FB Pixel
e-veikals Ienākt / Reģistrēties
Šī tīmekļa vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai. Lasīt vairāk

Kāzu plānošana

Jautā citiem un dalies savā pieredzē

Par vedējiem un lieciniekiem

2 sievietes vedējmātes

s
skyhell 06.11.08. 12:30 | Kāzu datums: 07.08.2009

tā nu kkā sanācis, ka topošajam īsti nav drauga, ko ņemt par vedēju un no manas puses arī nav.. tad nu izdomājām, ka varētu ņemt 2 man ļoti tuvas draudzenes par vedējmātēm un bez vīrieša iztikt, bet mammai šī doma makten nepatīk, arī draudzeņu mamma ir kategoriski pret to.. šo to jau varētu no precētajiem pāriem atrast un arī kādu līgavaiņa draugu dabūt, bet tie nebūtu tie cilvēku, par kuriem ir pārliecība, ka sagādās mums patiesi burvīgus mirkļus mūsu kāzu dienā vai ka tie ir tie īstie, ko gribas sev blakus redzēt.. varbūt ir kkas tāds, ko vnk neiedomājos, kādēļ mammas tā protestē? patreiz nerunāju par tradīcijām un māņticībām, bet par pliku faktu- 2 sievietes vedējmātes.
vai kādai tā ir bijis, varbūt ir būts tādās kāzās?

20 komentāri
Skatīt ziņojumus: Augoši Dilstoši
Noelle 06.11.08. 12:44 | Kāzu datums: 19.07.2014

ideja jau tiešām interesanta un pieļauju, ka tiesi tādēļ vecākiem nav pa prātam, ka tas ir kaut kas tik netradicionāls. Varbūt Tev vajag pozicionēt viņas nevis kā vedējmātes, bet gan ka liecinieces? :)

Lauruc 06.11.08. 12:46 | Kāzu datums: 06.06.2009

Es domāju, ka nevajag jaukt kāzu organizētājus ar vedējiem. Vedēji ir cilvēki, kas ieved dzīvē, kas jau nedaudz kaut ko zin un saprot no laulību dzīves un dod padomus. Vedējiem jābūt tuviem un mīļiem cilvēkiem ar ko padalīties priekos un bēdās, kas saistās protams ne tikai ar laulības dzīvi. Ja gribi, lai organizē pasākumu draudzenes, nav problēmu, tikai nesauc tās par vedējām, bet varētu viņām piešķirt piemēram Līgavas māsu titulus.

s
skyhell 06.11.08. 12:58 | Kāzu datums: 07.08.2009

nu vienalga kā viņas sauc, bet viņas būtu gan kā liecinieces, gan kā pasākuma rīkotājas.. un viņas man arī ir vistuvākie un mīļākie cilvēki.. ko tad iesākt, ja nav no topošā vīra puses neviens draugs, ko tiešām gribētos redzēt sev pie sāna un par kuru būtu pārliecība, ka viņš ne tikai pienākuma pēc tur blakus atrodas, bet arī grib tur būt.. mums jau tā nav diezko daudz patiešām atraktīvu un organizatorisku draugu un vēl jo mazāk vīr.dzimuma!

abas mātes (mana un draudzeņu) grib, lai ir šo draudzeņu mamma ar viņas brālēnu mums vedēji- atzīstu, ka novadīt visu labi, bet to brālēnu es esmu redzējusi dažas reizes mūžā un līgavainis vispār 0 reizes.. nedomāju gan, ka šis brālēns varētu būt mums vedējs- kā nekā pilnīgi svešs cilvēks, it kā viņam darīt nebūtu ko savā brīvajā laikā kā mums kāzas rīkot un vadīt! tad nu atkal iznāk, ka vedējmāte ir, bet vedējtēva nav un tā atduramies visu laiku, ka vnk mums apkārt nav vīriešu, ko ielikt par vedēju.

Noelle 06.11.08. 13:02 | Kāzu datums: 19.07.2014

un kā ir ar brāļiem/māsām - esmu dzirdējusi, ka par vedējiem ņem, piemēram māsu ar draugu/ brāli ar draudzeni...

