Kāzu plānošana
Mūzika, vakara vadītāji un mākslinieki
Lūdzu iesakiet kaut ko...
Mūsu valsts ekonomiskās situācijas rezultātā manas plānotās kāzas arī ir cietušas. Jādomā kā taupīt naudu. Ir noīrēta viesu māja, un pirmā iemaksa jau veikta, bet secinu, ka finansiāli laikam nevarēšu visus viesus paēdināt un izguldīt...(plānotais viesu skaits 40, tur tikai ģimene un tuvākie draugi), tāpēc man tagad jāizdomā, kā šo situāciju vērstu par labu, lai tomēr būtu kādi svētki....baznīca paliek nemainīgi, tur viss kārtībā, bet ko pēc tam....var taisīt pikniku brīvā dabā, bet ja laika apstākļi slikti?! Varbūt Jums kādai ir kāda ģeniāla ideja, kā varētu ar minimāliem līdzekļiem sarīkot jauku pasākumu....
Ideāls risinājums. Mana kolēģīte tieši tā plāno savas kāzas - drauga vecāku lauku saimniecībā. Nokaus divus cūķus. Dārzeņi dārzā. Tur pat laukos saimnieces ceps torti un pīrāgus. Viņa rēķināja, ka abām saimniecēm, kas nāks palīgā visu sataisīt un galdus saklāt un torti uzceps - samaksās 300 Ls. Fotografēs mūsu jaunā kolēģīte, kas vēl mācās, bet meitenei labi sanāk, un par darbiņu un bildēm maksās 120 Ls. Divi muzikanti caur pazīšanos sarunāti - 200 Ls . Braukšot ar vedēju džipiņu. Tad pārējās izmaksas - cik gribas tērpiem, smukumam utt.
kaamiti, zini, tās kāzas pa 500ls ir tik tiešām manas sapņu kāzas. saku bez jebkādas ironijas. Viss ir atkarīgs no katra pāra gaumēm un vēlmēm. Piemēram, mēs negribam kāzas pa n- tajiem tūkstošiem. gribam vienkāršas , sirsnīgas kāzas,un kāda starpība ,ja tāds tusiņu radi un draugi jau būs aizmirsuši pēc nedēļas,jo nebūs salūti utml,ko atcerēties..es zinu,ka es un mans mīļotais to brīdi glabās sirdī visu mūžu. Tādēļ, nevajag balstīt kāzas tikai uz naudu..tagad ir grūti laiku, un būs vēl daudz grūtāk,tapēc laicīgi jāsāk apsvērt ,kas ir pa spēkam. nevaram neviens vairs būt drošs par saviem ienākumiem :(
Dzērvene, tev būs visskaistākās kāzas kādas vien Tu spēj iedomāties, galvenais,lai tavs gaidītais un lolotais mirklis pienāk,tad kad tas ir plānots! Veiksmi Tev! :)
Man arii dazzi ieteikumi iz savas pieredzes - pats svariigaaakais ir visos kaazu rikteessanas krenkkos nepazaudeet passu galveno - to laimes sajuutu, ka sodien juus sleedzat deriibas uz muuzzu. Tie ir juusu sveetki. Viss paareejais naak peec tam. Un dikti svariigi ir, lai ruupes par viesu eertiibaam neatstaatu juusu sejaas nekaadas raizes - to peec tam varees redzeet kaazu fotograafijaas, lai cik skaistas vinas arii nebuutu. Otrs - tiesaam ir daudz variantu, kaa ietaupiit. Piemeram, pie miccossanas gaisaa palaist dazzus heelija balonus, kam piesietas briinumsveciites (ugunosanas vietaa) - izskataas skaisti:) Parastaas sveces naktii iededziet, muuzika diskos - nav nekaadas vainas, veelams, lai vedeeji buutu atraktiivi un paliidzetu iekustinaat publiku:) Jo tas, kas paliks atminaa uz visiem laikiem, ir tas, kaa Tu pati tajaa dienaa jutiisies.. Viss paareejais.. Tie ir nieki. :)
manuprāt, Tu ne tā manis rakstīto saprati.
Mans teksts nebija kā apvainojums, bet jautājums - ko viņa ir gribējusi, kad iedomājās kāzas. Ja viņas galvā vienmēr šaudījās domas par lielām, greznām kāzām. Tad ir diezgan grūti no sapņa atteikties un svinēt pieticīgi un mājās.Jautājums bija par to, lai viņa apsver to, vai tādā gadījumā kāzās nesajutīsies kā skatītājs no malas, nevis kā galvenais cilvēks. Nevienā mirklī neteicu, ka kāzām vajag tērēt tūkstošus un kāzas par 500LVL ir pilnīgs idiotisms. Un mans ieteikums bija no sērijas, ko es darītu. Manuprāt, no tā vien var secināt, ka es NEbalstu kāzas tikai uz naudu..
Laikam es nemāku saprotami rakstīt...
