas notiks, tāpēc ir vakara vadītājs vai koordinators, kurš to regulē. Es vienmēr jūtos diskomfortā, ja man personīgi ir jāsēž pie viesu galda. Nav laika, jo bez pārtraukuma lecu augšā un lejā. Viesis, kurš ir blakus jūtās pamests un traucēts visu laiku. Parasti viesi ļoti priecājās, kad redz vakara vadītāju ierīkotu sev blakus, bet vienīgais, ko viņi redz, ir tukšs krēsls visā vakara garumā.
Aleksejs Ļeonovs, kāzu fotogrāfs: Galvenā prasība būtu, lai fotogrāfam labs apskats un „ātrs starts” (lai nekas netraucē viņam ātri izlekt no galda un sākt bildēt). Noteikti nav vēlams sēdināt fotogrāfu citās telpās, jo, kamēr viņš ēd, viņš palaidīs svarīgus brīžus.
Jānis Radziņš, muzikants grupā „Sievasmāte laukos”: Viss ir atkarīgs, kā telpā ir izvietots galds un kāds ir pašas telpas izvietojums! Ideāls variants, ja muzikantiem ir savs galdiņš (skatuves, spēlēšanas vietas stūrītis, kur var labi pārredzēt telpu). Ja tas ir kopējais kāzu galds, tad muzikantu vietai pie tā ir jābūt pēc iespējas tuvāk vietai, kur novietoti instrumenti. Ja muzikantiem tiek dota vismaz 30 – 40 min pauze, kas pēc mūsu pieredzes ir ļoti maz piedzīvots, tad tā var būt arī atsevišķa telpa.
Rollmansband, mūzikas grupa: Par to sēdēšanu pie kopējā galda ir tā, ka katras kāzas ir īpašas un ne vienmēr gribas ar viesiem būt pie kopējā galda. Protams, jaukāk ir tad, kad ir ierādīta vieta kādā atsevišķā telpā, kur var mierīgi pasēdēt, atpūsties utt. Bet, protams, nav jau slikti arī pie tā kopējā galda, jo tad tu vari vērot vedēju darbu, pasekot līdzi aktivitātēm un, kā jau pēc pieredzes zinām, ir kāzinieki, kas daudz ko mums jautā, kā būtu labāk kāzās, ko vajadzētu un ko nevajadzētu.
Aivars Tipsis, kāzu fotogrāfs: Atkarīgs no kāzu lieluma, programmas un citiem aspektiem. Būtībā, ja ir liels kāzu viesu skaits un oficiālāka gaisotne, labāk ir, ja apkalpojošais personāls sēž pie atsevišķa galda. Ir labi, ja ir atsevišķa telpa, kurā fotogrāfs var glabāt foto inventāru, lai tas netraucētu kāzu viesiem, kā arī varētu neuztraukties par atstāto mantu drošību.
Bieži vien kāzu procesā fotogrāfam ir jābūt gatavam iemūžināt iepriekš neparedzētus mirkļus, tādēļ labāk nodrošināt vietu pie atsevišķa galda, lai vajadzības gadījumā mazāk traucētu kāzu viesiem un nepievērstu sev lieku uzmanību.
Foto: Saiva Liepiņa
Kādas nianses vēl būtu jāņem vērā?
Agate Lūse, kāzu rīkotāja: Jaunajam pārim jāieliek sevi darbinieka ādā. Mēs esam servisa industrijā, bet, ja pret darbiniekiem neizturas ar cieņu, tad nekādi spožie rezultāti nav sagaidāmi. Ja ir atsevišķs darbinieku galds, nav obligāti jāmaksā par pilnu ēdienkarti tāpat kā par viesiem. Sarunājiet ar ēdinātāju par fiksētu samazinātu vai vienkāršāku ēdienkarti.
Vai un kādu alkoholu dot darbiniekiem? Ja darbinieki nav pie viena galda ar viesiem ir vieglāk regulēt arī šo jautājumu, servējot limitētu un ierobežotu daudzumu. Uz katru gadījumu jāskatās individuāli un, ja es zinu, ka muzikants labāk jutīsies ar 100 gramiem vai pudeli vīna blakus, tad neredzu problēmu, kāpēc lai tā nebūtu.
Tajā pašā laikā personālam ir jāsaprot, ka viņi ir darbā nevis viesībās. Visam ir jābūt līdzsvarā. Esmu dažkārt uzšņākusi kādiem darbiniekiem, kuri ir pirmie pie bufetes, pie tortes dalīšanas vai pie bāra – tās nav gluži viņu viesības. Darbinieks nedrīkstētu justies un uzvesties kā viesis vai galvenā vakara persona, bet kalps arī viņš nav.
Beata Bērziņa, kāzu rīkotāja un vadītāja: Pirmais noteikums – ja apkalpojošo personālu sēdina pie kopējā galda, viņiem visiem būtu jāsēž vienkopus. Tas var būt kopējā galda viens stūris vai, ja telpa atļauj, pie atsevišķa galdiņa tajā pašā telpā. Operatoram un fotogrāfam tādejādi ir iespēja būt blakus kāzu rīkotājam vai vadītājam, kas tomēr lielākoties rada notikumus, un pieslēgties tiem. Muzikantiem vai DJ un vakara vadītājam tad ir vienkāršāk komunicēt. Ja speciālisti sēž pie viena galda ar viesiem, tad nereti man liekas, ka tiem viesiem, kas sēž šim galam tuvāk, ir ļoti interesanti tā dēļ, ka speciālisti, īpaši, ja viņi netiekas pirmo reizi, mēdz starplaikos apmainīties ar stāstiem par situācijām no dažādiem pasākumiem. Lielākajā daļā jautrība šajā galda galā sit augstu vilni.
Otrs noteikums – ja viņi sēž pie kopēja galda, iesaku viņiem, tāpat kā citiem viesiem padomāt par galda kartēm. Protams, Jūsu attieksme tiks uzskatīta kā izcila, ja uz galda kartēm būs ne tikai viņa amats, bet arī vārds, taču var aprobežoties tikai ar amata nosaukumu.
Trešā lieta, par ko var padomāt – speciālistiem var neparedzēt un nedot alkoholiskos dzērienus. Tas gan reālāk iespējams, ja darbojas bārmenis vai alkoholu lej viesmīļi. Toties par bezalkoholisko dzērienu pastāvīgu esamību gan vajadzētu parūpēties, jo lielākoties muzikantiem un vakara vadītājiem pēc savas pauzes nostrādāšanas nereti ir sausa mute.
Ir redzēti varianti, kas konkrēti mani ir mulsinājuši vai radījuši neērtības. Viens – kad muzikantiem piešķirta cita telpa tā paša viesu nama 2.stāvā. Jā, viņiem bija vienkāršākas lietas ēdienu piedāvājumā, taču man tad bija jāņem rācija līdzi, lai varētu kvalitatīvi sazināties ar muzikantiem. Otra situācija, kad man likās, ka man kā kāzu vadītājai nav paredzēta vieta pie galda – vietas pie speciālistiem man nebija un tikai pēc laba laika atklājās, ka līgava paredzējusi vietu man sev blakus. Es līdz tam vienkārši neaizdomājos un ātri uzkodu pie saimniecēm virtuvē, ik pēc dažām minūtēm skriedama gaitenī, lai varētu sekot tam, kas notiek zālē.
Raksta titulfoto: Sandija Veikša