L
Litinja 06.11.08. 13:06 | Kāzu datums: 01.08.2009

Katrā ziņā likums neaizliedz būt vedējiem viena dzimuma pārstāvjiem, kā arī nav noteikts, ka jābūt precētiem - jā, pie mums ir tā pieņemts, bet tas nebūt nenozīmē, ka nevar savādāk... Ir tik daudz ticējumu, ka reizēm liekas, ka labķa tad ir neprecēties, jo ievērot tās visas ticējumu tradīcijas - vāks...:)

spigana_k 06.11.08. 13:08

Man jau liekas, ka butu vispratigak nemt tas 2 tuvas draudzenes, jo autorei tomer taisniba- tuvi un mili cilveki tiesam centisies visu izdarit perfekti, pec labakas sirdsapzinas, piekam draudzenes ari labi pazist ligavu- zinas, ko var, ko ne. Bet svess cilveks- nu kuram gan gribas sava kazu diena blakus pie altara redzet svesu cilveku?

Es teiktu- ka vnk jadara ta, ka sis abas draudzenes bus ligavas masas, kuras tad visu organizes un bus ari liecinieces.

Ja nu loti gribas ari viriesus, varbut draudzenem ir otras pusites, kurus var kaut vai skata pec pielikt klat, vini tad morali ari atbalstitu ligavas masas un viss izverstos loti skaisti. :)

Katra zina es uzskatu, ka jadara ta, ka ligava grib- mates ar laiku samierinasies

Noelle 06.11.08. 13:09 | Kāzu datums: 19.07.2014

Varu tikai piekrist Litinjai - likuma izpratnē nemaz nav tāds jēdziens "vedēji", bet ir liecinieki. Vedēju būšana pēc būtības ir tradīcija. Un kādēļ vienmēr jādara tā, kā dara visi? :)

Lauruc 06.11.08. 13:11 | Kāzu datums: 06.06.2009

Jā, diezgan traki, ka savu radu pulkā nav tāds precēts pāris, kuru vēlētos ņemt par vedējiem. Nezinu vai esmu vecmodīga, bet vedējus spēju uztvert tikai kā precētu pāri, jo patiesā vedēju definīcija ir būt pārim, kas nesen vai varbūt senāk ir kļuvuši par vīru un sievu, jo viņu pienākums ir Jūsu laulību ne tikai noorganizēt, bet noturēt to tik pat jauku un skaistu līdz pat mūža beigām un lielāka palīdzība protams būs no cilvēkiem, kas zin kā ir dzīvot laulības dzīvē nekā no kāda, kas varbūt tāpat kā Tu tagad tikai sapņo par šo tēmu. Tāpat kā māte audzina savus bērnus ar savu pieredzi ;)
Mums vedēji būs no manu radu puses - mans brālēns, jo manam topošam vīriņam ar nemaz nebija ko īsti piedāvāt. Mans līgavainis arī ar manu brālēnu iepazinās pavisam neilgu laiku pirms nolēmām viņam piešķirt šo amatu. Un vēl esam paņēmuši kāzu organizētāju, lai tik ļoti neapgrūtinātu vedējus un pasākums būtu saorganizēts ideāli.

Un protams, piekrītu arī tam, ka katram ir sava izpratne par tradīcijām un nebūtu pareizi uzspiest savu viedokli, tapēc ceru, ka manis teikto uztversi, kā piemeru nevis ieteikumu ;)

s
skyhell 06.11.08. 13:20 | Kāzu datums: 07.08.2009

nav ne brāļu, ne māsu.. tās draudzenes tiek sauktas par manām māsiņām, jo esam kopā jau no bērnu dārza laikiem un viņu mamma ir mana mamma nr.2, bet diemžēl šķīrusies, tādēļ atkal nav vēdējtēva.. un arī draudzenēm patreiz attiecības ir sašķobījušās, tādēļ nevar ņemt kādo no viņām un viņas džekiem, jo līdz augustam vēl tālu un nevar zināt kas un kā būs, bet gatavoties jau vajadzētu sākt..

par to, ka likumā nav minēts par liecinieku dzimumiem zinu, jo pašai vieni draugi precējās un viņiem bija liecinieces 2 sievietes, tikai tur kāzu svinības nebija, viņi tikai sarakstījās un divatā aizbrauca baudīt viens otru.. tās meitenes nepildīja tradicionālo vedēju lomu un man pat prātā neienāca, ka tas ir kkas ārkārtējs.. es tām tradīcijām un māņticībām vispār nesekoju, jo tad jau ne divkrāsaina kleita drīkst būt, ne vaļējas kurpes, ne gredzeni no dažādu krāsu metāliem, ne 6dienā drīkst precēties utt. nu neievēro neviens tāpat visu un tas ir tikai normāli!