Gribēju Tev pateikt par Tauriņiem...dzīvoju netālu un zinu kas tas par viesu namu...nu zini, neesi to lētāko atradusi, ja gribi ietaupīt,tad varbūt sāc ar viesu namu maiņu, jo šim viesu namam ir tendence cenas stipri paaugstināt, neņemot vērā to kas sarunāts. Tad labāl paskaties Engurē Klāņas, vai starp Tukumu un Enguri -Menģeļi vai kur citu. Protams, nebūs tik šiki kā Tauriņos, bet ja vajag ietaupīt tad var skatīties arī citus variantus. Mēs kad meklējām viesu namu, tad Tauriņu atmetām piros,jo mums likās, ka cenas ir ļoti augstas.Lai veicas!
Ingin, apskatot viesu namu Tauriņi mums cenas likās daudz lētākas nekā par viesu namiem Jelgavas apkaimē kur mēs dzīvojam pasi un kur būs baznīca, tādēļ arī izvēlējāmies Tauriņus. Ceru, ka apsolītā cena būs spēkā, un viņi nepaaukstinās to...kaut gan nekāds līgums mums nav noslēgts, tikai iemaksāta sākuma naudiņa.
Ja gribi būt droša aizbrauc vēlreiz pie saimniekiem un sastādiet līgumu, kur iekļautas visas cenas.
p.s. negribu nevienu apvainot, bet dot naudu bez līguma pašreizējos apstākļos ir bezatbildīgi. Tepat forumā meitene stāstija par saimniekiem, kas izrādās bija "aizmirsuši" ka naudiņu jau no viena pāra tajā pašā datumā paņēmuši (jo pierakstu nekādu nebija), prieks, ka tas tika atklāts pirms kāzu dienas....
mēs te vienu brīdi nespējām izšķirties, kādas kāzas gribam- vai tikai divatā, vai ar svinēšanu un kādu tieši svinēšanu.. ja piknika variants patīk, tad varbūt var dārzā paši uzmeistarot ķip telti, jo telšu īre tiešām ir padārgs prieks un beigās cenas ziņā tas pats vien sanāk kā viesu māja. vnk saspraust stabus un pārvilkt pāri plēvi, kas iegādāta kādā būvniecības veikalā vai kkur citur (šādu iespēju pati apsvēru, tik nepainteresējos, kur to plēvi dabūt, bet domāju, ka tik un tā lētāk iznāktu kā telts īre.).
bet vispār es piekrītu domai, ka jāsaprot, vai ar visu mēģināšanu ietaupīt jūs nezaudēsiet to īpašo svētku sajūtu, ko vēlējāties sajust.. lai nesanāk tā, ka tik un tā ir padaudz naudas izgrūsts, bet tad jau labāk vispār neko nebūtu rīkojuši un divatā precējušies. mēs sapratām, ka mums ir ļoti svarīgi, lai ir tā, kā bijām izdomājuši un ja galu galā nevarēsim atļauties tieši mūsu gribēto variantu, tad nesvinēsim vispār un to naudu labāk uz sevi ceļojumā iztērēsim, kurā iespējams arī apprecēsimies. vnk pamatīgi ietaupot uz mums svarīgām lietām, tik un tā summa iznāktu ap 2000-2500ls, bet netaupot 3500, un tie 2000 liekas gana liela summa, lai neizmestu par tusiņu, kurš ne tuvu nelīdzinas izsapņotajam.
Bijām vakar izrunāties ar maniem vecākiem, viņi jau nevēlas lai mēs visam atmetam ar roku.....Viņi palīdzēšot kā varēs....Viņiem ar gribās lai ir viesu nams mūziķi tusiņš utt....Tikai mums pašiem tā abziņa, ka viss atkarīgs no citu palīdzības....
mēs jau no paša sākuma pateicām vecākiem, vecvecākiem, ka naudu no viņiem neņemsim, jo pašiem jāatbild par to, ka gribam precēties.. ja godīgi, tad īstais iemesls bija tāds, ka vnk negribas, ka jāskaidro, kur tā nauda likta un jāspēlē noteikumi pēc viņu vēlmēm, jo kas maksā, tas izvēlas mūziku. bet tagad, kad neviens nezin, kas būs tālāk, tad ja pietrūks nauda kāzu ceļojumam, tad aizņemsimies no vecākiem un vēlāk atdosim.. pašām kāzām patreiz izskatās, ka nauda pietiks tfu-tfu-tfu, bet šķiet, ka ar ceļojumu varētu būt bik trakāk, jo biļetes jau ir, bet nezin, vai izdosies sakrāt pārējam.
katrā gadījumā, ja jums nav iebildumu, ka vecāki palīdz ar naudām, tad uz priekšu! pieņemiet palīdzību un svinat kā bija iecerēts :)
mums tā arī bija, ka izlauzījām galvu par dažādiem variantiem, bet tik un tā beigās palikām pie paša pirmā, īstā tieši mums!
