Kāzu plānošana
Par vedējiem un lieciniekiem
Kā izvēlēties vedējus
Mīļās meitenes, esmu vēl tikai pašā sākumā, taču kā zināms, sākumā nekas nav skaidrs, tādēļ esmu apstājusies, man šķiet pie galvēnā - vedēju izvēle. Padalīties ar mani savā pieredzē, kā jūs izvēlējāties vedējus - pēc kādiem principiem: labi draugi, atraktivitāte, pazīšanās utt. Un vai vedēji bija pašī pāris vai katrs ņemts no savas ģimenes???? Jo diemžēl man tik atrakatīvu cilvēku nav, kā man gribētos, jo varētu teikt tā, ka visas svinības ir atkarīgas no vedējiem....
Mums bija mana māsa ar puisi:) Vienkārši tuvākie cilvēki...Ļoti centās un izdevās vienkārši ideāli:) Turklāt bijām viņiem pirmie:))Jā...laikam ļoti daudz atkarīgs no vedējiem...:) Arī tagad sveicām vedējus mūsu nedēļas un tad mēneša kāzu jubilejās...esam kopā:))
Manuprāt, tas ir nežēlīgi, ka vedējiem uzgrūž visu kāzu organizāciju, tāpēc ļoti svarīgi atrast profesionālus kāzu organizatorus, kaut vakara vadītāju. Tas arī lielā mērā atrisina vedēju izvēli - izvēlies tos, kurus vienkārši gribi sev redzēt blakus. Tad arī ir lielāka varbūtība, ka viņi piekritīs uzņēmties šo lomu.
Lielāko daļu organizāciju vēlos es pati, vedējiem tikai jābuūt kāzu organizēšanā kā lielam atbalstam, tacu ier runa par pašu kāzu dienu. Tur jau ir vislielākais jautājums, kas būtu tie, lai patiktu visiem kāzu viesiem un ne mirkli nebūtu garlaicīgi, jo kā saka, mēs taču esam tik atšķirīgi un ir ļoti grūti izdabāt visiem. Kā man vienmēr vajag, lai viss būtu ideāli. Lai viesi aizbraucot mājās, teiktu: "Jāaaa, kāzas bija izdevušās un ļoti jautras!" Un lūk kur rodas jautājums, kā lai tādus cilvēkus izvēlās, jo es nezinu cik var daudz paļauties uz kāzu vadītājiem???????????
..mums bija tā, ka daudziem draugiem neko tādu nemaz nevarējām jautāt - dažādu apsvērumu dēļ (veselība, mācības, nauda, attiecības) - un jautājām diviem pāriem... - abi tuvi draugi, bet abi atteicās, jo draugu kāzu dienā gribot atpūsties nevis strādāt...
bijām jau tik dziļā izmisumā, ka bija jāņem kāzu rīkotāji, ko es ļoti, ļoti negribēju, jo manuprāt, tas nav tik personiski... nu tas ir pavisam citādāk - domāju, ja nebūtu atraduši vdējus, tad mēs rīkotu mazas kāzas ar ģimenēm, kur tad māsa visu noorganizētu, jo svešus cilvēkus savās kāzās negribēju
..un pēdējais salmiņš, kam piedāvājām bija mūsu abu kolēģi, kas paši nemaz nebija pāris - bet abi ļoti komunikabli, atraktīvi utt...
un ne mirkli nenožēlojam - jo neko labāku nebūtu varējuši vēlēties....
it kā saprotam tos draugus, kas atteica, jo protams, novadīt kāzas un visu sagatavot - tas ir darbs, nevis atpūta - tomēr, kad mēs paši gājām par vedējiem - tas bija ārkārtīgs prieks no visas sirds ensties un pasniegt jaunajiem pašu skiastāko dienu viņu mūžā...