Noelle 06.11.08. 13:21 | Kāzu datums: 19.07.2014

Mums arī nebūs vedēji tradicionālajā izpratnē. Būs man ļoti mīļa draudzene un mīļuma labākais draugs. Viņi, protams, nav pāris un nav arī precēti. Bet tieši ta iemesla dēļ, ka mums vispār ir mazliet netradicionāla vīzija par mūsu kāzām, tad arī šie draugi mums būs vairāk kā liecinieki, ne tik daudz ar vedējiem raksturīgajām "funkcijām" :)

s
skyhell 06.11.08. 13:29 | Kāzu datums: 07.08.2009

manā izpratnē vedēji nav tie, kas atbalsta visu atlikušo mūžu un parāda kā dzīvot laulībā, jo mēs tāpat esam kopā 4 gadus un dzīvojam kopā 3 gadus un kad precēsimies būs jau gandrīz 5 gadi kā pārim- neticu, ka mūs vēl vajag mācīt veidot attiecības un tāpat jau ja būs problēmas es iešu pie savām draudzenēm, nevis vedēju pāra, kas tur būs ielikts tikai tādēļ, ka tradīcijas prasa precētu pāri!
dāži precēti pāri ir, kam varētu to uzticēt, bet man negribas viņiem to uzgrūst un kkā nav tā īstā sajūta, ka tas būtu pareizi un tieši tas, kas mums abiem vajadzīgs!

p.s.- man patīk, ja cilvēki izsaka savus viedokļus, tādēļ neuztveru visu kā pamācības un viedokļu uzspiešanas ;)

Noelle 06.11.08. 13:34 | Kāzu datums: 19.07.2014

Īstenībā...(var jau būt, ka man vienkārši dzīvē nav gadījies to redzēt redzēt) man kaut kā neticās, ka reāli ir pāri vel mūsdienās, kuri tiesām ar savām laulāto problēmām un nebūšanām visu laiku dodas pēc padoma pie vedējiem. Man šķiet, ka ir kaut kādi citi laiku, citas paražas un tradīcijas. Arī savu tuvāko radu lokā, ja tā padomāju, nevaru iedomāties tādu pāri... ļoti daudzi jau ir šķīrušies, un šķīrušies arī šo pāru vedēji, līdz ar to arī šajās ģimenēs zaudējot to vedēju butību... :( skumji, bet fakts...

s
skyhell 06.11.08. 13:35 | Kāzu datums: 07.08.2009

kad pēdejo reizi apskaitos uz mātes kategorisko viedokli, tad pateicu, lai viņa samaksā par vakara vadītājiem, ja viņai nepatīk 2 sieviešu "modelis", bet to, protams, viņa nedarīs.. būs jau tā, ka samierināsies, bet vnk interesējos- varbūt kādai tādas kāza ir bijušas, vai varbūt es vnk neiedomājos, ko tādu, kādēļ tomēr vajag vīr+siev kā vedējusi, protams, neņemot vērā tradīcijas, jo tās labi zinu. mamma pasniedza to tā, ka tas būšot kā 2 lesbietes pie altāra- tikai pat ja tā būtu man iebildumu nebūtu, jo arī homosex jautājums man ir vienaldzīgs. katrā gadījumā atrast 2 "tikai" lieciniekus nav problēma, bet atrast pāri, kas būs visu dienu kopā un kko rīkos jau ir problēma.

