Kāzu plānošana
Par vedējiem un lieciniekiem
Kā Jūs izvēlējāties sev vedējus?
Gribētos uzjautāt jau precētajām un vēl tikai precēties nolēmušajām meitenēm sekojošu lietu:
Kā Jūs izvēlējāties savus vedējus?
Tie ir/bija Jūsu ģimenes radinieki, Jūsu draugi? Pēc kādiem kritērijiem?
Vai noteicošais bija uzskats, ka vedējiem jābūt pārim, kura piemēram vēlaties sekot arī Jūs savā laulībā?
Varbūt tas ir mazsvarīgs faktors un izvēlējāties lustīgākus un runātīgākus cilvēkus, lai nebūtu problēmas novadīt vakaru?
Un, ja atskaita kāzu jubilejas, kādas ir attiecības pēc kāzām, vai tiekaties bieži, viņi ir jūsu sirdsdraugi, kam paraudāt uz pleca, ja ģimenē kādas bēdas, vai vienkārši dzīvojat tālāk kā pirms tam?
Varbūt ir ieteikumi, kas, Jūsuprāt, jāņem vērā, izvēloties sev vedējpāri?
Te noteikti būs viedokļi dažādi, bet ja Tu jautā, kā mēs izvēlējāmies, tad....
- precēts pāris, bet ne gados
- tāds, kuram ir spējas runāt publikai un organizēt mūsu lielo dienu
- tāds, ar kuriem ir labas attiecības, tiekamies, svina...
un šādu pāri mēs savu radu pulciņā atradām...
Varētu teikt, ka pēc kāzām mums vēl foršāks kontakst ir un vienmēr apjautājamies, kā iet mūsu vedējiņiem... :)
Mums bija 2 kandidatūras. Pirmā bija precēti draugi. No šī pāra viņa ir atvērta, bet viņš kluss un noslēgts. Uzrunājot draudzene tā arī teica, ka vīrs nebūs no lustīgākajiem vedējiem.
Tad devāmies pie otriem izredzētajiem. Vīra māsicas ar draugu. Jā, neprecējušies (bet daudzus gadus pavadījuši kopā). Abi dikti atraktīvi, ka visiem būtu jautri. Viņi bija tik priecīgi un pagodināti.
Tā nu esam apmierināti ar lēmumu.
Attiecības līdz šim nebija tās tuvākās, bet ģimenes svinībās tikāmies. Kopš mirkļa, kad viņi piekrita klūt par vedējiem, attiecības ir krietni tuvākas.
Arī mums kritērijs bija, lai ir precēts pāris. Tādi, no kuriem ņemt priekšzīmi. Izvēle krita uz mana vīra ģimenes draugiem, kam jau bija zināma pieredze "vedēju darbā". :)) Diez vai šis būs tas gadījums, kad vedēji ir tie, kam paraudāt uz pleca, bet zinu, ka no visām mūsu izvēles iespējām viņi noteikti bija vislabākais variants...
Ja kāda no manām tuvākajām draudzenēm būtu bijusi precēta, es gan noteikti būtu izvēlējusies viņu ar vīru, jo tomēr ir svarīgi, lai vedēji un jaunais pāris viens otru patiesi izprot un sajūt... Tagad ceru, ka tā, kas nākamā spers nozīmīgo soli, aicinās par vedējiem mūs :)
Mēs izvēlējamies vēl neprecētus vedējus, bet uz mūsu kāzām viņi jau būs vīrs un sieviņa.
- pirmkārt, mums gribējās izvēlēties tādus cilvēkus, kuri mūs labi pazīst un ar mums ļoti bieži pavada brīvo laiku, jo tad vedēji zinas kādi mēs esam, kas mums patīk un kas nē. Viņiem kāzās būs ko par mums pateikt.
- otrkārt, mums gribējās atvērtus un atraktīvus cilvēkus, kuriem nav problēmu uztāties publikas priekšā un kuriem nebūs slinkums kaut ko organizēt.
- treškārt, vedēju bērns ir līgavaiņa krustbērns
-ceturtkārt, vedēji ir labsirdīgi un lieliski cilvēki, kuriem ir mīlošas attiecības.