..vnk izvēlies tos, kas tavuprāt to spētu un darītu ar lielu prieku :)
...un pie pirmā atteikuma - nepadosies un nenokar degunu :)
es savās kāzās organizēju un domāju tikai pašu nepieciešamāko, tik to, kas atkarīgs no manis pašas - pārējo uzticēju citiem cilvēkiem un tā diena bija skaists pārsteigums....
esmu organizējusi daudzus pasākumus un zinu, ka no organizatoriskā viedokļa tu nekad nebūsi sasniedzis to pilnību, ko izsapņoji, kaut arī dalībniekiem vienmēr ir licies, ka labāk vairs būt nevar....
līdz ar to - tajā dienā iesaku būt dalībnieka pusē, kas nezin, kur kaut kas nav izdevies, kur kaut kas nogāja greizi, vai kur vēl kas cits...
labāk ir neko nezināt un baudīt mirkli, pārsteigumus - nevis kādā brīdī saraukt un sākt stresot, kāpēc tagad nav tas - bija taču jābūt utt...
tādēļ vajag atrast cilvēkus, kas par to parūpēsies tavā vietā :)
Liels paldiesiņš par uzmundrināju un īstenība es tik tālu nebiju aizdomājusies par darba kolēgiem, biju ieciklējusies uz vienu - kā vedējus tuvākos cilvēkus.... Bet tieši tādēl es šos jautājumus uzdod, lai jūs dalītos savā pieredzē....
Vedejiem ir loti liela nozime kazas!Tapec izvelies cilveekus ar kuriem tu jutisies viss labak.Kuri ieliks taja pasakuma sirdi un dveseli!Labak jau ir nemt tadus kas ir paritis,bet ja tadu nav ,var salikt tavu labako draudzeni kopa ar tava milota labako draugu.
Tieši manas domas... Taču lielākāsdaļas organizēšana bija vietas izvēle, ēdienkartes utt. protams mēs izteiksim savas velmes ko mēs savās kāzās vēlētos un domāju, ja vedēji uztvers mūsu velmes, tad būs pavisam jauki un skaisti...
Tikai šobrīd to visu uzsākt, nezin pie kura salmiņa, lai ķeras vispirms:)
Mēs izvēlējāmies pāri, kas ir mūsu draugi, ar ko pavādām laiku kopā, ir it kā kopīgas intereses utt. Viņi piekrita un bija ļoti daudz laika ko gatavoties, bet cerēto un gaidīto diemžēl nesaņēmām,kāzas izdevās un bija fantastiskas, bet, manuprāt, tas bija tikai tāpēc, ka paši visu organizējām, plānojām utt., kop gaidījām no vedējiem tas bija, lai viņi mums būtu blakus īpašajā dienā, ko arī saņēmām un liels paldies par to, bet cerēto atbalstu visā gatavošanās procesā nesaņēmām, tāpēc brīžiem bija skumīgi. Tāpēc es ieteiktu kad apsver iespējamos vedējus ņemt vērā vēl tādu lietu vai viņi prot sagatavot pārsteigumus un vai vispār to vēlas - jūsu īpašo dienu padarīt jums īpašu, nevis aizet kaut kādā ziņā tā kā pienākuma pēc, tā kā kaut kādu citu iemeslu dēļ vai vienkārši pietrūkst radošas iztēles un tāpēc nesanāk tik skaisti kā varbūt gribētos.
Piekrītu aginjai.
1) Lai vari paļauties, ka nepiečakarēs (šeit forumā bija tādi gadījumi, kad neilgi pirms kāzām atteica)
2) Lai ir atraktīvi un darbojas no sirds:)
3) Lai vizuāli jums abiem piestāv ( ja esat ļoti maza auguma, neizvēlaties garus vedējus utt.)
Mūsu vedēji bija mana māsa ar vīru, abi šo ziņu uztvēra ar prieku, māsasvīrs tik atkārtoja - "kāds gods", abi ir ļoti atraktīvi un vienmēr tur doto vārdu. Mēs gandrīz nepiedalijāmies organizatoriskajā daļā (tā vēlējās vedēji), arī izdevumus neapmaksājām, jo māsa kategoriski atteicās atklāt kādi tie bija. Notikti situācija būtu citādāka, ja vedēji nebūtu tik tuvi cilvēki.