Noelle 06.11.08. 13:37 | Kāzu datums: 19.07.2014

patiesībā jau pašā sākumā iedomājos, ka tieši tāds varētu būt lielākais arguments, kāpēc ne divas sievietes: "mamma pasniedza to tā, ka tas būšot kā 2 lesbietes pie altāra" :)

L
Litinja 06.11.08. 13:45 | Kāzu datums: 01.08.2009

Es nezinu meitenes - man jau liekas, ja tās ir mīļas draudzenes un tiek sauktas par māsiņām, tad es nemaz nedomājot ņemtu abas par vedējmātēm un viss... Un tak ne jau vecāki būs tie ka visus noteiks!! Es jaus avai mammai pateicu, ka nedrīkst jaukties manu kāzu organizēšanā un domāšanā, kurur viesus uzlūgt! Sanāca jau tracis parādot viesu sarakstu - kāpēc tie ir iekļauti, tos nevajag:( bet tās tak ir manas kāzas un mani viesu - kā teik - kurš maksā, tas pasūta mūziku...:D

Noelle 06.11.08. 13:48 | Kāzu datums: 19.07.2014

es jau arī cenšos pateikt to, ka nevajag uztraukties par to, ko teiks vai domās citi - kāzas ir notikums pirmām kārtām jaunajam pārim. Tie ir viņu svētki un tikai viņiem arī būtu jānosaka, ko viņi vēlas sev radzēt blakus un kādu vispār viņi redz savu kāzu dienu. :) Ta ka pilnīgi droši - jādara tā, lai jums pašiem būtu patīkami, mīļi un forši.! :)

s
skyhell 06.11.08. 13:58 | Kāzu datums: 07.08.2009

es jau tā arī domāju darīt, lai vnk samierinās tie, kam kkas nepatīk.. dīvainākais ir tas, ka visu laiku tiku pozicionējusi, ka mana mamma jau būs tā, kas nejauksies iekšā un noteikumus neuzstādīs, bet redz, ka sāk pati pirmā iebildumus izteikt.. interesantākais, ka man pašai viņa neko neteica, bet pa priekšu līgavainim izteicās, jo pati zin, ka tā tikai kašķi varētu ar mani izraisīt un tāpat darīšu pa savam. protams, beigās jau arī paburkšķējām un palikām katra pie savām domām. parunāšu pavisam nopietni ar abām draudzenēm un tad izspiedīsim kopā, ko un kā darīt.
paldies, par atbalstu :)

i
inly 06.11.08. 14:05

Skyhell es tev vēl ieteiktu pakonsultēties ar macītāju, kas jūs laulās, ja precaties baznīcā. Manuprāt, tieši baznīcā varētu būt pretenzijas pret šadu modeli...

i
ilzemuc 06.11.08. 14:10 | Kāzu datums: 06.09.2008

es iesaku padomāt par to, kāds ir tavs sapnītis par kāzām! ja tavās ideālajās kāzās perfekti iederas 2 vedējmātes, tad kur problēmas? tikai jābūt 100% pārliecinātai, ka pēc kāzām būsi apmierināta ar visu, ko vedējmātes būs padarījušas un, ka 2 vedējmātes pilnībā iederas tavā kāzu tematikā!
man protams ir savs viedoklis, ka tradicionālās kāzās vedējiem ir jābūt pārim, pie kura varēs vērsties vienmēr, kad būs grūti, kas pamācīs kā darīt, kas abas puses samierinās! tomēr, pārim, kuram ir pieredze kopdzīvē (it īpaši veiksmīgā kopdzīvē) varēs veiksmīgāk problēmu gadījumā abas puses mierināt- vedējtēvs ar vīru un vedējmāte ar sievu parunāt un viss būs ok. piekrītu, ka vedējpārim ir ļoti liela nozīme un mums bij paveicies, ka šāds pāris bij atrodams! bij pat konkurss, kam šo godu uzticēt, jo man rados lielākā daļa ir veiksmīgi precējušies!

s
skyhell 06.11.08. 14:15 | Kāzu datums: 07.08.2009

tā kā ceremoniju vieta nav izlemta, tad vēl nezinu, vai būs mācītājs vai dz.nod.vad. bet kā sapratu, tad baznīcā nav noteikumi par lieciniekiem, jo to nosaka valsts.. baznīca uzstāda noteikumus par laulājamo pāri un ar to saistītajām reliģiskajām lietā, bet ne par lieciniekiem, jo cik ir dzirdēts, tad bieži vien pat netiek prasīts pie kuras konfesijas pieder liecinieki un vai vispār ir kristīti, protams, ja vien negadās stipri stingrs mācītājs, kurš saskata nozīmi katrā sīkumā, bet pie tāda es nelaulātos, jo pati neesmu liela ticības piekritēja.