Ja mēs izlemjam rīkot tikai to ko paši varam, tad mum sanāktu tikai baznīca..... :(
Vel jārunā ar drauga vecākiem cik daudz viņi varēs palīdzēt ņemot vērā šo krīzi...
Nu ja tomēr paliekat pie Tauriņiem, tad noteikti iesaku aizbraukt pie viniem nosleegt liigumu un izrunāt visu. Un pajautājiet arī vai brokastīs būs ko ēst:) Zinu ko runāju, nu nav galīgi labas atsauksmes ne par viņu cenām, ne ēdināšanu, ne apkalpošanu....tik vien ir kā skaista vieta.
Vieta man ļoti patika :)
Ļoti, ļoti ceru ka apkalpošana un viss pārējais ar būs ok. Liels paldies Tev par brīdinājumu. Sūtīšu vedējtēvu lai brauc izrunāt velreiz visu.
Varbūt ir jau kādas idejas, domas radušās par lielo dieniņu...?
Runājot tieši par ēdināšanu - pameklējiet kādu pavāri, kas būtu ar mieru sagatavot ēdienu. tad ir iespējams dārzeņus izaudzēt pašiem dārziņā. gaļu iespējams nopirkt no kādiem zemniekiem, kas audzē cūkas (krietni lētāk nopirksiet)
Ja Tevi vissvairāk satrauc tieši tā ēdināšanas sadaļa - ls 17. Tad ar tās samazināšanas alternatīvām sāc. Ja viesu nama īpašnieks ļauj neņemt šo pakalpojumu, tad ir daudz un dažādu risinājumu, kā tos ls 17 samazināt. 1. Sameklēt lētāku ēdinātāju, tā saucamās "saimnieces". 2. Ekstrēmi lētākais, bet ne tas sliktākais variants, ielūgumos norādīt, ka ir groziņvakars. Ka lielākā vienīgā dāvana ir jūsu tuvo cilvēku klātbūtne, un lūgums kopīgi veidot svētkus ar savu klatbūtni un ciemakukuli (ēdamu un dzeramu groziņu). Ticiet man, patreizējos krīzes apstākļos daudzi viesi labāk sarūpēs līdzi ņemamo cienestu, nekā lauzīs galvu, kā,lai sarūpē daudz maz pieklājīgu dāvanu jaunajiem (īpaši, ja vēl ierakstīta slavenā, uzstājīgā frāze par naudu aploksnē). Lai nesanāk, ka visi atbrauc ar cepumiem un āboliem, tur jau savu radiņu un tuvo draugo starpā var sadalīt, kuram lauku saimniecībā cūciņa vieglāk pieejama, kuram vieglāk, labāk tikt pie dārzeņiem, kuram padodas cept īstu lauku kūku. Ok, nebūs pa šiko un smalko ar visu silto ēdienu. Bet no otras puses - vai visas vecās pirts balles (klases biedru tusi utt), kur bija pašu sanestais cienests, ir bijušas mazāk jautras un lustīgas? Par alko tieši tas pats - nodrošiniet vīnu vai šampi pirmajiem obligātajiem tostiem. Pārējais alko pēc savas gaumes un saprašanas, katram viesim līdzi groziņā. Atkrīt problēma rēķināt, cik kas, ko dzer, kādu šķirni vajag/nevajag katra gaumei, un kur likt pēc kāzām to lērumu, kas paliek pāri.
Patreizējos apstākļos vajag aizmirst slaveno - "tā nav pieņemts". Zināma taisnība ir tajā banālajā frāzē par "pingvīniem, kuri var pārziemot vienīgi saspiežoties cieši kopā aplī".
Varbūt dažām šīs vasaas līgaviņām naksies atteikties no standartveida svinību norises formām, nebūs iespēja palutināt viesus pa "šiko un smalko", bet... nojaušu, ka kā kompensācija būs daudz, daudz, daudz sirsnigākas, personiskākas attiecības starp viesiem. Krīze vieno! Un atkal pār mantiskajām lietām sāk dominēt vispārcilvēciskās vērtības.
Viena lieta uz ko centīsimies ietaupīt ir fotogrāfs, man jau pašai liekas, ka vajag labas bildes, bet tākā finanses musm pašiem nav, un viss gulstas uz vecāku pleciem, tad nu laikam jāklausa viņi....Man tētis uzskata, ka labāk paņemt fotogrāfu par 100 ls un dzīvo mūziku, nekā dārgs fotogrāfs un skan kompis
ziedu vietā lai viesi nāk ar vīnu - vērtīga ideja!!!!
kāzu kleita jau nolūkota? varbūt var vienkāršu kleitiņu pie šuvējas uzšūt, noteikti būs lētāk.
Man ar doma svinēt dārzā pie mājas, nu dārza svētki. un tikai ar kūku un šampi, nu varbūt augļus bērniem.
ja mēs visas turēsim īkšķus gan jau 06.06.09 būs labs laiks :)))