Šis jautājums man ari ir ļoti aktuāls, un cik saprotu, tad visiem ir bijuši precēti pāri, bet mums ir tāda problēma, ka ir tikai 1 precēts pāris, bet tos es negribētu īsti ņemt par vedējiem, es viņus maz pazīstu un tie nav mani draugi. Vai nevar ņemt vienkārši no katras puses labāko draugu, kuri pat nav īsti pazīstami? Nu it kā tikai lai ir "ķeksītim", kā vedēji, bet nekas cits no viņiem netiks prasīts, nu viņi būtu vairāk kā tikai liecinieki, kas paraksta dokumentus. Kā jūs skataties uz kaut ko tadu?
protams, ka var arī tā :) viss atkarīgs tikai no tā, kā jūs paši to lietu redzat un kas jums svarīgāk.
mūsu vedēji nebija pāris. vedējtēvs bija līgavaiņa labākais draugs un vedējmāte bija mana labāka draudzene. Abi nebija sveši, bieži ir tikušies un viņiem ir draudzīgas attiecības. vedējtēvs ne reizi vien ir bijis vedēja lomā un ir ļoti aktīvs cilvēks - vadījis daudz un dažādus pasākusmus, tādēļ bailes par to vai viss buus ok,. Viņš spēj runāt par jebko un jebkurā laikā. :) Vedējmātei bija pagrūtāk, jo tā bija viņai pirmā reize, bet vedējtēva runātība to visu nosedza.
tad kad izdomājām, ka vajadzētu precēties un sākām domāt par vedejiem nekas cits pat prātā nenāca, kā tikai viņi abi, protams, tika izskatītas arī citas kandidatūras, bet tomēr viņi palika priekšgalā. Gada jubileja vēl nav bijusi, bet domāju, ka viņi to neaizmirsīs. :)
Mūsu kāzās nebūs precēts pāris, viņi pat nav ļoti ilgi kopā. Mums svarīgākais ir tas, ka viņi ir superīgi, atraktīvi cilvēki. Mūsu radu un draugu lokā pat ir vairāki paraugi, kam varbūt gribam līdzināties, taču galvenais, ka mēs gribam veidot paši savu dzīvi. Tādēļ tas nebija noteicošais faktors. Šai tradīcijai mēs nepievēršam nozīmi.
Mūsu vedēji bija precēts pāris, kas ir mūsu draugi un ir gana atraktīvi, lai spētu tikt ar visiem galā. Un tā arī bija. Visu darbu gan izvilka vedējmāte, kas mācēja smuki atsēdināt tos, kuri vilka uz kašķa un visus iesaistīt spēlēs, citādi viesi mums tādi nopietni vairāk sēdēja, tāpēc vajadzēja kustināt un bakstīt. Bija jautri:)
Tikko šo jautājumu atrisināju. Mūsu kāzās vedēji būs līgavas labākā draudzene un līgavaiņa labākais draugs. Viņi nav pāris, katram ir cita pusīte. Kādēļ šāds variants? Man nešķita svarīgi, lai vedēji būtu precēts pāris. Mēs neesam kristīti ,kāzas nenotiks baznīcā, iespējams pat zagsā nē. Tāpēc svarīgākais, lai šo pasākumu man palīdz organizēt tuvi cilvēki, kam varu uzticēties, kuri sapratīs manas vēlmes, nav krituši uz mutes , ir atraktīvi un ir labi organizatori. Vedēji viens ortu pazīst, un domāju, ka viņiem ideāli saskanēs. Nevaru iedomāties labāku kandidatūru par savu labāko draudzeni. Viņa mani labi pazīst, viņai uzticos un tas noņem lieku stresu. P.S. Pirmais kāzu stress jau ir klāt - satraukums, vai atradisim viesu namu, vai iekļausimies budžetā, kur atrast fotogrāfu, šuvēju utml. Bet tagad zinu - viss būs vislabākajā kārtībā. Ne mēs pirmie, ne pēdējie precamies!
Es atkal līgavām, kuras plāno ņemt vedējus, kuri nav pāris, iesaku tiešām rūpīgi pārdomāt šo lēmumu. Vasarā gāju par vedējmāti savai sirdsdraudzenei (kura pēc 2 mēnešiem bija arī mana vedējmāte:)), bet vedējtēvs bija tuvs cilvēks no līgavaiņa puses. Bija grūti... Kaut arī abi esam runātīgi, atraktīvi, un likās, ka viss ies kā pa diedziņu, meklēt kompromisus nenācās viegli - atšķirīgi uzskati un izpratne par to, kas ir skaists, labs un piemērots kāzām krietni sarežģīja gatavošanās procesu. Arī kāzās situācijas brīžiem kļuva nekontrolējamas tā iemesla dēl, ka viesu bija ļoti daudz, vedējtēvs stresā, savukārt man viņu tik labi nepazīstot, kā savu vīru, kura reakciju un izturēšanos varu pilnībā prognozēt, bija grūti noturēt šo kontaktu un saspēli mūsu starpā. Ja nebūtu mana vīra, kurš kā mazais gariņš visur pa priekšu izskraidīja un visas lietas samenedžēja, nezinu kā būtu tikuši galā (kaut arī scenārijs bija izstrādāts līdz pēdējai detaļai). Starp citu tieši šādu atziņu par vedējiem ne-pāri nesen dzirdēju arī no citas 2009. gada līgaviņas.