Mums ir daudz atraktīvu draugu, bet neviens no viņiem nevēlējās būt par vedējiem, jo visi zin, ko tas nozīmē patiesībā. Visi teica, ka būs superīgi kāzu viesi, bet uz vedēju pienākumiem parakstīties negribēja.
Tādēļ ņēmām labus draugus, kas būtu mums klāt baznīcā un vakara vadītāju, ar kuru tad būtu organizēta visa jautrība.Vedēji taisīja mums pārsteigumu pēc baznīcas un mičošanu kopā ar vad.
Sākumā šaubījos, kā būs ar vakara vad., jo nekad nebiju bijusi kāzās, kur ir vadītāja. Bet varu teikt, ka viss bija lieliski un īstenībā tagad vairs nesaprotu, kā 2 cilvēki var visu saorganzēt, lai būtu perfekti. Jo slodze ir ne pa jokam, lai arī mēs paši maksimāli visu darījām.
Paši gājām arī pa vedējiem, kur arī bija vakara vad. un jaunais pāris visu maksimāli darīja paši. Bet tik un tā darīt bija daudz ko. Tā kā iesaku baznīcā ņemt draugus, bet uz atrakcijām vadītāju.
Tiešām iesaku būt tajā nezinātāju, baudītāju pusē, mazāk organizētāju - bet tas tiešām attiecināms vairāk uz tādiem pārsteigumiem, kur, kas, cikos būs utt... Lielās lietas - protams saorganizierējat paši, bet no sirds iesaku scenāriju atstāt vedējiem vai kam nu plānots, jo vislabākais ir neko nezināt - baudīt šo dienu kā lielu pārsteigumkūku un ēst gardi pa gabaliņam, gabaliņam vien... :) Un par vedējiem vislabākie būs cilvēki ar kuriem ir vislabākais kontakts, vislabākās sajūtas kopā esot, jo ja jūs viņiem ko nozīmēsiet, viņi centīsies no visas sirsniņas, lai viss būtu pa feino :) Cilvēkus, kas saprot no pusvārda...
Mēs izvēlējāmies labākos draugus un ne mirkli nenožēlojam - viss bija vēl labāk, kā varējām iedomāties (un kas pats labākais - nemaz arī īsti nefilozofējām kas un kā varētu būt...lielākam pārsteigumam!) - galvenais - mīļi, draudzīgi un no sirds :) Un jau no sākta gala zinājām - nekādus vakara vadītājus, kāzu rīkotājus - tieši tā - nevēlējāmies svešu cilvēku, un esam iepriekš pieredzējuši ''interesanus'' vadītājus, kādēļ arī mūsu izvēle nekādā gadījumā nekrita uz viņiem...
Un tā vispārīgi runājot par vedēju statusu - tas izklausās kā tāds bieds! Kādēļ to tā pasniedz, vēljoprojām nesaprotu... Jā, tās ir grūtības utt., bet tajā pašā laikā tas ir arī gods un prieks būt tik cieši kopā ar jauno pāri visā šajā gatavošanās procesā un kāzu dienā. Bet tas jau laikam kā kurš to uztver...
vedji IR ĻOTI svarigi, un cik svariig, to apzin;as tikai tad kad pats esi bijis par vēdējiem
mēs ar ligaviani neesam vēl precejušies, bet bijam jau manam brālēnam par vedējeim, un tagad SAPROTU-cik tas ir atbildigi un kas ir jāpārcieš vedējeim un zināšu CIK lielu atbalstu dot un ko līdzet:)
kā izvēlēties???:0
1. ar izdomu
2. kas māk runāt, iziet no dažādām situcācijām, teiksim tā, kas nav kritis uz mutes:p
3. cilveki kuriem variet uzticeties un paļauties
mums tie bus tuvi draugi-jo puisi ir jautrs prot runat, meitene, mīļa un ar LIELU izdomu,
zinu ka musu svētki būs neaizmirstami
un lai gan lidz musu dienai ir vairak ka 300 dienas-vedeji JAU sāk mums plānot visu-jau uzdod jautajums:)
Ak, jā - un vēl varu piebilst - mūsu vedēji šajā statusā bija pirmo reizi, tā kā arī no tā nevajadzētu baidīties :)
Un vēl - es ar` piekritīšu, ka obligāti nevajag meklēt pāri - dažreiz ''nepāris'' izrādīsies vēl labāka kombinācija, kā pāris :)
tieši tā - nav svarīgi vai tie vilvēki būs pāris vai nē - galvenais, lai viņiem šis pienākums būtu kā pagodinājums un vēlme visu izdarīt pēc iespējas labāk nekā smags darbs pienākuma pēc...