Protams, tā ir tikai MANA pieredze, ir dzirdēti arī ļoti veiksmīgi šādi gadījumi, jo cilvēki ir dažādi. Arī man sākumā likās, ka šāds variants ir pat labāks, jo mans vīrs nav gluži sabiedrības dvēsele. Taču kāzās pārliecinājos, ka tieši ar viņu vislabāk varu sastrādāties - mūsu dažādie temperamenti, kas papildina viens otru un vienotā izpratne par lietām ļauj darboties kā 2 saeļļotiem zobratiņiem.
Kas attiecas uz vedēju izvēli, tad šo jautājumu biju izlēmusi pirms vispār zināju, ka precēšos. Es gluži vienkārši ne fiziski, ne morāli sev blakus nevarēju iedomāties citu cilvēku, kā savu draudzeni. Tieši viņa ir bijusi man līdzās visos, kā priecīgajos, tā bēdīgajos attiecību brīžos, atbalstījusi un iedrošinājusi risināt problēmas reizēs, kad gribējies mest plinti krūmos, palīdzējusi saprast otru pusi, kad caur dusmu un egoisma mākoni redzi visu tikai no sava šaurā skatpunkta. Viņai bija līdzīgi. Tā nu sanāca, ka vienā vasarā apmainījāmies lomām un bijām vedējmātes viena otrai. Vedēji ir mūsu tuvākie ģimenes draugi, un ceru, ka tā arī paliks.
Piekrītu Tev par to, ka labi jāapdomā vai ņemt par vedējiem savstarpēji mazpazīstamus cilvēkus. Man ir līdzīga pieredze - biju vedējmāte mammas māsai, vedējtēvs - līgavaiņa vidējais brālis. Kāzu rītā vedējtēva draudzene sacēla traci un uzstādija ultimātu - ja viņš ies vedējos ar citu, tad viņi izšķiršoties utt. Tā nu atbraucot pie līgavas uzzinu, ka vedējtēvs nomainīts uz jaunāko brāli. (Nezinu kā viņi tur ar papīriem tika galā) Vedējtēvs gatavošanās laikā nepiedalijās vispār, tāpēc sagatavoju sakāmos gan sev, gan viņam. Ar iepriekšējo viss būtu ok, bet jaunais vedējtēvs apskatot scenāriju sāk burkšķēt - to es nelasīšu, priekš kam šitas utt. Kad jālasa tosts vecākiem - pieceļas, pasaka: "Pacelsim glāzes par vecākiem!" un apsēžas. Lieki piebilst, ka man panika, asaras acīs un dusmas par negulētajām naktīm plānojot to visu. Viss beidzās labi, turpināju vadīt viena, viesi pēc tam izteica komplimentus. Bet nekad vairs negribētu uzņemties vadīt tādu pasakumu ar cilvēku, kuru labi nepazīstu un kura rīcību nevaru paredzēt.
Bet kas attiecas uz precētajiem pāriem - arī tas nav rādītājs, ka būs laimīga laulība. Mani vecāki ir laimīgi precējušies jau 26 gadus, varētu teikt - paraugģimene. Savā laikā bijuši vedēji neskaitāmās kāzās radiem un draugiem. Un tomēr - ja paskatās situāciju šodien - ļoti daudzi no viņiem ir izšķīrušies.
Kad mums bija jāizvēlas vedēji - daudz nedomājām - ņemsim līgavaiņa māsu ar draugu. Abi atraktīvi, pazīst mūs vislabāk, mums ir lieliskas attiecības, vienmēr grūtos brīžos esam izpalīdzējuši viens otram. Nekad vienam pret otru nav bijusi attieksme - "ai gan jau paši tiks galā", tāpēc zinam droši - arī mūsu kāzas viņi organizēs un vadīs no sirds un ar pilnu atbildību.
Tā kā mums pašiem ir nedaudz pāri divdesmit gadiem, izlēmām, ka vedējus vēlamies kā mūsu radu un draugu loka paraugpāri. Tā nu šī izvēle krita par labu manu vecāku jaunības draugiem, ar kuriem arī mums ir superīgas attiecības - kopīga pirts iešana, braukšana uz pasākumiem, apsveikšana dzimumdienās un vārda dienās, kā arī, protams, atbalsts bēdās. Mēs uzskatām, ka simboliskā vedēju nozīme kāzās ir ar savu ikdienas kopdzīvi būt par piemēru, ievadīt laulības ostā utt. Redz, mūsējie (lai gan varam viņiem būt bērnu vietā) joprojām sirdī ir jauni, es pat teikšu, ka ir ļoti labi saglabājušies :D, maizes darbiņš ir kultūras jomā, vienmēr zina un prot eleganti pateikt īstos vārdus īstajiem brīžiem, kā arī ir jautri, atraktīvi, inteliģenti utt. un tā joprojām :D, un, protams, ir lielisks pāris gan pēc deguntiņiem, gan sirsniņām! :))
Vēl viens svarīgs aspekts: savas kopdzīves laikā viņi ir ievadījuši laulības ostā gandrīz divdesmit pāru - tā ir drošība par to, ka visādi sīki misēklīši, kas var gadīties tik apjomīgos pasākumos, viņus neizsitīs no sliedēm un viņi spēs par visu parūpēties tā, ka mums un mūsu ģimenēm par kāzu veiksmīgu un sirsnīgu norisi nav šaubu! :))
Manuprāt ir svarīgi sākumā saprast kāda būs vedēju loma: sarikot mazu izbraucienu tikai jums un pārējo dara vakara vadītājs, vai novadīt visas kāzas. Te būs dažāda pieeja pie vedēju izvēlēs, mūsu gadijumā vajadzēja tikai sarikot mazō ceļojumu tikai mums bez viesiem, līdz ar to bija musu tuvi draugi, kam mēs ari bijam vedeji. Manuprāt vienalga vai ir precēti, nepreceti, paris, neparis - kurš ka uzskata, lai jums pašiem ir parlicība ka īzvēlētie cilvēki spēs izpildīt to ko jūs sagaidāt no viņiem tajā dienā.
ai, man šī ir lielākā problēma. Plānotais un uzrunātais pārīs palika stāvoklī, mazajam būs knapi 1 mēnesis, viņai būs par grūtu. Citus nezinam. Arī gribās, lai ir tuvi un atraktīvi cilvēki. Un precēti. Tādi, kas uz mutes nav krituši un kuriem piemīt organizatorisks talants.
Izdomāju, ka pati visu organizēšu, visus scenārijus rakstīšu un tad ņems tādus, kas ir vairāk formāli, taču patīkami un, cerams, pietiekami tuvi cilvēki. Ņemšu arī kāzu vadītāju. Starp citu, kāds var ieteikt kādu labu vadītāju? Gribam tādu puspazīstamu seju - kādu aktieri, piemēram.
mums kazas vedejim mazam bija 1 mēnesis :) un neko , bija mama kas mazo pieskatija un vedejmate ik pa bridim pabarot , bet pasakumu vadija vakara vaditajs. Viss bija ļoti labi saplanots, vini loti gribeja but musu vedeji un sanaca, ta ka viss ir iespejams, protams katra situacija ir individuala. Mums scenariju rakstija visam kazam kazu aģentura lidz ar to vareja pamainit vedejus pedeja bridi, bija otrie padoma un vini zinaja visu scenariju un vareja pislekties
Hmm.. ja nebūsim citus vietā atraduši, tad prasīsim vēlreiz viņiem. Atteicās jau lielākoties tāpēc, ka nezin īsti, kā tad jaunā māmiņa jutīsies.
Kas jums bija vakara vadītājs? Tu man nevarētu atstūtīt scenārija paraugu, ja iespējams? Jāsāk kaut ko likt beidzot uz papīra. Galva jau pilna ideju.
Iesaku aktieri Aināru Ančevski (vadīja vakaru un dabojās ar daudzajiem viesiem kāzās, kurās biju vedējmāte). Ļoti patika - neuzbāzīgi (par katru cenu netramda cilvēkus, kuri to nevēlas), taču ar lielisku humoru un atraktivitāti, kā rezultātā visur labprāt iesaistījās pat kūtrākie viesi. Lieliski sastrādājāmies - saprata mani no pusvārda un bez problēmām pieslēdzās visam scenārijam.
Vai Jums ir kādam zināms,kur var atrast kādu labu,interesantu un jaunmodīgu kāzu ceremoniju?Nevis lai nokopētu,bet paņemt kādu ideju.Paldies :)