..mēs pēc savām kāzām gājām par vedējiem un es izbaudīju, ka tas nav vienkārši un ļoti daudzietilpīgi... tomēr jūs nevarat iedomāties ar kādu prieku un entuziasmu mēs gatavojāmies, domājām un visu darījām... reizēm padomāšana par sīkumiem un nieciņiem prasa daudz lielākas pūles nekā kas cits - tomēr katrs mazais nieciņš viņu dienā bija īpaši rūpēts, domāts un gādātds....
līdz ar to noteikti vajag atrast tādus, kas to darītu ar sirdi un dvēseli...
runājot par to, ka jābūt tādiem, kas nav uz mutes krituši - savā ziņā piekrītu, tomēr piemēram, mans vīrs nav no tiem runātājiem utt - tomēr dienā, kad gājām par vedējiem es pat biju pārsteigta par visiem tiem brīnumiem, kas nāca no viņa mutes uz improvizāciju :D:D vakara spēles novadīja tik lieliski, ka es pat vairs nebiju vajadzīga :D:D
tā, ka reizēm var arī riskēt ar tādiem, kas nav runātīgi :D
..un pats galvenais - jāsāk domāt pēc iespējas ātrāk, jo vairāk laika vedējiem ir ko gatavoties, jo skaistāka diena jums sanāks :):) jo laiks skrien tik ātri, bet visas lietas prasa daudz laika....
Paldies jums, tik daudz padomi, man šobrīd tiešām ļoti noder. Bet tomēr lasot šos stāstus, man gribas uzdot vēl vienu svarīgu ajutājumu, kad, tas ir laika ziņā, jūs izlēmāt par vedējiem (piemēram, pusgadu, dažus mēnešus vai pat gadu iepriekš)?????????????????????
Mēs personīgi lūdzām vedēju palīdzīgās rokas tajā dienā, kad bija skaidrs kurā vietā un kurā datumā būs šī lielā diena. Laika izteiksmē tas bija...hmm... 9.mēnešus pirms kāzām. Manuprāt, ja ir zināms konkrētais datums, ka tiešām tajā arī būs, un zinat arī ko vēlaties šajā amatā redzēt, tad īpaša jēga gaidīt vēlāku laiku nav. Viņiem būs vairāk laika, lai lēnā garā ar šo domu aprastu, sagatavotos. Tā lūk.
Mēs izlēmām gandrīz uzreiz...un laikam kaut kur pēc nedēļas paziņojām māsai, ka viņi būs vedēji:) Viņai jau esot bijušas tādas aizdomas:)
..gaidīt un vilkt garumā noteikti nevajag - kā galvenais ir skaidrs tā uzreiz jādod vedējiem ziņa - lai gan bezizejas gadījumā varētu arī meneša laikā uzcept scenāriju un sagatavot kāzas - bet nu uz ko tādu reti kurš parakstītos - jo laicīgāk gatavosies, jo vairāk būs pārdomātu un jauku lietu....
patiesībā, pat ja vēl nav skaidra vieta - tas nenozīmē, ka nevar vēl vedējus informēt - varbūt viņiem ir labas vietas, ko ieteikt :)
mēs vēdējus izlēām uzreiz kad saderinājāmies, un tad braucām ar vīnu ofirciāli jautāt-vai ir ar mieru, tas jau vairāk nekā GADS pirms kāzam bija!
un vedēji jau ir tiek, kas palīdz saorganizēt visu procesu, o mana vedejmāte arī palīdz meklet tagad viesu namu